E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι προστασία παρέχουν τα εμβόλια στη μετάλλαξη Δέλτα

Ένας μπορεί να μολύνει 400

Δημοσίευση 25/6/2021 | 15:41

Τι προστασία παρέχουν τα εμβόλια στη μετάλλαξη Δέλτα

Την προσοχή των πολιτών σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα εφιστά ο ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του ΓΝ Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. «Αν δεν προσέξουμε πολύ, το φθινόπωρο θα οδηγηθούμε ξανά σε lockdown» είπε μιλώντας στο grtimes.gr.

«Δεν πήραμε καμιά καινούργια πληροφορία με τη μετάλλαξη Δέλτα. Από την αρχή γνωρίζουμε ότι ο ιός έχει αυτή τη δυναμική. Να διασπείρεται και να μεταλλάσσεται. Είναι τέτοια η δυναμική του κορoνοϊού, που κάθε μετάλλαξη δίνει ένα καινούργιο στέλεχος πιο επιθετικό και διαφορετικό από τα άλλα. Σαν δομή είναι το ίδιο. Ωστόσο μολύνει και στέλνει στο νοσοκομείο πολλούς περισσότερους» τονίζει.

Αναφερόμενος στη δυναμική των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» είπε: «Εάν κάποιος έχει τη βρετανική μετάλλαξη μολύνει τέσσερις, η ινδική μετάλλαξη, στέλεχος της οποίας αποτελεί η Δέλτα έχει την ικανότητα να μολύνει 400. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ακόμη και όσοι έχουν εμβολιαστεί, διότι σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει κι έχουν δημοσιευτεί, το εμβόλιο της AstraZeneca προστατεύει από τη Δέλτα κατά 65% και αυτό της Pfizer κατά 88%. Δεν τα λέει ο Καπραβέλος αυτά, αλλά το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης».

«Η νόσος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και εμείς κινούμαστε με ρυθμούς χελώνας»

Σχετικά με το τι συμβαίνει στο εξωτερικό με την μετάλλαξη και που αλλού έχει προκληθεί ανησυχία, υπογράμμισε ότι «αυτό που έρχεται είναι ικανό από μόνο του να προκαλέσει έκρηξη. Ήδη στη Βρετανία, που η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει λάβει μόνο την πρώτη δόση έχει ήδη έκρηξη κρουσμάτων. Η Γερμανία έχει θορυβηθεί, η Πορτογαλία που διοργάνωσε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, με αποτέλεσμα να μπουν στη χώρα χιλιάδες Άγγλοι και τώρα η Λισαβώνα λαμβάνει πάλι μέτρα, το ίδιο και η Γαλλία».

Ο Νίκος Καπραβέλος δεν δίστασε να προτείνει αυστηρότερους ελέγχους ειδικά στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η μη χρήση της μάσκας δεν θα πρέπει να γίνεται ανεξέλεγκτα και σε όλους τους χώρους, ενώ τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση.

«Κοιτάξτε, η νόσος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και εμείς κινούμαστε με ρυθμούς χελώνας. Είναι σημαντικό για αρκετό καιρό ακόμη να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποιήσεις ακόμη και το καλοκαίρι. Ξέρω ότι είναι δύσκολο με αυτές τις θερμοκρασίες να φοράς μάσκα, ειδικά αν είσαι μόνος, ωστόσο αν είσαι σε λαϊκή αγορά και η επιτροπή λέει ότι πρέπει να τη φοράς», τονίζει

«Ή εμβόλιο ή PCR για να μπεις στη χώρα»

Συμπληρώνει δε ότι «είναι σημαντικό να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις ειδικά απέναντι σε αγνώστους και να αυστηροποιήσουμε τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Δηλαδή να μπαίνουν στην Ελλάδα μόνο όσοι έχουν κάνει εμβόλιο ή όσοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό διαγνωστικό τεστ (PCR). Αν συνεχίσουμε έτσι, είναι πολύ πιθανό από το φθινόπωρο να έχουμε ξανά lockdown με απαγορεύσεις κυκλοφορίας και όλα όσα το συνοδεύουν».

Τέλος, αναφορικά με τα δύο κρούσματα του στελέχους Δέλτα που εντοπίστηκαν στη χώρα, ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι «το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν. Ακόμη κι έτσι όμως έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν πολλούς περισσότερους από την μεταδοτικότητα που είχαν οι υπόλοιπες μεταλλάξεις. Θέλει πολύ προσοχή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πράκτορες της Μοσάντ τηλεφωνούν σε αξιωματούχους του καθεστώτος: «Είσαι ο επόμενος, πρόσεχε»

Κόσμος 19.03.2026
Το επίπεδο διείσδυσης είναι τόσο μεγάλο που πλέον επικοινωνούν τηλεφωνικά με στρατιωτικούς ηγέτες και τους προειδοποιούν ότι βρίσκονται ήδη σε «μαύρη λίστα»

Βόλος: Απατεώνας Ρομά παρίστανε τον γιατρό ‑ Πιάστηκε με 10.000 ευρώ στα χέρια

Ελλάδα 19.03.2026
Tηλεφώνησε σε γυναίκα και της είπε ότι είναι γιατρός, η κόρης της έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος και έπρεπε να μπει επειγόντως στο χειρουργείο

Καλαμαριά: Απολογείται σήμερα ο 19χρονος φίλος του Κλεομένη

Ελλάδα 19.03.2026
Υπενθυμίζεται ότι ο 19χρονος προσήλθε αυτοβούλως στα δικαστήρια για να καταθέσει για το αιματηρό συμβάν

Ανοδο στη χρήση κοκαΐνης δείχνουν τα λύματα στην Αττική ‑ Για πρώτη φορά καταγράφεται κεταμίνη

Ελλάδα 19.03.2026
Τις τάσεις στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών για το 2025 αποκαλύπτει η ανάλυση των λυμάτων

Βενζινάδικα: Πού έχουν ξεκινήσει απεργίες διαρκείας ‑ Τα δεδομένα για τους πρατηριούχους της Αττικής

Ελλάδα 19.03.2026
Σήμερα, επίκειται η συνάντηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος με τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για το κυκλοφοριακό «έμφραγμα»: Στόχος η μείωση μετακινήσεων κατά 25%

Ελλάδα 19.03.2026
Την βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει το νέο σχέδιο της αστυνομίας. Τι προβλέπει και πότε τίθεται σε εφαρμογή.

Πέθανε η διάσημη γάτα της Ακρόπολης, Λουκία, σε ηλικία 17 ετών

Ελλάδα 19.03.2026
Η γνωστή και αγαπητή σε όσους βρίσκονταν πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου, γάτα Λουκία, πέθανε σε ηλικία 17 ετών.

Πατήσια: Συνελήφθη γνωστός τράπερ μετά από καταδίωξη

Ελλάδα 19.03.2026
Eχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές

Ο Τραμπ απειλεί να ανατινάξει πελώριο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ιράν

Κόσμος 19.03.2026
Επιβεβαίωσε μέσω Truth Social ότι η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έπληξε το κοίτασμα αερίου στη Νότια Παρς