E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Επιβράδυνση της πανδημίας σε όλον τον κόσμο εκτός Ασίας

Στην κορυφή στους θανάτους η Ινδία - Οι σημαντικότερες μειώσεις και αυξήσεις

Δημοσίευση 7/5/2021 | 16:05

Κορωνοϊός: Επιβράδυνση της πανδημίας σε όλον τον κόσμο εκτός Ασίας

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβραδύνθηκε αυτή την εβδομάδα σε όλες τις περιοχές του κόσμου, εκτός της Ασίας, λόγω της έξαρσης στην Ινδία και τις γειτονικές της χώρες.

Με 789.500 μολύνσεις να καταγράφονται ημερησίως στον κόσμο αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης μειώθηκε ελαφρά (-4% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα) για πρώτη φορά εδώ και 10 εβδομάδες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου έως την Πέμπτη.

Ο δείκτης άρχισε να αυξάνεται διαρκώς από τις 20 Φεβρουαρίου, ύστερα από μια πρωτοφανή μείωση ενός και πλέον μήνα στις αρχές του έτους, όταν οι μολύνσεις είχαν μειωθεί στο ήμισυ, γύρω στα 355.000 κρούσματα ημερησίως.

Τις τελευταίες αυτές εβδομάδες, η παγκόσμια επιτάχυνση οφείλεται κυρίως στην έξαρση στην Ινδία. Εξαιρώντας την Ινδία, ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζει στην πραγματικότητα επιβράδυνση της πανδημίας από τα μέσα Απριλίου.

Νέα επιτάχυνση στην Ασία

Μόνο η Ασία γνωρίζει επιτάχυνση των μολύνσεων (+10%), λόγω της Ινδίας, που αυτή την εβδομάδα κατέγραψε σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων κρουσμάτων: 385.800 την ημέρα.

Η πανδημία επιβραδύνεται σημαντικά σε όλες τις άλλες περιοχές: -25% στην Αφρική, -24% στην Ευρώπη, -13% στη Μέση Ανατολή, -12% στις ΗΠΑ/Καναδά, -12% στην Ωκεανία και -8% στη Λατινική Αμερική/Καραϊβική.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις

Το Νεπάλ παραμένει, για τρίτη συνεχή εβδομάδα, η χώρα στην οποία η επιδημία επιταχύνεται περισσότερο (+101%, 7.300 νέα κρούσματα ημερησίως) μεταξύ των χωρών που έχουν καταγράψει τουλάχιστον 1.000 μολύνσεις ημερησίως κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Ακολουθούν η Σρι Λάνκα (+82%, 1.800), η Νότια Αφρική (+32%, 1.500), το Μπαχρέιν (+15%, 1.200) και η Μαλαισία (+14%, 3.300).

Οι δύο σημαντικές επιταχύνσεις της εβδομάδας αφορούν δύο χώρες - το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα - γειτονικές της Ινδίας, η οποία πλήττεται εδώ και εβδομάδες από ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος που θεωρείται πιο μολυσματικό.

Οι σημαντικότερες μειώσεις

Η σημαντικότερη μείωση της εβδομάδας παρατηρείται στην Αιθιοπία (-48%, 600 νέα κρούσματα την ημέρα), μπροστά από την Ουκρανία (-46%, 5.400), τη Βουλγαρία (-44%, 800), το Μπαγκλαντές (-42%, 1.700) και την Πολωνία (-39%, 4.700).

Οι περισσότερες μολύνσεις

Μετά την Ινδία (385.800 ημερήσια κρούσματα, +10%), οι χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό νέων μολύνσεων αυτή την εβδομάδα είναι η Βραζιλία (59.000, -2%), οι ΗΠΑ (45.600, -13%), η Τουρκία (27.000, -34%) και η Αργεντινή (20.100, -11%).

Ως ποσοστό του πληθυσμού, οι δύο χώρες που έχουν καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα αυτή την εβδομάδα είναι μακράν οι Σεϋχέλλες (1.223 σε 100.000 κατοίκους) και οι Μαλδίβες (668).

Τα δύο αυτά αρχιπελάγη βρίσκονται μεταξύ των πιο προηγμένων χωρών του κόσμου σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό. Κυρίως, οι Σεϋχέλλες, όπου πάνω από το 60% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Οι δύο χώρες εμβολιάζουν σχεδόν εξίσου με δόσεις της Sinopharm και της AstraZeneca/Oxford.

Στην κορυφή στους θανάτους η Ινδία

Η Ινδία βρίσκεται στην κορυφή της μοιραίας κατάταξης των ημερήσιων θανάτων (3.619 ανά ημέρα αυτή την εβδομάδα), μπροστά από τη Βραζιλία (2.252), τις ΗΠΑ (710), την Κολομβία (455) και την Αργεντινή (394).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ημερήσιοι θάνατοι έχουν σημειώσει μικρή μείωση αυτή την εβδομάδα (12.860 ημερησίως, -3%).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χαλάζι

Καιρός 16.02.2026
«Πορτοκαλί» ειδοποίηση, ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Νέα απεργία στα ταξί από αύριο: Για πόσες ημέρες δεν θα κυκλοφορούν

Ελλάδα 16.02.2026
Τι ισχύει στην Αττική - Οι λόγοι που κάνουν απεργία οι οδηγοί ταξί

Παρατηρητή στέλνει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ

Πολιτική 16.02.2026
Σε μία προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ χωρίς όμως να “μπλέξει” η χώρα μας στην επιχείρηση δημιουργίας ενός αντί-ΟΗΕ

Η Ισραηλινή που βρέθηκε νεκρή στο κέντρο της Αθήνας ήταν δημιουργός της διάσημης σειράς «Τεχεράνη»

Ελλάδα 16.02.2026
Βρισκόταν στην Ελλάδα για τα γυρίσματα του τέταρτου κύκλου

Η ιατροδικαστική επιβεβαιώνει τον βιασμό του 17χρονου από δύο φίλους του στη Νίκαια

Ελλάδα 16.02.2026
Οι δράστες του πετούσαν διάφορα αντικείμενα όπως αυγά και ξύδι, τον χλεύαζαν και τον βιντεοσκοπούσαν

Ένοπλη ληστεία σε σούπερ μάρκετ στον Πειραιά

Ελλάδα 16.02.2026
Ένα άτομο με καλυμμένα χαρακτηριστικά και απειλή όπλου ακινητοποίησε τους υπαλλήλους

Σοβαρό τροχαίο στα Σπάτα: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε διπλή ξύλινη κολώνα της ΔΕΗ, δείτε εικόνες

Ελλάδα 16.02.2026
Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Αττική Οδός: Παράταση έως 22/2 για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ποιο τμήμα θα είναι κλειστό στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο

Ελλάδα 16.02.2026
Η περαιτέρω παράταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων συμβαίνει λόγω της έκτακτης εκτέλεσης εργασιών συντήρησης της σήραγγας «Λιοσίων»

Τέλος το τσάμπα πάρκινγκ στα σούπερ μάρκετ: Με αντίτιμο και χρονικό όριο η στάθμευση

Ελλάδα 16.02.2026
Τι θα συμβαίνει σε περίπτωση που το υπερβεί.

Κίνα: Οκτώ νεκροί εξαιτίας έκρηξης πυροτεχνημάτων

Ελλάδα 16.02.2026
Η Κίνα εισέρχεται στην πιο εντατική περίοδο όσον αφορά τα πυροτεχνήματα, των διακοπών για το σεληνιακό νέο έτος