E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Μόλκα»: Το σeξουαλικό έγκλημα που έχει γίνει ο εφιάλτης των γυναικών στη Νότια Κορέα

Εκατοντάδες γυναικες κλείνονται στο σπίτι τους, μεταναστεύουν και αυτοκτονούν

Δημοσίευση 16/6/2021 | 10:09

«Μόλκα»: Το σeξουαλικό έγκλημα που έχει γίνει ο εφιάλτης των γυναικών στη Νότια Κορέα

Η «επιδημία» online σeξουαλικής κακοποίησης που πλήττει τη Νότια Κορέα προκαλεί βαθιά ψυχικά τραύματα στα θύματα, που τα «σημαδεύουν» για πολλά χρόνια, ενώ έχει δημιουργήσει ισχυρό φόβο σε μεγάλο κομμάτι του γυναικείου πληθυσμού της χώρας. Τα παραπάνω αναφέρει μια νέα έκθεση που δημοσιεύουν διεθνή ΜΜΕ αναφορικά με την «Μόλκα», όπως ονομάζεται στη Νότια Κορέα η χρήση κρυφών καμερών για την καταγραφή γυμνών γυναικών χωρίς τη συγκατάθεσή τους, αλλά και άλλα ψηφιακά σeξουαλικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παραρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) με τίτλο «Η ζωή μου δεν είναι το πορνό σου: Ψηφιακά σeξουαλικά εγκλήματα στη Νότια Κορέα», αρκετά από τα θύματα της «Μόλκα» επηρεάζονται από την παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους σε τέτοιο βαθμό, που σκέφτονται την παραίτηση από τη δουλειά τους, την μετανάστευση σε άλλη χώρα ή ακόμα και την αυτοκτονία. Η τραυματική εμπειρία γίνεται χειρότερη εξαιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύουν συχνά οι αστυνομικές Αρχές και τα δικαστήρια, ισχυρίζεται ο οργανισμός που εδρεύει στις ΗΠΑ, καλώντας την κυβέρνηση της χώρας να εισαγάγει αυστηρότερες ποινές για τους δράστες και να ενισχύσει την εκπαίδευση των ανδρών όσον αφορά στην «κατανάλωση» online κακοποιητικού υλικού.

«Τα ψηφιακά σeξουαλικά εγκλήματα έχουν γίνει τόσο συχνά στη Νότια Κορέα, και γεννούν τέτοιο φόβο, που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όλων των γυναικών και κοριτσιών της χώρας», λέει η Χέδερ Μπαρ, υπεύθυνη της HRW για τα δικαιώματα των γυναικών. «Γυναίκες μας αποκάλυψαν ότι αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν δημόσιες τουαλέτες και αισθάνονται άγχος για την παρουσία κρυφών καμερών όχι μόνο σε κοινόχρηστους χώρους αλλά και στα ίδια τους τα σπίτια. Ένας ανησυχητικός αριθμός θυμάτων αυτού του είδους των εγκλημάτων παραδέχτηκαν ότι σκέφτηκαν την αυτοκτονία», πρόσθεσε η Μπαρ, που έγραψε την εν λόγω έκθεση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι «εκπρόσωποι του συστήματος δικαιοσύνης στη χώρα, που είναι ανδροκρατούμενο, δείχνει συχνά να μην κατανοεί, αλλά ούτε και να αποδέχεται, ότι αυτά τα σeξουαλικά εγκλήματα είναι πολύ σοβαρά».

Σύμφωνα με την Guardian, η έκθεση (που βασίστηκε σε 38 συνεντεύξεις και στα ευρήματα μιας online έρευνας με συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών) αναφέρει ότι οι διώξεις σeξουαλικών εγκλημάτων που περιλαμβάνουν παράνομη καταγραφή εκτινάχθηκε μέσα σε μια δεκαετία, από το 2008 έως το 2017. Το 2008, λιγότερες από το 4% των διώξεων αφορούσαν τη «Μόλκα», αλλά το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 20% (σχεδόν 7.000 περιπτώσεις) το 2017.

«Φοβάμαι για το μέλλον μου»

Μία από τις γυναίκες στη Νότια Κορέα που έχουν πέσει θύματα online σεξουαλικών εγκλημάτων είναι η Ο Σου Τζιν (ψευδώνυμο) τη μαρτυρία της οποίας φιλοξενεί η Guardian. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η νεαρή γυναίκα είχε δεχτεί να ποζάρει γυμνή όταν ήταν 20 ετών και φοιτήτρια, στο πλαίσιο μιας part time δουλειάς μόντελινγκ. Παρά τις διαβεβαιώσεις στο συμβόλαιό της ότι οι φωτογραφίες θα παρέμεναν ιδιωτικές, πάνω από 700 εμφανίστηκαν σε έναν ιστότοπο όταν τελικά παραιτήθηκε, επειδή ο εργοδότης της απαιτούσε να συμμετέχει και σε άλλα γυμνά πρότζεκτ. Ακόμα και αφού ζήτησε τη βοήθεια της αστυνομίας, φωτογραφίες της συνέχισαν να ξεφυτρώνουν σε διάφορους ιστότοπους.

Η νεαρή γυναίκα παραδέχεται ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία, αφού για πολύ καιρό δεν διέκρινε διέξοδο από τον εφιάλτη που ζούσε. «Φοβάμαι για το μέλλον μου. Οι εικόνες αυτές θα συνεχίσουν να βρίσκονται στους υπολογιστές ατόμων, και δεν ξέρω πότε θα σταματήσει όλο αυτό. Είχα σκεφτεί ότι αν δεν υπάρχει τρόπος να δοθεί τέλος σε αυτήν την κατάσταση, τότε καλύτερα να βάλω τέλος στη ζωή μου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κερατσίνι: Διανομέας παρέσυρε 15χρονη

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Στο νοσοκομείο η ανήλικη και ο οδηγός της μηχανής

Χειροπέδες σε 2 Ολλανδούς για κλοπή απολιθωμάτων από το δάσος της Λέσβου

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Οι ελεγκτές συνέλαβαν τους δύο τουρίστες για λαθρεμπορία ειδών πολιτιστικής κληρονομιάς

Ψηφιακό «μάτι» σε επιδόματα, παροχές και ενισχύσεις

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Μπλόκο του Δημοσίου σε φαινόμενα καταχρήσεων

Φλέγεται το Ορμούζ: Το Ιράν άνοιξε πυρ εναντίον αμερικανικού τάνκερ ‑ Το ανάγκασε να αλλάξει πορεία

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Με κατάρριψη drones απάντησαν οι ΗΠΑ - Συναγερμός και στο Κουβέιτ από επίθεση με πυραύλους και drones.

Πατήσια: Βίντεο της μαφιόζικης επίθεσης κατά ιδιοκτήτη καταστήματος

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Ανάμεσα στους συλληφθέντες ο «νταής» της Κηφισιάς

Νεκρός Αμερικανός σε κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά των Χανίων

E-Daily 2.TopNews Χτες
69χρονος επιβάτης από τις ΗΠΑ βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πλοίο με σημαία Μάλτας

Τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου στο Οχάιο: Βίαιο μαλλιοτράβηγμα μαμάδων μέσα στην αίθουσα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι βίαιες εικόνες από τη συμπλοκή έθεσαν σε κίνδυνο την αποφοίτηση των μικρών παιδιών

22χρονος κατέγραψε με κινητό τη στιγμή που προκάλεσε καραμπόλα ‑ το βίντεο που τον έκαψε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με αποδεικτικό υλικό από το ίδιο του το κινητό, ο νεαρός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών και υποχρεωτική επανάληψη εξετάσεων οδήγησης μετά από σχεδόν τρία χρόνια

«Σύγχρονη Μήδεια» στην Αριζόνα: Πυροβόλησε σύζυγο και ερωμένη, σκότωσε τα παιδιά της και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το χρονικό μιας ανείπωτης τραγωδίας: διπλή παιδοκτονία και αυτοκτονία μετά από επίθεση σε μπαρ του Γκλέντεϊλ

Πυροβολισμοί στην Πατησίων: Τραυματίστηκε καταστηματάρχης – Τρεις ύποπτοι πιάστηκαν μετά από καταδίωξη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση μετά το αιματηρό περιστατικό – Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν στη Λεωφόρο Κηφισού, στο ρεύμα προς Λαμία

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ αναλαμβάνει η Θεώνη Κουφονικολάκου ‑ Ποιοι ορίζονται αναπληρωτές

Ελλάδα Χτες
Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα γνωστοποίησε τους εκπροσώπους Τύπου της ΕΛΑΣ