E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα: Η περίεργη πρωτιά Ελλήνων και Αλβανών κατά το lockdown

Τι δείχνει η έρευνα σε 21 χώρες για την κατανάλωση αλκοόλ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/6/2021 | 12:42

Έρευνα: Η περίεργη πρωτιά Ελλήνων και Αλβανών κατά το lockdown

Η Βρετανία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου οι πολίτες της κατανάλωσαν περισσότερο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid- 19 ενώ η Ελλάδα και η Αλβανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση οινοπνεύματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Daily Mail».

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην κατανάλωση οινοπνεύματος σε 21 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου στη διάρκεια του lockdown και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις για να βάλουν φρένο στην εξάπλωση της νόσου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μόνη χώρα όπου οι πολίτες άρχισαν να πίνουν περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας. Την ίδια ώρα, οι Ιρλανδοί και οι Γερμανοί συνέχισαν να καταναλώνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ όπως και προ πανδημίας.

Η έρευνα εμπειρογνωμόνων διεξήχθη σε δείγμα 32 χιλιάδων πολιτών από 21 ευρωπαϊκές χώρες. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ, όπως κρασί, μπύρα και άλλα οινοπνευματώδη ποτά, που κατανάλωσαν τον Απρίλιο του 2020.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να δώσουν μία σαφή εξήγηση για την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο στη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, τόνισαν ότι οι Βρετανοί γενικά είναι γνωστό ότι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και πιθανότατα να βρήκαν διέξοδο στο οινόπνευμα ως μία «στρατηγική αντιμετώπισης» του lockdown. Εξάλλου και πριν την πανδημία, οι Βρετανοί κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Οι επιστήμονες έδωσαν σε κάθε χώρα μια βαθμολογία που κυμαίνεται από μείον ένα έως συν ένα, με βάση το μέσο όρο σε ότι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στη Βρετανία, ο μέσος όρος κατανάλωσης αλκοόλ στη διάρκεια της πανδημίας ήταν 0,1 ενώ για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ο μέσος όρος ήταν μείον 0,14.

Στην Ιρλανδία ο μέσος όρος ήταν μείον 0,08 με τους ερευνητές να θεωρούν στατιστικά ασήμαντο το αποτέλεσμα σχολιάζοντας ότι οι πολίτες κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Αλλά και οι Γερμανοί παρέμειναν τα ίδια επίπεδα.

Αντιθέτως οι Έλληνες όπως και οι Αλβανοί καταναλώσαμε το λιγότερο αλκοόλ από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, οι Αλβανοί κατανάλωσαν κατά μέσο όρο λιγότερο αλκοόλ
με σκορ -0,37, οι Έλληνες σημείωσαν σκορ μείον 0,2 και οι Φινλανδοί μείον 0,19.

Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η προσιτή τιμή των αλκοολούχων δεν θεωρείται σημαντικός παράγοντας επειδή οι ενήλικες με τα υψηλότερα εισοδήματα κατανάλωσαν λιγότερο οινόπνευμα από εκείνους που δεν είχαν παχυλό πορτοφόλι.

Η Ευρωπαϊκή Ερευνα για το Αλκοόλ και τη νόσο Covid- 19 διεξήχθη από επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στη Δρέσδη της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πολίτες πιθανότατα κατανάλωσαν λιγότερο αλκοόλ λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας στη χώρα τους. Εάν για παράδειγμα, σε μία χώρα τα μπαρ και τα καταστήματα ήταν κλειστά για μεγάλο διάστημα και είχαν επιβληθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ότι αφορά τις συναθροίσεις, οι πολίτες δεν μπορούσαν να προμηθευτούν εύκολα μπύρες και κρασί.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις των εθελοντών για την κατανάλωση αλκοόλ τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ένας στους πέντε συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είχαν «σημαντικά» ή «υψηλά» επίπεδα άγχους λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι είχαν άγχος για τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Το βρετανικό ίδρυμα « Alcohol Change» , όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», υποστηρίζει ότι ο μέσος ενήλικας στη Βρετανία καταναλώνει εννέα ποτήρια μπύρας ή έξι ποτήρια κρασιού την εβδομάδα, ποσότητα μεγαλύτερη από αυτήν που συστήνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε γυναίκα ανήκει η σορός που βρέθηκε σε βαλίτσα στην Κυψέλη: Τι αποκάλυψαν οι πρώτες έρευνες

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Την ανατριχιαστική ανακάλυψη έκανε άστεγος σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Ευελπίδων - την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Τρομακτικό τροχαίο στην Εθνική Οδό Κορίνθου‑Τριπόλεως: Φορτηγό «εισέβαλε» στο αντίθετο ρεύμα

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Τριμελής οικογένεια απεγκλωβίστηκε από το διαλυμένο ΙΧ και μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Κυψέλη: Πτώμα εντοπίστηκε μέσα σε βαλίτσα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Τη βαλίτσα ανακάλυψε άστεγος στην οδό Ευελπίδων

Λορέντζο Καριέρε: Θλίψη στο τελευταίο αντίο – Συντετριμμένη η Έλενα Κατραβά με ένα λευκό τριαντάφυλλο στα χέρια

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιείται στον Ιερό Καθολικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Παλαιό Ψυχικό

Τροχαίο στη Σταυρούπολη: Σοκαριστικό βίντεο από τον θάνατο του 23χρονου μοτοσικλετιστή

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Ο 25χρονος οδηγός του ΙΧ και ο νεαρός μοτοσικλετιστής κινούνταν και οι δύο με πράσινο φανάρι στη διασταύρωση της Λεωφόρου Μίκη Θεοδωράκη.

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 72 δόσεις και πώς υποβάλλουν αίτηση

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Ανοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ.

Απόκοσμη Μόσχα: Χάθηκε ο ήλιος από τον μαύρο καπνό μετά τις ουκρανικές επιθέσεις με drones

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Επτά νεκροί και 24 τραυματίες μετά την ουκρανική επίθεση με drones που έπληξε κέντρο logistics και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της Μόσχας.

Ο 20χρονος Μέσι κρατούσε αγκαλιά τον βρεφούλη Γιαμάλ το 2007 σε καμπάνια ‑ και αύριο οι δύο τους θα αντιμετωπιστούν στον τελικό του Μουντιάλ 2026.

E-Daily 3.Left 18.07.2026
Ποιος μαθηματικός υπολόγισε τι κρύβει η ιστορική φωτογραφία Μέσι-Γιαμάλ πριν από 19 χρόνια;

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα «παράθυρα» του 2025

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Από την «δεκαετία του ΟΓΑ» έως την κάλυψη εισφορών για ανέργους από τη ΔΥΠΑ - όλες οι διαθέσιμες επιλογές για όσους θέλουν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός μοτοσικλετιστής που ενεπλάκη σε σύγκρουση με ΙΧ

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Ο οδηγός του ΙΧ συνελήφθη μετά τη μοιραία σύγκρουση στη Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Voucher για παιδικούς σταθμούς: Ποιοι δικαιούχοι εξαιρούνται από τα εισοδηματικά κριτήρια

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αναπροσαρμόζει τα όρια εισοδήματος και διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων από το σχολικό έτος 2026-2027.

Καύσωνας: Ποιες περιοχές θα «καούν» τις επόμενες μέρες και πότε θα χτυπήσει κόκκινο το θερμόμετρο

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Η Δευτέρα αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα του καλοκαιριού, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.