E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ασταμάτητη αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας

Δεκάδες νέοι νεκροί στo πιο «φονικό βράδυ»

Δημοσίευση 17/5/2021 | 09:16

Ασταμάτητη αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας

Στη δεύτερη εβδομάδα τους μπαίνουν οι εχθροπραξίες στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας και τις γύρω περιοχές ενώ ο στρατός του Ισραήλ διεξήγαγε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σειρά σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών, έπειτα από μια μαύρη εβδομάδα με περίπου 200 νεκρούς τόσο από το εβραϊκό κράτος όσο και από την ισλαμιστική παράταξη Χαμάς, που συνεχίζουν να κωφεύουν στις διεθνείς εκκλήσεις να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες πλήγματα μέσα σε μερικά λεπτά, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκατοντάδες κτήρια υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές στη Γάζα.

«Δεν έχουμε δει ποτέ πλήγματα τέτοια κλίμακας», ανέφερε ο Μαντ Άμπεντ Ράμπου, 29 ετών, που ζει στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας, εκφράζοντας «φρίκη» και «φόβο».

«Είχα την εντύπωση πως θα πέθαινα», είπε η Μάνι Καζάτ, άλλη κάτοικος της Γάζας. «Ο Νετανιάχου πρέπει να λογοδοτήσει, είμαστε άμαχοι, όχι στρατιωτικοί», πρόσθεσε.

Βαρύτερος απολογισμός

Τα νέα ισραηλινά πλήγματα καταγράφηκαν ενώ ο παλαιστινιακός θύλακας, όπου κυβερνούν οι ισλαμιστές της Χαμάς, κατέγραψε χθες Κυριακή τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό αφότου άρχισε ο νέος κύκλος βίας, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας: 42 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον οκτώ παιδιά και δύο γιατροί, σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Συνολικά, από τη 10η Μαΐου, έχουν σκοτωθεί 197 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 58 παιδιών, ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.200. Στην ισραηλινή πλευρά, οι αρχές κάνουν λόγο για 10 νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και 282 τραυματίες.

Οι ένοπλοι βραχίονες παλαιστινιακών παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, έχουν εκτοξεύσει πάνω από 3.100 ρουκέτες εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ από την έναρξη της κλιμάκωσης, ανέφερε χθες ο ισραηλινός στρατός. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό εκτοξεύσεων που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που διευκρίνισε ότι μεγάλο μέρος τους αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος.

«Η εκστρατεία μας εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων συνεχίζεται» και βρίσκεται «σε πλήρη ανάπτυξη», τόνισε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος υπεραμύνθηκε εξάλλου του πλήγματος που ισοπέδωσε 13ώροφο κτίριο όπου βρίσκονταν τα γραφεία διεθνών ΜΜΕ, ιδίως του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα (Κατάρ) και του αμερικανού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press. Επρόκειτο για «απόλυτα θεμιτό στόχο», επέμεινε, επιμένοντας ότι στο κτίριο έδρευαν μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος λέει πως βάζει στο στόχαστρο εγκαταστάσεις και εξοπλισμό της Χαμάς, καθώς και στελέχη της οργάνωσης και υπόγειες στοές, κατηγορεί την ισλαμιστική οργάνωση πως χρησιμοποιεί άμαχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Πολιτικό πλήγμα

Χθες Κυριακή η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε ακίνητα του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Γιαχία Σίνουαρ, και του αδελφού του, «τρομοκράτη». Πηγές προσκείμενες στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας επιβεβαίωσαν τα πλήγματα, αλλά πρόσθεσαν πως δεν γνωρίζουν την τύχη του κ. Σίνουαρ.

Η πιο πρόσφατη επιχείρηση του στρατού ξηράς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή όπου ζουν δύο εκατομμύρια κάτοικοι και όπου επιβάλλεται ισραηλινός αποκλεισμός επί δέκα χρόνια και πλέον, ανάγεται στο 2014.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς τότε είχε διαρκέσει 50 ημέρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.251 ανθρώπους στην παλαιστινιακή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχους, και άλλους 74 στην ισραηλινή πλευρά, σχεδόν όλους στρατιωτικούς.

Η βία έχει εξαπλωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για 19 νεκρούς από τη 10η Μαΐου.

Προειδοποίηση Γκουτέρες

Η συνεχιζόμενη βία μπορεί να προκαλέσει «ανεξέλεγκτη» κρίση, «από την άποψη της ασφάλειας και από την ανθρωπιστική σκοπιά, και να ενθαρρύνει περαιτέρω τον εξτρεμισμό», προειδοποίησε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αυτός ο παράλογος κύκλος αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής πρέπει να σταματήσει αμέσως», επέμεινε, ενώ η τρίτη ψηφιακή συνεδρίαση –δημόσια αυτή τη φορά– του ΣΑ δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι ΗΠΑ συνέχισαν να απορρίπτουν την έκδοση οποιασδήποτε κοινής δήλωσης που θα καλούσε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Στο Ισραήλ, η σύγκρουση έχει πυροδοτήσει άνευ προηγουμένου ταραχές σε πολλές πόλεις με μεικτό, ισραηλιτικό και αραβικό πληθυσμό: συναγωγές υπέστησαν επιθέσεις, ξέσπασαν συγκρούσεις στους δρόμους, σημειώθηκαν επιθέσεις ισραηλινών ακροδεξιών, διατυπώθηκαν απειλές για λιντσαρίσματα.

«Οι συγκρούσεις εγείρουν τον κίνδυνοι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να οδηγηθούν σε συνεχή κλιμάκωση της βίας, με καταστροφικές συνέπειες για τις δύο κοινότητες και για ολόκληρη την περιοχή», προειδοποίησε χθες ο κ. Γκουτέρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κομοτηνή: 17χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα ‑ Νοσηλεύεται διασωληνωμένος

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος ένας 17χρονος που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα Αρωγής του Δήμου Κομοτηνής.

Συνελήφθη 65χρονος στη Φθιώτιδα για υπόθεση αποπλάνησης 12χρονου

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Τον παρέσυρε στο όχημά του και τον οδήγησε σε ερημικό μέρος, κλείδωσε την πόρτα και τον ανάγκασε σε γενετήσιες πράξεις

Καύσωνας: Γέμισαν τα νεκροτομεία και τα γραφεία τελετών στο Παρίσι ‑ «Στείλτε πιο μακριά τις σορούς»

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Tα νεκροτομεία στη γαλλική πρωτεύουσα έφτασαν στο όριο της χωρητικότητάς τους

Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου για την ακρίβεια

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα με βιομηχανία και σούπερ μάρκετ – Στο τραπέζι συμφωνία για μειώσεις τιμών ή παράταση του πλαφόν

Καύσωνας χωρίς προηγούμενο στην Πολωνία: Στους 39℃ ο υδράργυρος, οι κάτοικοι ψήνουν αυγά στον ήλιο

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Καύσωνας διαρκείας στην Κεντρική Ευρώπη – Στη Βαρσοβία, τηγανίζουν αυγά στα μπαλκόνια τους

Νοσοκομεία, κομμωτήρια, καθαριστές: Σε ποιους κλάδους επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, πώς θα λειτουργεί

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η πρώτη φάση της νέας επέκτασης της ψηφιακής κάρτας εργασίας ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά από τις 2 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 11 Οκτωβρίου.

Τέλος η τελωνειακή ατέλεια για μικρά δέματα από Κίνα: Πλατφόρμες πέρασαν τις χρεώσεις, καταναλωτές ακυρώνουν παραγγελίες

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ακόμα και αν η παραγγελία έγινε ήδη «χωρίς τρίευρα», αν περάσει τελωνείο μετά την 1η Ιουλίου ο κούριερ μπορεί να ζητήσει έξτρα χρέωση για να παραδώσει

Καιρός: Πού θα βρέξει αύριο και τι θα συμβεί τα επόμενα 24ωρα

Καιρός 29.06.2026
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ

Πανελλαδικές 2025: Η μαθήτρια με την υψηλότερη βαθμολογία σε ολόκληρη την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η Ιατρική είναι ο μεγάλος στόχος της, όπως δηλώνει η ίδια

Λιβαδειά: Συγκλονίζει ο σύζυγος της 35χρονης που πέθανε μετά τον τοκετό – «Θα το πάω μέχρι τέλους»

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ο σύζυγος σκοπεύει να περιμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων και να ακολουθήσει νομικές διαδικασίες σε περίπτωση ιατρικής αμέλειας