E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πρώτη χώρα που πετάει τις μάσκες

Μάσκες τέλος για τους εμβολιασμένους

Δημοσίευση 14/5/2021 | 10:16

Η πρώτη χώρα που πετάει τις μάσκες

Ακόμα ένα βήμα προς την προ κορονοϊού ζωή τους θα κάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ, καθώς μπορούν να αφήσουν πίσω τους τη χρήση μάσκας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο χθες Πέμπτη για «μεγάλη μέρα» στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αφού τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν πως όσοι έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως για την COVID-19 δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα.

Με ένα βιντεάκι που ανέβασε στο Twitter, ο Μπάιντεν απευθύνεται στους Αμερικανούς λέγοντας «vaxxed or masked», δηλαδή ή εμβολιασμένοι ή με μάσκα.

«Αν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, δεν έχετε πια ανάγκη να φοράτε μάσκα», είπε. «Βγάλτε τις μάσκες σας! Κερδίσατε το δικαίωμα να κάνετε κάτι για το οποίο οι Αμερικανοί είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο: να χαιρετάτε τους άλλους με ένα χαμόγελο».

«Πιστεύω πως αυτό είναι σημαντικό βήμα, μια μεγάλη ημέρα», πρόσθεσε, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν χωρίς αργοπορία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Σας εκλιπαρώ: προστατεύστε τους εαυτούς σας ως τη γραμμή του τερματισμού. Ξέρετε όλοι πόσο επίφοβος είναι αυτός ο ιός», επέμεινε.

«Θα βγούμε» από την υγειονομική κρίση και «θα ανοικοδομήσουμε την οικονομία μας», συνέχισε. «Θα γνωρίσουμε ξανά τη χαρά, θα χαμογελάσουμε ξανά», συνέχισε και επέμεινε στη θεαματική πρόοδο που διατρανώνει ότι έχει σημειώσει η χώρα του τους τελευταίους μήνες.

Τα CDC ανέφεραν νωρίτερα χθες πως συνιστούν πως οι άνθρωποι που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, ούτε και στους περισσότερους εσωτερικούς, κάτι που θα επιτρέψει η χώρα να επανέλθει στην ομαλότητα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών εξέφρασαν την ελπίδα ότι η νέα σύσταση θα ωθήσει περισσότερους Αμερικανούς να εμβολιαστούν. Σημείωσε ακόμη πως οι άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων τους δεν χρειάζεται πλέον να τηρούν την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση στις περισσότερες περιστάσεις.

Οι νέες συστάσεις των CDC καταγράφονται μόλις 16 ημέρες μετά τις προηγούμενες, που όριζαν πως θα συνέχιζαν να υπάρχουν πολλοί περιορισμοί ακόμη και για όσους έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως. Η υπηρεσία αυτή, η σημαντικότερη στον τομέα της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, επικρίθηκε τον Μάρτιο διότι αρχικά αποθάρρυνε ηλικιωμένα πρόσωπα που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως να ταξιδεύουν αεροπορικώς για να δουν αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η διευθύντρια των CDC Ροσέλ Ουαλίνσκι εξήγησε ότι οι νέες συστάσεις βασίζονται στη μεγάλη μείωση των μολύνσεων, στην επέκταση του εμβολιασμού στους νεότερους, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, και τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων έναντι των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού.

«Βασιζόμαστε στην επιστήμη» διαβεβαίωσε η Ουαλίνσκι.

Ωστόσο οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους πριν βγάλουν τη μάσκα, πρόσθεσε η ίδια.

Η χρήση των μασκών μετατράπηκε σε αμφιλεγόμενο ζήτημα που δίχασε τους Αμερικανούς επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που αρχικά υποβάθμιζε την πανδημία.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που θρηνεί τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων του νέου κορονοϊού στον πλανήτη, πάνω από 584.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 32,8 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ για Ιράν: Δεν θέλουμε να παρατείνουμε την εκεχειρία, θα καταλήξουμε σε σπουδαία συμφωνία

Κόσμος 21.04.2026
Τόνισε σε συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ διατηρούν πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ

Απεργία 24 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν

Ελλάδα 21.04.2026
Θα γίνει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας - Τι ώρα η συγκέντρωση

Ποντικοφάρμακο σε βρεφικές τροφές: Εκβιασμό καταγγέλλει η εταιρεία ‑ Τι ισχύει με τα προϊόντα στην Ελλάδα

Ελλάδα 21.04.2026
Βαζάκια βρεφικής τροφής μολυσμένα με ποντικοφάρμακο, βρέθηκαν σε Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία

Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

Ελλάδα 21.04.2026
Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο

Το πλεόνασμα φέρνει νέα μέτρα στήριξης: Ανακοινώσεις ακόμα και αύριο από τον πρωθυπουργό

Ελλάδα 21.04.2026
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε και νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση

Αλλάζει το timologio της ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από αύριο νέα έκδοση της εφαρμογής

Οικονομία 21.04.2026
Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μετά την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (Ώρες: 7:30 - 9:30 π.μ.) - Kατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη

Eurostat: Ενεργειακό σοκ τον Μάρτιο

Οικονομία 21.04.2026
Αύξηση 19,8% για το ντίζελ και 9,4% για τη βενζίνη - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα - Πρωταθλήτριες στις ανατιμήσεις η Γερμανία και η Ρουμανία - Οι τιμές μειώθηκαν στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία

Αγρια επεισόδια με μαχαίρια, σπρέι πιπεριού και όπλο σε τόπο λατρείας Σιχ στη Γερμανία

Κόσμος 21.04.2026
Μάρτυρες ανέφεραν ότι η σύγκρουση προήλθε από διαμάχες σχετικά με τα οικονομικά και τη διαχείριση

Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Την αθώωση του Νίκου Ρωμανού πρότεινε η εισαγγελέας

Ελλάδα 21.04.2026
Ζητά την ενοχή δύο εκ των πέντε κατηγορουμένων