E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστήμονες του MIT μετέφρασαν τους ιστούς αραχνών σε μουσική

«Είναι ασυνήθιστο, τρομακτικό αλλά και όμορφο»

Δημοσίευση 20/4/2021 | 16:42

Επιστήμονες του MIT μετέφρασαν τους ιστούς αραχνών σε μουσική

Τη δομή ενός ιστού αράχνης σε μουσική «μετέφρασαν» οι επιστήμονες στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Σε πρώτη φάση αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς κατασκευάζουν τα αραχνοειδή τις σύνθετες δημιουργίες τους αλλά και πώς επικοινωνούν με τις άλλες αράχνες.

Η ομάδα του MIT σκάναρε έναν φυσικό ιστό αράχνης με λέιζερ, καταγράφοντας τους κόμβους και τις ενώσεις σε δύο διαστάσεις.

Ακολούθως, χρησιμοποίησε ειδικούς αλγορίθμους για να ανακατασκευάσει το δίκτυο σε τρεις διαστάσεις.

Η ομάδα συνεργάστηκε και με το μουσικό τμήμα του MIT για τη δημιουργία ενός εικονικού μουσικού οργάνου που μοιάζει με άρπα.

«Ο ιστός περιέχει πολλές εσωτερικές δομές και παρόλο που μπορούμε να τις οπτικοποιήσουμε και να τις μελετήσουμε, είναι πραγματικά δύσκολο να κατανοήσουμε όλες αυτές τις δομικές λεπτομέρειες», είπε ο καθηγητής μηχανικής του MIT και επικεφαλής της έρευνας Markus Buehler, ο οποίος παρουσίασε το έργο σε διαδικτυακή συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών.

«Οι αράχνες έχουν πολύ έντονους αισθητήρες δόνησης και χρησιμοποιούν τις δονήσεις για να προσανατολιστούν αλλά και για να επικοινωνήσουν με άλλες αράχνες. Μπορούν να φτιάξουν τους ιστούς τους χωρίς κάποιο υποστήριγμα, οπότε η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη προηγμένων νέων τεχνικών 3D εκτύπωσης, είπε ο Buehler μιλώντας στο CNNi.

Οι επιστήμονες σάρωσαν τον ιστό καθώς τον κατασκεύαζε η αράχνη και τον συνέκριναν με ένα έγχορδο όργανο που αλλάζει καθώς η δομή γίνεται πιο περίπλοκη.

«Ενώ παίζετε κιθάρα, ξαφνικά θα εμφανιστούν νέες χορδές οι οποίες θα αναπτυχθούν», είπε ο επιστήμονας.

Με ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας, οι παρατηρητές μπήκαν μέσα στον μικροσκοπικό κόσμο των ιστών, βλέποντας από κοντά δομές που αρχικά είχαν περάσει απαρατήρητες. «Ακούγοντας και βλέποντας ταυτόχρονα, μπορείς πραγματικά να αρχίσεις να κατανοείς το περιβάλλον στο οποίο ζει η αράχνη».

Η ομάδα ηχογράφησε τις δονήσεις που δημιουργούν οι αράχνες κατά τη διάρκεια διαφορετικών δραστηριοτήτων, όπως η κατασκευή του ιστού, τα ερωτικά καλέσματα και η επικοινωνία με άλλες αράχνες, και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, δημιούργησε συνθετικές εκδόσεις.

«Αρχίζουμε ίσως να κατανοούμε τη γλώσσα της αράχνης», είπε. «Ελπίζουμε ότι στη συνέχεια θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ικανότητα επικοινωνίας με την αράχνη και ίσως να την ωθήσουμε να αντιδράσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο στα σήματά μας».

Ο Buehler μελετά τη σχέση μουσικής και υλικών σε μοριακό επίπεδο εδώ και χρόνια και στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες τεχνικές για να αναδείξει τις λεπτές διαφορές μεταξύ των εμβολίων Pfizer / BioNTech και Moderna και μεταξύ δύο διαφορετικών παραλλαγών της Covid-19.

Εκτός από την επιστημονική αξία, ο Buehler είπε ότι οι ιστοί είναι ενδιαφέροντες μουσικά και ότι μπορείτε να ακούσετε τις μελωδίες που δημιουργεί η αράχνη κατά την κατασκευή τους.

«Είναι ασυνήθιστο, τρομακτικό αλλά και όμορφο», είπε.

«Ο λόγος για τον οποίο το έκανα αυτό είναι ότι ήθελα να μπορώ να μεταφέρω πληροφορίες πραγματικά από την προοπτική της αράχνης, η οποία είναι πολύ ατονική και παράξενη και τρομακτική, σε κάτι πιο ανθρώπινο», δήλωσε ο Buehler.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένοχοι για το revenge ρorn στην Ιωάννα Τούνη οι δύο κατηγορούμενοι

Ελλάδα 01.04.2026
Αναμένεται ο καθορισμός των ποινών για τους κατηγορούμενους καθώς και το εάν θα ληφθούν υπόψιν ελαφρυντικά

Τούνη: Χαμός στη δίκη – Η μητέρα κατηγορουμένου επιτέθηκε στον Δημητρακόπουλο

Ελλάδα 01.04.2026
Η μητέρα ενός εκ των δύο κατηγορουμένων ξέσπασε κατά του δικηγόρου της Τούνη

CEO εταιρείας και αρχιτέκτονας ο 55χρονος... κτηνοτρόφος των Αμπελοκήπων!

Ελλάδα 01.04.2026
Ύστερα από έλεγχο που πυροδότησε μια καταγγελία στις Αρχές, αποκαλύφθηκε ένα αυτοσχέδιο... μαντρί

Τραμπ: Ο ηγέτης του Ιράν ζήτησε εκεχειρία

Κόσμος 01.04.2026
Θα τους στείλουμε πίσω στη Λίθινη Εποχή, μέχρι να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

Συνετρίβη ρωσικό αεροσκάφος στην Κριμαία: Στους 29 οι νεκροί

Κόσμος 01.04.2026
Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει ποινική έρευνα για παραβίαση των κανόνων πτήσης

Δίκη για τα Τέμπη: Απομακρύνθηκε ο Ρούτσι μετά από λιποθυμικό επεισόδιο, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο

Ελλάδα 01.04.2026
«Του ασκήθηκε βία από έξι αστυνομικούς», καταγγέλλει η δικηγόρος του, Ζωή Κωνσταντοπούλου

Κακοκαιρία Erminio: Μήνυμα του 112 στην Αττική – “Περιορίστε τις μετακινήσεις έως τα μεσάνυχτα”

Καιρός 01.04.2026
Μήνυμα από το 112 ήχησε στην Αττική, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που φέρνει η κακοκαιρία Erminio