E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αρνείται να φύγει από την πρωθυπουργική κατοικία

Ο «Μπίμπι» απέφυγε να παραστεί στην παραδοσιακή τελετή παράδοσης – παραλαβής της κυβέρνησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/6/2021 | 09:10

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αρνείται να φύγει από την πρωθυπουργική κατοικία

Σε αυτοκρατορικό ανάκτορο μετέτρεψε ο τέως πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την πρωθυπουργική κατοικία, με το κτίσμα της οδού Μπάλφουρ στην Ιερουσαλήμ να γίνεται συνώνυμο του αμφιλεγόμενου ηγέτη του Λικούντ.

Τα τελευταία χρόνια, η οδός έγινε ακόμη πιο γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο χάρη στην πιο επίμονη εκστρατεία διαμαρτυρίας στη σύγχρονη ιστορία του Ισραήλ. Κάθε Σάββατο, διαδηλωτές συγκεντρώνονταν έξω από την κατοικία Νετανιάχου απαιτώντας την παραίτησή του.

Ο «Μπίμπι» απέφυγε να παραστεί στην παραδοσιακή τελετή παράδοσης – παραλαβής της κυβέρνησης, έχοντας μάλιστα δεσμευθεί να ρίξει την κυβέρνηση Μπένετ, την οποία χαρακτήρισε «αριστερή».

Την Τετάρτη, το γραφείο του νέου πρωθυπουργού δεν μπορούσε να πει πότε ο Νετανιάχου θα εγκαταλείψει την επίσημη κατοικία της οδού Μπάλφουρ. Συνεργάτης της οικογένειας Νετανιάχου δήλωσε ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένοι πρωθυπουργοί εξασφάλισαν «περίοδο χάριτος», που έφθασε ακόμη και τους δύο μήνες, προτού μετακομίσουν από την Ιερουσαλήμ.

Η κατοικία της οδού Μπάλφουρ έγινε αντικείμενο απέχθειας από τους αντιπάλους του Νετανιάχου, οι οποίοι διέγνωσαν στον τρόπο λειτουργίας της τα μοναρχικά, αντιδημοκρατικά αντανακλαστικά του «Μπίμπι», της συζύγου του, Σάρα, και του μεγαλύτερου γιου τους, Γιαΐρ. Ο όρος «Μπάλφουρ» ταυτίσθηκε επίσης με πολιτική τάση, την οποία αναγνώρισε ο Ισραηλινός σχολιαστής Μπεν Κάσπιτ. Στους κύκλους του Νετανιάχου, λέει ο Κάσπιτ, πολλοί άρχισαν να μιλούν για ποιες προτάσεις θα εξασφάλιζαν την έγκριση «της κατοικίας», εννοώντας αρχικά τη Σάρα Νετανιάχου, αλλά και τον Γιαΐρ. «Επρόκειτο για τριμελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο ο Μπίμπι δεν είχε την πλειοψηφία», σημειώνει.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκε το καλοκαίρι του 2020 οδήγησε εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του «Μπίμπι» εγκαινιάσθηκε το 2016, όταν μερικές δεκάδες ακτιβιστές άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στην κατοικία του γενικού εισαγγελέα Αβισάι Μαντελμπλίτ τα Σάββατα, φωνάζοντας συνθήματα κατά των υποθέσεων διαφθοράς που αποκαλύπτονταν για τον Νετανιάχου. «Είμαι βέβαιος ότι χωρίς τις διαδηλώσεις στο σπίτι του εισαγγελέα ο Μαντελμπλίτ θα είχε συγκαλύψει την υπόθεση», λέει ο Ισάι Χαντάς, ένας από τους πρώτους διαδηλωτές. Οι διαδηλώσεις αυτές σταμάτησαν μετά την απόφαση του εισαγγελέα, το 2019, να ασκήσει διώξεις κατά του πρωθυπουργού.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Νετανιάχου να παρεμποδίσει την έρευνα προφασιζόμενη τις υγειονομικές απαγορεύσεις πυροδότησε, ωστόσο, νέο κίνημα διαμαρτυρίας το καλοκαίρι του 2020, με τους διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω από την πρωθυπουργική κατοικία. Δύο εβδομάδες μετά την πρώτη διαδήλωση η αστυνομία συνέλαβε τον απόστρατο πτέραρχο Αμίρ Χάσκελ, ασκώντας του δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών. Η σύλληψη του Χάσκελ ενίσχυσε σημαντικά το κίνημα, στο οποίο ενώθηκαν και νέοι άνθρωποι. Παρότι οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, η αστυνομία επέλεξε να τις διαλύσει με χρήση βίας και αντλίες νερού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Champions League: Τρομερή Μπόντο Γκλιμτ έριξε 3άρα στη Μάντσεστερ Σίτι

Αθλητικά Νέα Χτες
Τελικό αποτέλεσμα 3-1 στη Νορβηγία

Εξαφάνιση Λόρα: Έρευνες των γερμανικών αρχών στο Βερολίνο μετά από μαρτυρία

Κόσμος Χτες
Οι ελληνικές αρχές ζητούν βιντεοληπτικό υλικό από τις γερμανικές για την εξαφάνιση της Λόρα - Τι είπε Ελληνίδα σε νέα μαρτυρία

Βόμβα από τη FIFA: Πιθανή ακόμη και η αποβολή της Σενεγάλης από το Μουντιάλ 2026

Αθλητικά Νέα Χτες
Έρχεται τιμωρία για όσα έγιναν στον τελικό του Κόπα Αφρικα

Κακοκαιρία: Ποια ώρα αναμένεται να πέσει βροχή ενός μήνα στην Αττική

Καιρός Χτες
Πού θα χιονίσει, η πρόβλεψη Τσατραφύλλια

Δολοφονία στο Αγρίνιο: Γιατί μπορεί να καταρριφθεί ο ισχυρισμός του δράστη περί «αυτοάμυνας»

Ελλάδα Χτες
Ο 44χρονος καθ` ομολογίαν δράστης της δολοφονίας στο Αγρίνιο θα απολογηθεί αύριο

Απρόθυμη η Αθήνα για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ειρήνης που στήνει ο Τραμπ

Πολιτική Χτες
Στο «όχι» κλίνουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πλην Όρμπαν

Ερχεται νέα μείωση φόρου στα ενοίκια

Οικονομία Χτες
Κεντρικό ρόλο στο όλο εγχείρημα θα παίξει το Μητρώο Ακινήτων, καθώς θα αποκαλύψει κρυφά ενοίκια και αδρανή ακίνητα.

«Βόμβα» Δούκα στο ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική μας απέτυχε

Πολιτική Χτες
Ανησυχώ και για το κόμμα μας, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων

Ισπανία: Συγκλονίζει η 6χρονη που βρέθηκε μόνη να περπατάει στα συντρίμμια

Κόσμος Χτες
Σκοτώθηκαν οι γονείς και ο αδελφός της

Μαθητής γυμνασίου πήγε στο σχολείο με πιστόλι στη Ζάκυνθο

Ελλάδα Χτες
Προσήχθη μαζί με τον πατέρα του

ΕΟΦ: Απαγορεύει συμπλήρωμα διατροφής

Ελλάδα Χτες
Το προϊόν, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, περιέχει φυτική ουσία που δεν είναι εγκεκριμένη για τρόφιμα

Ένας χρόνος Τραμπ: Τα 25 πράγματα που άλλαξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Έναν χρόνο μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η εικόνα της Αμερικής και του κόσμου έχει αλλάξει δραματικά. To Politico συνόψισε τις 25 μεγάλες αλλαγές που έφερε η εκλογή του 47ου προέδρου των ΗΠΑ