E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι προστασία παρέχουν τα εμβόλια στη μετάλλαξη Δέλτα

Ένας μπορεί να μολύνει 400

Δημοσίευση 25/6/2021 | 15:41

Τι προστασία παρέχουν τα εμβόλια στη μετάλλαξη Δέλτα

Την προσοχή των πολιτών σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα εφιστά ο ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του ΓΝ Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. «Αν δεν προσέξουμε πολύ, το φθινόπωρο θα οδηγηθούμε ξανά σε lockdown» είπε μιλώντας στο grtimes.gr.

«Δεν πήραμε καμιά καινούργια πληροφορία με τη μετάλλαξη Δέλτα. Από την αρχή γνωρίζουμε ότι ο ιός έχει αυτή τη δυναμική. Να διασπείρεται και να μεταλλάσσεται. Είναι τέτοια η δυναμική του κορoνοϊού, που κάθε μετάλλαξη δίνει ένα καινούργιο στέλεχος πιο επιθετικό και διαφορετικό από τα άλλα. Σαν δομή είναι το ίδιο. Ωστόσο μολύνει και στέλνει στο νοσοκομείο πολλούς περισσότερους» τονίζει.

Αναφερόμενος στη δυναμική των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» είπε: «Εάν κάποιος έχει τη βρετανική μετάλλαξη μολύνει τέσσερις, η ινδική μετάλλαξη, στέλεχος της οποίας αποτελεί η Δέλτα έχει την ικανότητα να μολύνει 400. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ακόμη και όσοι έχουν εμβολιαστεί, διότι σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει κι έχουν δημοσιευτεί, το εμβόλιο της AstraZeneca προστατεύει από τη Δέλτα κατά 65% και αυτό της Pfizer κατά 88%. Δεν τα λέει ο Καπραβέλος αυτά, αλλά το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης».

«Η νόσος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και εμείς κινούμαστε με ρυθμούς χελώνας»

Σχετικά με το τι συμβαίνει στο εξωτερικό με την μετάλλαξη και που αλλού έχει προκληθεί ανησυχία, υπογράμμισε ότι «αυτό που έρχεται είναι ικανό από μόνο του να προκαλέσει έκρηξη. Ήδη στη Βρετανία, που η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει λάβει μόνο την πρώτη δόση έχει ήδη έκρηξη κρουσμάτων. Η Γερμανία έχει θορυβηθεί, η Πορτογαλία που διοργάνωσε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, με αποτέλεσμα να μπουν στη χώρα χιλιάδες Άγγλοι και τώρα η Λισαβώνα λαμβάνει πάλι μέτρα, το ίδιο και η Γαλλία».

Ο Νίκος Καπραβέλος δεν δίστασε να προτείνει αυστηρότερους ελέγχους ειδικά στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η μη χρήση της μάσκας δεν θα πρέπει να γίνεται ανεξέλεγκτα και σε όλους τους χώρους, ενώ τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση.

«Κοιτάξτε, η νόσος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και εμείς κινούμαστε με ρυθμούς χελώνας. Είναι σημαντικό για αρκετό καιρό ακόμη να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποιήσεις ακόμη και το καλοκαίρι. Ξέρω ότι είναι δύσκολο με αυτές τις θερμοκρασίες να φοράς μάσκα, ειδικά αν είσαι μόνος, ωστόσο αν είσαι σε λαϊκή αγορά και η επιτροπή λέει ότι πρέπει να τη φοράς», τονίζει

«Ή εμβόλιο ή PCR για να μπεις στη χώρα»

Συμπληρώνει δε ότι «είναι σημαντικό να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις ειδικά απέναντι σε αγνώστους και να αυστηροποιήσουμε τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Δηλαδή να μπαίνουν στην Ελλάδα μόνο όσοι έχουν κάνει εμβόλιο ή όσοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό διαγνωστικό τεστ (PCR). Αν συνεχίσουμε έτσι, είναι πολύ πιθανό από το φθινόπωρο να έχουμε ξανά lockdown με απαγορεύσεις κυκλοφορίας και όλα όσα το συνοδεύουν».

Τέλος, αναφορικά με τα δύο κρούσματα του στελέχους Δέλτα που εντοπίστηκαν στη χώρα, ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι «το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν. Ακόμη κι έτσι όμως έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν πολλούς περισσότερους από την μεταδοτικότητα που είχαν οι υπόλοιπες μεταλλάξεις. Θέλει πολύ προσοχή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία Byron: Σε ποια περιοχή έριξε το απόγευμα την περισσότερη βροχή στην Αθήνα

Καιρός Χτες
Το Meteo δημοσίευσε χάρτη με τις περιοχές που δέχθηκαν την περισσότερη βροχή λόγω κακοκαιρίας Byron

Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα για τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα Χτες
Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω των καιρικών συνθηκών

Μαγειρίας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τη Ferrari την πήραμε από αναγκαστική απαλλοτρίωση οικοπέδου»

Ελλάδα Χτες
Ο Χρήστος Μαγειρίας στάθηκε και στα τυχερά δελτία που κέρδισε - Έκανε λόγο πως πήρε το «πολύ 25 χιλιάρικα»

Eurovision 2026: Το Ισραήλ παραμένει στον διαγωνισμό τραγουδιού

Eurovision Χτες
Αρκετές χώρες θα μποϊκοτάρουν

«Έσκασαν» φρεάτια από τη βροχή στην Καλλιθέα ‑ Βίντεο

Ελλάδα Χτες
Σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία Byron στην Αττική

Μαγειρίας στη Βουλή: Με λεφτά που μου δώρισε η μάνα μου αγόρασα τη Ferrari

Ελλάδα Χτες
Η μητέρα του, είπε, τού παραχώρησε το μερίδιό της από απαλλοτρίωση έκτασης - Εχω κερδίσει συνολικά από τζόκερ σε έξι χρόνια 25.000 ευρώ, είπε

«Με βίαζαν, με βασάνιζαν και με κρέμασαν από το ταβάνι»

Κόσμος Χτες
«Με βίαζαν, με βασάνιζαν και με κρέμασαν από το ταβάνι» - Ακαδημαϊκός περιγράφει τις 903 ημέρες αιχμαλωσίας στο Ιράκ

Συγκλονιστικές εικόνες, η ΕΜΑΚ διέσωσε οικογένεια από πλημμυρισμένο δρόμο στη Λακωνία

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμών σε Λακωνία και Δήμο Ανατολικής Μάνης