E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αρνείται να φύγει από την πρωθυπουργική κατοικία

Ο «Μπίμπι» απέφυγε να παραστεί στην παραδοσιακή τελετή παράδοσης – παραλαβής της κυβέρνησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/6/2021 | 09:10

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αρνείται να φύγει από την πρωθυπουργική κατοικία

Σε αυτοκρατορικό ανάκτορο μετέτρεψε ο τέως πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την πρωθυπουργική κατοικία, με το κτίσμα της οδού Μπάλφουρ στην Ιερουσαλήμ να γίνεται συνώνυμο του αμφιλεγόμενου ηγέτη του Λικούντ.

Τα τελευταία χρόνια, η οδός έγινε ακόμη πιο γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο χάρη στην πιο επίμονη εκστρατεία διαμαρτυρίας στη σύγχρονη ιστορία του Ισραήλ. Κάθε Σάββατο, διαδηλωτές συγκεντρώνονταν έξω από την κατοικία Νετανιάχου απαιτώντας την παραίτησή του.

Ο «Μπίμπι» απέφυγε να παραστεί στην παραδοσιακή τελετή παράδοσης – παραλαβής της κυβέρνησης, έχοντας μάλιστα δεσμευθεί να ρίξει την κυβέρνηση Μπένετ, την οποία χαρακτήρισε «αριστερή».

Την Τετάρτη, το γραφείο του νέου πρωθυπουργού δεν μπορούσε να πει πότε ο Νετανιάχου θα εγκαταλείψει την επίσημη κατοικία της οδού Μπάλφουρ. Συνεργάτης της οικογένειας Νετανιάχου δήλωσε ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένοι πρωθυπουργοί εξασφάλισαν «περίοδο χάριτος», που έφθασε ακόμη και τους δύο μήνες, προτού μετακομίσουν από την Ιερουσαλήμ.

Η κατοικία της οδού Μπάλφουρ έγινε αντικείμενο απέχθειας από τους αντιπάλους του Νετανιάχου, οι οποίοι διέγνωσαν στον τρόπο λειτουργίας της τα μοναρχικά, αντιδημοκρατικά αντανακλαστικά του «Μπίμπι», της συζύγου του, Σάρα, και του μεγαλύτερου γιου τους, Γιαΐρ. Ο όρος «Μπάλφουρ» ταυτίσθηκε επίσης με πολιτική τάση, την οποία αναγνώρισε ο Ισραηλινός σχολιαστής Μπεν Κάσπιτ. Στους κύκλους του Νετανιάχου, λέει ο Κάσπιτ, πολλοί άρχισαν να μιλούν για ποιες προτάσεις θα εξασφάλιζαν την έγκριση «της κατοικίας», εννοώντας αρχικά τη Σάρα Νετανιάχου, αλλά και τον Γιαΐρ. «Επρόκειτο για τριμελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο ο Μπίμπι δεν είχε την πλειοψηφία», σημειώνει.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκε το καλοκαίρι του 2020 οδήγησε εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του «Μπίμπι» εγκαινιάσθηκε το 2016, όταν μερικές δεκάδες ακτιβιστές άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στην κατοικία του γενικού εισαγγελέα Αβισάι Μαντελμπλίτ τα Σάββατα, φωνάζοντας συνθήματα κατά των υποθέσεων διαφθοράς που αποκαλύπτονταν για τον Νετανιάχου. «Είμαι βέβαιος ότι χωρίς τις διαδηλώσεις στο σπίτι του εισαγγελέα ο Μαντελμπλίτ θα είχε συγκαλύψει την υπόθεση», λέει ο Ισάι Χαντάς, ένας από τους πρώτους διαδηλωτές. Οι διαδηλώσεις αυτές σταμάτησαν μετά την απόφαση του εισαγγελέα, το 2019, να ασκήσει διώξεις κατά του πρωθυπουργού.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Νετανιάχου να παρεμποδίσει την έρευνα προφασιζόμενη τις υγειονομικές απαγορεύσεις πυροδότησε, ωστόσο, νέο κίνημα διαμαρτυρίας το καλοκαίρι του 2020, με τους διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω από την πρωθυπουργική κατοικία. Δύο εβδομάδες μετά την πρώτη διαδήλωση η αστυνομία συνέλαβε τον απόστρατο πτέραρχο Αμίρ Χάσκελ, ασκώντας του δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών. Η σύλληψη του Χάσκελ ενίσχυσε σημαντικά το κίνημα, στο οποίο ενώθηκαν και νέοι άνθρωποι. Παρότι οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, η αστυνομία επέλεξε να τις διαλύσει με χρήση βίας και αντλίες νερού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ουκρανός βασάνιζε τους συγκρατούμενούς του σε φυλακή του Ντονέτσκ, κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Του είχε ανατεθεί να αποσπά ομολογίες -Τους χτυπούσε, τους έκανε βασανιστήρια, χρησιμοποιούσε σeξουαλική βία και άλλες απάνθρωπες, εξευτελιστικές πράξεις

Αμερικανικές δυνάμεις χτυπούν δύο ιρανικά τάνκερ που παραβίασαν τον αποκλεισμό ‑ Βίντεο της επίθεσης

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Η Ουάσιγκτον έχει αναχαιτίσει συνολικά 4 πλοία για προσπάθεια παραβίασης των αμερικανικών περιορισμών

Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίο ρουμπίνι 11.000 καρατιών ‑ Αξίζει εκατομμύρια

E-Daily 3.Left 08.05.2026
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρουμπίνια που έχουν βρεθεί

Βόλος: Προφυλακιστέος ο επίδοξος ληστής που ξυλοκόπησε και χτύπησε με σίδερο 55χρονο

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Προφυλακιστέος κρίθηκε 48χρονος στον Βόλο, ο οποίος κατηγορείται ότι επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά 55χρονο στην πυλωτή πολυκατοικίας, σε περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο και οδήγησε στη σύλληψή του μήνες αργότερα

Θεσσαλονίκη: Λύκος εμφανίστηκε στα Μετέωρα ‑ Καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Το άγριο ζώο καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας σπιτιού να κινείται στους δρόμους της περιοχής, πιθανότατα αναζητώντας τροφή ή κατεύθυνση προς πιο φυσικό περιβάλλον

Προφυλακίστηκε ο 25χρονος για τον ξυλοδαρμό του 17χρονου με αυτισμό στη Νέα Φιλαδέλφεια – «Ντρέπομαι, ντρέπομαι»

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Ο νεαρός στην απολογία του εμφανίστηκε μετανιωμένος και ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από πτώση από πολυκατοικία 29χρονος στο Ρέθυμνο, πηδούσε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
O νεαρός έμενε μαζί με τη σύντροφό του σε Airbnb στον 5ο όροφο πολυκατοικίας και φέρεται να κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών

Κρήτη: Η ΑΑΔΕ στέλνει μαζικά ειδοποιητήρια και ζητά από αγρότες επιστροφές από επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕ

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Μάλιστα η ΑΑΔΕ ζητά την άμεση καταβολή των επιστροφών από τους αγρότες

Χανταϊός: Πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ισπανία‑Συνεπιβάτιδα στο αεροπλάνο με μολυσμένο επιβάτη

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές έχουν επίσης έρθει σε επαφή στη Νότια Αφρική με ένα άτομο από τη χώρα αυτή που είναι ύποπτο ότι έχει προσβληθεί από τον ιό

Σοκαριστικό βίντεο ‑ Ηράκλειο: Ανδρας επιτίθεται στην πρώην σύντροφό του

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Tης κάνει κεφαλοκλείδωμα και την σέρνει στο έδαφος, βίντεο