E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μέση Ανατολή: Πέμπτη μέρα συγκρούσεων

Βαρύς ο απολογισμός

Δημοσίευση 14/5/2021 | 10:49

Μέση Ανατολή: Πέμπτη μέρα συγκρούσεων

Κλιμακώνονται οι σφοδρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες εισέρχονται στην πέμπτη μέρα, με τον φόρο αίματος των αμάχων να είναι ήδη βαρύς, αφού οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100, ανάμεσά τους 28 παιδιά, και 621 τραυματίες.

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις επιθέσεις με το πυροβολικό και πραγματοποίησε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές την Παρασκευή εναντίον Παλαιστινίων Μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ συνεχίζεται το αδιάκοπο σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Δημοσιογράφος του BBC στη Γάζα μετέδωσε ότι υπήρξαν έντονοι βομβαρδισμοί συμπεριλαμβανομένων του πυροβολικού, μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι εναέριες δυνάμεις επιτέθηκαν στο θύλακα της Χαμάς ενώ ακολούθησε μπαράζ ρουκετών.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως επίγειες δυνάμεις μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός τελικά ανακάλεσε σήμερα πως χερσαίες δυνάμεις του είναι παρούσες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενος «πρόβλημα επικοινωνίας».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επίγειες και εναέριες δυνάμεις συμμετείχαν σε επιθέσεις την Παρασκευή, αλλά δεν εισήλθαν στη Γάζα.

Όταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο να εξηγήσει σε τι οφειλόταν η σύγχυση, αυτός ανέφερε πως υπήρξε «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας» και ότι χερσαίες δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά από το ισραηλινό έδαφος.

Στη διάρκεια της νύχτας, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις ανέφεραν πως εκτόξευσαν πάνω από 150 ρουκέτες εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέπτυξε χθες άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου απέσυρε τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005. Νωρίτερα το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έδωσε πράσινο φως για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, σε υπηρεσία χιλιάδες έφεδροι. Ήδη στάλθηκαν φύλλα πορείας σε 9.000 χθες Πέμπτη. Την Τρίτη είχαν κληθεί 5.000.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου -ο οποίος έχει απορρίψει πρόταση της ισλαμιστικής οργάνωσης περί εκεχειρίας που διατυπώθηκε μέσω ρωσικού διαύλου- ανέφερε ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται, προσθέτοντας ότι η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά τη Γάζα, θα πληρώσει βαρύ τίμημα.

Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι η ομάδα ήταν έτοιμη να διδάξει «σκληρά μαθήματα» στον στρατό του Ισραήλ σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει με επίγεια επίθεση.

Λίγο μετά τη δήλωση του Νετανιάχου, κυκλοφόρησαν βίντεο στα οποία φαίνεται ο ουρανός πάνω από την πόλη της Γάζας να φωτίζεται από τις εκρήξεις.

Ακολούθησε ομοβροντία ρουκετών από τη Γάζα, με αναφορές για επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών πόλεων Ashkelon, Ashdod, Beersheba και Yavne μεταξύ άλλων περιοχών.


Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ όχλου Εβραίων υπρεθνικιστών και Αράβων σε μεικτές ισραηλινές πόλεις, με την κατάσταση να δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις γενικευμένης σύρραξης.

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς διέταξε μια «μαζική ενίσχυση» των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή της εσωτερικής αναταραχής, κατά την οποία έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 400 συλλήψεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δείτε βίντεο: Το μοναδικό γιγάντιο πάντα αλμπίνος στον πλανήτη εντοπίστηκε σε καταφύγιο στην Κίνα

E-Daily 3.Left Χτες
Το εντυπωσιακό ζώο, το οποίο ξεχωρίζει για το εντελώς λευκό τρίχωμά του, εντοπίστηκε να κινείται στην προστατευόμενη περιοχή, προσφέροντας στους επιστήμονες νέα στοιχεία για τη ζωή του στην άγρια φύση

Τουρκία: Παιδιά πηγαίνουν σχολείο πεινασμένα και δουλεύουν 9ωρα – Σοκαριστική έκθεση για τα Αδανα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έκθεση του συνδικάτου Eğitim Sen αποκαλύπτει εκτεταμένη παιδική φτώχεια στα Αδανα της Τουρκίας

Ένας άνδρας βγήκε ζωντανός από το σπήλαιο στο Λάος, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τους υπόλοιπους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι επτά άνδρες μπήκαν στο σπήλαιο στην επαρχία Σαϊσομπούν την περασμένη εβδομάδα για να ψάξουν για χρυσό, αλλά κατολίσθηση που προκλήθηκε από καταρρακτώδεις βροχές απέκλεισε το σημείο εξόδου

Ελεύθεροι τρεις έφηβοι που βίαζαν κορίτσια – Θα πληρώσουν 30 ευρώ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θα παρακολουθούνται από υπηρεσίες, παρά τις σκληρές πράξεις τους

Κακοκαιρία: Υπερχείλισε ο Πηνειός ποταμός στην Ηλεία από τις ισχυρές καταιγίδες ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Ηράκλειο: 20 χρόνια κάθειρξη στον Γάλλο που σκότωσε με το αμάξι γυναίκα που παρακολουθούσε

Ελλάδα Χτες
Κατά την απολογία του, ανέφερε ότι φοβάται την φυλακή

Φωτιστικό έπεσε πάνω σε δικηγόρο κατά τη διάρκεια της δίκης στη Νάουσα

E-Daily 3.Left Χτες
«Ήμουν τόσο τυχερή, που κι εγώ δεν μπορώ να πιστέψω. Έπεσε ακριβώς από πάνω μου, διαλύθηκε το φωτιστικό και δεν έπαθα τίποτα» λέει η δικηγόρος

Αλωση Κωνσταντινούπολης: Το βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη του τουρκικού TRT για την πτώση της Πόλης

E-Daily 3.Left Χτες
Με σύγχρονα μέσα αναπαρίστανται οι οθωμανικές πολιορκητικές επιχειρήσεις - από τα γιγαντιαία κανόνια και τις υπόγειες σήραγγες έως τη μεταφορά πλοίων διά ξηράς προς τον Κεράτιο Κόλπο.

Μπορεί ο Αρειος Πάγος να μην εγκρίνει το όνομα ΕΛΑΣ για το νέο κόμμα Τσίπρα;

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία και τί δηλώνει η εκπρόσωπος του νέου φορέα Θεώνη Κουφονικολάκου

Βρετανία: Ελληνας συνελήφθη για υπόθεση κατασκοπείας υπέρ του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος τελεί υπό κράτηση από τη σύλληψή του στις 16 Μαΐου

Μήνυμα Μεντβέντεφ προς Ευρωπαίους: «Βρίσκεστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, ο γαλήνιος ύπνος τελείωσε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους έστειλε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας

Για προσευχή στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν ανήμερα της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης

E-Daily 3.Left Χτες
Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε τόσο στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου όσο και στις εκδηλώσεις που ακολουθούν στην Κωνσταντινούπολη