E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μέση Ανατολή: Πέμπτη μέρα συγκρούσεων

Βαρύς ο απολογισμός

Δημοσίευση 14/5/2021 | 10:49

Μέση Ανατολή: Πέμπτη μέρα συγκρούσεων

Κλιμακώνονται οι σφοδρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες εισέρχονται στην πέμπτη μέρα, με τον φόρο αίματος των αμάχων να είναι ήδη βαρύς, αφού οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100, ανάμεσά τους 28 παιδιά, και 621 τραυματίες.

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις επιθέσεις με το πυροβολικό και πραγματοποίησε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές την Παρασκευή εναντίον Παλαιστινίων Μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ συνεχίζεται το αδιάκοπο σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Δημοσιογράφος του BBC στη Γάζα μετέδωσε ότι υπήρξαν έντονοι βομβαρδισμοί συμπεριλαμβανομένων του πυροβολικού, μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι εναέριες δυνάμεις επιτέθηκαν στο θύλακα της Χαμάς ενώ ακολούθησε μπαράζ ρουκετών.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως επίγειες δυνάμεις μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός τελικά ανακάλεσε σήμερα πως χερσαίες δυνάμεις του είναι παρούσες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενος «πρόβλημα επικοινωνίας».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επίγειες και εναέριες δυνάμεις συμμετείχαν σε επιθέσεις την Παρασκευή, αλλά δεν εισήλθαν στη Γάζα.

Όταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο να εξηγήσει σε τι οφειλόταν η σύγχυση, αυτός ανέφερε πως υπήρξε «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας» και ότι χερσαίες δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά από το ισραηλινό έδαφος.

Στη διάρκεια της νύχτας, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις ανέφεραν πως εκτόξευσαν πάνω από 150 ρουκέτες εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέπτυξε χθες άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου απέσυρε τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005. Νωρίτερα το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έδωσε πράσινο φως για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, σε υπηρεσία χιλιάδες έφεδροι. Ήδη στάλθηκαν φύλλα πορείας σε 9.000 χθες Πέμπτη. Την Τρίτη είχαν κληθεί 5.000.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου -ο οποίος έχει απορρίψει πρόταση της ισλαμιστικής οργάνωσης περί εκεχειρίας που διατυπώθηκε μέσω ρωσικού διαύλου- ανέφερε ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται, προσθέτοντας ότι η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά τη Γάζα, θα πληρώσει βαρύ τίμημα.

Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι η ομάδα ήταν έτοιμη να διδάξει «σκληρά μαθήματα» στον στρατό του Ισραήλ σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει με επίγεια επίθεση.

Λίγο μετά τη δήλωση του Νετανιάχου, κυκλοφόρησαν βίντεο στα οποία φαίνεται ο ουρανός πάνω από την πόλη της Γάζας να φωτίζεται από τις εκρήξεις.

Ακολούθησε ομοβροντία ρουκετών από τη Γάζα, με αναφορές για επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών πόλεων Ashkelon, Ashdod, Beersheba και Yavne μεταξύ άλλων περιοχών.


Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ όχλου Εβραίων υπρεθνικιστών και Αράβων σε μεικτές ισραηλινές πόλεις, με την κατάσταση να δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις γενικευμένης σύρραξης.

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς διέταξε μια «μαζική ενίσχυση» των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή της εσωτερικής αναταραχής, κατά την οποία έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 400 συλλήψεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημοσκόπηση GPO: Τι λένε για το κόμμα Καρυστιανού

Ελλάδα 09.01.2026
Από Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, και Ελληνική Λύση οι μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων για το κόμμα Καρυστιανού

Ροδόπη: Αγνοείται αγρότης – Παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στον Λίσσο ποταμό

Ελλάδα 09.01.2026
Αγωνία για την τύχη του ηλικιωμένου από το χωριό Μίρανα - Τον ψάχνουν και δύτες από την 2η ΕΜΑΚ

Ο καιρός αγριεύει και οι μετεωρολόγοι… διαφωνούν για το αν θα χιονίσει

Καιρός 09.01.2026
«Κάποιοι χαλάνε τη μετεωρολογική πιάτσα»

Επεισόδιο με Κωνσταντοπούλου και Καιρίδη στη Βουλή: «Με ενοχλείτε» ‑ «Ασε μας καλέ κουκλίτσα μου»

Πολιτική 09.01.2026
Ο υπουργός Αμυνας ζήτησε συγγνώμη από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας

Ιράν: Kόπηκε η πρόσβαση στο Ίντερνετ και οι τηλεπικοινωνίες ‑ Στους δρόμους οι διαδηλωτές

Κόσμος 09.01.2026
Αναφορές για πυροβολισμούς - Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων - Στις φλόγες και αστυνομικά οχήματα

Πέθανε ο Χρήστος Πολίτης, ο «Γιάγκος Δράκος» της «Λάμψης»

Ελλάδα 09.01.2026
Από τη Λάμψη και τον ρόλο του Γιάγκου Δράκου μέχρι το Απλό Θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο

Ορεστιάδα: Εν αναμονή εισροής μεγάλου όγκου υδάτων στους ποταμούς Αρδα και Έβρο

Ελλάδα Χτες
Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί κατοίκους, αγρότες και επαγγελματίες ο Δήμος Ορεστιάδας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ώρες

Μινεάπολη: Το FBI ανέλαβε την έρευνα για την δολοφονία της 37χρονης Ρενέ από τον πράκτορα της ICE

Ελλάδα Χτες
Δεδομένου ότι πλέον δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία της υπόθεσης, στους μάρτυρες και στα αποδεικτικά στοιχεία, το το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Μινεσότα δήλωσε ότι «απρόθυμα» αποσύρθηκε από την έρευνα

Εξέγερση κατά των μουλάδων στο Ιράν: Μεγάλες διαδηλώσεις ‑ Xωρίς Ίντερνετ η χώρα

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, λέει ΜΚΟ

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Θύμα bullying ισχυρίζεται ότι ήταν ο γιος της ‑ Το ξέσπασμα της μητέρας του

Ελλάδα Χτες
Η μητέρα του 15χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή του ισχυρίζεται πως ο γιος της είναι θύμα bullying