E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται σύσταση και για το Johnson & Johnson; Οι ομοιότητες με το AstraZeneca

Διευκρινίσεις για όσους θέλουν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση

Δημοσίευση 16/6/2021 | 12:11

Έρχεται σύσταση και για το Johnson & Johnson; Οι ομοιότητες με το AstraZeneca

Στο στόχαστρο μερικών ειδικών έχει μπει και το εμβόλιο της Johnson & Johnson μετά τη σύσταση που έκανε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το σκεπτικό είναι πως το μονοδοσικό εμβόλιο έχει αρκετές ομοιότητες με αυτό της AstraZeneca, ενώ αρκετοί ειδικοί έχουν συστήσει ήδη να μην προτιμάται από τις νεότερες γυναίκες.

Εφορία: Οι 9 κωδικοί που μπλοκάρουν τη φορολογική δήλωση
Για τον λόγο αυτό θεωρούν πως δεν θα ήταν λάθος να υπάρξει σύσταση και το εμβόλιο της Janssen. H επιτροπή πάντως διευρευνεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα από το εξωτερικό, ενώ μέχρι στιγμής μόνο οι ΗΠΑ και το Βέλγιο έχουν κάνει σύσταση για το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε αντίθεση με τo AstraZeneca όπου αν και υπάρχει μία κοινή γραμμή στην ΕΕ, πολλές χώρες έχουν επιλέξει τη δική τους στρατηγική ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τα ύποπτα περιστατικά.

Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών για όσους έχουν να κάνουν τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι εξαιρετικά πολύ μικρός, δηλαδή 1,3 στο εκατομμύριο.

Επίσης όπως έχουν δείξει και οι μελέτες η εμφάνιση θρόμβωσης ή θρομβοπενίας είναι πιο αυξημένη σε νεότερα άτομα και ειδικά σε γυναίκες και αφορούν κυρίως εμβολιασμούς με AstraZeneca και πιο σπάνια με Johnson & Johnson.
Επομένως στην περίπτωση της AstraZeneca οι πιθανότητες είναι πολύ μικρότερες και από τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

Όπως αναφέρει στο voria.gr o καθηγητής φαρμακολογίας, Αντώνης Γούλας, το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει πολλές ομοιότητες με αυτό της AstraZeneca, για το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα χορηγείται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ όριο έχει υιοθετηθεί και στη χώρα παραγωγής του, τις ΗΠΑ.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αξιολογεί τα δεδομένα για το Johnson & Johnson
Κληθείς να σχολιάσει όσα είπε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, ότι δεν θα πρέπει το εμβόλιο της Johnson & Johnson να γίνεται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αξιολογεί τα δεδομένα, έχει αξιολογήσει και αυτό, σε ελάχιστες χώρες υπάρχουν περιορισμοί για το εμβόλιο της Johnson & Johnson».

«Ό,τι ισχύει για το AstraZeneca ισχύει και για την Johnson & Johnson. Αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να το δεις. Το Johnson & Johnson, παρά το γεγονός ότι είναι μονοδοσικό, έχει πάρα πολλές ομοιότητες με της AstraZeneca. Ελλείψει, λοιπόν, άλλων δεδομένων εκτιμώ ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση», ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας.

Την δική της σύσταση για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών έδωσε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, λέγοντας πως θα ήταν προτιμότερο να επιλέξουν τα εμβόλια mRNA.

Αθηνά Λινού για εμβόλιο Johnson& Johnson: Όχι σε γυναίκες κάτω των 50

Η ίδια χαρακτήρισε «λογικό» να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο της AstraZeneca, σημειώνοντας ωστόσο πως «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca , υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση».

Ερωτηθείσα για το αν θα συμβούλευε ασθενή της που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνει και τη δεύτερη, απάντησε πως «θα έλεγα αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι μία στο 1 εκατομμύριο».

Αν και χαρακτήρισε «λάθος» το ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν άλλο σκεύασμα για τη δεύτερη δόση τους, εξήγησε στον ΑΝΤ1, ότι δεν υπάρχει «επαρκής πληροφορία κι αυτό γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η μίξη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

HΠΑ: Πυροβολισμοί στο Όστιν – Αναφορές για αρκετούς τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο δράστης φαίνεται να έχει διαφύγει

Ζημιές στο πλοίο «Νήσος Σάμος» από το τσιγάρο που άναψε Ρομά

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Aποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης

Στα γαλανόλευκα η Νέα Υόρκη – Μεγαλειώδης παρέλαση της ομογένειας

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Με τη συμμετοχή χιλιάδων ομογενών, δεκάδων συλλόγων, κοινοτήτων, σχολείων

Τραμπ κατά δημοσιογράφου στο 60 Minutes: «Δεν είμαι βιaστής, θα έπρεπε να ντρέπεστε!»

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αντέδρασε σε αποσπάσματα από τα γραπτά του δράστη

Ποιοι θα δουν «ζεστό χρήμα» από αύριο Δευτέρα έως το τέλος Απριλίου στους λογαριασμούς τους

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Οι προγραμματισμένες πληρωμές δικαιούχων του e-ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ για την περίοδο 27 έως 30 Απριλίου

Ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας ‑ Πώς έφτασε ο ένοπλος κοντά στον Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Στο μανιφέστο ο Αλεν δήλωνε ότι στόχευε αξιωματούχους της κυβέρνησης

Τραγική κατάληξη για τουρίστα στην Ικαρία ‑ Ανασύρθηκε νεκρός από δύσβατο σημείο

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του Γάλλος τουρίστας που βρισκόταν στο νησί

Ένοπλη επίθεση στην Ουάσινγκτον: Βρέθηκε το μανιφέστο του 31χρονου δράστη

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Πολύ αντιχριστιανικό» λέει ο Τραμπ

Αυξάνονται οι αιτήσεις αντιρρησιών συνείδησης στη Γερμανία μετά τον νέο νόμο θητείας

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Πάνω από 2.600 αιτήσεις στο πρώτο τρίμηνο – Κοντά στα επίπεδα ολόκληρου του 2024, εν μέσω ανησυχιών για ασφάλεια

Με λιακάδα ξεκινάει η εβδομάδα – Αλλάζει ο καιρός από Πέμπτη – Η πρόγνωση για την Πρωτομαγιά

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Αίθριος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας. Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες