E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι προστασία παρέχουν τα εμβόλια στη μετάλλαξη Δέλτα

Ένας μπορεί να μολύνει 400

Δημοσίευση 25/6/2021 | 15:41

Τι προστασία παρέχουν τα εμβόλια στη μετάλλαξη Δέλτα

Την προσοχή των πολιτών σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα εφιστά ο ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του ΓΝ Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. «Αν δεν προσέξουμε πολύ, το φθινόπωρο θα οδηγηθούμε ξανά σε lockdown» είπε μιλώντας στο grtimes.gr.

«Δεν πήραμε καμιά καινούργια πληροφορία με τη μετάλλαξη Δέλτα. Από την αρχή γνωρίζουμε ότι ο ιός έχει αυτή τη δυναμική. Να διασπείρεται και να μεταλλάσσεται. Είναι τέτοια η δυναμική του κορoνοϊού, που κάθε μετάλλαξη δίνει ένα καινούργιο στέλεχος πιο επιθετικό και διαφορετικό από τα άλλα. Σαν δομή είναι το ίδιο. Ωστόσο μολύνει και στέλνει στο νοσοκομείο πολλούς περισσότερους» τονίζει.

Αναφερόμενος στη δυναμική των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» είπε: «Εάν κάποιος έχει τη βρετανική μετάλλαξη μολύνει τέσσερις, η ινδική μετάλλαξη, στέλεχος της οποίας αποτελεί η Δέλτα έχει την ικανότητα να μολύνει 400. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ακόμη και όσοι έχουν εμβολιαστεί, διότι σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει κι έχουν δημοσιευτεί, το εμβόλιο της AstraZeneca προστατεύει από τη Δέλτα κατά 65% και αυτό της Pfizer κατά 88%. Δεν τα λέει ο Καπραβέλος αυτά, αλλά το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης».

«Η νόσος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και εμείς κινούμαστε με ρυθμούς χελώνας»

Σχετικά με το τι συμβαίνει στο εξωτερικό με την μετάλλαξη και που αλλού έχει προκληθεί ανησυχία, υπογράμμισε ότι «αυτό που έρχεται είναι ικανό από μόνο του να προκαλέσει έκρηξη. Ήδη στη Βρετανία, που η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει λάβει μόνο την πρώτη δόση έχει ήδη έκρηξη κρουσμάτων. Η Γερμανία έχει θορυβηθεί, η Πορτογαλία που διοργάνωσε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, με αποτέλεσμα να μπουν στη χώρα χιλιάδες Άγγλοι και τώρα η Λισαβώνα λαμβάνει πάλι μέτρα, το ίδιο και η Γαλλία».

Ο Νίκος Καπραβέλος δεν δίστασε να προτείνει αυστηρότερους ελέγχους ειδικά στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η μη χρήση της μάσκας δεν θα πρέπει να γίνεται ανεξέλεγκτα και σε όλους τους χώρους, ενώ τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση.

«Κοιτάξτε, η νόσος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και εμείς κινούμαστε με ρυθμούς χελώνας. Είναι σημαντικό για αρκετό καιρό ακόμη να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποιήσεις ακόμη και το καλοκαίρι. Ξέρω ότι είναι δύσκολο με αυτές τις θερμοκρασίες να φοράς μάσκα, ειδικά αν είσαι μόνος, ωστόσο αν είσαι σε λαϊκή αγορά και η επιτροπή λέει ότι πρέπει να τη φοράς», τονίζει

«Ή εμβόλιο ή PCR για να μπεις στη χώρα»

Συμπληρώνει δε ότι «είναι σημαντικό να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις ειδικά απέναντι σε αγνώστους και να αυστηροποιήσουμε τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Δηλαδή να μπαίνουν στην Ελλάδα μόνο όσοι έχουν κάνει εμβόλιο ή όσοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό διαγνωστικό τεστ (PCR). Αν συνεχίσουμε έτσι, είναι πολύ πιθανό από το φθινόπωρο να έχουμε ξανά lockdown με απαγορεύσεις κυκλοφορίας και όλα όσα το συνοδεύουν».

Τέλος, αναφορικά με τα δύο κρούσματα του στελέχους Δέλτα που εντοπίστηκαν στη χώρα, ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι «το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν. Ακόμη κι έτσι όμως έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν πολλούς περισσότερους από την μεταδοτικότητα που είχαν οι υπόλοιπες μεταλλάξεις. Θέλει πολύ προσοχή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λαρίσα Ρικέλμε: Η πιο «καυτή» οπαδός του Μουντιάλ του 2010 επιστρέφει ως δημοσιογράφος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026

Tabloid Χτες
Η Λαρίσα Ρικέλμε, που έγινε γνωστή ανά τον κόσμο με τις πόζες στις εξέδρες στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, έχει κάνει στροφή στη δημοσιογραφία και θα είναι παρούσα στη διοργάνωση του 2026

Θρίλερ στο Αίγιο: Νεκρός βρέθηκε 58χρονος Αμερικανός – Τι δείχνουν οι έρευνες της Αστυνομίας

Ελλάδα Χτες
Τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να διευκρινιστούν μετά τη διενέργεια των προβλεπόμενων ιατροδικαστικών εξετάσεων

Το Ιράν χτύπησε με πύραυλο εργοστάσιο χημικών στο Ισραήλ – Φόβοι για επικίνδυνη διαρροή τοξικών ουσιών

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές του Ισραήλ ζήτησαν από τους κατοίκους να μείνουν σπίτια τους με κλειστά τα παράθυρα

Λουτσέσκου από το νοσοκομείο: «Είμαι καλά τώρα, έχω αναρρώσει πλήρως»

Αθλητικά Νέα Χτες
Καθησυχαστικά είναι τα νέα για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου μετά το λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη στην τελευταία προπόνηση της Ρουμανία, με ιστοσελίδα της χώρας του να φιλοξενεί τις πρώτες του δηλώσεις από το νοσοκομείο

Η σοκαριστική στιγμή του πιο βίαιου νοκ‑άουτ που άφησε την αθλήτρια να πνίγεται

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι εικόνες της αθλήτριας με το βλέμμα στο κενό έκαναν τον γύρο του κόσμου

Απαγορεύτηκε η είσοδος του καθολικού Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Πανάγιο Τάφο την Κυριακή Βαΐων

Κόσμος Χτες
«Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, εμποδίστηκε στους ηγέτες της Εκκλησίας να τελέσουν τη Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στον Ναό του Πανάγιου Τάφου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λατινικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Ταϊλάνδη: Παρουσιαστές γδύθηκαν στον αέρα ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης για τον καύσωνα

Κόσμος Χτες
Οι παρουσιαστές του ενημερωτικού μαγκαζίνο, άρχισαν να γδύνονται στον αέρα και όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το βίντεο έγινε viral

Κακοποίηση μωρού 10 μηνών στην Πάτρα: Οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης – «Το δάγκωσαν τα ξαδέρφια του» λέει η μητέρα

Ελλάδα Χτες
Ιατροδικαστής μιλά για κακοποίηση ή παραμέληση, η 18χρονη μητέρα σε καταυλισμό Ρομά, καταγγελίες για εγκληματική αμέλεια

Καραμπόλα πέντε οχημάτων στην Παραλιακή ‑ Προβλήματα στην κυκλοφορία

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε στο ύψος της οδού Ήβης Αθανασιάδου

Αστυνομικές επιχειρήσεις σε οικισμούς σε Ίλιον, Ασπρόπυργο, Αχαρνές και Ελευσίνα

Ελλάδα Χτες
Σκοπός των ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων ήταν η πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής παράνομης δραστηριότητας