E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για φόνο ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν

Η ποινή που θα του επιβληθεί

Δημοσίευση 21/4/2021 | 09:03

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για φόνο ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν

Ένοχος για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κρίθηκε από τους ενόρκους του δικαστηρίου ο πρώην αστυνομικός, Ντέρεκ Σόουβιν.

Στον δράστη της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, η οποία προκάλεσε παναμερικανικό ξεσηκωμό και σοβαρότατα επεισόδια σχεδόν στο σύνολο των Αμερικανικών Πολιτειών, αναμένεται να επιβληθεί ποινή κάθειρξης άνω των 40 ετών.

Οι ένορκοι της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν, του 45χρονου πρώην αστυνομικού που δικαζόταν για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία, κρίθηκε ένοχος και για τις τρεις κατηγορίες, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Για τις εισαγγελικές αρχές, που κάλεσαν περίπου 40 μάρτυρες να καταθέσουν, ο Φλόιντ πέθανε από ασφυξία, λόγω της πίεσης που του ασκούσε ο Ντέρεκ Σόβιν στον λαιμό και την πλάτη. Ένας μάρτυρας, ο πνευμονολόγος Μάρτιν Τόμπιν, εξήγησε ότι ο Αφροαμερικανός είχε καρδιολογικά προβλήματα αλλά ακόμη και ένας άνθρωπος με καλή υγεία «θα πέθαινε» αν βρισκόταν στην ίδια θέση.

Ο Ντέιβιντ Σουλτς, καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, σχολίασε ότι οι εισαγγελείς «έκαναν πολύ καλή δουλειά», για να δείξουν ότι ο αστυνομικός δεν έδρασε «με ορθολογικό τρόπο». Ο συνήγορος του Σόβιν, ο Έρικ Νέλσον, επιχείρησε στη δική του αγόρευση να προκαλέσει αμφιβολίες στους ενόρκους, οι οποίοι θα έπρεπε στην συνέχεια να αποφασίσουν ομόφωνα για καθεμιά από τις τρεις κατηγορίες.

Ο Έρικ Νέλσον υποστήριξε ότι ο Φλόιντ πέθανε από ανακοπή, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, σε συνδυασμό με τη χρήση φεντανύλης και μεθαμφεταμίνης αλλά και επειδή εισέπνευσε καυσαέρια από το περιπολικό όντας ξαπλωμένος στο έδαφος. Είπε επίσης ότι ο πελάτης του περιστοιχιζόταν από ένα «εχθρικό πλήθος» που τον «απειλούσε» και το γεγονός αυτό του απέσπασε την προσοχή από τον Φλόιντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν μίλησε χθες (Δευτέρα) με την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ για να μάθει νέα της και να διαβεβαιώσει ότι προσεύχεται για αυτήν», έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Σύμφωνα με τη New York Post, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε αργότερα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο και είπε ότι «προσεύχεται να βγει η σωστή ετυμηγορία για την υπόθεση», προσθέτοντας ότι οι αποδείξεις είναι υπεραρκετές για την ενοχή του λευκού αστυνομκού που κατηγορείται για την δολοφονία του Φλόιντ.

«Μπορώ να φανταστώ την πίεση και το άγχος που νιώθουν. Είναι μια καλή οικογένεια και ζητούν ειρήνη και ηρεμία, ανεξάρτητα από την ετυμηγορία. Προσεύχομαι η ετυμηγορία να είναι σωστή. Νομίζω ότι θα είναι συντριπτική
» είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Οι ένορκοι αποσύρθηκαν από χθες για να συζητήσουν και να αποφανθούν επί της ενοχής του Ντέρεκ Σόβιν, του 45χρονου πρώην αστυνομικού ο οποίος γονάτισε πάνω στον λαιμό του Φλόιντ, προσπαθώντας να τον συλλάβει για ένα μικροαδίκημα. Επί εννέα λεπτά, ο Σόβιν παρέμεινε γονατισμένος πάνω στον 46χρονο, ο οποίος ήταν ξαπλωμένος μπρούμυτα στο έδαφος, με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες στην πλάτη.

Η δίκη διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς στην πόλη οργανώνονται και πάλι καθημερινές διαδηλώσεις, μετά τον πρόσφατο θάνατο ενός νεαρού Αφροαμερικανού ο οποίος πυροβολήθηκε από μια λευκή αστυνομικό κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

OpenAI ξεκλειδώνει το «adult mode»: Πόσο απέχουμε από τις ερωτικές σχέσεις με την τεχνητή νοημοσύνη

Κόσμος Χτες
Η OpenAI σχεδιάζει ένα «adult mode» στο ChatGPT, με ερωτικές συνομιλίες για ενήλικες, προκαλώντας συναγερμό σε συμβούλους ευημερίας που μιλούν για κίνδυνο «sexy suicide coach»

Telegraph ‑ Ηχητικό ντοκουμέντο: Πώς ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ γλίτωσε τον θάνατο για λίγα δευτερόλεπτα

Κόσμος Χτες
Πρόκειται για μία ομιλία του Μαζαχέρ Χοσεϊνί, επικεφαλής πρωτοκόλλου για το γραφείο του Αλί Χαμενεΐ, σε ανώτερους κληρικούς και διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), στις 12 Μαρτίου

Γουατεμάλα: Νεκροί εκατομμυριούχος εκδότης και η έγκυος σύζυγός του σε αεροπορικό δυστύχημα

Κόσμος Χτες
Το αεροπλάνο συνετρίβη κοντά στη Villa Hermosa στη Γουατεμάλα - Τέσσερις συνολικά οι νεκροί

Πέθανε ο ηθοποιός Ματ Κλαρκ από την ταινία Back to the Future III

Κόσμος Χτες
Ο Κλαρκ είχε συμμετάσχει σε αρκετά γουέστερν, δίπλα σε θρύλους, όπως ο Κλιντ Ίστγουντ και ο Τζον Γουέιν

Θεσσαλονίκη: Οδηγός του ΟΑΣΘ κατέβηκε από το λεωφορείο και έδειρε άλλον οδηγό ‑ Σε διαθεσιμότητα ο επαγγελματίας

Ελλάδα Χτες
«Ο ΟΑΣΘ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή σε περιστατικά βίας»

Βίντεο: Βρετανός σκιέρ τερματίζει μεθυσμένος σε αγώνα 50χλμ στη Νορβηγία σε ένδειξη... διαμαρτυρίας

Κόσμος Χτες
Ο Γκάμπριελ Γκλέντχιλ έγινε viral με την ολοκλήρωση του αγώνα διάσημου αγώνα Όσλο-Χόλμενκολεν όπου κατέλαβε την 67η θέση

Συγκλονίζει η μητέρα του 20χρονου Κλεομένη: Η τυφλή οπαδική βία μου στέρησε τον κόσμο μου όλο

Ελλάδα Χτες
«Μην αφήνετε τη σιωπή να καλύπτει το έγκλημα που μου στέρησε το παιδί μου» ανέφερε μεταξύ άλλων η μητέρα του 20χρονου

Ανοιξε η πλατφόρμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων Ε1 ‑ Μέχρι τις 15 Ιουλίου η προθεσμία

Ελλάδα Χτες
Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου να ξεκινά από 31 Ιουλίου για την καταβολή της α΄δόσης και να εκτείνεται έως τον Φεβρουάριο του 2027

Η Μεσόγειος έχει καθυστερήσει ένα τσουνάμι ‑ 100% να συμβεί μέσα σε 30 χρόνια λένε οι επιστήμονες

Κόσμος Χτες
Στην εκπαίδευση και την «ανάγνωση» των προειδοποιητικών σημαδιών ενός τσουνάμι εστιάζουν οι ειδικοί

Κωνσταντίνος Καρέτσας: Δίνει 50 εκατομμύρια ευρώ η Ρεάλ Μαδρίτης για το παιδί‑θαύμα της Ελλάδας

Αθλητικά Νέα Χτες
Μυθικό το ποσό που είναι έτοιμη να προσφέρει η Ρεάλ Μαδρίτης στην Γκενκ για την απόκτηση του 18χρονου Κωνσταντίνου Καρέτσα.

Τραγωδία στην Πρέβεζα: Νεκρός 51χρονος αστυνομικός

Ελλάδα Χτες
Κατέρρευσε μπροστά σε συναδέλφους του

Σκάφος της Frontex με έξι επιβάτες βούλιαξε στο Καστελόριζο ‑ Τέσσερις τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το εσθονικό περιπολικό προσέκρουσε σε ξέρα κατά τη διάρκεια ελιγμού και στη συνέχεια βυθίστηκε