LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπέρδεμα με το Astrazeneca: Παράθυρο για νέα αλλαγή στα ηλικιακά όρια

Ποιοι μπορούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση

Δημοσίευση 16/6/2021 | 08:58

Μπέρδεμα με το Astrazeneca: Παράθυρο για νέα αλλαγή στα ηλικιακά όρια

Πολιτικές προεκτάσεις λαμβάνει η εξέλιξη με το εμβόλιο της Astrazeneca μετά τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγησή του σε πολίτες άνω των 60 ετών και τη δυνατότητα σε ειδικές περιπτώσεις για δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο (Pfizer-Moderna).

Οι συνεχείς αναθεωρήσεις των συστάσεων των ειδικών για το συγκεκριμένο εμβόλιο έχουν προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται μια γενικότερη αμφισβήτηση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για τη χώρα, καθώς από σήμερα ανοίγει και η πλατφόρμα για τις ηλικίες των 18-24 για όλα τα εμβόλια, συνεπώς επισπεύδεται το χτίσιμο του τείχους ανοσίας του πληθυσμού, ανοίγοντας το δρόμο για επιστροφή στην προ κορονοϊού εποχή.

Εμβόλιο Astrazeneca: Τζαρτζάρισμα για το… «ξεστοκάρισμα»

Το μπέρδεμα που δημιουργήθηκε σε σχέση με το εμβόλιο της Astrazeneca επανέφερε στο δημόσιο λόγο την κριτική που είχε ασκήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι: «η Κυβέρνηση άνοιξε την πλατφόρμα των εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο, για να “ξεστοκάρει”». Ερωτηθείσα η κυβερνητική εκπρόσωπος εάν με βάση τις εξελίξεις δικαιώνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Εξακολουθούμε να θεωρούμε αυτή τη φρασεολογία προσβλητική για τους επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, των οποίων τις αποφάσεις και τις συστάσεις ακολουθεί η Κυβέρνηση εξ’ αρχής. Αλλά και για όλους τους πολίτες που εμβολιάστηκαν, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας» και συμπλήρωσε: «θα ήθελα να μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα: Να θυμόμαστε πού ήμασταν πέρυσι, πού ήμασταν δύο μήνες πριν και ότι αυτή η καλή επιδημιολογική εικόνα, που έχουμε σήμερα, είναι μια κατάκτηση όλων μας».

Ρίχνει τους τόνους ο Κικίλιας

Την ίδια ώρα, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, καθώς όπως είπε οι παρενέργειες είναι απειροελάχιστες. «Η εθνική αρχή εμβολιασμών είναι επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες. Εκατομμύρια ευρωπαίοι έκαναν το εμβόλιο όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που προστατεύθηκαν από τον κορονοϊό χάρη σ’ αυτό. Πάνω από 20 χώρες και εμείς συστήνουμε και η δεύτερη δόση του AstraZeneca να γίνει κανονικά. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας που θέλουμε» επισήμανε, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους και να εμπεδωθεί στους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας για τα εμβόλια.

Παράθυρο Θεμιστοκλέους για νέα αλλαγή στα ηλικιακά όρια

Η σύσταση της επιτροπής δεν ήρθε ξαφνικά εξήγησε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν εκ νέου τα ηλικιακά όρια για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Έχει δημιουργηθεί ανησυχία, και αυτό που αντιμετώπισε η δική μας επιτροπή, έχει συμβεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η πανδημία είναι ένα δύσκολο φαινόμενο με πολλά επιστημονικά θέματα, η δική μας εθνική επιτροπή κλήθηκε να αντιμετωπίσει ό,τι και οι άλλες χώρες. Μετακινούνται τα ηλικιακά όρια για το εμβόλιο της ΑstraΖeneca σε όλες τις χώρες, δεν υπάρχει μία ενιαία στάση στις χώρες της ΕΕ, η απόφαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού δεν ήρθε ξαφνικά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με SMS θα ειδοποιούνται οι ενδιαφερόμενοι για την αλλαγή εμβολίου

Με βάση τα νέα δεδομένα, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της επιτροπής και τη σύσταση, αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι όσα άτομα 30-59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό.

Ποιες κατηγορίες πολιτών μπορούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου
Άτομα που έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ανεξαρτήτως ηλικίας, συνιστάται να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:

Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Στις παραπάνω περιπτώσεις θα επιλέγεται κάποιο από τα διαθέσιμα mRNA εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιες είναι οι φρεγάτες [email protected] και ποιες οι δυνατότητές τους

Σήμερα
Μπορούν να μετέχουν σε όλες τις μορφές σύγχρονου πολέμου

Τρένο συγκρούστηκε με φορτηγό έξω από τη Θεσσαλονίκη

Σήμερα
Τραυματίστηκε ο οδηγός του φορτηγού

Έπεσαν οι υπογραφές Ελλάδας – Γαλλίας για τις φρεγάτες και την αμυντική συμφωνία

Σήμερα
Η συμφωνία αμυντικής συνδρομής προβλέπει ένοπλη παρέμβαση σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα

Κορωνοϊός: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης και θανάτου

Σήμερα
Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα νέας μελέτης για τους καπνιστές

Θεσσαλονίκη: Αγρια επεισόδια και ξύλο με καδρόνια στο ΓΕΛ Σταυρούπολης

Σήμερα
Επεισόδια απίστευτης αγριότητας σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης

Νέος ισχυρός σεισμός στην Κρήτη

Σήμερα
Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στο Ηράκλειο

Καρέ – καρέ η σύλληψη του δραπέτη πού λήστεψε την τράπεζα στη Μητροπόλεως

Σήμερα
Ο 33χρονος δραπέτης που εξέτιε πολυετή ποινή φυλάκισης (και συγκεκριμένα 46 ετών και 5 μηνών) για σειρά «βαριών» αδικημάτων, εντοπίστηκε από την Αντιτρομοκρατική στην Κατεχάκη, την ώρα που επέβαινε σε ταξί

Εμβόλιο: Μόνο με mRNA η τρίτη δόση

Σήμερα
Ποιοι δεν χρειάζεται να την κάνουν
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.