E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστήμονες του MIT μετέφρασαν τους ιστούς αραχνών σε μουσική

«Είναι ασυνήθιστο, τρομακτικό αλλά και όμορφο»

Δημοσίευση 20/4/2021 | 16:42

Επιστήμονες του MIT μετέφρασαν τους ιστούς αραχνών σε μουσική

Τη δομή ενός ιστού αράχνης σε μουσική «μετέφρασαν» οι επιστήμονες στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Σε πρώτη φάση αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς κατασκευάζουν τα αραχνοειδή τις σύνθετες δημιουργίες τους αλλά και πώς επικοινωνούν με τις άλλες αράχνες.

Η ομάδα του MIT σκάναρε έναν φυσικό ιστό αράχνης με λέιζερ, καταγράφοντας τους κόμβους και τις ενώσεις σε δύο διαστάσεις.

Ακολούθως, χρησιμοποίησε ειδικούς αλγορίθμους για να ανακατασκευάσει το δίκτυο σε τρεις διαστάσεις.

Η ομάδα συνεργάστηκε και με το μουσικό τμήμα του MIT για τη δημιουργία ενός εικονικού μουσικού οργάνου που μοιάζει με άρπα.

«Ο ιστός περιέχει πολλές εσωτερικές δομές και παρόλο που μπορούμε να τις οπτικοποιήσουμε και να τις μελετήσουμε, είναι πραγματικά δύσκολο να κατανοήσουμε όλες αυτές τις δομικές λεπτομέρειες», είπε ο καθηγητής μηχανικής του MIT και επικεφαλής της έρευνας Markus Buehler, ο οποίος παρουσίασε το έργο σε διαδικτυακή συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών.

«Οι αράχνες έχουν πολύ έντονους αισθητήρες δόνησης και χρησιμοποιούν τις δονήσεις για να προσανατολιστούν αλλά και για να επικοινωνήσουν με άλλες αράχνες. Μπορούν να φτιάξουν τους ιστούς τους χωρίς κάποιο υποστήριγμα, οπότε η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη προηγμένων νέων τεχνικών 3D εκτύπωσης, είπε ο Buehler μιλώντας στο CNNi.

Οι επιστήμονες σάρωσαν τον ιστό καθώς τον κατασκεύαζε η αράχνη και τον συνέκριναν με ένα έγχορδο όργανο που αλλάζει καθώς η δομή γίνεται πιο περίπλοκη.

«Ενώ παίζετε κιθάρα, ξαφνικά θα εμφανιστούν νέες χορδές οι οποίες θα αναπτυχθούν», είπε ο επιστήμονας.

Με ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας, οι παρατηρητές μπήκαν μέσα στον μικροσκοπικό κόσμο των ιστών, βλέποντας από κοντά δομές που αρχικά είχαν περάσει απαρατήρητες. «Ακούγοντας και βλέποντας ταυτόχρονα, μπορείς πραγματικά να αρχίσεις να κατανοείς το περιβάλλον στο οποίο ζει η αράχνη».

Η ομάδα ηχογράφησε τις δονήσεις που δημιουργούν οι αράχνες κατά τη διάρκεια διαφορετικών δραστηριοτήτων, όπως η κατασκευή του ιστού, τα ερωτικά καλέσματα και η επικοινωνία με άλλες αράχνες, και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, δημιούργησε συνθετικές εκδόσεις.

«Αρχίζουμε ίσως να κατανοούμε τη γλώσσα της αράχνης», είπε. «Ελπίζουμε ότι στη συνέχεια θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ικανότητα επικοινωνίας με την αράχνη και ίσως να την ωθήσουμε να αντιδράσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο στα σήματά μας».

Ο Buehler μελετά τη σχέση μουσικής και υλικών σε μοριακό επίπεδο εδώ και χρόνια και στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες τεχνικές για να αναδείξει τις λεπτές διαφορές μεταξύ των εμβολίων Pfizer / BioNTech και Moderna και μεταξύ δύο διαφορετικών παραλλαγών της Covid-19.

Εκτός από την επιστημονική αξία, ο Buehler είπε ότι οι ιστοί είναι ενδιαφέροντες μουσικά και ότι μπορείτε να ακούσετε τις μελωδίες που δημιουργεί η αράχνη κατά την κατασκευή τους.

«Είναι ασυνήθιστο, τρομακτικό αλλά και όμορφο», είπε.

«Ο λόγος για τον οποίο το έκανα αυτό είναι ότι ήθελα να μπορώ να μεταφέρω πληροφορίες πραγματικά από την προοπτική της αράχνης, η οποία είναι πολύ ατονική και παράξενη και τρομακτική, σε κάτι πιο ανθρώπινο», δήλωσε ο Buehler.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χορεύτρια κατήγγειλε ότι εξαναγκάστηκε σε τρίο με Επστάιν και πρίγκιπα Αντριου

Κόσμος 04.02.2026
«Υπήρχαν και άλλες κοπέλες, προκλητικά ντυμένες, με την ηλικία τους να φαίνεται ακόμη και 14 ετών»

Ιταλία: Σκότωσε την αδελφή του γιατί άκουγε δυνατά μουσική

Κόσμος 04.02.2026
Την άφησε έξω από το νοσοκομείο και εξαφανίστηκε

Συλλαμβάνεται ο Μαροκινός από το ναυάγιο της Χίου, τον αναγνώρισαν ως διακινητή των μεταναστών

Ελλάδα 04.02.2026
Οι μετανάστες που μετέφερε είναι Αφγανοί - Εντολή για τη σύλληψη του Μαροκινού από τον εισαγγελέα του νησιού

Οι Ρώσοι ζώνουν Αφρικανούς με νάρκες και τους στέλνουν στο μέτωπο

Κόσμος 04.02.2026
Αφού τους εξαπάτησαν με υποσχέσεις για δουλειά - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Τι είπε ο Παύλος Ντε Γκρες για το πολιτικό του μέλλον

Πολιτική 04.02.2026
Διαψεύδονται από το γραφείο της πρώην βασιλικής οικογένειας τα σενάρια που διακινούνται

Θεσσαλονίκη: «Καρατομήθηκε» η ηγεσία του ΟΣΕΘ λόγω των καμένων λεωφορείων

Ελλάδα 04.02.2026
Η απόφαση της καρατόμησής τους ελήφθη από τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, και ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες του πρωθυπουργού για μηδενική ανοχή σε επιτελικά σφάλματα ή αδυναμίες

ΠΑΟΚ: Επαναπατρίστηκε και ο τρίτος Έλληνας τραυματίας του πολύνεκρου τροχαίου

Αθλητικά Νέα 04.02.2026
Ο φίλαθλος του ΠΑΟΚ επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη από την Τιμισοάρα με αεροσκάφος των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ

Οικογενειακή τραγωδία στη Νάπολη: 22χρονη κοπέλα μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τον αδελφό της

Κόσμος 04.02.2026
Η δολοφονία μίας 22χρονης κοπέλας από τον αδελφό της συγκλονίζει την τοπική κοινωνία της Νάπολης και όχι μόνο

Γρίπη: «Καμπανάκι» από Τζανάκη ‑ Θα κάνουμε Πάσχα με τον ιό

Κόσμος 04.02.2026
Θα νοσήσουν φέτος με γρίπη Α, περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη

Σοκ στη Γερμανία: Έλληνας χωρίς εισιτήριο ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου ελεγκτή τρένου

Κόσμος 04.02.2026
Του ζήτησε να αποβιβαστεί, γιατί δεν είχε εισιτήριο - «Κατηγορείται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας»