E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αρνείται να φύγει από την πρωθυπουργική κατοικία

Ο «Μπίμπι» απέφυγε να παραστεί στην παραδοσιακή τελετή παράδοσης – παραλαβής της κυβέρνησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/6/2021 | 09:10

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αρνείται να φύγει από την πρωθυπουργική κατοικία

Σε αυτοκρατορικό ανάκτορο μετέτρεψε ο τέως πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την πρωθυπουργική κατοικία, με το κτίσμα της οδού Μπάλφουρ στην Ιερουσαλήμ να γίνεται συνώνυμο του αμφιλεγόμενου ηγέτη του Λικούντ.

Τα τελευταία χρόνια, η οδός έγινε ακόμη πιο γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο χάρη στην πιο επίμονη εκστρατεία διαμαρτυρίας στη σύγχρονη ιστορία του Ισραήλ. Κάθε Σάββατο, διαδηλωτές συγκεντρώνονταν έξω από την κατοικία Νετανιάχου απαιτώντας την παραίτησή του.

Ο «Μπίμπι» απέφυγε να παραστεί στην παραδοσιακή τελετή παράδοσης – παραλαβής της κυβέρνησης, έχοντας μάλιστα δεσμευθεί να ρίξει την κυβέρνηση Μπένετ, την οποία χαρακτήρισε «αριστερή».

Την Τετάρτη, το γραφείο του νέου πρωθυπουργού δεν μπορούσε να πει πότε ο Νετανιάχου θα εγκαταλείψει την επίσημη κατοικία της οδού Μπάλφουρ. Συνεργάτης της οικογένειας Νετανιάχου δήλωσε ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένοι πρωθυπουργοί εξασφάλισαν «περίοδο χάριτος», που έφθασε ακόμη και τους δύο μήνες, προτού μετακομίσουν από την Ιερουσαλήμ.

Η κατοικία της οδού Μπάλφουρ έγινε αντικείμενο απέχθειας από τους αντιπάλους του Νετανιάχου, οι οποίοι διέγνωσαν στον τρόπο λειτουργίας της τα μοναρχικά, αντιδημοκρατικά αντανακλαστικά του «Μπίμπι», της συζύγου του, Σάρα, και του μεγαλύτερου γιου τους, Γιαΐρ. Ο όρος «Μπάλφουρ» ταυτίσθηκε επίσης με πολιτική τάση, την οποία αναγνώρισε ο Ισραηλινός σχολιαστής Μπεν Κάσπιτ. Στους κύκλους του Νετανιάχου, λέει ο Κάσπιτ, πολλοί άρχισαν να μιλούν για ποιες προτάσεις θα εξασφάλιζαν την έγκριση «της κατοικίας», εννοώντας αρχικά τη Σάρα Νετανιάχου, αλλά και τον Γιαΐρ. «Επρόκειτο για τριμελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο ο Μπίμπι δεν είχε την πλειοψηφία», σημειώνει.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκε το καλοκαίρι του 2020 οδήγησε εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του «Μπίμπι» εγκαινιάσθηκε το 2016, όταν μερικές δεκάδες ακτιβιστές άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στην κατοικία του γενικού εισαγγελέα Αβισάι Μαντελμπλίτ τα Σάββατα, φωνάζοντας συνθήματα κατά των υποθέσεων διαφθοράς που αποκαλύπτονταν για τον Νετανιάχου. «Είμαι βέβαιος ότι χωρίς τις διαδηλώσεις στο σπίτι του εισαγγελέα ο Μαντελμπλίτ θα είχε συγκαλύψει την υπόθεση», λέει ο Ισάι Χαντάς, ένας από τους πρώτους διαδηλωτές. Οι διαδηλώσεις αυτές σταμάτησαν μετά την απόφαση του εισαγγελέα, το 2019, να ασκήσει διώξεις κατά του πρωθυπουργού.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Νετανιάχου να παρεμποδίσει την έρευνα προφασιζόμενη τις υγειονομικές απαγορεύσεις πυροδότησε, ωστόσο, νέο κίνημα διαμαρτυρίας το καλοκαίρι του 2020, με τους διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω από την πρωθυπουργική κατοικία. Δύο εβδομάδες μετά την πρώτη διαδήλωση η αστυνομία συνέλαβε τον απόστρατο πτέραρχο Αμίρ Χάσκελ, ασκώντας του δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών. Η σύλληψη του Χάσκελ ενίσχυσε σημαντικά το κίνημα, στο οποίο ενώθηκαν και νέοι άνθρωποι. Παρότι οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, η αστυνομία επέλεξε να τις διαλύσει με χρήση βίας και αντλίες νερού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός εντοπίστηκε ο 75χρονος αγνοούμενος στο Μιχαλίτσι Ιωαννίνων

Ελλάδα 18.01.2026
Βρέθηκε σε μικρή απόσταση από το σπίτι του και σε σημείο καλυμμένο από βάτα και θάμνους

Μέσα στις φυλακές «σφαγεία» του Ιράν: Ομαδικοί βιασμοί, εικονικές εκτελέσεις και ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα

Κόσμος 18.01.2026
Μία κόλαση επί γης περιμένει τους Ιρανούς διαδηλωτές που θα φυλακιστούν στα «σφαγεία» του Ιράν

Μην το αγνοήσεις! Μπορείς να κερδίσεις 6 επιπλέον άδειες στο δημόσιο ‑ Ποιοι τις δικαιούνται

Οικονομία 18.01.2026
Η νέα άδεια δεν αφορά ασθένεια, αλλά έρχεται να καλύψει ανάγκες της οικογένειας

Ερφάν Σολτανί: Απόδειξη ζωής ‑ Συναντήθηκε με την οικογένειά του σύμφωνα με ΜΚΟ

Κόσμος 18.01.2026
Υπήρξε ανησυχία και φόβος ότι το ιρανικό καθεστώς είχε προχωρήσει κρυφά στην εκτέλεσή του

Παράνοια στην Αγγλία: Απολύουν νοσοκόμα γιατί αποκάλεσε... «κύριο» τρανς παιδόφιλο!

Κόσμος 18.01.2026
Η Woke παράνοια κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Θρίλερ στα 2.000 μέτρα στον Ταΰγετο: 4 από τους 8 εγκλωβισμένους ορειβάτες έχουν τραυματιστεί

Ελλάδα 18.01.2026
Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση απεγκλωβισμού ομάδας ορειβατών από δύσβατο σημείο στον Ταΰγετο

Τζέσικα Μορέτι: «Κινηματογραφούσε τη φωτιά» στο Κραν Μοντανά ‑ Διέγραψε το βίντεο και σχεδίαζε φυγή

Κόσμος 18.01.2026
Οι δικηγόροι των θυμάτων και των οικογενειών τους παραθέτουν αποδεικτικά στοιχεία στους εισαγγελείς καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μορέτι

Τραγωδία στη Λήμνο: Νεκρός 20χρονος μοτοσικλετιστής – Έπεσε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

Ελλάδα 18.01.2026
Ο νεαρός μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας και κατέλεηξε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

«Κλείδωσε» ο χειμώνας: Νέα κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα από 26 Ιανουαρίου – Οι χάρτες που σοκάρουν

Καιρός 18.01.2026
Στα προγνωστικά μοντέλα μαθηματικής ανάλυσης καιρού όσον αφορά το διάστημα από 21 έως και 23 Ιανουαρίου «κλειδώνουν» βροχές και τις χιονοπτώσεις

Κρήτη: Βρέθηκε ο άνδρας που εμβόλισε και εγκατέλειψε οδηγό μηχανής στα Χανιά

Ελλάδα 18.01.2026
H κινητοποίηση των αστυνομικών της Τροχαίας Χανίων για τον εντοπισμό του εμπλεκόμενου οχήματος ήταν άμεση

Προσοχή: Πρόστιμο σε όλους τους οδηγούς αν δεν έχουν αυτό το εξάρτημα στο αυτοκίνητο

Auto + Moto 18.01.2026
Ακόμα και σήμερα, με τόση δημοσιότητα πολλά είναι τα πρόστιμα που πέφτουν