E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Αντίστροφη μέτρηση με «τοπικές παρεμβάσεις» και νέα μέτρα

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες

Δημοσίευση 27/7/2021 | 08:52

Κορωνοϊός: Αντίστροφη μέτρηση με «τοπικές παρεμβάσεις» και νέα μέτρα

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για το «καυτό», πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου κινείται το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς οι επιστήμονες τοποθετούν σε αυτό το διάστημα την κορύφωση του τέταρτου πανδημικού κύματος στη χώρα.

Το υψηλότερο σημείο του αναμένεται στις 10 με 12 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος προσδιόρισε τον μέσο εβδομαδιαίο όρο των κρουσμάτων του κορωνοϊού -σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- στα 3.400. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα έφτασε χθες στα 2.070, η απόσταση μέχρι τις προβλέψεις του Αυγούστου δεν είναι μεγάλη, ενώ εξαρτάται ευθέως από την έξοδο των εκδρομέων.

Υπό αυτό το πρίσμα, έκκληση απηύθυνε χθες εκ νέου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εστιάζοντας κυρίως στο νεανικό ακροατήριο της χώρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας συνέστησε στους νέους να εμβολιαστούν «έστω και με μία δόση πριν πάνε διακοπές», ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες άνω των 55 ετών, τους προειδοποίησε να προσέλθουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς «αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο». Αναγνωρίζοντας ως ορόσημο τον Δεκαπενταύγουστο, ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε πως πρόκειται παραδοσιακά για τη γιορτή, στην οποία συγκεντρώνεται όλη η ελληνική οικογένεια το καλοκαίρι, δηλαδή οι νεότεροι έρχονται σε επαφή με τους ηλικιωμένους, οπότε πρέπει όλοι να είμαστε εμβολιασμένοι, για να είμαστε ασφαλείς, σημείωσε ο κ. Κικίλιας. Παράλληλα, η αγωνία του υπουργού Υγείας έγκειται και στο γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει καλύψει ήδη κατά 75%-80% την Ελλάδα, υπερβαίνοντας την ίδια ώρα το 90% σε περιοχές με υψηλή τουριστική ζήτηση, με την πίεση να γίνεται αργά, αλλά σταθερά, αισθητή στο ΕΣΥ.

Μέτωπο λογικής

Παρά τα υψηλά ποσοστά της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Χαρακτηρίζοντας τον εμβολιασμό ως «συλλογικό καθήκον», ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως «η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο Καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς».

Πίσω από την αποστροφή, ωστόσο, του Πρωθυπουργού για «τοπικές παρεμβάσεις» κρύβονται εναλλακτικά σχέδια που έχει καταρτίσει το Μέγαρο Μαξίμου, σε περίπτωση που κάποια περιοχή -και δη υψηλής τουριστικής αξίας – πιεστεί από τον κορωνοϊό, με την κυβέρνηση να ενεργοποιεί σε μια τέτοια περίπτωση ακόμη και πλωτά μέσα καραντίνας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λάβει νέα, πρόσθετα τοπικά μέτρα, ακόμη και αν αυτά αφορούν σε νησιά – «σημαίες» του ελληνικού τουρισμού, στην καρδιά μάλιστα της φετινής τουριστικής περιόδου. Η ίδια, ισχυρή βούληση να διατηρηθεί η εικόνα της Ελλάδας ως μιας υγειονομικά αξιόπιστης χώρας υπήρξε το κίνητρο για την επιβολή τοπικών περιορισμών τον περασμένο Αύγουστο στην Πάρο, «προηγούμενο» το οποίο μπορεί να επαναληφθεί και φέτος, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το υποδείξουν.

Για την ώρα, η Μύκονος επέστρεψε χθες στην κανονικότητα, αφού έληξε η περίοδος εφαρμογής ειδικών περιοριστικών μέτρων στην μεταμεσονύκτια διασκέδαση, η κατάσταση, ωστόσο, στο «νησί των ανέμων» χρήζει -εκτός της προβλεπόμενης επιδημιολογικής επιτήρησης- και εκτεταμένων ελέγχων για τη διαπίστωση παραβάσεων. Την πρωτιά ως προς το σαφάρι ελέγχων έχει κατακτήσει φέτος η Πάρος, καθώς είναι η δεύτερη πιο ευάλωτη από την πανδημία περιοχή, με τις Αρχές να κυκλοφορούν πόρτα -πόρτα στα κυκλαδίτικα σοκάκια, για να εντοπίσουν τυχόν παραβάτες. Παρά τις δύο αποκλίνουσες τακτικές ως προς τους περιορισμούς σε Μύκονο και Πάρο, το πρόβλημα όλων των νησιών με ισχυρό τουριστικό αποτύπωμα παραμένουν τα κορωνο-πάρτι, τα οποία έχουν βρει καταφύγιο κατά κόρον σε βίλες, ιδίως της Μυκόνου.

Στη Βουλή τα… κορωνο-πάρτι

Για να ενημερωθεί επί τόπου για την κατάσταση, στην Μύκονο βρέθηκε χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συμμετέχοντας σε σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς. Ο ίδιος ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα «χωρίς εκπτώσεις», ενώ γνωστοποίησε πως στο νησί υπηρετούν 186 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 152 μόνιμοι, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, αλλά και η ασφάλεια των κατοίκων. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε έκκληση «να ακολουθήσουμε τις οδηγίες και να προστατεύσουμε τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους», επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση, κάνει ό,τι κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και τα μέτρα τα οποία αποφασίζονται και τα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται με βάση πάντα τα επιδημιολογικά κριτήρια και τις εισηγήσεις των ειδικών».

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να «χτυπηθεί» το κακό στη ρίζα του, ο κ. Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε πως έρχονται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε αυτό να αυστηροποιηθεί για την αντιμετώπιση των κορωνοπάρτι. «Θα εισηγηθούμε περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο ευχερέστερη η εξεύρεση, ο εντοπισμός και η τιμωρία όσων διοργανώνουν πάρτι σε βίλες. Και πιστεύω, ότι μπαίνοντας κάθε μέρα στην κανονικότητα όλο και περισσότερο, αυτό το φαινόμενο δεν θα υπάρχει», κατέληξε.

Εκτός από τον «σωφρονισμό», εξίσου εργώδεις είναι οι κυβερνητικές προσπάθειες και στο πεδίο του εθνικού εμβολιασμού, με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου να γνωστοποιεί χθες πως η Επιτροπή «άναψε το πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδικών ηλικίας 12-15 ετών. Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την Παρασκευή 30 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ το ραντεβού θα κλείνεται με τη διαμεσολάβηση του γονέα είτε από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet, είτε στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία.

«Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων στη χώρα μας θα μπορέσουμε και εμείς να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της μετάδοσης της "Δέλτα". Δεν πρόκειται να καταστραφούμε, ούτε να αντιμετωπίσουμε χειρότερες καταστάσεις από αυτές που συναντήσαμε στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας» εξήγησε ο Καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, επιμένοντας παράλληλα στην τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας. Επικαλούμενος το παράδειγμα της Σκωτίας, εκεί «έχει αρχίσει να υποχωρεί η επίπτωση της παραλλαγής Δέλτα. Οφείλεται αυτό στο γεγονός ότι δεν γίνονται πλέον πολλά τεστ; Μάλλον όχι, γιατί ταυτόχρονα με τα νέα κρούσματα (μπλε γραμμή) πέφτουν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία (κόκκινη γραμμή)» περιέγραψε ο Καθηγητής, αποδίδοντας τη βελτίωση των δεικτών στον εμβολιασμό.

Επί ελληνικού εδάφους, ως προς τη γεωγραφική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται κάμψη του ιικού φορτίου στην Αττική και αύξηση στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ο Καθηγητής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς τα κρούσματα φαίνεται να εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα για τα ελληνικά νησιά, εκτοξεύοντας το ιικό φορτίο σε Χανιά και Ηράκλειο, στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο και τη Σαντορίνη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η παμπ στη Μπανγκόκ που έγινε παγίδα θανάτου: Τι κρύβεται πίσω από την τραγωδία με τους 30 νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Παράνομες κατασκευές, εύφλεκτα υλικά και άδεια εστιατορίου αντί διασκέδασης αποκαλύπτονται ως τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στη Μπανγκόκ.

Βγήκε για SUP στη Λήμνο και γύρισε με πρόστιμο 250 ευρώ: Τι πρέπει να θυμάστε πριν ανεβείτε στη σανίδα

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Πρόστιμο 250 ευρώ επιβλήθηκε χθες το μεσημέρι σε αναβάτη στην παραλία του Αη Γιάννη στη Λήμνο, επειδή δεν φορούσε το υποχρεωτικό ατομικό σωσίβιο.

Αφησε τον υπολογιστή ανοιχτό για 309 ώρες και ζήτησε υπερωρίες ‑ Τι αποφάσισε το δικαστήριο

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Δικαστήριο της Βαρκελώνης απέρριψε την αξίωση εργαζόμενης για 309 ώρες υπερωριακής απασχόλησης εξ αποστάσεως, κρίνοντας ότι η ενεργή σύνδεση υπολογιστή δεν αποδεικνύει πραγματική εργασία.

Προφυλακίστηκαν ο 29χρονος και η 26χρονη για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Η 26χρονη όσο και ο 29χρονος φέρεται ότι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και οποιαδήποτε συμμετοχή στην πράξη κάνοντας λόγο για σκευωρία των αρχών και επικαλέστηκαν το δικαίωμα της σιωπής

Γιατί το αναμμένο αυτοκίνητο σε κλειστό γκαράζ μπορεί να αποβεί μοιραίο ‑ Tι πρέπει να γνωρίζετε

E-Daily 3.Left 14.07.2026
Το τραγικό περιστατικό στον Πειραιά με δύο νεκρούς επαναφέρει στο προσκήνιο τους κινδύνους του μονοξειδίου του άνθρακα και τις απλές συνήθειες που μπορούν να σώσουν ζωές.

Αποχωρεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, παραμένει ως ανεξάρτητος στη Βουλή

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Ο βουλευτής Αχαΐας γνωστοποίησε την απόφασή του με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής

Περιοδείες σε όλη την Ελλάδα ξεκινά η Καρυστιανού για να ανακόψει την πτώση του κόμματός της στις δημοσκοπήσεις

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα ξεκινά η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» έναν κύκλο επισκέψεων, με στόχο τη συμμετοχή σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις και τη συνάντηση με στελέχη και μέλη του κινήματος

Θρίλερ με 20 τόνους Έμενταλ: Το τυρί εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ανάμεσα στη Βαυαρία και τη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Αναπάντητο παραμένει το μυστήριο με τους 20 τόνους Έμενταλ αξίας άνω των 80.000 ευρώ που χάθηκαν στο δρόμο προς τη Γαλλία

Πακιστάν: 11 νεκροί από κατάρρευση οροφής κτηρίου εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων

Κόσμος 14.07.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Κοχάτ της επαρχίας Κχίμπερ-Πακτούνκβα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης, Μπιλάλ Φαΐζι

Γιατί φεύγουν οι εργαζόμενοι – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Νέα έρευνα του kariera.gr και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτυπώνει τις τάσεις στην προσέλκυση προσωπικού, τη μισθολογική διαφάνεια και τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στο HR.

Πυρκαγιά στα Βασιλικά του δήμου Θέρμης – Ενεργοποιήθηκε το 112

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Στην περιοχή της φωτιάς εντοπίζονται διάσπαρτες κατοικίες

Τραγωδία στον Πειραιά: O ιατροδικαστής μιλά για αναθυμιάσεις από κλιματισμό και κινητήρα

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Ο πατέρας του 28χρονου ανακάλυψε τα δύο νεαρά άτομα νεκρά - Εικόνες και βίντεο από το σημείο