E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστήμονες του MIT μετέφρασαν τους ιστούς αραχνών σε μουσική

«Είναι ασυνήθιστο, τρομακτικό αλλά και όμορφο»

Δημοσίευση 20/4/2021 | 16:42

Επιστήμονες του MIT μετέφρασαν τους ιστούς αραχνών σε μουσική

Τη δομή ενός ιστού αράχνης σε μουσική «μετέφρασαν» οι επιστήμονες στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Σε πρώτη φάση αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς κατασκευάζουν τα αραχνοειδή τις σύνθετες δημιουργίες τους αλλά και πώς επικοινωνούν με τις άλλες αράχνες.

Η ομάδα του MIT σκάναρε έναν φυσικό ιστό αράχνης με λέιζερ, καταγράφοντας τους κόμβους και τις ενώσεις σε δύο διαστάσεις.

Ακολούθως, χρησιμοποίησε ειδικούς αλγορίθμους για να ανακατασκευάσει το δίκτυο σε τρεις διαστάσεις.

Η ομάδα συνεργάστηκε και με το μουσικό τμήμα του MIT για τη δημιουργία ενός εικονικού μουσικού οργάνου που μοιάζει με άρπα.

«Ο ιστός περιέχει πολλές εσωτερικές δομές και παρόλο που μπορούμε να τις οπτικοποιήσουμε και να τις μελετήσουμε, είναι πραγματικά δύσκολο να κατανοήσουμε όλες αυτές τις δομικές λεπτομέρειες», είπε ο καθηγητής μηχανικής του MIT και επικεφαλής της έρευνας Markus Buehler, ο οποίος παρουσίασε το έργο σε διαδικτυακή συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών.

«Οι αράχνες έχουν πολύ έντονους αισθητήρες δόνησης και χρησιμοποιούν τις δονήσεις για να προσανατολιστούν αλλά και για να επικοινωνήσουν με άλλες αράχνες. Μπορούν να φτιάξουν τους ιστούς τους χωρίς κάποιο υποστήριγμα, οπότε η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη προηγμένων νέων τεχνικών 3D εκτύπωσης, είπε ο Buehler μιλώντας στο CNNi.

Οι επιστήμονες σάρωσαν τον ιστό καθώς τον κατασκεύαζε η αράχνη και τον συνέκριναν με ένα έγχορδο όργανο που αλλάζει καθώς η δομή γίνεται πιο περίπλοκη.

«Ενώ παίζετε κιθάρα, ξαφνικά θα εμφανιστούν νέες χορδές οι οποίες θα αναπτυχθούν», είπε ο επιστήμονας.

Με ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας, οι παρατηρητές μπήκαν μέσα στον μικροσκοπικό κόσμο των ιστών, βλέποντας από κοντά δομές που αρχικά είχαν περάσει απαρατήρητες. «Ακούγοντας και βλέποντας ταυτόχρονα, μπορείς πραγματικά να αρχίσεις να κατανοείς το περιβάλλον στο οποίο ζει η αράχνη».

Η ομάδα ηχογράφησε τις δονήσεις που δημιουργούν οι αράχνες κατά τη διάρκεια διαφορετικών δραστηριοτήτων, όπως η κατασκευή του ιστού, τα ερωτικά καλέσματα και η επικοινωνία με άλλες αράχνες, και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, δημιούργησε συνθετικές εκδόσεις.

«Αρχίζουμε ίσως να κατανοούμε τη γλώσσα της αράχνης», είπε. «Ελπίζουμε ότι στη συνέχεια θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ικανότητα επικοινωνίας με την αράχνη και ίσως να την ωθήσουμε να αντιδράσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο στα σήματά μας».

Ο Buehler μελετά τη σχέση μουσικής και υλικών σε μοριακό επίπεδο εδώ και χρόνια και στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες τεχνικές για να αναδείξει τις λεπτές διαφορές μεταξύ των εμβολίων Pfizer / BioNTech και Moderna και μεταξύ δύο διαφορετικών παραλλαγών της Covid-19.

Εκτός από την επιστημονική αξία, ο Buehler είπε ότι οι ιστοί είναι ενδιαφέροντες μουσικά και ότι μπορείτε να ακούσετε τις μελωδίες που δημιουργεί η αράχνη κατά την κατασκευή τους.

«Είναι ασυνήθιστο, τρομακτικό αλλά και όμορφο», είπε.

«Ο λόγος για τον οποίο το έκανα αυτό είναι ότι ήθελα να μπορώ να μεταφέρω πληροφορίες πραγματικά από την προοπτική της αράχνης, η οποία είναι πολύ ατονική και παράξενη και τρομακτική, σε κάτι πιο ανθρώπινο», δήλωσε ο Buehler.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κλειστοί σταθμοί του μετρό λόγω εκδηλώσεων για τη δολοφονία Φύσσα

Ελλάδα 18.09.2025
Οι συρμοί θα περνούν χωρίς να κάνουν στάση

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Θα κυριαρχήσει ο καιρός του βοριά ‑ Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία

Καιρός 18.09.2025
Ισχυροί άνεμοι θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Χήρα Ναβάλνι: Νέες εξετάσεις δείχνουν ότι ο σύζυγός μου δηλητηριάστηκε

Κόσμος 18.09.2025
Δύο νέες ανεξάρτητες εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν ότι ο Αλεξέι Ναλβάνι δηλητηριάστηκε

Έρχεται το 2026 οριστικό τέλος για το γνωστό Taxis ‑ Αλλάζει η εφορία

Οικονομία 18.09.2025
Στόχος η ριζική αναβάθμιση της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.

Οι τελευταίες στιγμές του εικονολήπτη του ΑΝΤ1

Ελλάδα 18.09.2025
«Σε έχασα ρε φίλε μέσα σε 15΄. Την πρώτη γύρισες, τη δεύτερη δεν σε πρόλαβα»

Τρόμος στη Χαλκιδική για τους λύκους – Νέα επίθεση σε γυναίκα που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο της

Ελλάδα 18.09.2025
«Ήταν πάρα πολύ επιθετικός, έτοιμος να τον αρπάξει, να τον φάει δηλαδή από την πείνα του»

Τέμπη: Και δεύτερος απεργός πείνας στην πλατεία Συντάγματος

Ελλάδα 18.09.2025
Δεύτερος απεργός πείνας στο πλευρό του πατέρα θύματος των Τεμπών

Σοκ στις ΗΠΑ: Το ABC αποσύρει την εκπομπή του Τζίμι Κίμελ «επ’ αόριστον» μετά από σχόλια για τον Τσάρλι Κερκ

Κόσμος 18.09.2025
Τραμπ για διακοπή εκπομπής Κίλεμ: Εξαίρετη είδηση για την Αμερική

Γλυφάδα: Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε κάδο ανακύκλωσης

Ελλάδα 18.09.2025
Τα ξημερώματα εντοπίστηκε ο άνδρας μέσα σε κάδο ανακύκλωσης