E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έβδομη νύχτα βομβαρδισμών στη Γάζα

Οργή για το «χτύπημα» σε Associated Press και Al Jazeera

Δημοσίευση 16/5/2021 | 10:16

Έβδομη νύχτα βομβαρδισμών στη Γάζα

Έβδομη ημέρα των εχθροπραξιών στη Γάζα. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, το Ισραήλ σφυροκοπούσε από αέρος τη Λωρίδα της Γάζας. Στόχος αποτέλεσε και το σπίτι ηγετικού στελέχους της Χαμάς.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαστινίων έχει ξεπεράσει τους 140, με δεκάδες παιδιά και γυναίκες ανάμεσά τους. Από την πλευρά τους, οι μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν εκατοντάδες ρουκέτες, με στόχο την καρδιά του Τελ Αβίβ.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο είχε αργά το Σάββατο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο βομβαρδισμός ενός πολυόροφου κτιρίου στην Γάζα. Σε αυτό το κτίριο των 15 ορόφων στεγάζονταν δύο διεθνή ΜΜΕ: Tο αμερικανικό Associated Press και το καταριανό Al Jazeera.

Το τελευταίο ήταν που μετέδωσε ζωντανά την κατάρρευση της έδρας του, καταγγέλοντας οτι «η στόχευση των δημοσιογράφων συνιστά έγκλημα πολέμου». Υποστήριξε ότι ενώ τους δόθηκε διορία μίας ώρας προς εκκένωση του κτιρίου, εντούτοις δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους. Ο ιδιοκτήτης του πύργου Jala Τζαβάντ Μεχντί, επιβεβαίωσε πως ένας Ισραηλινός αξιωματικός τον προειδοποίησε, πριν από το αεροπορικό πλήγμα, ότι είχε στη διάθεσή του μία ώρα για να εκκενώσει το κτίριο. Ζήτησε επιπλέον 10 λεπτά προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορέσουν να μεταφέρουν εκτός του κτιρίου τον εξοπλισμό τους, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε. «Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε και κατέστρεψε το κτίριο όπου στεγάζονταν το γραφείο του AP και άλλων ΜΜΕ στη Γάζα», ανέφερε και ο επικεφαλής του οργανισμού Associated Press Γκάρι Προύιτ.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου φαίνεται να είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι «το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να αποφύγει να πλήξει άμαχο πληθυσμό». Υποστήριξε πως στο συγκεκριμένο κτίριο βρίσκονταν τρομοκρατικοί στόχοι, χρησιμοποιώντας το για «στρατιωτικούς σκοπούς», συγκεκριμένα ως γραφείο των υπηρεσιών πληροφοριών της. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως «στείλαμε μηνύματα SMS και ειδοποιήσαμε τους ενοίκους να φύγουν, παρέχοντας επαρκή χρόνο για την εκκένωση του κτιρίου».

Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανάρτησαν και στα αγγλικά μέσω της επίσημου λογαριασμού του στο Twitter: «Θα το πούμε ξανά: Όταν η Χαμάς εγκαθιστά στρατιωτικά στοιχεία στο εσωτερικό ενός τέτοιου κτιρίου, αποτελεί έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο. Πρόκειται ξεκάθαρα για διεθνές δίκαιο. Όλα τα πολυώροφα κτίρια, που στοχοθέτησαν οι IDF, χρησιμοποιούντο για στρατιωτικούς σκοπούς, το καθένα εξ αυτών». Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αναφερόμενη στο ισραηλινό πλήγμα στο Al Jazeera και το Associated Press, είχε δηλώσει πως «η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης αποτελεί ευθύνη υψίστης σημασίας».

Ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε και για πρώτη φορά με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δήλωσε ότι αυτή η επικοινωνία ήταν «σημαντική» χωρίς ωστόσο να αναφέρει το ακριβές περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας. Ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογείται και η είδηση ότι ο Μπάιντεν έστειλε απεσταλμένο στην περιοχή για να βοηθήσει στις προσπάθειες για κατευνασμό της έντασης.

Η Παλαιστίνη έχει επίσης κάνει έκκληση για επείγουσα συνάντηση των διεθνών διαμεσολαβητών της Μέσης Ανατολής (Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΕΕ) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. «Πιστεύουμε ότι η υπάρχουσα στάση της Ρωσίας είναι εποικοδομητική και ότι όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί αλλά και να αναπτυχθεί. Είναι απαραίτητο να συγκληθεί συνάντηση του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής σε επίπεδο υπουργών στη Μόσχα ή όπου αλλού είναι απαραίτητο, προκειμένου να σταματήσει η επικίνδυνη πορεία των γεγονότων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστίνης.

Απεσταλμένοι των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της Αιγύπτου συνεχίζουν τις προσπάθειες να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη προόδου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει δημόσια αργότερα σήμερα για να συζητήσει τη χειρότερη ανάφλεξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μετά το 2014.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διάσπαρτες διαμαρτυρίες υπερ της Παλαιστίνης στη Δύση. Περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης, ζητώντας την στρατιωτική αποκλιμάκωση. Στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και στόχευσε με αντλίες νερού τους διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και στο κέντρο του Λονδίνου καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση να παρέμβει για να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία Erminio: Ένας νεκρός και τεράστιες καταστροφές σε Αττική και πολλές περιοχές της χώρας ‑ Πότε αναμένεται βελτίωση

Καιρός 03.04.2026
Έντονα φαινόμενα και αφρικανική σκόνη επηρέασαν μεγάλο μέρος της Ελλάδας

Τσίπρας για τα capital controls: «Έπρεπε εμείς να κλείσουμε τις τράπεζες την επομένη των εκλογών»

Πολιτική 03.04.2026
Το τρίτο μνημόνιο και τα οικονομικά στοιχεία

Κακοκαιρία Erminio: Πάνω από 1.100 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Ελλάδα Χτες
752 κλήσεις για την Περιφέρεια Αττικής

Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα χαμένα βίντεο των Τεμπών, αναβάλλεται επ` αόριστον η εκδίκαση

Ελλάδα Χτες
H εξέλιξη αυτή αυτή έρχεται έπειτα από 19 συνεδριάσεις του και στο δικαστήριο είχαν καταθέσει οι πρώτοι τρεις μάρτυρες.

Κόρινθος: Χαροπαλεύει στο «Γεννηματάς» η 38χρονη που κακοποίησε ο πρώην της

Ελλάδα Χτες
Νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Πόλεμος Μέση Ανατολή: Ξεπέρασε τα 200 ευρώ το βαρέλι το ντίζελ στην Ευρώπη

Οικονομία Χτες
Για πρώτη φορά μετά το 2022 - Το διάγγελμα Τραμπ δεν αποκλιμάκωσε τις αγορές

Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος παρενοχλούσε 10χρονες μαθήτριές του

Ελλάδα Χτες
«Είχα πιει, ποτέ δεν τις άγγιξα»

ΝΥΤ: Σκέψεις για «ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ» στον απόηχο των απειλών Τραμπ

Κόσμος Χτες
Επιπλέον 300.000 στρατιώτες και έξτρα δαπάνη 290 δισ. ευρώ ετησίως

Μυτιλήνη: Ξέχασαν παιδιά δημοτικού μετά από εκκλησιασμό

Ελλάδα Χτες
Ορισμένα έβαλαν τα κλάματα και φοβήθηκαν - Ξεκίνησε διοικητική έρευνα

Το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης μέσα από εντυπωσιακές δορυφορικές εικόνες – Το σχόλιο Κολυδά

Κόσμος Χτες
Οι δορυφόροι «αιχμαλώτισαν» λεπτό προς λεπτό την «εισβολή» της αφρικανικής σκόνης στη νότια Ελλάδα

Σάκης Αρναούτογλου: Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα ‑ Η πρόγνωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Καιρός Χτες
Η πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό μέχρι το Πάσχα

«Επτά εκατομμύρια Ιρανοί σας περιμένουμε έτοιμοι και οπλισμένοι» λέει η Τεχεράνη στις ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
«Θα πας στα βάθη της Κόλασης» απειλεί ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ τον ηγέτη της Χεζμπολάχ