E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι προστασία παρέχουν τα εμβόλια στη μετάλλαξη Δέλτα

Ένας μπορεί να μολύνει 400

Δημοσίευση 25/6/2021 | 15:41

Τι προστασία παρέχουν τα εμβόλια στη μετάλλαξη Δέλτα

Την προσοχή των πολιτών σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα εφιστά ο ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του ΓΝ Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. «Αν δεν προσέξουμε πολύ, το φθινόπωρο θα οδηγηθούμε ξανά σε lockdown» είπε μιλώντας στο grtimes.gr.

«Δεν πήραμε καμιά καινούργια πληροφορία με τη μετάλλαξη Δέλτα. Από την αρχή γνωρίζουμε ότι ο ιός έχει αυτή τη δυναμική. Να διασπείρεται και να μεταλλάσσεται. Είναι τέτοια η δυναμική του κορoνοϊού, που κάθε μετάλλαξη δίνει ένα καινούργιο στέλεχος πιο επιθετικό και διαφορετικό από τα άλλα. Σαν δομή είναι το ίδιο. Ωστόσο μολύνει και στέλνει στο νοσοκομείο πολλούς περισσότερους» τονίζει.

Αναφερόμενος στη δυναμική των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» είπε: «Εάν κάποιος έχει τη βρετανική μετάλλαξη μολύνει τέσσερις, η ινδική μετάλλαξη, στέλεχος της οποίας αποτελεί η Δέλτα έχει την ικανότητα να μολύνει 400. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ακόμη και όσοι έχουν εμβολιαστεί, διότι σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει κι έχουν δημοσιευτεί, το εμβόλιο της AstraZeneca προστατεύει από τη Δέλτα κατά 65% και αυτό της Pfizer κατά 88%. Δεν τα λέει ο Καπραβέλος αυτά, αλλά το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης».

«Η νόσος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και εμείς κινούμαστε με ρυθμούς χελώνας»

Σχετικά με το τι συμβαίνει στο εξωτερικό με την μετάλλαξη και που αλλού έχει προκληθεί ανησυχία, υπογράμμισε ότι «αυτό που έρχεται είναι ικανό από μόνο του να προκαλέσει έκρηξη. Ήδη στη Βρετανία, που η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει λάβει μόνο την πρώτη δόση έχει ήδη έκρηξη κρουσμάτων. Η Γερμανία έχει θορυβηθεί, η Πορτογαλία που διοργάνωσε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, με αποτέλεσμα να μπουν στη χώρα χιλιάδες Άγγλοι και τώρα η Λισαβώνα λαμβάνει πάλι μέτρα, το ίδιο και η Γαλλία».

Ο Νίκος Καπραβέλος δεν δίστασε να προτείνει αυστηρότερους ελέγχους ειδικά στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η μη χρήση της μάσκας δεν θα πρέπει να γίνεται ανεξέλεγκτα και σε όλους τους χώρους, ενώ τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση.

«Κοιτάξτε, η νόσος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και εμείς κινούμαστε με ρυθμούς χελώνας. Είναι σημαντικό για αρκετό καιρό ακόμη να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποιήσεις ακόμη και το καλοκαίρι. Ξέρω ότι είναι δύσκολο με αυτές τις θερμοκρασίες να φοράς μάσκα, ειδικά αν είσαι μόνος, ωστόσο αν είσαι σε λαϊκή αγορά και η επιτροπή λέει ότι πρέπει να τη φοράς», τονίζει

«Ή εμβόλιο ή PCR για να μπεις στη χώρα»

Συμπληρώνει δε ότι «είναι σημαντικό να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις ειδικά απέναντι σε αγνώστους και να αυστηροποιήσουμε τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Δηλαδή να μπαίνουν στην Ελλάδα μόνο όσοι έχουν κάνει εμβόλιο ή όσοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό διαγνωστικό τεστ (PCR). Αν συνεχίσουμε έτσι, είναι πολύ πιθανό από το φθινόπωρο να έχουμε ξανά lockdown με απαγορεύσεις κυκλοφορίας και όλα όσα το συνοδεύουν».

Τέλος, αναφορικά με τα δύο κρούσματα του στελέχους Δέλτα που εντοπίστηκαν στη χώρα, ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι «το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν. Ακόμη κι έτσι όμως έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν πολλούς περισσότερους από την μεταδοτικότητα που είχαν οι υπόλοιπες μεταλλάξεις. Θέλει πολύ προσοχή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μήνυση κατά του Charlie Hebdo για σκίτσο που σατιρίζει την τραγωδία του Κραν Μοντανά

Κόσμος 13.01.2026
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου, ημέρα εθνικού πένθους για την Ελβετία στη μνήμη των 40 νεκρών

Νέες ταυτότητες: Μπλακ άουτ στην πλατφόρμα – Υπομονή για ραντεβού από το… καλοκαίρι

Ελλάδα 13.01.2026
Έλλειψη ραντεβού παρατηρείται στην ψηφιακή πλατφόρμα

Σε πορεία σύγκρουσης η κυβέρνηση με τα μπλόκα που λένε όχι στο διάλογο ‑Στις 3 η συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες

Πολιτική 13.01.2026
Μητσοτάκης: «Όλοι κρίνονται για τη στάση τους απέναντι στον διάλογο»

Εξαφάνιση 16χρονης: Μυστικές πωλήσεις, συνάντηση με άγνωστο και ταξί για Αθήνα

Ελλάδα 13.01.2026
Ολα τα σκοτεινά σημεία που εξετάζονται

Xωρίς ταξί η Αθήνα σήμερα και αύριο λόγω 48ωρης απεργίας

Ελλάδα 13.01.2026
Χειρόφρενο τραβούν σήμερα και αύριο τα ταξί στην Αττική, λόγω της νέας απεργίας των αυτοκινητιστών.

Καρυστιανού: Την παραίτησή της από την προεδρία του Συλλόγου των Τεμπών ζητά το ΔΣ ‑ Είναι παράτυπο, απαντά

Ελλάδα 13.01.2026
`Περιμένω να μου ζητηθεί επισήμως να αποχωρήσω - Εφόσον μου ζητηθεί, ωστόσο, θα παραμέινω` είχε πει η Μαρία Καρυστιανού

Η Γροιλανδία δεν πρόκειται να δεχθεί εξαγορά από τον Τραμπ: «Θα αμυνθούμε μέσω του NATO»

Κόσμος 13.01.2026
«Το νησί αποτελεί «μέρος του βασιλείου της Δανίας» και, υπό αυτή την ιδιότητα, είναι «ως μέρος της δανικής κοινοπολιτείας, μέλος του ΝΑΤΟ»

Καιρός: Τελειώνει το τσουχτερό κρύο, άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τα κανονικά

Καιρός 13.01.2026
Κολυδάς, Τσατραφύλλιας και Καλλιάνος εξηγούν την εξέλιξη του καιρού

Τα Best of της 16ης αγωνιστικής στη Super League: Γκολ, Ασίστ και Αποκρούσεις

Αθλητικά Νέα Χτες
Δείτε τα καλύτερα Γκολ, τις Ασίστ και τις Αποκρούσεις του διημέρου

«Ναυάγησε» η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό – Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για απόπειρα διάσπασης

Ελλάδα Χτες
«Παγώνει» ο διάλογος με ευθύνη της κυβέρνησης – Η στρατηγική των δύο ραντεβού δυναμίτισε το κλίμα, μιλούν για πολιτικό παιχνίδι με τα μπλόκα

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τον τραυματισμό γυναίκας από πτώση οροφής

Ελλάδα Χτες
Δικογραφία για παραβίαση κανόνων οικοδομικής και κοινώς επικίνδυνη βλάβη – Έλεγχοι σε όλα τα καταστήματα εστίασης