E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΠΟΥ: Η τροχιά των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αφρική είναι «πάρα πολύ ανησυχητική»

«Η Αφρική είναι πολύ πιο ευάλωτη»

Δημοσίευση 20/6/2021 | 19:42

ΠΟΥ: Η τροχιά των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αφρική είναι «πάρα πολύ ανησυχητική»

Η τροχιά των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στις χώρες της Αφρικής είναι «πάρα πολύ ανησυχητική», εκτίμησε ο υπεύθυνος για τις υγειονομικές κρίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, καθώς διαδίδονται πολύ πιο μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, ενώ το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί παραμένει επικίνδυνα χαμηλό.

Κατά τα δεδομένα που συγκέντρωσε ο ΠΟΥ, στην Αφρική επιβεβαιώθηκαν 116.500 κρούσματα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε τη 13η Ιουνίου, δηλαδή 25.500 περισσότερα απ’ ό,τι την προηγούμενη.

Ο Δρ. Ράιαν σημείωσε πως, στο σύνολό της, η ήπειρος δεν μοιάζει να βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση, καθώς την περασμένη εβδομάδα δεν κατέγραψε παρά κάτι περισσότερο από το 5% των κρουσμάτων και το 2,2% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως.

Όμως σε ορισμένες χώρες της τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, ενώ σε άλλες η αύξησή τους ξεπέρασε το 50%. Σε αυτήν εξάλλου βρίσκονται οι τρεις από τις πέντε χώρες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις εκατοστιαία: η Ναμίμπια (+99%, 1.200 κρούσματα την ημέρα), η Ζάμπια (+92%, 2.300), και η Νότια Αφρική (+53%, 9.100).

Οι υπόλοιπες δύο βρίσκονται στην Ασία και είναι η Μογγολία (+68%, 2.200) και το Μπανγκλαντές (+44%, 3.000). Το τρίτο κύμα της πανδημίας «μεγεθύνεται και επιταχύνεται» στην Αφρική εξαιτίας των παραλλαγών του ιού, είχε προειδοποιήσει ήδη την Πέμπτη το γραφείο του ΠΟΥ για την ήπειρο, ζητώντας να αυξηθεί η ποσότητα των εμβολίων που διανέμονται στις χώρες της.

Ο Δρ. Ράιαν υπογράμμισε ότι η Αφρική είναι πολύ πιο ευάλωτη, διότι συγκριτικά δεν έχει παραλάβει παρά ελάχιστες δόσεις εμβολίων για την COVID-19, την ώρα που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για παράδειγμα έχουν επιτύχει τέτοια ποσοστά ανοσοποίησης των πληθυσμών τους που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σε πιο φυσιολογική ζωή, αφού καταγράφουν θεαματικές μειώσεις των μολύνσεων και των θανάτων.

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως σε μια περιοχή με πολλαπλές πιο μολυσματικές παραλλαγές, που δυνητικά μπορεί να έχουν πιο ισχυρό αντίκτυπο, αφήσαμε μεγάλο μέρος των πληθυσμών, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμών, στερημένο από την προστασία των εμβολίων ενώ τα συστήματα υγείας είναι ήδη ευάλωτα», τόνισε ο Δρ. Ράιαν.

«Αυτή είναι η συνέπεια της άνισης διανομής των εμβολίων», πρόσθεσε. Η δήλωσή του είναι απόλυτα ακριβής για την Αφρική, όπου μόλις το 1% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί πλήρως. «Είναι εντελώς πρόωρο να νομίσουμε ότι το επόμενο κύμα στην Αφρική θα είναι απλά σύντομη βροχή κι όχι θύελλα», τόνισε ο γιατρός. Και πρόσθεσε: «νομίζω πως πρέπει να πάρουμε αυτό που συμβαίνει στην Αφρική πάρα πολύ σοβαρά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κωνσταντίνος Φλώρος: Είμαστε στην έναρξη του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Ελλάδα 03.03.2026
Τι δήλωσε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

«Σιωπηλός εφιάλτης»: Τα νέα υποβρύχια της Κίνας μπορούν να χτυπήσουν την Αμερική από… το σπίτι τους

Κόσμος 03.03.2026
Η Κίνα αναπτύσσει προηγμένα πυρηνοκίνητα υποβρύχια με βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν την αμερικανική ενδοχώρα από προστατευμένα ύδατα κοντά στις κινεζικές ακτές, προκαλώντας συναγερμό στο Πεντάγωνο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ρυθμίζει τις οφειλές σου στην εφορία

Οικονομία 03.03.2026
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Αρνήθηκαν να σερβίρουν smoothie σε άνδρα που φορούσε μπλούζα με τον Τραμπ και απολύθηκαν: Είμαστε Αμερικανοί πολίτες

Κόσμος 03.03.2026
Οι υπάλληλοι είπαν ότι δεν «ένιωθαν άνετα» να εξυπηρετήσουν το ζευγάρι λόγω της μπλούζας με κουκούλα του Τζέικ, όπως καταγράφηκε από την Έρικα, σε ένα βίντεο που έγινε viral

Τραμπ για Ιράν: «Δεν έχουν ναυτικό, δεν έχουν αεροπορία, δεν έχουν σύστημα ανίχνευσης αέρα, έχουν εξουδετερωθεί

Κόσμος 03.03.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε νέες δηλώσεις του για την επίθεση στο Ιράν, είπε πως οι ΗΠΑ επιτέθηκαν πρώτες για να μην το κάνει η Τεχεράνη

Η Βρετανία στέλνει στην Κύπρο αντιτορπιλικό και ελικόπτερα με δυνατότητες αντιμετώπισης drones

Ελλάδα 03.03.2026
Όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι πλήρως προσηλωμένο στην ασφάλεια της Κύπρου και του βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκεται εκεί»

Θύμα επίθεσης μπράβων έπεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal, Θεόδωρος Αθανασόπουλος

Ελλάδα 03.03.2026
O κ. Αθανασόπουλος δέχθηκε επίθεση από άτομα αγνώστων στοιχείων και είναι καλά στην υγεία του

Τελ Αβίβ: Εργάτες σε σκαλωσιά βλέπουν από κάτω τους κτίριο να έχει χτυπηθεί από πύραυλο ‑ Βίντεο

Κόσμος 03.03.2026
Όπως φαίνεται στο βίντεο, πυκνοί, μάυροι καπνοί βγαίνουν από το κτίριο που χτυπήθηκε

Πυροβολισμοί στη λεωφόρο Μαραθώνος: Ένοπλη επίθεση σε οδηγό ΙΧ

Ελλάδα 03.03.2026
Τρεις άνδρες πεζοί πυροβόλησαν στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου που κινούνταν επί της Μαραθώνος και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή - Το ίδιο έκανε και το αυτοκίνητο που δέχθηκε τα πυρά

ΗΠΑ και Ισραήλ βομβάρδισαν κτίριο στο Ιράν που συνεδρίαζαν για εκλογή διαδόχου του Χαμενεΐ

Κόσμος 03.03.2026
ΗΠΑ και Ισραήλ επιτέθηκαν σε κτίριο που εδρεύει το Σώμα που έχει αναλάβει την εκλογή του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν

Λέρος: Ελεύθερος αφέθηκε ο 17χρονος που τραυμάτισε θανάσιμα τον πατέρα του κατά τη διάρκεια καβγά

Ελλάδα 03.03.2026
Ο 17χρονος θα πρέπει να παρακολουθήσει συνεδρίες από ψυχολόγο στο κρατικό θεραπευτήριο της Λέρου