E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα: Η περίεργη πρωτιά Ελλήνων και Αλβανών κατά το lockdown

Τι δείχνει η έρευνα σε 21 χώρες για την κατανάλωση αλκοόλ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/6/2021 | 12:42

Έρευνα: Η περίεργη πρωτιά Ελλήνων και Αλβανών κατά το lockdown

Η Βρετανία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου οι πολίτες της κατανάλωσαν περισσότερο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid- 19 ενώ η Ελλάδα και η Αλβανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση οινοπνεύματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Daily Mail».

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην κατανάλωση οινοπνεύματος σε 21 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου στη διάρκεια του lockdown και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις για να βάλουν φρένο στην εξάπλωση της νόσου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μόνη χώρα όπου οι πολίτες άρχισαν να πίνουν περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας. Την ίδια ώρα, οι Ιρλανδοί και οι Γερμανοί συνέχισαν να καταναλώνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ όπως και προ πανδημίας.

Η έρευνα εμπειρογνωμόνων διεξήχθη σε δείγμα 32 χιλιάδων πολιτών από 21 ευρωπαϊκές χώρες. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ, όπως κρασί, μπύρα και άλλα οινοπνευματώδη ποτά, που κατανάλωσαν τον Απρίλιο του 2020.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να δώσουν μία σαφή εξήγηση για την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο στη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, τόνισαν ότι οι Βρετανοί γενικά είναι γνωστό ότι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και πιθανότατα να βρήκαν διέξοδο στο οινόπνευμα ως μία «στρατηγική αντιμετώπισης» του lockdown. Εξάλλου και πριν την πανδημία, οι Βρετανοί κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Οι επιστήμονες έδωσαν σε κάθε χώρα μια βαθμολογία που κυμαίνεται από μείον ένα έως συν ένα, με βάση το μέσο όρο σε ότι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στη Βρετανία, ο μέσος όρος κατανάλωσης αλκοόλ στη διάρκεια της πανδημίας ήταν 0,1 ενώ για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ο μέσος όρος ήταν μείον 0,14.

Στην Ιρλανδία ο μέσος όρος ήταν μείον 0,08 με τους ερευνητές να θεωρούν στατιστικά ασήμαντο το αποτέλεσμα σχολιάζοντας ότι οι πολίτες κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Αλλά και οι Γερμανοί παρέμειναν τα ίδια επίπεδα.

Αντιθέτως οι Έλληνες όπως και οι Αλβανοί καταναλώσαμε το λιγότερο αλκοόλ από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, οι Αλβανοί κατανάλωσαν κατά μέσο όρο λιγότερο αλκοόλ
με σκορ -0,37, οι Έλληνες σημείωσαν σκορ μείον 0,2 και οι Φινλανδοί μείον 0,19.

Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η προσιτή τιμή των αλκοολούχων δεν θεωρείται σημαντικός παράγοντας επειδή οι ενήλικες με τα υψηλότερα εισοδήματα κατανάλωσαν λιγότερο οινόπνευμα από εκείνους που δεν είχαν παχυλό πορτοφόλι.

Η Ευρωπαϊκή Ερευνα για το Αλκοόλ και τη νόσο Covid- 19 διεξήχθη από επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στη Δρέσδη της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πολίτες πιθανότατα κατανάλωσαν λιγότερο αλκοόλ λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας στη χώρα τους. Εάν για παράδειγμα, σε μία χώρα τα μπαρ και τα καταστήματα ήταν κλειστά για μεγάλο διάστημα και είχαν επιβληθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ότι αφορά τις συναθροίσεις, οι πολίτες δεν μπορούσαν να προμηθευτούν εύκολα μπύρες και κρασί.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις των εθελοντών για την κατανάλωση αλκοόλ τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ένας στους πέντε συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είχαν «σημαντικά» ή «υψηλά» επίπεδα άγχους λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι είχαν άγχος για τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Το βρετανικό ίδρυμα « Alcohol Change» , όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», υποστηρίζει ότι ο μέσος ενήλικας στη Βρετανία καταναλώνει εννέα ποτήρια μπύρας ή έξι ποτήρια κρασιού την εβδομάδα, ποσότητα μεγαλύτερη από αυτήν που συστήνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανάκληση παρτίδας νωπής μυζήθρας λόγω ανίχνευσης σταφυλοκοκκικών εντεροτοξινών

Ελλάδα 28.11.2025
Οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Τέμπη ‑ Καρυστιανού / Οργή στη δίκη για τα «χαμένα» βίντεο ‑ «Ο Μπακαϊμης είναι ο πρώτος που έβαλε χέρι»

Ελλάδα 28.11.2025
Οι κατηγορούμενοι διώκονται για την υπεξαίρεση και εξαφάνιση του βιντεοληπτικού υλικού που φέρεται να απεικόνιζε τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας

Εξεταστική: Στις 11 Δεκέμβρη καταθέτει ο «Φραπές» – Ποιος ο σχεδιασμός για τα πολιτικά πρόσωπα

Ελλάδα 28.11.2025
Μια μέρα αργότερα τη Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, στην εξεταστική θα καταθέσουν οι Χρήστος Μπουκώρος και Μανώλης Χνάρης

Ελεύθερη η πρώην επόπτρια Δυτικής Αττικής για την υπόθεση δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα

Ελλάδα 28.11.2025
Η κατηγορούμενη επανέλαβε ότι δεν ήταν παρούσα στο περιστατικό, υποστηρίζοντας πως είδε την Κυριακή μόνο όταν έφευγε

Ανησυχία στην Ισπανία: Εμφανίστηκαν έπειτα από 31 χρόνια κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Κόσμος 28.11.2025
Ο ιός, που είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο αλλά φονικός για τους χοίρους, επεκτείνεται στη δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια

Θεσσαλονίκη: 37χρονος έδωσε τέλος στη ζωή μου με όπλο – Τον βρήκε μέσα στο ΙΧ του περαστικός

Ελλάδα 28.11.2025
Μπροστά σε ένα σοκαριστικό θέαμα βρέθηκε πολίτης το πρωί της περασμένης Κυριακής σε περιοχή της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη

Πολιτικό σκάνδαλο στη Ρουμανία: Ο υπουργός Αμυνας παραιτήθηκε επειδή είπε ψέματα στο βιογραφικό του

Κόσμος 28.11.2025
Το βιογραφικό του Ιονούτ Μοστεάνου περιείχε εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με το πότε αποφοίτησε και από ποιο πανεπιστήμιο

Μερομήνια: Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα ‑ Τι αναφέρει η παραδοσιακή μέθοδος

Ελλάδα 28.11.2025
Τα Μερομήνια αποτελούν την παραδοσιακή μέθοδο πρόβλεψης του καιρού

Αντρες δολοφόνησαν και πέταξαν σε βάλτο την έφηβη αδερφή τους, επειδή «αμαύρωσε την τιμή τους»

Κόσμος 28.11.2025
Φρικτό έγκλημα στην Ολλανδία, ακόμα ένα, το οποίο έγινε στο όνομα της «τιμής» μουσουλμανικής οικογένειας

Οι ηλικιωμένοι στη Νότια Κορέα ξορκίζουν τη μοναξιά με «εγγόνια» ρομπότ ‑ «Σε περίμενα όλη μέρα»

Κόσμος 28.11.2025
Κάθε μέρα, περίπου 10 ηλικιωμένοι ενήλικες στη Νότια Κορέα αυτοκτονούν. Στην Ασία έχουν την τιμητική τους τα ρομπότ φροντίδας ηλικιωμένων, μία αγορά που αναμένεται να φτάσει τα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030

Πολίτες ύψωσαν σταυρό 10 μέτρων στο όρος Αυγό στην Ξάνθη: Κλήθηκαν σε απολογία από τη δασική υπηρεσία

Ελλάδα 28.11.2025
Η Δασική Υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα για τη διαδικασία τοποθέτησης και το εάν είχαν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες

Ολυμπιακός: Πλημμύρισε ξανά το ΣΕΦ

Αθλητικά Νέα 28.11.2025
Έπειτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αθήνα