E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΠΟΥ: Η τροχιά των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αφρική είναι «πάρα πολύ ανησυχητική»

«Η Αφρική είναι πολύ πιο ευάλωτη»

Δημοσίευση 20/6/2021 | 19:42

ΠΟΥ: Η τροχιά των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αφρική είναι «πάρα πολύ ανησυχητική»

Η τροχιά των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στις χώρες της Αφρικής είναι «πάρα πολύ ανησυχητική», εκτίμησε ο υπεύθυνος για τις υγειονομικές κρίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, καθώς διαδίδονται πολύ πιο μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, ενώ το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί παραμένει επικίνδυνα χαμηλό.

Κατά τα δεδομένα που συγκέντρωσε ο ΠΟΥ, στην Αφρική επιβεβαιώθηκαν 116.500 κρούσματα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε τη 13η Ιουνίου, δηλαδή 25.500 περισσότερα απ’ ό,τι την προηγούμενη.

Ο Δρ. Ράιαν σημείωσε πως, στο σύνολό της, η ήπειρος δεν μοιάζει να βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση, καθώς την περασμένη εβδομάδα δεν κατέγραψε παρά κάτι περισσότερο από το 5% των κρουσμάτων και το 2,2% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως.

Όμως σε ορισμένες χώρες της τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, ενώ σε άλλες η αύξησή τους ξεπέρασε το 50%. Σε αυτήν εξάλλου βρίσκονται οι τρεις από τις πέντε χώρες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις εκατοστιαία: η Ναμίμπια (+99%, 1.200 κρούσματα την ημέρα), η Ζάμπια (+92%, 2.300), και η Νότια Αφρική (+53%, 9.100).

Οι υπόλοιπες δύο βρίσκονται στην Ασία και είναι η Μογγολία (+68%, 2.200) και το Μπανγκλαντές (+44%, 3.000). Το τρίτο κύμα της πανδημίας «μεγεθύνεται και επιταχύνεται» στην Αφρική εξαιτίας των παραλλαγών του ιού, είχε προειδοποιήσει ήδη την Πέμπτη το γραφείο του ΠΟΥ για την ήπειρο, ζητώντας να αυξηθεί η ποσότητα των εμβολίων που διανέμονται στις χώρες της.

Ο Δρ. Ράιαν υπογράμμισε ότι η Αφρική είναι πολύ πιο ευάλωτη, διότι συγκριτικά δεν έχει παραλάβει παρά ελάχιστες δόσεις εμβολίων για την COVID-19, την ώρα που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για παράδειγμα έχουν επιτύχει τέτοια ποσοστά ανοσοποίησης των πληθυσμών τους που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σε πιο φυσιολογική ζωή, αφού καταγράφουν θεαματικές μειώσεις των μολύνσεων και των θανάτων.

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως σε μια περιοχή με πολλαπλές πιο μολυσματικές παραλλαγές, που δυνητικά μπορεί να έχουν πιο ισχυρό αντίκτυπο, αφήσαμε μεγάλο μέρος των πληθυσμών, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμών, στερημένο από την προστασία των εμβολίων ενώ τα συστήματα υγείας είναι ήδη ευάλωτα», τόνισε ο Δρ. Ράιαν.

«Αυτή είναι η συνέπεια της άνισης διανομής των εμβολίων», πρόσθεσε. Η δήλωσή του είναι απόλυτα ακριβής για την Αφρική, όπου μόλις το 1% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί πλήρως. «Είναι εντελώς πρόωρο να νομίσουμε ότι το επόμενο κύμα στην Αφρική θα είναι απλά σύντομη βροχή κι όχι θύελλα», τόνισε ο γιατρός. Και πρόσθεσε: «νομίζω πως πρέπει να πάρουμε αυτό που συμβαίνει στην Αφρική πάρα πολύ σοβαρά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανταϊός στην Ισπανία: Δεύτερος θετικός επιβάτης του MV Hondius εντοπίστηκε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το νέο κρούσμα είναι ο δεύτερος θετικός στον χανταϊό ανάμεσα στους 14 Ισπανούς που κατέβηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο

Coming out ακροδεξιού βουλευτή: Γκέι και σε σχέση με μουσουλμάνο μετανάστη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ξέσπασε σε λυγμούς, μιλώντας στο βήμα της Βουλής

Πάρος: Ταλαιπωρία για 30 επιβάτες – Ο καταπέλτης του SUPERRUNNER JET χτύπησε στη δέστρα της προβλήτας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Ραφήνα με τελικό προορισμό τη Νάξο – Απαγορεύτηκε ο απόπλους

Η παγκόσμια πρωτεύουσα της εμπορίας ανθρώπων: Κορίτσια 11 ετών πωλούνται και βιάζονται επί 20 ώρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, φτωχά κορίτσια παρασύρονται σε μια κόλαση σεξουαλικής δουλείας και κακοποίησης

Σταύρος Φλώρος: Η πορεία της υγείας του και τι είπε ο πατέρας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώην παίκτης του Survivor ενημέρωσε τους followers του για τα επόμενα βήματα της ανάρρωσής του

Σουηδία: Κάθειρξη 10 ετών ζητά η εισαγγελία για άνδρα που εκμεταλλευόταν τη σύζυγό του σε κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 62χρονος κατηγορείται ότι υποχρέωνε τη γυναίκα του να συνευρίσκεται με περίπου 120 άνδρες έναντι χρημάτων

Οπλισμένα τουρκικά F‑16 και ελληνικά μαχητικά σε εμπλοκή στο Αιγαίο – 10 παραβιάσεις εναέριου χώρου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 10 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο

Κίνα: Βίντεο‑ντοκουμέντο από την ισχυρή έκρηξη σε ανθρακωρυχείο ‑ Τουλάχιστον 82 νεκροί

Κόσμος Χτες
Με ρομπότ ψάχνουν για επιζώντες οι Κινέζοι διασώστες

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 16χρονος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το δίκυκλο όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δύο νέοι εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους

Επίδομα 1.000 ευρώ: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μόνιμο και διευρυμένο πλέον το επίδομα

Οι πλούσιοι Κινέζοι χάνουν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα

Κόσμος Χτες
Η Κίνα επιβάλλει πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων

Χανιά: Θρίλερ με την 25χρονη μητέρα της 3χρονης ‑ Έχουν δηλωθεί 2 γεννήσεις και τα παιδιά αγνοούνται

Ελλάδα Χτες
Θολό τοπίο με τα παιδιά της 25χρονης, φέρεται να έχει γεννήσει έξι - Στο νοσοκομείο είναι τα τέσσερα