E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΠΟΥ: Η τροχιά των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αφρική είναι «πάρα πολύ ανησυχητική»

«Η Αφρική είναι πολύ πιο ευάλωτη»

Δημοσίευση 20/6/2021 | 19:42

ΠΟΥ: Η τροχιά των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αφρική είναι «πάρα πολύ ανησυχητική»

Η τροχιά των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στις χώρες της Αφρικής είναι «πάρα πολύ ανησυχητική», εκτίμησε ο υπεύθυνος για τις υγειονομικές κρίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, καθώς διαδίδονται πολύ πιο μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, ενώ το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί παραμένει επικίνδυνα χαμηλό.

Κατά τα δεδομένα που συγκέντρωσε ο ΠΟΥ, στην Αφρική επιβεβαιώθηκαν 116.500 κρούσματα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε τη 13η Ιουνίου, δηλαδή 25.500 περισσότερα απ’ ό,τι την προηγούμενη.

Ο Δρ. Ράιαν σημείωσε πως, στο σύνολό της, η ήπειρος δεν μοιάζει να βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση, καθώς την περασμένη εβδομάδα δεν κατέγραψε παρά κάτι περισσότερο από το 5% των κρουσμάτων και το 2,2% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως.

Όμως σε ορισμένες χώρες της τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, ενώ σε άλλες η αύξησή τους ξεπέρασε το 50%. Σε αυτήν εξάλλου βρίσκονται οι τρεις από τις πέντε χώρες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις εκατοστιαία: η Ναμίμπια (+99%, 1.200 κρούσματα την ημέρα), η Ζάμπια (+92%, 2.300), και η Νότια Αφρική (+53%, 9.100).

Οι υπόλοιπες δύο βρίσκονται στην Ασία και είναι η Μογγολία (+68%, 2.200) και το Μπανγκλαντές (+44%, 3.000). Το τρίτο κύμα της πανδημίας «μεγεθύνεται και επιταχύνεται» στην Αφρική εξαιτίας των παραλλαγών του ιού, είχε προειδοποιήσει ήδη την Πέμπτη το γραφείο του ΠΟΥ για την ήπειρο, ζητώντας να αυξηθεί η ποσότητα των εμβολίων που διανέμονται στις χώρες της.

Ο Δρ. Ράιαν υπογράμμισε ότι η Αφρική είναι πολύ πιο ευάλωτη, διότι συγκριτικά δεν έχει παραλάβει παρά ελάχιστες δόσεις εμβολίων για την COVID-19, την ώρα που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για παράδειγμα έχουν επιτύχει τέτοια ποσοστά ανοσοποίησης των πληθυσμών τους που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σε πιο φυσιολογική ζωή, αφού καταγράφουν θεαματικές μειώσεις των μολύνσεων και των θανάτων.

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως σε μια περιοχή με πολλαπλές πιο μολυσματικές παραλλαγές, που δυνητικά μπορεί να έχουν πιο ισχυρό αντίκτυπο, αφήσαμε μεγάλο μέρος των πληθυσμών, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμών, στερημένο από την προστασία των εμβολίων ενώ τα συστήματα υγείας είναι ήδη ευάλωτα», τόνισε ο Δρ. Ράιαν.

«Αυτή είναι η συνέπεια της άνισης διανομής των εμβολίων», πρόσθεσε. Η δήλωσή του είναι απόλυτα ακριβής για την Αφρική, όπου μόλις το 1% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί πλήρως. «Είναι εντελώς πρόωρο να νομίσουμε ότι το επόμενο κύμα στην Αφρική θα είναι απλά σύντομη βροχή κι όχι θύελλα», τόνισε ο γιατρός. Και πρόσθεσε: «νομίζω πως πρέπει να πάρουμε αυτό που συμβαίνει στην Αφρική πάρα πολύ σοβαρά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Euroleague: Αποκλεισμός τριών αγωνιστικών στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, πώς χάνει το Final‑4

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Επιπλέον του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ για τα όσα έγιναν στο Βαλένθια-Παναθηναϊκός

Ηλεία: Ανείπωτη θλίψη στην κηδεία του 13χρονου ‑ «Παρών» και ο οδηγός που εμπλέκεται στο τροχαίο

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Στην κηδεία του άτυχου Κωνσταντίνου ήταν και ο 53χρονος οδηγός του αυτοκινήτου που εμπλέκεται στο τροχαίο δυστύχημα, ο οποίος γνώριζε το παιδί

Ανατροπή με το Bayesian, το ναυάγιο δεν οφείλεται στην κακοκαιρία ‑ Στο μικροσκόπιο ανθρώπινα λάθη

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα, η θαλαμηγός μήκους 56 μέτρων ανετράπη και βυθίστηκε λόγω λανθασμένων χειρισμών, υποτίμησης των καιρικών συνθηκών και μη ορθής ενεργοποίησης βασικών συστημάτων ασφαλείας

Βίντεο: Κατάρρευση σκάλας επιβίβασης με δημοσιογράφους στον Αραξο κατά υποδοχή αεροσκάφους – Τρεις τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Το περιστατικό έγινε κατά την πρώτη προσγείωση Boeing 737-8 της TUI – Τραυματίστηκαν δημοσιογράφος από την Αθήνα, εικονολήπτης και φωτορεπόρτερ από την Πάτρα – Μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο

Δασμοί 25% στα αυτοκίνητα και φορτηγά από την ΕΕ ανακοινώνει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί την Ευρώπη για μη τήρηση της εμπορικής συμφωνίας

Ο Τσίπρας αποκάλυψε το «μανιφέστο» του νέου του κόμματος ανήμερα Πρωτομαγιάς – «Η Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής»

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «κρίσιμη πολιτική αναγκαιότητα» τη σύγκλιση της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας

Τραμπ για αλεξίσφαιρο γιλέκο: «Δεν μου αρέσει να φαίνομαι 10 κιλά πιο χοντρός»

Κόσμος 01.05.2026
Η επίθεση στο Δείπνο των Ανταποκριτών προστίθεται σε σειρά περιστατικών που έχουν προκαλέσει ανησυχία για την ασφάλεια του προέδρου

Το συγκινητικό βίντεο της τελευταίας προσγείωσης πιλότου της Aegean μετά από 45 χρόνια: Σήμερα δεν αλλάζω επάγγελμα αλλά τρόπο ζωής

E-Daily 3.Left 01.05.2026
«Εσείς αποτελούσατε πάντα το πιο σημαντικό κομμάτι της πτήσης, άνθρωποι που δεν με γνωρίζουν και μου εμπιστεύονται κάτι τόσο πολύτιμο» είπε ο πιλότος με τους επιβάτες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα

1,7 εκατ. ευρώ θα έβγαζε το κύκλωμα από τον μισό τόνο σκανκ που εντοπίστηκε στην Ηγουμενίτσα, τα ναρκωτικά ξετρύπωσε ο σκύλος Βλαντ

Ελλάδα 01.05.2026
Ο Βούλγαρος οδηγός δεν συνεργάζεται με τις αρχές - Αγνωστος ακόμα ο προορισμός των ναρκωτικών

Ποδηλάτης «κόλλησε» πίσω από νταλίκα στην Εθνική Οδό: Κωμικοτραγικές εικόνες με τεχνική από την F1

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο αναβάτης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το slipstream της νταλίκας, μια τακτική που εφαρμόζουν οι πιλότοι των γκραν πρι

Νέα Υόρκη: Τρομακτικό βίντεο από έκρηξη σε σπίτι ‑ Το ωστικό κύμα εκτόξευσε αστυνομικούς

E-Daily 3.Left 01.05.2026
Ένας από τους αστυνομικούς ρωτά τους συναδέλφους του αν είναι καλά, καθώς προσπαθούν να συνέλθουν από την έκρηξη μέσα στα ερείπια.

Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ‑ Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ

Ελλάδα 01.05.2026
Σε ποια σημεία της πόλης έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων