E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Μόλκα»: Το σeξουαλικό έγκλημα που έχει γίνει ο εφιάλτης των γυναικών στη Νότια Κορέα

Εκατοντάδες γυναικες κλείνονται στο σπίτι τους, μεταναστεύουν και αυτοκτονούν

Δημοσίευση 16/6/2021 | 10:09

«Μόλκα»: Το σeξουαλικό έγκλημα που έχει γίνει ο εφιάλτης των γυναικών στη Νότια Κορέα

Η «επιδημία» online σeξουαλικής κακοποίησης που πλήττει τη Νότια Κορέα προκαλεί βαθιά ψυχικά τραύματα στα θύματα, που τα «σημαδεύουν» για πολλά χρόνια, ενώ έχει δημιουργήσει ισχυρό φόβο σε μεγάλο κομμάτι του γυναικείου πληθυσμού της χώρας. Τα παραπάνω αναφέρει μια νέα έκθεση που δημοσιεύουν διεθνή ΜΜΕ αναφορικά με την «Μόλκα», όπως ονομάζεται στη Νότια Κορέα η χρήση κρυφών καμερών για την καταγραφή γυμνών γυναικών χωρίς τη συγκατάθεσή τους, αλλά και άλλα ψηφιακά σeξουαλικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παραρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) με τίτλο «Η ζωή μου δεν είναι το πορνό σου: Ψηφιακά σeξουαλικά εγκλήματα στη Νότια Κορέα», αρκετά από τα θύματα της «Μόλκα» επηρεάζονται από την παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους σε τέτοιο βαθμό, που σκέφτονται την παραίτηση από τη δουλειά τους, την μετανάστευση σε άλλη χώρα ή ακόμα και την αυτοκτονία. Η τραυματική εμπειρία γίνεται χειρότερη εξαιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύουν συχνά οι αστυνομικές Αρχές και τα δικαστήρια, ισχυρίζεται ο οργανισμός που εδρεύει στις ΗΠΑ, καλώντας την κυβέρνηση της χώρας να εισαγάγει αυστηρότερες ποινές για τους δράστες και να ενισχύσει την εκπαίδευση των ανδρών όσον αφορά στην «κατανάλωση» online κακοποιητικού υλικού.

«Τα ψηφιακά σeξουαλικά εγκλήματα έχουν γίνει τόσο συχνά στη Νότια Κορέα, και γεννούν τέτοιο φόβο, που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όλων των γυναικών και κοριτσιών της χώρας», λέει η Χέδερ Μπαρ, υπεύθυνη της HRW για τα δικαιώματα των γυναικών. «Γυναίκες μας αποκάλυψαν ότι αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν δημόσιες τουαλέτες και αισθάνονται άγχος για την παρουσία κρυφών καμερών όχι μόνο σε κοινόχρηστους χώρους αλλά και στα ίδια τους τα σπίτια. Ένας ανησυχητικός αριθμός θυμάτων αυτού του είδους των εγκλημάτων παραδέχτηκαν ότι σκέφτηκαν την αυτοκτονία», πρόσθεσε η Μπαρ, που έγραψε την εν λόγω έκθεση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι «εκπρόσωποι του συστήματος δικαιοσύνης στη χώρα, που είναι ανδροκρατούμενο, δείχνει συχνά να μην κατανοεί, αλλά ούτε και να αποδέχεται, ότι αυτά τα σeξουαλικά εγκλήματα είναι πολύ σοβαρά».

Σύμφωνα με την Guardian, η έκθεση (που βασίστηκε σε 38 συνεντεύξεις και στα ευρήματα μιας online έρευνας με συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών) αναφέρει ότι οι διώξεις σeξουαλικών εγκλημάτων που περιλαμβάνουν παράνομη καταγραφή εκτινάχθηκε μέσα σε μια δεκαετία, από το 2008 έως το 2017. Το 2008, λιγότερες από το 4% των διώξεων αφορούσαν τη «Μόλκα», αλλά το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 20% (σχεδόν 7.000 περιπτώσεις) το 2017.

«Φοβάμαι για το μέλλον μου»

Μία από τις γυναίκες στη Νότια Κορέα που έχουν πέσει θύματα online σεξουαλικών εγκλημάτων είναι η Ο Σου Τζιν (ψευδώνυμο) τη μαρτυρία της οποίας φιλοξενεί η Guardian. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η νεαρή γυναίκα είχε δεχτεί να ποζάρει γυμνή όταν ήταν 20 ετών και φοιτήτρια, στο πλαίσιο μιας part time δουλειάς μόντελινγκ. Παρά τις διαβεβαιώσεις στο συμβόλαιό της ότι οι φωτογραφίες θα παρέμεναν ιδιωτικές, πάνω από 700 εμφανίστηκαν σε έναν ιστότοπο όταν τελικά παραιτήθηκε, επειδή ο εργοδότης της απαιτούσε να συμμετέχει και σε άλλα γυμνά πρότζεκτ. Ακόμα και αφού ζήτησε τη βοήθεια της αστυνομίας, φωτογραφίες της συνέχισαν να ξεφυτρώνουν σε διάφορους ιστότοπους.

Η νεαρή γυναίκα παραδέχεται ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία, αφού για πολύ καιρό δεν διέκρινε διέξοδο από τον εφιάλτη που ζούσε. «Φοβάμαι για το μέλλον μου. Οι εικόνες αυτές θα συνεχίσουν να βρίσκονται στους υπολογιστές ατόμων, και δεν ξέρω πότε θα σταματήσει όλο αυτό. Είχα σκεφτεί ότι αν δεν υπάρχει τρόπος να δοθεί τέλος σε αυτήν την κατάσταση, τότε καλύτερα να βάλω τέλος στη ζωή μου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κόνιτσα: Ηλικιωμένος βρέθηκε καρφωμένος σε κάγκελα

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστες

Μητέρα σκότωσε άνδρα που βρήκε κάτω από το κρεβάτι της 13χρονης κόρης της – Κατηγορείται για φόνο πρώτου βαθμού

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η 36χρονη από το Μέμφις πυροβόλησε τον 20χρονο αφού τον έδιωξε έξω από το σπίτι, με τη νομιμότητα της πράξης της να παραμένει αμφισβητούμενη.

Οικογένεια έζησε 11 μέρες σε πολυτελές θέρετρο της Ισπανίας και έφυγε χωρίς να πληρώσει ‑ η σύλληψη έγινε στο αεροδρόμιο

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Η μητέρα της οικογένειας συνελήφθη την ώρα που επιβιβαζόταν στην πτήση επιστροφής, με την κατηγορία της απάτης για λογαριασμό 2.400 ευρώ σε ξενοδοχείο της Γκραν Κανάρια.

Τραγωδία στους πανηγυρισμούς για το Μουντιάλ: Νεκρός 13χρονος από κατάρρευση συντριβανιού στην Ισπανία

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε στη Σιουδάδ Ροδρίγο της επαρχίας Σαλαμάνκα, όταν υποχώρησε η ανώτερη πλατφόρμα λίθινου συντριβανιού γεμάτου κόσμο.

Παρέδες: Τα βίντεο που προκάλεσαν οργή μετά τον τελικό του Μουντιάλ 2026

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο Αργεντινός μέσος έπιασε τον Έρικ Γκαρσία από τον λαιμό και χτύπησε τον Γκάβι με αγκώνα, με αποτέλεσμα να αποβληθεί με κόκκινη κάρτα.

ΕΛ.Α.Σ.: Συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος Τσίπρα – Ποιοι είναι τα 75 μέλη

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ορίστηκε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Σάλος στην Ιταλία: 43χρονος πέθανε μετά την ακινητοποίησή του από αστυνομικούς στη Μπολόνια

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο άνδρας, μαροκινής καταγωγής, υπέστη καρδιακή ανακοπή αφού αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν στο έδαφος και χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού.

Μακάβριο εύρημα στο Ωραιόκαστρο: Σορός εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση φωτιάς σε αυτοκίνητο στην Εγνατία

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η σορός αγνώστων στοιχείων βρέθηκε εκτός του οχήματος, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που επεκτάθηκε και σε χαμηλή βλάστηση.

«Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να ανατιναχτείς ανά πάσα στιγμή;»

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ αποκάλυψε σε συνέντευξή του το κλίμα της αντιπαράθεσης με τον απεσταλμένο του Τραμπ, περιγράφοντας εχθρικές ανταλλαγές και αμείλικτες δηλώσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Καιρός σήμερα: Καύσωνας σε όλη τη χώρα – Πού θα «χτυπήσουν» 40 με 41 βαθμοί

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Αίθριος καιρός με υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 40-41 βαθμούς στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Καρδίτσα: Ιερέας και πρόεδρος κοινότητας κατέληξαν σε γροθιές

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Το επεισόδιο ξέσπασε στον προαύλιο χώρο εκκλησίας και οδήγησε τους εμπλεκόμενους σε αστυνομικό τμήμα, μηνύσεις και κλήση ενώπιον εισαγγελέα.

Πτώμα γυναίκας σε βαλίτσα στην Κυψέλη: Τι γνωρίζουμε για τη νεκρή

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η ταυτοποίηση της σορού και τα αίτια θανάτου αναμένονται από τη νεκροψία-νεκροτομή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα.