E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μέση Ανατολή: Πέμπτη μέρα συγκρούσεων

Βαρύς ο απολογισμός

Δημοσίευση 14/5/2021 | 10:49

Μέση Ανατολή: Πέμπτη μέρα συγκρούσεων

Κλιμακώνονται οι σφοδρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες εισέρχονται στην πέμπτη μέρα, με τον φόρο αίματος των αμάχων να είναι ήδη βαρύς, αφού οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100, ανάμεσά τους 28 παιδιά, και 621 τραυματίες.

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις επιθέσεις με το πυροβολικό και πραγματοποίησε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές την Παρασκευή εναντίον Παλαιστινίων Μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ συνεχίζεται το αδιάκοπο σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Δημοσιογράφος του BBC στη Γάζα μετέδωσε ότι υπήρξαν έντονοι βομβαρδισμοί συμπεριλαμβανομένων του πυροβολικού, μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι εναέριες δυνάμεις επιτέθηκαν στο θύλακα της Χαμάς ενώ ακολούθησε μπαράζ ρουκετών.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως επίγειες δυνάμεις μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός τελικά ανακάλεσε σήμερα πως χερσαίες δυνάμεις του είναι παρούσες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενος «πρόβλημα επικοινωνίας».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επίγειες και εναέριες δυνάμεις συμμετείχαν σε επιθέσεις την Παρασκευή, αλλά δεν εισήλθαν στη Γάζα.

Όταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο να εξηγήσει σε τι οφειλόταν η σύγχυση, αυτός ανέφερε πως υπήρξε «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας» και ότι χερσαίες δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά από το ισραηλινό έδαφος.

Στη διάρκεια της νύχτας, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις ανέφεραν πως εκτόξευσαν πάνω από 150 ρουκέτες εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέπτυξε χθες άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου απέσυρε τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005. Νωρίτερα το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έδωσε πράσινο φως για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, σε υπηρεσία χιλιάδες έφεδροι. Ήδη στάλθηκαν φύλλα πορείας σε 9.000 χθες Πέμπτη. Την Τρίτη είχαν κληθεί 5.000.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου -ο οποίος έχει απορρίψει πρόταση της ισλαμιστικής οργάνωσης περί εκεχειρίας που διατυπώθηκε μέσω ρωσικού διαύλου- ανέφερε ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται, προσθέτοντας ότι η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά τη Γάζα, θα πληρώσει βαρύ τίμημα.

Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι η ομάδα ήταν έτοιμη να διδάξει «σκληρά μαθήματα» στον στρατό του Ισραήλ σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει με επίγεια επίθεση.

Λίγο μετά τη δήλωση του Νετανιάχου, κυκλοφόρησαν βίντεο στα οποία φαίνεται ο ουρανός πάνω από την πόλη της Γάζας να φωτίζεται από τις εκρήξεις.

Ακολούθησε ομοβροντία ρουκετών από τη Γάζα, με αναφορές για επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών πόλεων Ashkelon, Ashdod, Beersheba και Yavne μεταξύ άλλων περιοχών.


Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ όχλου Εβραίων υπρεθνικιστών και Αράβων σε μεικτές ισραηλινές πόλεις, με την κατάσταση να δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις γενικευμένης σύρραξης.

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς διέταξε μια «μαζική ενίσχυση» των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή της εσωτερικής αναταραχής, κατά την οποία έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 400 συλλήψεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Να απορριφθούν τα ελαφρυντικά προτείνει η εισαγγελέας

Ελλάδα 09.03.2026
Η πρόταση-καταπέλτης της εισαγγελικής λειτουργού προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ έπληξε το Ντενιζλί στην Τουρκία, οι δονήσεις έγιναν αισθητές στη Σμύρνη

Κόσμος 09.03.2026
Ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Σμύρνη, οι τοπικές Αρχές δεν έχουν αναφέρει θύματα ή σοβαρές ζημιές σε κτήρια και υποδομές

Δείτε βίντεο: Ιρανός ρεπόρτερ μεταδίδει μπροστά από «κόλαση φωτιάς», μετά από χτύπημα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Κόσμος 09.03.2026
Ο ρεπόρτερ ατάραχος μεταδίδει τις εξελίξεις ενώ πίσω του υψώνονται γιγαντιαίες φλόγες - Μάρτυρες αναφέρουν ότι προηγήθηκαν ισχυροί κρότοι και εκρήξεις

Σκωτία: Μεγάλη φωτιά κατέστρεψε τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Γλασκώβης

Κόσμος 09.03.2026
Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών τσιγάρων δίπλα στον σταθμό, αλλά οι φλόγες επεκτάθηκαν στο βικτωριανό κτίριο του Σταθμού και ως το βράδυ η κατάσταση είχε επιδεινωθεί ιδιαίτερα

Στις φλόγες αποθήκη πετρελαίου της BAPCO στο Μπαχρέιν ‑ Βίντεο

Κόσμος 09.03.2026
Η Bapco Energies του Μπαχρέιν ανακοίνωσε συγκεκριμένα ανωτέρα βία στις δραστηριότητες του ομίλου

Τρόμος για τη Ριάνα: Συνελήφθη γυναίκα που πυροβόλησε το σπίτι της, σφαίρα διαπέρασε τοίχο

Κόσμος 09.03.2026
Οι Los Angeles Times, ανέφεραν ότι «περίπου δέκα πυροβολισμοί» φέρεται να προήλθαν από όχημα που βρισκόταν στον δρόμο απέναντι από την πύλη της πολυτελούς έπαυλης

ΗΠΑ: Τραγική κατάληξη από φάρσα μαθητών σε σπίτι καθηγητή ‑ 18χρονος σκότωσε 40χρονο εκπαιδευτικό

Κόσμος 09.03.2026
Το σπίτι του Τζέισον Χιούζ είχε γίνει στόχος της ίδιας φάρσας και το 2023

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ νέος ηγέτης του Ιράν

Πολιτική 09.03.2026
Ο γιος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ φέρεται να αναλαμβάνει την ανώτατη εξουσία της χώρας εν μέσω πολέμου και έντασης με τις ΗΠΑ

Έξι μαχητικά F‑16 στέλνει η Τουρκία στα Κατεχόμενα

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με υπηρεσία του ψευδοκράτους τα αεροσκάφη αποστέλλονται για λόγους ασφαλείας, η αποστολή τους δεν θα επηρεάσει τις πολιτικές πτήσεις