E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

AstraZeneca: Τι θα κάνουν οι 470.000 που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση

Ανησυχία ότι πολλοί θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα θελήσουν να αλλάξουν εμβόλιο

Δημοσίευση 14/6/2021 | 18:07

AstraZeneca: Τι θα κάνουν οι 470.000 που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση

Η Επιτροπή επιμένει στη σύσταση για ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την ίδια εταιρεία - Ανησυχία ότι πολλοί θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα θελήσουν να αλλάξουν εμβόλιο - Ποιοι όμως θα έχουν τη δυνατότητα και τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν -  Όσοι έχουν προγραμματίσει την 1η δόση δικαιούνται να αλλάξουν

Σε ποιους αλλάζουν αυτόματα τα ραντεβού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι ενήλικες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματίσει ραντεβού για την πρώτη δόση με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας, θα λάβουν ενημερωτικό sms με τη σχετική απόφαση και την επιλογή αλλαγής εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν. Σημειώνεται ότι η σύσταση αφορά 1.300 περίπου ραντεβού κάτω των 60 ετών για πρώτη δόση με AstraZeneca, ενώ για τα 500 αντίστοιχα ραντεβού ατόμων από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες δεν προβλέπεται αλλαγή, παρά μόνο εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου, η παραπάνω αλλαγή στον σχεδιασμό της εμβολιαστικής εκστρατείας ήρθε ως αποτέλεσμα της καλής επιδημιολογικής πορείας της χώρας, η οποία σήμερα μεταφράζεται σε 472 νέα κρούσματα, μειωμένους διασωληνωμένους ασθενείς (353 από 358), 18 θανάτους από COVID-19 και 66 μόλις νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι εμβολισμοί συντέλεσαν στη διατήρηση της διασποράς του κορωνοϊού σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα, με σταθερές τις πτωτικές τάσεις της επιδημίας.

«Στον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών», ανέφερε η καθηγήτρια για την προ διμήνου απόφαση χορήγησης του εμβολίου στις συγκεκριμένες ηλικίες, προσθέτοντας ότι με βάση τα συνεχώς ανανεούμενα επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα θα επικαιροποιούνται και οι συστάσεις περί τον εμβολιασμό.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία προτεραιοποίησης για τα εμβόλια

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 18-24 και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna), ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» των 7 περίπου εκατομμυρίων εμβολιασμών –πάνω από 40,5% αναφορικά με μία δόση και περισσότερο από 27% για ολοκληρωμένους εμβολιασμούς–, υψώνει γοργά το τείχος ανοσίας που, κατά την εκτίμηση του κ. Θεμιστοκλέους, θα έχει αγγίξει το επιθυμητό 60% στα τέλη καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα για κάθε εταιρεία:

Με το εμβόλιο της Pfizer έχουν πραγματοποιηθεί 4.943.682 εμβολιασμοί (αναμένονται 4.880.070 δόσεις -2.212.000 τον Ιούνιο, 1.555.000 τον Ιούλιο και περίπου 1.113.070 τον Αύγουστο

  • Με το εμβόλιο της AstraZeneca 1.067.533
  • Με το εμβόλιο της Moderna 685.416
  • Με το εμβόλιο της Johnson&Johnson 162.276 (αναμένονται από την εταιρεία 152.000 δόσεις μέσα στον Ιούνιο).

Αναφορικά με όσους έχουν νοσήσει με COVID-19, η σύσταση της Επιτροπής είναι μία δόση σε 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης –με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικό εμβολιασμού- και σε περίπτωση που έχουν κλείσει νωρίτερα ραντεβού ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για 2η δόση, θα πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουν την ημερομηνία καθώς δεν προβλέπεται να γίνεται αυτόματα από το σύστημα. Η οδηγία δεν αφορά άτομα από την ευπαθή ομάδα νοσημάτων Α, για τους οποίους συστήνονται κανονικά οι δύο δόσεις εμβολίου.

Επιπροσθέτως, τη 2η δόση στην Ελλάδα θα μπορούν να κάνουν όσοι έλαβαν την 1η στο εξωτερικό, με μια απλή επίσκεψη σε ΚΕΠ και προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Μια σημαντική ακόμη εξέλιξη αφορά τα άτομα με κινητική αναπηρία και τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson&Johnsons, για τα οποία ο κ. Θεμιστοkλέους ανέφερε πως βρίσκονται στην τελική φάση του σχεδιασμού με πιθανή έναρξη τέλη του μήνα ή αρχές Ιουλίου. Στο εγχείρημα θα συμμετάσχουν και όσοι ιδιώτες γιατροί δηλώσουν συμμετοχή με αμοιβή από το κράτος και καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.

Ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τους 18 – 24: Η ημερομηνία που αρχίζουν τα ραντεβού

Σειρά για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, παίρνουν οι νέοι από 18 έως 24 ετών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε επίσης πως την Πέμπτη 10 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους 25-29 και ραντεβού έχουν κλείσει 93.000 πολίτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεαρή γυναίκα έπεσε από τον 6ο όροφο στο Μοναστηράκι – Παρελήφθη ζωντανή από το ΕΚΑΒ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο απόπειρας αυτοκτονίας

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γιατρός για παρενόχληση 15χρονου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ανήλικος εκμυστηρεύτηκε στην μητέρα του τι συνέβη

Συναγερμός και στην Κομισιόν για τον λαγοκέφαλο – Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά μέτρα

Κόσμος Χτες
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά

Κατάρριψη ή λάθος; Μυστήριο πίσω από την πτώση του αμερικανικού Apache στα Στενά του Ορμούζ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να απαντήσει στην ενέργεια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αμερικανικών αντιποίνων

Θρίλερ στη Λεμεσό: Επιχειρηματίας εξαφανίστηκε με διαμάντια και κοσμήματα αξίας €10 εκατομμυρίων

Ελλάδα Χτες
Κατασκευαστής κοσμημάτων φέρεται να του παρέδωσε 35 χειροποίητα κοσμήματα, κατασκευασμένα από χρυσό, διαμάντια και πολύτιμους λίθους για να τα πουλήσει και εκείνος εξαφανίστηκε - Καταζητείται με ένταλμα - Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας οι κινήσεις του

Μουντιάλ 2026: Τρελά λεφτά στους διαιτητές από τη FIFA

E-Daily 3.Left Χτες
Απολαβές - ρεκόρ για του 170 που επιλέχθηκαν

Ο «βίος και πολιτεία» του Τζέιμς Δαλαμάγκα – Από σεκιούριτι στην Αυστραλία, φυγάς στο Αίγιο για 27 χρόνια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι απόπειρες δολοφονίας και ο θάνατος του αδερφού του σε καζίνο

Στον αέρα η μελέτη της «Ελληνικό Μετρό» για το Πάρκο Ριζάρη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος απέρριψε την τεχνική μελέτη, ζητώντας λιγότερη απώλεια πρασίνου

Στον αδελφό του δολοφονημένου Πολωνού καθηγητή η επιμέλεια των παιδιών, είχε απευθύνει έκκληση να πάρει τα ανίψια του στην πατρίδα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά από 11 μήνες που τα δύο ανήλικα παιδιά παρέμεναν στην Μονάδα Προστασίας Παιδιού «Αγιος Ανδρέας», πλέον με την εκδοθείσα απόφαση, θα επιστρέψουν σε οικογενειακό περιβάλλον

Πακιστανός 41 ετών συνέθλιψε με το φορτηγό του σε κολόνα φωτισμού τη 19χρονη φίλη του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κοπέλα είχε μόλις γεννήσει, ωστόσο ο άνδρας δεν ήταν ο πατέρας του παιδιού της

Ο Ναν ετοιμάζεται να υπογράψει πενταετές συμβόλαιο έναντι 10 εκατ. δολαρίων με την Εθνική Κατάρ για να παίξει Μουντομπάσκετ

E-Daily 3.Left Χτες
Το Εμιράτο θα φιλοξενήσει το 2027 το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και κατάφεραν να πείσουν τον άσο του Παναθηναϊκού να είναι ο δικός τους νατουραλιζέ στη διοργάνωση - Απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας παρά τις πιέσεις Αταμάν

Diddy: Αντιμέτωπος με νέα αγωγή για σeξoυαλιkή κακoπoίηση

Κόσμος Χτες
Αντρας υποστηρίζει ότι ο μουσικός παραγωγός τον κακοποίησε, όταν ήταν ανήλικος