E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπλόκο της Κομισιόν στην AstraZeneca: Δεν θα αγοράσει επιπλέον εμβόλια

Όλο το παρασκήνιο

Δημοσίευση 22/4/2021 | 15:43

Μπλόκο της Κομισιόν στην AstraZeneca: Δεν θα αγοράσει επιπλέον εμβόλια

Την απόφαση της Κομισιόν να μην ενεργοποιήσει την ρήτρα που της δίνει την δυνατότητα να αγοράσει άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

Μάλιστα, όπως είπε η προθεσμία ενεργοποίησης της συγκεκριμένης ρήτρας έχει ήδη παρέλθει.

Συνολικά η ΕΕ θα παραλάμβανε 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίον τα 100 εκατ. ήταν οι προαιρετικές.

Αυτές, η ΕΕ επιλέγει τελικά να μην λάβει.

Από την αρχή των εμβολιασμών η ΕΕ με την AstraZeneca δεν είχαν βρει σωστό βηματισμό και αυτό είχε προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις. Η Astrazeneca δεν είχε τηρήσει τις προθεσμίες για τις οποίες είχε έρθει σε συμφωνία με την ΕΕ.

Δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα προσφύγουν νομικά κατά της εταιρείας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προσφύγει νομικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων της κατά της covid-19 στην ΕΕ, δήλωσε επίσης σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος επισήμανε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου ότι η Κομισιόν εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Νωρίτερα δύο διπλωμάτες, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σχολίασαν ότι η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να σκεφτούν αν επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφύγει εναντίον της AstraZeneca, όμως πρόσθεσαν ότι οι περισσότερες χώρες μέλη στηρίζουν την κίνηση.

Πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση επισήμαναν σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προσφύγει δικαστικά εναντίον της αγγλοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας καθώς εκτιμά ότι αυτή δεν σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της βάσει του συμβολαίου που υπέγραψε με την Ένωση. Η Κομισιόν ενημέρωσε χθες, Τετάρτη, τους πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ για τις προθέσεις της.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η προσφυγή ενδέχεται να κατατεθεί σε βελγικό δικαστήριο. Όμως “δεν συμφωνούν όλες οι χώρες μέλη”, σχολίασε διπλωματική πηγή.

Η AstraZeneca δεν παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου να παραδώσει, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σάλος στην Ιταλία: Πέταξε στα σκουπίδια ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

Κόσμος Χτες
Ένας άνδρας στην Ιταλία πέταξε στα σκουπίδια, χωρίς να το καταλάβει, ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

Αναμορφωτικά μέτρα σε 15χρονο για το revenge pοrn που οδήγησε συμμαθήτριά σε απόπειρες αυτοκτονίας

Ελλάδα Χτες
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη, τον Απρίλιο του 2024, ύστερα από καταγγελία που έκανε η μητέρα της

Hellenic Train: Αναστολή δρομολογίων στο Θεσσαλονίκη–Σέρρες και του Τρένου του Πηλίου

Ελλάδα Χτες
Ποια δρομολόγια αμαξοστοιχιών επηρεάζονται

Ο Αντετοκούνμπο γίνεται... ζελεδάκι: Η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα του «Greek Freak»

Αθλητικά Νέα Χτες
Η νέα επένδυση του Γιάννη φανερώνει μία πιο παιχνιδιάρικη πλευρά του και αποκαλύπτει πτυχές από την παιδική του ηλικία στην Αθήνα

ΑΑΔΕ: Τεράστια απάτη με εκατοντάδες επιχειρήσεις “φαντάσματα” και χρέη 43 εκατ. ευρώ

Οικονομία Χτες
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκατοντάδων αχυρανθρώπων με 380 επιχειρήσεις και χρέη 43 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ.

Στα ημιτελικά του Κατάρ η Μαρία Σάκκαρη: Τεράστια εμφάνιση και πρόκριση επί της Σβιόντεκ!

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Μαρία Σάκκαρη νίκησε με ανατροπή τη Νο2 του κόσμου, Ίγκα Σβιόντεκ

Καρκινοπαθής ταξίδεψε 3 ώρες για να νοσηλευτεί και λίγες ώρες αργότερα του έκλεψαν το αυτοκίνητο

Κόσμος Χτες
Μετά από 12 ώρες χειρουργείου ο άτυχος εκπαιδευτικός συνειδητοποίησε ότι το αυτοκίνητό του έχει γίνει... καπνός

Διαρρήκτης στην Τουρκία άνοιξε κοσμηματοπωλείο και έφυγε με… γαϊδούρι!

Κόσμος Χτες
Στην ιστορία της… διαρρηκτικής θα μείνει διαρρήκτης στην Τουρκία!

ΑΠΘ: Όλα τα κτίρια του ιδρύματος θα κλείνουν στις 22:00

Ελλάδα Χτες
Αφορμή τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου

Υπόθεση Κατασκοπείας: Αυτός είναι ο «Στίβεν» που στρατολόγησε τον 54χρονο σμήναρχο

Ελλάδα Χτες
Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν φωτογραφίες του

Η ICE αποσύρεται από τη Μινεσότα

Κόσμος Χτες
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά τους φονικούς πυροβολισμούς