E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για φόνο ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν

Η ποινή που θα του επιβληθεί

Δημοσίευση 21/4/2021 | 09:03

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για φόνο ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν

Ένοχος για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κρίθηκε από τους ενόρκους του δικαστηρίου ο πρώην αστυνομικός, Ντέρεκ Σόουβιν.

Στον δράστη της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, η οποία προκάλεσε παναμερικανικό ξεσηκωμό και σοβαρότατα επεισόδια σχεδόν στο σύνολο των Αμερικανικών Πολιτειών, αναμένεται να επιβληθεί ποινή κάθειρξης άνω των 40 ετών.

Οι ένορκοι της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν, του 45χρονου πρώην αστυνομικού που δικαζόταν για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία, κρίθηκε ένοχος και για τις τρεις κατηγορίες, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Για τις εισαγγελικές αρχές, που κάλεσαν περίπου 40 μάρτυρες να καταθέσουν, ο Φλόιντ πέθανε από ασφυξία, λόγω της πίεσης που του ασκούσε ο Ντέρεκ Σόβιν στον λαιμό και την πλάτη. Ένας μάρτυρας, ο πνευμονολόγος Μάρτιν Τόμπιν, εξήγησε ότι ο Αφροαμερικανός είχε καρδιολογικά προβλήματα αλλά ακόμη και ένας άνθρωπος με καλή υγεία «θα πέθαινε» αν βρισκόταν στην ίδια θέση.

Ο Ντέιβιντ Σουλτς, καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, σχολίασε ότι οι εισαγγελείς «έκαναν πολύ καλή δουλειά», για να δείξουν ότι ο αστυνομικός δεν έδρασε «με ορθολογικό τρόπο». Ο συνήγορος του Σόβιν, ο Έρικ Νέλσον, επιχείρησε στη δική του αγόρευση να προκαλέσει αμφιβολίες στους ενόρκους, οι οποίοι θα έπρεπε στην συνέχεια να αποφασίσουν ομόφωνα για καθεμιά από τις τρεις κατηγορίες.

Ο Έρικ Νέλσον υποστήριξε ότι ο Φλόιντ πέθανε από ανακοπή, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, σε συνδυασμό με τη χρήση φεντανύλης και μεθαμφεταμίνης αλλά και επειδή εισέπνευσε καυσαέρια από το περιπολικό όντας ξαπλωμένος στο έδαφος. Είπε επίσης ότι ο πελάτης του περιστοιχιζόταν από ένα «εχθρικό πλήθος» που τον «απειλούσε» και το γεγονός αυτό του απέσπασε την προσοχή από τον Φλόιντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν μίλησε χθες (Δευτέρα) με την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ για να μάθει νέα της και να διαβεβαιώσει ότι προσεύχεται για αυτήν», έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Σύμφωνα με τη New York Post, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε αργότερα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο και είπε ότι «προσεύχεται να βγει η σωστή ετυμηγορία για την υπόθεση», προσθέτοντας ότι οι αποδείξεις είναι υπεραρκετές για την ενοχή του λευκού αστυνομκού που κατηγορείται για την δολοφονία του Φλόιντ.

«Μπορώ να φανταστώ την πίεση και το άγχος που νιώθουν. Είναι μια καλή οικογένεια και ζητούν ειρήνη και ηρεμία, ανεξάρτητα από την ετυμηγορία. Προσεύχομαι η ετυμηγορία να είναι σωστή. Νομίζω ότι θα είναι συντριπτική
» είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Οι ένορκοι αποσύρθηκαν από χθες για να συζητήσουν και να αποφανθούν επί της ενοχής του Ντέρεκ Σόβιν, του 45χρονου πρώην αστυνομικού ο οποίος γονάτισε πάνω στον λαιμό του Φλόιντ, προσπαθώντας να τον συλλάβει για ένα μικροαδίκημα. Επί εννέα λεπτά, ο Σόβιν παρέμεινε γονατισμένος πάνω στον 46χρονο, ο οποίος ήταν ξαπλωμένος μπρούμυτα στο έδαφος, με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες στην πλάτη.

Η δίκη διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς στην πόλη οργανώνονται και πάλι καθημερινές διαδηλώσεις, μετά τον πρόσφατο θάνατο ενός νεαρού Αφροαμερικανού ο οποίος πυροβολήθηκε από μια λευκή αστυνομικό κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η στιγμή που ο Νίκο Γουίλιαμς δίνει το μετάλλιο του Μουντιάλ στη μητέρα του και η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το βίντεο

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Η εικόνα του Ισπανού ποδοσφαιριστή με τη μητέρα του έγινε viral μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου – Πίσω από τη συγκινητική στιγμή βρίσκεται μια οικογενειακή ιστορία επιβίωσης, κινδύνων και θυσιών

Αργεντινή: Συγκρούσεις με την αστυνομία μετά την ήττα της Εθνικής στους δρόμους του Μπουένος Αιρες

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί να παρακολουθήσει τον αγώνα ξέσπασε επεισόδια με την αστυνομία

Ουκρανία: 400 drones έπληξαν την περιοχή της Μόσχας στη μεγαλύτερη επίθεση του πολέμου

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Πάνω από 400 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε η Ουκρανία εναντίον της περιφέρειας της Μόσχας, με τις ρωσικές Αρχές να παραδέχονται ζημιές σε υποδομές και δύο τραυματίες.

Τραγικό ατύχημα στην Κόνιτσα: Ηλικιωμένος βρέθηκε καρφωμένος σε σιδερένια κάγκελα

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού με πυροσβέστες και ΕΚΑΒ στην Πουρνιά - οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται.

Μητέρα σκότωσε άνδρα που βρήκε κάτω από το κρεβάτι της 13χρονης κόρης της – Κατηγορείται για φόνο πρώτου βαθμού

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η 36χρονη από το Μέμφις πυροβόλησε τον 20χρονο αφού τον έδιωξε έξω από το σπίτι, με τη νομιμότητα της πράξης της να παραμένει αμφισβητούμενη.

Οικογένεια έζησε 11 μέρες σε πολυτελές θέρετρο της Ισπανίας και έφυγε χωρίς να πληρώσει ‑ η σύλληψη έγινε στο αεροδρόμιο

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Η μητέρα της οικογένειας συνελήφθη την ώρα που επιβιβαζόταν στην πτήση επιστροφής, με την κατηγορία της απάτης για λογαριασμό 2.400 ευρώ σε ξενοδοχείο της Γκραν Κανάρια.

Τραγωδία στους πανηγυρισμούς για το Μουντιάλ: Νεκρός 13χρονος από κατάρρευση συντριβανιού στην Ισπανία

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε στη Σιουδάδ Ροδρίγο της επαρχίας Σαλαμάνκα, όταν υποχώρησε η ανώτερη πλατφόρμα λίθινου συντριβανιού γεμάτου κόσμο.

Παρέδες: Τα βίντεο που προκάλεσαν οργή μετά τον τελικό του Μουντιάλ 2026

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο Αργεντινός μέσος έπιασε τον Έρικ Γκαρσία από τον λαιμό και χτύπησε τον Γκάβι με αγκώνα, με αποτέλεσμα να αποβληθεί με κόκκινη κάρτα.

ΕΛ.Α.Σ.: Συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος Τσίπρα – Ποιοι είναι τα 75 μέλη

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ορίστηκε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Σάλος στην Ιταλία: 43χρονος πέθανε μετά την ακινητοποίησή του από αστυνομικούς στη Μπολόνια

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο άνδρας, μαροκινής καταγωγής, υπέστη καρδιακή ανακοπή αφού αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν στο έδαφος και χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού.

Μακάβριο εύρημα στο Ωραιόκαστρο: Σορός εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση φωτιάς σε αυτοκίνητο στην Εγνατία

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η σορός αγνώστων στοιχείων βρέθηκε εκτός του οχήματος, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που επεκτάθηκε και σε χαμηλή βλάστηση.

«Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να ανατιναχτείς ανά πάσα στιγμή;»

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ αποκάλυψε σε συνέντευξή του το κλίμα της αντιπαράθεσης με τον απεσταλμένο του Τραμπ, περιγράφοντας εχθρικές ανταλλαγές και αμείλικτες δηλώσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.