E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» στο ιικό φορτίο της Αττικής με αύξηση 171% στα λύματα

Μείωση σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Δημοσίευση 20/4/2021 | 18:42

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» στο ιικό φορτίο της Αττικής με αύξηση 171% στα λύματα

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στα λύματα της περιφέρειας Αττικής, αφού παρατηρείται σημαντικά αυξητική τάση (+171%), με το ιικό φορτίο να επανέρχεται σε πρότερα υψηλά επίπεδα.

Αντίστοιχα, σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν και στο Ρέθυμνο (+120%) και στον Άγιο Νικόλαο (+360%), με το ιικό φορτίο των λυμάτων στο Ρέθυμνο να επανέρχεται επίσης σε πρότερα υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, σταθεροποιητικές ή οριακές μεταβολές στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 σε σχέση με την εβδομάδα 5 – 11 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν στα αστικά λύματα των 8 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι οριακές μεταβολές σημειώνονται στην Πάτρα (-30%), στην Θεσσαλονίκη (-21%) και στα Χανιά (+16%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, όπου η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -10% έως +7%.

Τα αποτελέσματα αφορούν στην περίοδο από 12 έως 18 Απριλίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 12-18/04/2021 ανά περιοχή:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε στατιστικά σημαντική αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων (+171%). Παρά τις ελαφρά πτωτικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε σημαντικά και παρουσιάζεται ιδιαίτερα υψηλό.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μικρή μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων (-21%), σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/04/2021. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, η μεταβολή (+7%) που παρατηρήθηκε στ ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Λάρισας σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/04/21 αξιολογείται ως αμελητέα.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, η μεταβολή (-10%) των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του Βόλου σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/04/21 αξιολογείται ως αμελητέα.

Ηράκλειο: Έπειτα από τη σχετική αύξηση που καταγράφηκε στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης του Ηρακλείου το διάστημα 5-11/04/21, την εβδομάδα 12-18/04/21 δεν παρατηρείται αξιοσημείωτη μεταβολή (ελαφρά μείωση -7% που εμπίπτει στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας).

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, δεν παρατηρείται αξιοσημείωτη μεταβολή (ελαφρά αύξηση +16% που εμπίπτει στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης των Χανίων σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/04/21.

Ρέθυμνο: Το χρονικό διάστημα 15/3-11/04/21 είχε καταγραφεί σχετική μείωση και τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης του Ρεθύμνου. Η σχετική αύξηση (+120%), που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, ακολουθεί την αυξητική τάση (+74%), που είχε καταγραφεί την εβδομάδα 5-11/04/21, με το ιικό φορτίο να επανέρχεται σε υψηλά επίπεδα. 7

Αγ. Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση (+360%) του ιικού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου, σε αντίθεση με την πτωτική τάση που είχε παρατηρηθεί τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, 22/3–11/04/21.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Πάτρας, με μείωση κατά 30% αυτού, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/4/21.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, η μεταβολή (-10%) των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/04/21 αξιολογείται ως αμελητέα.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, η μεταβολή (-6%) των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/04/21 αξιολογείται ως αμελητέα.

Σημ1: Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Σημ2: Το μέσο ιικό φορτίο της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, για την εβδομάδα 12 έως 18 Απριλίου 2021, έχει υπολογιστεί με βάση τις μετρήσεις που ελήφθησαν από 12-16 Απριλίου 2021. Τα αποτελέσματα της Περιφέρειας Αττικής και της Θεσσαλονίκης αντιστοιχούν σε μετρήσεις από 12 έως 18 Απριλίου 2021.

Σημ3: Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τραμπ θέλει να ξανανοίξει τις φυλακές του Αλκατράζ

Κόσμος Χτες
Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά 152 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μετατρέψει ξανά το ιστορικό Αλκατράζ σε υπερσύγχρονη φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες της NASA από τη Σελήνη που κόβουν την ανάσα

Κόσμος Χτες
Η δεύτερη εικόνα παρουσιάζει τη Γη ως μια «γαλάζια κουκκίδα»

Δώρο Πάσχα: Τι δικαιούνται μισθωτοί και απολυμένοι – Το περιθώριο για την καταβολή

Οικονομία Χτες
Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση μη καταβολής από τον εργοδότη

20χρονος ψαράς βούτηξε και έσωσε λευκό καρχαρία στην Καλιφόρνια

Κόσμος Χτες
Είχε μπλεχτεί στην πετονιά του

Εργατικό ατύχημα στο Κιάτο: «Λουκέτο» στο συσκευαστήριο που δούλευε η 40χρονη

Ελλάδα Χτες
Αναρρώνει εκτός κινδύνου η γυναίκα - Nέες πληροφορίες για το συμβάν

Με τι καιρό θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα – Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός Χτες
Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός αρκετές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας

Ανασχηματισμός: Η ψυχική υγεία στον Αδωνι Γεωργιάδη μετά την παραίτηση Βαρτζόπουλου

Ελλάδα Χτες
Ο Αδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον απερχόμενο υφυπουργό Υγείας

Artemis II: Πρόβλημα στην διαστημική τουαλέτα έφερε... αναστάτωση

Κόσμος Χτες
Το κέντρο ελέγχου της αποστολής της έδωσε οδηγίες για την επίλυση του προβλήματος

Χάκαραν το Ουφίτσι: «Μπήκαν παντού» και τώρα ζητούν «λύτρα» από το μουσείο

Κόσμος Χτες
Οι χάκερ απειλούν να πουλήσουν τις πληροφορίες που έχουν κλαπεί, στο dark web

Ένα πρόβλημα που γνωρίζει κάθε εργαζόμενος εμφανίστηκε στo Artemis II

Tech + Science Χτες
H πρώτη τεχνική δυσλειτουργία δεν αφορούσε το σκάφος ή τα συστήματα πλοήγησης, αλλά κάτι πολύ πιο απλό