E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η γυναίκα που μπορεί να κάνει την έκπληξη στις γερμανικές εκλογές

Μια επιλογή που μπορεί να αποδειχθεί η πλέον κατάλληλη

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/4/2021 | 00:59

Η γυναίκα που μπορεί να κάνει την έκπληξη στις γερμανικές εκλογές
@politico.eu

Το πρωί της Δευτέρας, η Αναλένα Μπέρμποκ, συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία, έλαβε αθόρυβα και χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες το χρίσμα της υποψήφιας καγκελαρίου με το κόμμα της.

Μέχρι τώρα, οι Πράσινοι δεν όριζαν υποψήφιο Καγκελάριο, καθώς στις προεκλογικές εκστρατείες ηγούνταν οι δυο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας. Ωστόσο, οι πολύ καλές επιδόσεις του κόμματος στις δημοσκοπήσεις αλλά και στις Ευρωεκλογές του 2019, έκαναν αναγκαία την επιλογή υποψηφία. Έτσι η 40χρονη Αναλένα Μπέρμποκ, έγινε η πρώτη υποψήφια των Πρασίνων για την Καγκελαρία, η νεότερη υποψήφια καγκελάριος της Γερμανίας και η δεύτερη γυναίκα μετά την Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Πράσινοι τώρα μπορεί να ελπίζουν για έναν κυβερνητικό συνασπισμό με Πράσινο Καγκελάριο. Δεν πέρασαν παρά μερικές ώρες και μια μεγάλη δημοσκόπηση του RTL και του ntv, έδειξε πως το «πείραμα» αποδίδει καρπούς. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 28%, με τους Χριστιανοδημοκράτες να ακολουθούν με 21. Η δημοσκόπηση έρχεται να επιβεβαιώσει το κύμα ανόδου το κόμματος, που μέσα σε 1,5 περίπου μήνα έχει αυξήσει το ποσοστό του κατά 50%. Μάλιστα, το 54% των ψηφοφόρων, πιστεύει πως η επιλογή της Αναλένα Μπέρμποκ είναι μια πολύ καλή κίνηση, ανεξαρτήτως από το τι κόμμα ψηφίζουν.

Η 40χρονη γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1980 στο Ανόβερο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και δημόσιο δίκαιο στο Αμβούργο. Σπούδασε για λίγο στις ΗΠΑ όπου το ταλέντο της και το πνεύμα νικητή στο ποδόσφαιρο τη βοήθησε να προσαρμοστεί και να μάθει τι σημαίνει να είσαι ξένος σε μια άλλη χώρα. Στο κόμμα των Πρασίνων εντάχθηκε το 2003, όταν και εξελέγη για πρώτη φορά ομοσπονδιακή βουλευτής. 15 χρόνια αργότερα, η μητέρα δυο κοριτσιών, έγινε αρχηγός του κόμματος.

Ενώ οι περισσότεροι τη θεωρούν πειθαρχημένη και διαβασμένη, κάποιοι θεωρούν πως η αδυναμία της είναι η απειρία. Η ίδια έχει ήδη δώσει την απάντηση της σε αυτό.«Αν το θέμα ήταν μόνο η κυβερνητική εμπειρία, τότε θα έπρεπε απλώς να συνεχίσουμε με τον μεγάλο συνασπισμό. Οι θέσεις ενδιαφέρουν άλλους. Εμείς θέλουμε να φέρουμε μια αλλαγή στη γερμανική πολιτική, με την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο» είπε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση των Πρασίνων έχει πολλά ρίσκα. Αλλά χωρίς αυτά δεν μπορείς να πάρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η Πράσινοι αποφάσισαν να μην κάνουν ασφαλή επιλογή και εμπιστεύτηκαν μια νέα γυναίκα που μπορεί να κάνει τη διαφορά, ξεσηκώνοντας έναν αέρα αισιοδοξίας. Στη σημερινή Γερμανία, η απόφαση αυτή μπορεί να φέρει την έκπληξη και αποδειχθεί η πιο κατάλληλη με τη χώρα να αποκτά Καγκελάριο που είναι ειδική στο Διεθνές Δίκαιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από μια θέση λεωφορείου μέχρι την ανατροπή του ρατσισμού στις ΗΠΑ – Η τεράστια κληρονομιά της Ρόζα Παρκς

E-Daily 3.Left 01.05.2026
Η γυναίκα που δεν σηκώθηκε ποτέ ξανά: Πώς η Ρόζα Παρκς άλλαξε την ιστορία με μία μόνο άρνηση

Η ανακαίνιση έφερε στο φως μια παλιά φωτογραφία: «Aυτή είναι η μαμά μου!»

E-Daily 3.Left 01.05.2026
Η σύμπτωση που προκάλεσε έντονη συγκίνηση

Πώς ένα νησί της Καραϊβικής έγινε «χρυσωρυχείο» χωρίς να κάνει κάτι

E-Daily 1.Hero 01.05.2026
Για όλα φταίει η τεχνητή νοημοσύνη

Το αίμα του Χίτλερ μιλά: Τι έδειξαν τα ευρήματα για τα γεννητικά του όργανα και την ψυχική του υγεία

E-Daily 3.Left 01.05.2026
Τι αποκάλυψε τελικά το DNA του Χίτλερ; Οι επιστήμονες φέρνουν στο φως το μυστικό που έκρυβε μια ζωή

Ο επιστήμονας που έχασε 1 χρόνο από τη ζωή του με τον πιο απίστευτο τρόπο

E-Daily 1.Hero 01.05.2026
Τι σκέφτηκε για μελετήσει το κελάηδημα των πουλιών ενός δάσους

Πανεπιστήμιο του Cambridge: Μελέτη αποκαλύπτει μια μεγάλη αλλαγή στα ελληνικά βουνά τα τελευταία 40 χρόνια

E-Daily 3.Left Χτες
Τις τελευταίες δεκαετίες κάτι έχει αλλάξει δραματικά στα βουνά της χώρας μας, επηρεάζοντας τη γεωργία και τα φυσικά οικοσυστήματα κατά τους ξηρούς θερινούς μήνες

Το πλάσμα που γεννήθηκε το 1627 ζει ακόμα σήμερα: Ο καρχαρίας‑μυστήριο που νικά τον χρόνο

E-Daily 3.Left Χτες
Κολυμπά στους ωκεανούς εδώ και σχεδόν 400 χρόνια και θεωρείται το γηραιότερο σπονδυλωτό της Γης

Το ελληνικό πάθος της Αγκάθα Κρίστι που έμεινε κρυφό για χρόνια

E-Daily 3.Left Χτες
Από την Ολυμπία και τους Δελφούς μέχρι την Ακρόπολη, η συγγραφέας που κατέκτησε τον κόσμο είχε μια ξεχωριστή αδυναμία στη χώρα μας

Τέλος στις «γκρίζες ζώνες»: Ιστορικό ψήφισμα της ΕΕ για τα δικαιώματα των γυναικών

E-Daily 3.Left Χτες
Kοινός, ξεκάθαρος νομικός ορισμός της συναίνεσης

Έλεγαν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα σβήσει αυτή τη δουλειά, κι όμως την πολλαπλασίασε

E-Daily 3.Left Χτες
Η έκρηξη που κανείς δεν περίμενε και τώρα δεν ελέγχεται

Ιράν: Αλλο ένα κεφάλαιο στην ιστορία των «Unpopular Wars»

E-Daily 3.Left Χτες
Το μάθημα που δεν έγινε βίωμα