E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αρνείται να φύγει από την πρωθυπουργική κατοικία

Ο «Μπίμπι» απέφυγε να παραστεί στην παραδοσιακή τελετή παράδοσης – παραλαβής της κυβέρνησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/6/2021 | 09:10

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αρνείται να φύγει από την πρωθυπουργική κατοικία

Σε αυτοκρατορικό ανάκτορο μετέτρεψε ο τέως πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την πρωθυπουργική κατοικία, με το κτίσμα της οδού Μπάλφουρ στην Ιερουσαλήμ να γίνεται συνώνυμο του αμφιλεγόμενου ηγέτη του Λικούντ.

Τα τελευταία χρόνια, η οδός έγινε ακόμη πιο γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο χάρη στην πιο επίμονη εκστρατεία διαμαρτυρίας στη σύγχρονη ιστορία του Ισραήλ. Κάθε Σάββατο, διαδηλωτές συγκεντρώνονταν έξω από την κατοικία Νετανιάχου απαιτώντας την παραίτησή του.

Ο «Μπίμπι» απέφυγε να παραστεί στην παραδοσιακή τελετή παράδοσης – παραλαβής της κυβέρνησης, έχοντας μάλιστα δεσμευθεί να ρίξει την κυβέρνηση Μπένετ, την οποία χαρακτήρισε «αριστερή».

Την Τετάρτη, το γραφείο του νέου πρωθυπουργού δεν μπορούσε να πει πότε ο Νετανιάχου θα εγκαταλείψει την επίσημη κατοικία της οδού Μπάλφουρ. Συνεργάτης της οικογένειας Νετανιάχου δήλωσε ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένοι πρωθυπουργοί εξασφάλισαν «περίοδο χάριτος», που έφθασε ακόμη και τους δύο μήνες, προτού μετακομίσουν από την Ιερουσαλήμ.

Η κατοικία της οδού Μπάλφουρ έγινε αντικείμενο απέχθειας από τους αντιπάλους του Νετανιάχου, οι οποίοι διέγνωσαν στον τρόπο λειτουργίας της τα μοναρχικά, αντιδημοκρατικά αντανακλαστικά του «Μπίμπι», της συζύγου του, Σάρα, και του μεγαλύτερου γιου τους, Γιαΐρ. Ο όρος «Μπάλφουρ» ταυτίσθηκε επίσης με πολιτική τάση, την οποία αναγνώρισε ο Ισραηλινός σχολιαστής Μπεν Κάσπιτ. Στους κύκλους του Νετανιάχου, λέει ο Κάσπιτ, πολλοί άρχισαν να μιλούν για ποιες προτάσεις θα εξασφάλιζαν την έγκριση «της κατοικίας», εννοώντας αρχικά τη Σάρα Νετανιάχου, αλλά και τον Γιαΐρ. «Επρόκειτο για τριμελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο ο Μπίμπι δεν είχε την πλειοψηφία», σημειώνει.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκε το καλοκαίρι του 2020 οδήγησε εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του «Μπίμπι» εγκαινιάσθηκε το 2016, όταν μερικές δεκάδες ακτιβιστές άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στην κατοικία του γενικού εισαγγελέα Αβισάι Μαντελμπλίτ τα Σάββατα, φωνάζοντας συνθήματα κατά των υποθέσεων διαφθοράς που αποκαλύπτονταν για τον Νετανιάχου. «Είμαι βέβαιος ότι χωρίς τις διαδηλώσεις στο σπίτι του εισαγγελέα ο Μαντελμπλίτ θα είχε συγκαλύψει την υπόθεση», λέει ο Ισάι Χαντάς, ένας από τους πρώτους διαδηλωτές. Οι διαδηλώσεις αυτές σταμάτησαν μετά την απόφαση του εισαγγελέα, το 2019, να ασκήσει διώξεις κατά του πρωθυπουργού.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Νετανιάχου να παρεμποδίσει την έρευνα προφασιζόμενη τις υγειονομικές απαγορεύσεις πυροδότησε, ωστόσο, νέο κίνημα διαμαρτυρίας το καλοκαίρι του 2020, με τους διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω από την πρωθυπουργική κατοικία. Δύο εβδομάδες μετά την πρώτη διαδήλωση η αστυνομία συνέλαβε τον απόστρατο πτέραρχο Αμίρ Χάσκελ, ασκώντας του δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών. Η σύλληψη του Χάσκελ ενίσχυσε σημαντικά το κίνημα, στο οποίο ενώθηκαν και νέοι άνθρωποι. Παρότι οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, η αστυνομία επέλεξε να τις διαλύσει με χρήση βίας και αντλίες νερού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δύο συλλήψεις για τον αυτοπυροβολισμό της 43χρονης στο Σκοπευτήριο Μαλεβιζίου – «Το είχε προσχεδιάσει» λέει ο εκπαιδευτής

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Υπό εξέταση το προσωρινό δελτίο αθλητικής ιδιότητας της γυναίκας – Διατάχθηκε γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για την υπογραφή

Πυρκαγιά σε δάσος στο Αμμόνι Κορινθίας – Επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη με τις φλόγες

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Εξήντα δύο πυροσβέστες, επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης

Υπό έλεγχο η φωτιά σε ξενοδοχείο στην πλατεία Κάνιγγος ‑ Ξεκίνησε από ηλεκτρικό πατίνι που εξερράγη

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Συντονισμένες προσπάθειες για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των ενοίκων - 40χρονος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με εγκαύματα στα άκρα

Βίντεο αποκαλύπτει την άτακτη πορεία φλεγόμενου αυτοκινήτου που κατέληξε σε κολόνα της ΔΕΗ στη Βούλα

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Το αυτοκίνητο, που φαίνεται να ανάφτηκε από βραχυκύκλωμα, έπεσε πάνω στην κολόνα προκαλώντας διακοπή ρεύματος στην περιοχή

Τα ζευγάρια των «32» του Μουντιάλ και οι ημερομηνίες των αγώνων

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Συμπληρώθηκε το παζλ της φάσης των «32» του Παγκοσμίου Κυπέλλου - Τα 16 ζευγάρια των νοκ-άουτ και οι ημερομηνίες των αγώνων

Η Μέση Ανατολή στα πρόθυρα νέου γενικευμένου πολέμου – Η συμφωνία ΗΠΑ‑Ιράν καταρρέει

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Η αλληλουχία νέων στρατιωτικών πληγμάτων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σε συνδυασμό με την ένταση στον Λίβανο, φέρνει εκ νέου την περιοχή «στο κόκκινο»

Τροχαίο με νεκρό στη Βαρυμπόμπη: Οδηγός απανθρακώθηκε μετά από πρόσκρουση σε τοιχίο

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Ανδρας έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε τοιχίο και άρπαξε φωτιά

Μουντιάλ 2026: Τριάρα Αργεντινής με Μέσι, κορυφή για Αγγλία‑Κολομβία και ιστορική Λ.Δ. Κονγκό

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Η Αργεντινή έκανε το 3/3 με νέα γκολάρα του Μέσι, ενώ Αγγλία και Κολομβία πήραν την πρωτιά στους ομίλους τους και η Λ.Δ. Κονγκό έγραψε ιστορία με πρόκριση στους «32».

Αλλαγές από σήμερα στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω εργασιών: Ποιοι σταθμοί κλείνουν στις 21:40

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αντικατάστασης σιδηροτροχιών – Πώς θα κινούνται οι συρμοί και η έκτακτη λεωφορειακή γραμμή Χ21

WRC Ραλλυ Ακρόπολις 2026: Τραυματισμός Πληρώματος, διακόπηκε και το Μαίναλο 2

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Τραυματισμό του τουρκικού πληρώματος των Τουρκάν/Αλμπαϊρακ είχαμε λίγο πριν το τέλος της τρίτης ημέρας όταν το αγωνιστικό τους προσγειώθηκε με το εμπρός μέρος έπειτα από άλμα.

Η στιγμή που 11χρονο αγόρι ανασύρεται ζωντανό από τα συντρίμμια μετά τους φονικούς σεισμούς στη Βενεζουέλα

Κόσμος 28.06.2026
Το παιδί διασώθηκε στην Καραμπαγέδα, σε επιχείρηση πυροσβεστών της Βενεζουέλας και της ομάδας USAR Colombia 1