E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αρνείται να φύγει από την πρωθυπουργική κατοικία

Ο «Μπίμπι» απέφυγε να παραστεί στην παραδοσιακή τελετή παράδοσης – παραλαβής της κυβέρνησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/6/2021 | 09:10

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αρνείται να φύγει από την πρωθυπουργική κατοικία

Σε αυτοκρατορικό ανάκτορο μετέτρεψε ο τέως πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την πρωθυπουργική κατοικία, με το κτίσμα της οδού Μπάλφουρ στην Ιερουσαλήμ να γίνεται συνώνυμο του αμφιλεγόμενου ηγέτη του Λικούντ.

Τα τελευταία χρόνια, η οδός έγινε ακόμη πιο γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο χάρη στην πιο επίμονη εκστρατεία διαμαρτυρίας στη σύγχρονη ιστορία του Ισραήλ. Κάθε Σάββατο, διαδηλωτές συγκεντρώνονταν έξω από την κατοικία Νετανιάχου απαιτώντας την παραίτησή του.

Ο «Μπίμπι» απέφυγε να παραστεί στην παραδοσιακή τελετή παράδοσης – παραλαβής της κυβέρνησης, έχοντας μάλιστα δεσμευθεί να ρίξει την κυβέρνηση Μπένετ, την οποία χαρακτήρισε «αριστερή».

Την Τετάρτη, το γραφείο του νέου πρωθυπουργού δεν μπορούσε να πει πότε ο Νετανιάχου θα εγκαταλείψει την επίσημη κατοικία της οδού Μπάλφουρ. Συνεργάτης της οικογένειας Νετανιάχου δήλωσε ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένοι πρωθυπουργοί εξασφάλισαν «περίοδο χάριτος», που έφθασε ακόμη και τους δύο μήνες, προτού μετακομίσουν από την Ιερουσαλήμ.

Η κατοικία της οδού Μπάλφουρ έγινε αντικείμενο απέχθειας από τους αντιπάλους του Νετανιάχου, οι οποίοι διέγνωσαν στον τρόπο λειτουργίας της τα μοναρχικά, αντιδημοκρατικά αντανακλαστικά του «Μπίμπι», της συζύγου του, Σάρα, και του μεγαλύτερου γιου τους, Γιαΐρ. Ο όρος «Μπάλφουρ» ταυτίσθηκε επίσης με πολιτική τάση, την οποία αναγνώρισε ο Ισραηλινός σχολιαστής Μπεν Κάσπιτ. Στους κύκλους του Νετανιάχου, λέει ο Κάσπιτ, πολλοί άρχισαν να μιλούν για ποιες προτάσεις θα εξασφάλιζαν την έγκριση «της κατοικίας», εννοώντας αρχικά τη Σάρα Νετανιάχου, αλλά και τον Γιαΐρ. «Επρόκειτο για τριμελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο ο Μπίμπι δεν είχε την πλειοψηφία», σημειώνει.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκε το καλοκαίρι του 2020 οδήγησε εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του «Μπίμπι» εγκαινιάσθηκε το 2016, όταν μερικές δεκάδες ακτιβιστές άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στην κατοικία του γενικού εισαγγελέα Αβισάι Μαντελμπλίτ τα Σάββατα, φωνάζοντας συνθήματα κατά των υποθέσεων διαφθοράς που αποκαλύπτονταν για τον Νετανιάχου. «Είμαι βέβαιος ότι χωρίς τις διαδηλώσεις στο σπίτι του εισαγγελέα ο Μαντελμπλίτ θα είχε συγκαλύψει την υπόθεση», λέει ο Ισάι Χαντάς, ένας από τους πρώτους διαδηλωτές. Οι διαδηλώσεις αυτές σταμάτησαν μετά την απόφαση του εισαγγελέα, το 2019, να ασκήσει διώξεις κατά του πρωθυπουργού.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Νετανιάχου να παρεμποδίσει την έρευνα προφασιζόμενη τις υγειονομικές απαγορεύσεις πυροδότησε, ωστόσο, νέο κίνημα διαμαρτυρίας το καλοκαίρι του 2020, με τους διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω από την πρωθυπουργική κατοικία. Δύο εβδομάδες μετά την πρώτη διαδήλωση η αστυνομία συνέλαβε τον απόστρατο πτέραρχο Αμίρ Χάσκελ, ασκώντας του δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών. Η σύλληψη του Χάσκελ ενίσχυσε σημαντικά το κίνημα, στο οποίο ενώθηκαν και νέοι άνθρωποι. Παρότι οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, η αστυνομία επέλεξε να τις διαλύσει με χρήση βίας και αντλίες νερού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός Αμερικανός σε κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά των Χανίων

E-Daily 2.TopNews Χτες
69χρονος επιβάτης από τις ΗΠΑ βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πλοίο με σημαία Μάλτας

Τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου στο Οχάιο: Βίαιο μαλλιοτράβηγμα μαμάδων μέσα στην αίθουσα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι βίαιες εικόνες από τη συμπλοκή έθεσαν σε κίνδυνο την αποφοίτηση των μικρών παιδιών

22χρονος κατέγραψε με κινητό τη στιγμή που προκάλεσε καραμπόλα ‑ το βίντεο που τον έκαψε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με αποδεικτικό υλικό από το ίδιο του το κινητό, ο νεαρός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών και υποχρεωτική επανάληψη εξετάσεων οδήγησης μετά από σχεδόν τρία χρόνια

«Σύγχρονη Μήδεια» στην Αριζόνα: Πυροβόλησε σύζυγο και ερωμένη, σκότωσε τα παιδιά της και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το χρονικό μιας ανείπωτης τραγωδίας: διπλή παιδοκτονία και αυτοκτονία μετά από επίθεση σε μπαρ του Γκλέντεϊλ

Πυροβολισμοί στην Πατησίων: Τραυματίστηκε καταστηματάρχης – Τρεις ύποπτοι πιάστηκαν μετά από καταδίωξη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση μετά το αιματηρό περιστατικό – Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν στη Λεωφόρο Κηφισού, στο ρεύμα προς Λαμία

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ αναλαμβάνει η Θεώνη Κουφονικολάκου ‑ Ποιοι ορίζονται αναπληρωτές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα γνωστοποίησε τους εκπροσώπους Τύπου της ΕΛΑΣ

Ο Oleksandr Usyk έγινε ξανά viral με εμφάνιση Βυζαντινού πολεμιστή στο ρινγκ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο αήττητος πρωταθλητής βαρέων βαρών προκάλεσε παγκόσμιο σάλο με την έντονη θρησκευτική και ιστορική συμβολισμό της ενδυμασίας του στον αγώνα τίτλου κόντρα στον θρύλο του kickboxing Rico Verhoeven

Ταύρος εισέβαλε σε κουρείο στην Κωνσταντινούπολη και σκόρπισε τον πανικό, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Ένας ταύρος που ξέφυγε από τον ιδιοκτήτη του εισέβαλε στο κατάστημα, σπέρνοντας τον τρόμο σε κουρείς και πελάτες - Το ζώο τέθηκε υπό έλεγχο μετά από καταδίωξη, χωρίς τραυματισμούς

Πέθανε ο ηθοποιός του «Emily in Paris», Πιερ Ντενί, έπειτα από μάχη με το σύνδρομο ALS

E-Daily 3.Left Χτες
Ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός έχασε τη μάχη σε ηλικία 69 ετών

Real Polls: Νέα δημοσκόπηση με εκπλήξεις

Πολιτική Χτες
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Πλεύση Ελευθερίας οι μεγάλοι χαμένοι - Τι βγάζουν τα σενάρια δεύτερων εκλογών που εξέτασε η εταιρεία

Conference League: Πεδίο μάχης η Λειψία από οπαδούς της Κρίσταλ Πάλας και της Ράγιο Βαγιεκάνο, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Από το βράδυ της Τρίτης υπήρξαν εστίες έντασης, αλλά το κλίμα στην πόλη της Γερμανίας όπου διεξάγεται ο τελικός παραμένει τεταμένο

Πέθανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Γιώργος Δριτσάκος

Ελλάδα Χτες
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 29 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Μπουρνάζι