E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπλόκο της Κομισιόν στην AstraZeneca: Δεν θα αγοράσει επιπλέον εμβόλια

Όλο το παρασκήνιο

Δημοσίευση 22/4/2021 | 15:43

Μπλόκο της Κομισιόν στην AstraZeneca: Δεν θα αγοράσει επιπλέον εμβόλια

Την απόφαση της Κομισιόν να μην ενεργοποιήσει την ρήτρα που της δίνει την δυνατότητα να αγοράσει άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

Μάλιστα, όπως είπε η προθεσμία ενεργοποίησης της συγκεκριμένης ρήτρας έχει ήδη παρέλθει.

Συνολικά η ΕΕ θα παραλάμβανε 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίον τα 100 εκατ. ήταν οι προαιρετικές.

Αυτές, η ΕΕ επιλέγει τελικά να μην λάβει.

Από την αρχή των εμβολιασμών η ΕΕ με την AstraZeneca δεν είχαν βρει σωστό βηματισμό και αυτό είχε προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις. Η Astrazeneca δεν είχε τηρήσει τις προθεσμίες για τις οποίες είχε έρθει σε συμφωνία με την ΕΕ.

Δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα προσφύγουν νομικά κατά της εταιρείας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προσφύγει νομικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων της κατά της covid-19 στην ΕΕ, δήλωσε επίσης σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος επισήμανε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου ότι η Κομισιόν εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Νωρίτερα δύο διπλωμάτες, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σχολίασαν ότι η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να σκεφτούν αν επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφύγει εναντίον της AstraZeneca, όμως πρόσθεσαν ότι οι περισσότερες χώρες μέλη στηρίζουν την κίνηση.

Πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση επισήμαναν σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προσφύγει δικαστικά εναντίον της αγγλοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας καθώς εκτιμά ότι αυτή δεν σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της βάσει του συμβολαίου που υπέγραψε με την Ένωση. Η Κομισιόν ενημέρωσε χθες, Τετάρτη, τους πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ για τις προθέσεις της.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η προσφυγή ενδέχεται να κατατεθεί σε βελγικό δικαστήριο. Όμως “δεν συμφωνούν όλες οι χώρες μέλη”, σχολίασε διπλωματική πηγή.

Η AstraZeneca δεν παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου να παραδώσει, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ναυάγησε» η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό – Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για απόπειρα διάσπασης

Ελλάδα Χτες
«Παγώνει» ο διάλογος με ευθύνη της κυβέρνησης – Η στρατηγική των δύο ραντεβού δυναμίτισε το κλίμα, μιλούν για πολιτικό παιχνίδι με τα μπλόκα

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τον τραυματισμό γυναίκας από πτώση οροφής

Ελλάδα Χτες
Δικογραφία για παραβίαση κανόνων οικοδομικής και κοινώς επικίνδυνη βλάβη – Έλεγχοι σε όλα τα καταστήματα εστίασης

Fast track πόρισμα ζητά η κυβέρνηση για το μπλακ άουτ στο FIR

Ελλάδα Χτες
Σοβαρά ερωτήματα για τη βιασύνη της κυβέρνησης και την επιλογή να μη συμμετάσχει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στη διερεύνηση

Μαρία Καρυστιανού: «Δεν θα ανεχθώ όποιον στηλιτεύει τον αγώνα μου» – Επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της στις εκλογές

Ελλάδα Χτες
Η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» δηλώνει έτοιμη να παραιτηθεί αν της ζητηθεί, απαντά στις εσωτερικές αντιδράσεις και επιβεβαιώνει τη δημιουργία πολιτικού κινήματος.

Μαρινάκης: Στόχος μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη να αρθούν τα μπλόκα – «Δεν λειτουργούμε με τελεσίγραφα»

Ελλάδα Χτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι ο διάλογος με τους αγρότες θα γίνει χωρίς όρους και πιέσεις, με στόχο την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους.

Σέρρες: «Δεν τον σκότωσα εγώ» επιμένει ο 16χρονος

Ελλάδα Χτες
Εμπλοκή δεύτερου ατόμου εξετάζουν οι Αρχές

Πέθανε ο θηλυκός χιμπατζής Ai σε ηλικία 49 ετών

Κόσμος Χτες
Χαρακτηρίστηκε «ιδιοφυΐα» λόγω υψηλού IQ

Βόλος: Θρίλερ με θάνατο βρέφους λίγο πριν τη γέννα ‑ Στο εδώλιο ο γιατρός

Ελλάδα Χτες
Ο γιατρός αρνείται οποιαδήποτε αμέλεια, υποστηρίζοντας ότι ακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα ιατρικά πρωτόκολλα και προέβη σε όλες τις ενέργειες που όφειλε

Αγρια επίθεση καρχαρία σε γυναίκα στη Βραζιλία: «Ήξερα ότι με είχε δαγκώσει», δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Η επίθεση καταγράφηκε καρέ καρέ από υποβρύχια κάμερα με το θύμα τελικά να γλιτώνει με αρκετά ράμματα

Πιερία: Ξεκίνησε η δίκη της 34χρονης που σκότωσε κι έθαψε στην αυλή του σπιτιού της τον 58χρονο σύντροφό της

Ελλάδα Χτες
Για πέντε μήνες η 34χρονη προσποιούνταν πως τον αναζητούσε εναγωνίως, δίνοντας συνεντεύξεις σε τηλεοπτικές εκπομπές - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Αγριος ελέφαντας σε αμόκ στην Ινδία: 20 νεκροί σε εννέα ημέρες, μεταξύ τους πατέρας με παιδιά 6 και 8 ετών

Κόσμος Χτες
Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν τη νύχτα, όταν οι κάτοικοι φυλάσσουν το ρύζι στα χωράφια και τις αποθήκες

Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις, ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Ελλάδα Χτες
Eμπορικοί σύλλογοι και ενώσεις καταναλωτών υπενθυμίζουν ότι οι εκπτώσεις πρέπει να είναι διαφανείς και αληθείς, με την αρχική και τη μειωμένη τιμή να αναγράφονται ξεκάθαρα στις ετικέτες, ώστε οι αγορές να είναι ασφαλείς και συμφέρουσες για όλους