E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σχέδιο για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ανάσταση στην πόλη και «Χριστός Ανέστη» στις 9 το βράδυ

Δημοσίευση 20/4/2021 | 08:14

Το σχέδιο για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Πάσχα με ανοιχτές Εκκλησίες, υποχρεωτικά self test για ιερείς, ιεροψάλτες και νεωκόρους, Ανάσταση νωρίτερα, μεταξύ 9 και 10 το βράδυ, και περιφορά του Επιταφίου γύρω από το ναό, προβλέπει το σχέδιο για τη λειτουργία των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας, καθώς το Πάσχα είναι συνυφασμένο με το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού. «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Η συμφωνία Εκκλησία Πολιτείας επισφραγίστηκε σε χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με αντικείμενο τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα, η οποία σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας, έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. εντός κλειστού χώρου. Ζητεί επίσης να επιτραπεί η «αξιοποίηση» των προαυλίων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός.

Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των ναών θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων, η οποία θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ που θα προβλέπει και τον συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που θα μπορούν να παραστούν στους ναούς.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν χθες σε πολύ καλό κλίμα, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, για τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Mετά την εκδήλωση και απαντώντας σε δημοσιογράφους αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό για την λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο του Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία. Αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε την δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» ενώ για την Μεγάλη Παρασκευή και την περιφορά του Επιταφίου είπε ότι θα γίνει γύρω από τους Ιερούς Ναούς.

«Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε (σ.σ. στο χωριό) και δεν μας αφήνουνε. Και οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς προς τα εκεί, μήπως έχουμε μετακίνηση του κορωνοϊού περισσότερη
. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα ωστόσο με το σχέδιο που συζητείται, θα δοθεί έμφαση στους εξωτερικούς χώρους των ναών ώστε να αποφευχθούν συνωστισμοί και για το λόγο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα περιφοράς τους Επιταφίου περιμετρικά και στα προαύλεια των ναών, όπου θα τελεστεί και η ανάσταση, νωρίτερα όμως από τις 12 τα μεσάνυχτα που έχουμε συνηθίσει.

Όπως έλεγαν εκκλησιαστικοί κύκλοι σε πολλά χωριά της επαρχίας που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εφημερίων και πολλοί ιερείς κάνουν Ανάσταση σε περισσότερες εκκλησίες, τελούν την Ανάσταση νωρίτερα. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο μέγιστος αριθμός ατόμων θα είναι τα 80 με 100 άτομα που έχει ζητήσει η ΔΙΣ, ενώ θα ισχύσουν βέβαια τα ποσοστά ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα, με πιθανότερο ένας πιστός ανά 20 τ.μ.

Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε για το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαίων προβλέπεται, ένας πιστός ανά 25 τ.μ. και έως 20 πιστοί συνολικά ενώ η ΔΙΣ έχει ζητήσει να ισχύει ένας πιστός ανά 15 τ.μ. και έως 100 συνολικά στους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς.

Το όριο που ίσχυσε για τα Χριστούγεννα ήταν τα 50 άτομα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς τώρα και ενόψει Πάσχα ένα μεγάλο μέρος των πιστών άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιώργος Μυλωνάκης: Πήρε εξιτήριο και επέστρεψε σπίτι του

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Μεταφέρθηκε σε εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία και στη συνέχεια γύρισε στην Ελλάδα

Φρίκη για 12χρονη στην Τσεχία: Γέννησε το παιδί του 16χρονου αδερφού της

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Οι γονείς δεν είχαν αντιληφθεί τι συνέβαινε έναν χρόνο μέσα στο σπίτι

Βρετανοί πεζοναύτες κάνουν ρεσάλτο σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου» στη Μάγχη

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
«Φέρεται να βοηθούσε μυστικά στη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Αμυνας - Η επιχείρηση διήρκεσε συνολικά έξι ώρες

Reuters: Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην αποκτήσει πυρηνικά ‑ «Κλείνει» η συμφωνία με τις ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Σε οριστική συμφωνία με τις ΗΠΑ καταλήγει το Ιράν, καθώς αποδέχεται τον βασικό όρο της Ουάσιγκτον να μην αποκτήσει πυρηνικά. Σημαντικές αποκαλύψεις για το

Καιρός: Μετά τις μπόρες και τη συννεφιά έρχονται 35άρια

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας

Πανελλήνιες 2026: Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Με τα Ειδικά Μαθήματα και τις Πρακτικές Δοκιμασίες συνεχίζονται οι πανελλήνιες

Καλοκαιρινή άδεια 2026: Τι έχει αλλάξει φέτος ‑ Τα δικαιώματα των εργαζομένων

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Εργατολόγος παρουσίασε τις αλλαγές στην καλοκαιρινή άδεια

Μετρό: Οι 5 σταθμοί της Γραμμής 3 που θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα έως 18 Ιουνίου

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πέντε σταθμούς της Γραμμής 3 του Μετρό τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Κυριακή, καθώς θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικαστάστασης σιδηροτροχιών.

Κατάρ – Ελβετία 1‑1: Την τιμώρησε στο 95′ και πήρε ιστορικό βαθμό

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Ο Εμπολό πέτυχε το γκολ που έκρινε το ματς

Βραζιλία – Μαρόκο 1‑1: Ο Βινίσιους έσωσε τη σελεσάο από πατατράκ στην πρεμιέρα

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Η ομάδα του Αντσελότι διατήρησε ένα εντυπωσιακό στατιστικό που τη θέλει να μην χάνει σε πρεμιέρα Μουντιάλ από το 1934

Αϊτή – Σκωτία 0‑1: Ο ΜακΓκιν στέλνει τους highlanders στην κορυφή του ομίλου

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Αναλυτική βαθμολογία του 3ου ομίλου

Πλήθος κόσμου στο Athens Pride

E-Daily 1.Hero Χτες
Είκονες από τη μαζική προσέλευση του κόσμου