E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σχέδιο για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ανάσταση στην πόλη και «Χριστός Ανέστη» στις 9 το βράδυ

Δημοσίευση 20/4/2021 | 08:14

Το σχέδιο για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Πάσχα με ανοιχτές Εκκλησίες, υποχρεωτικά self test για ιερείς, ιεροψάλτες και νεωκόρους, Ανάσταση νωρίτερα, μεταξύ 9 και 10 το βράδυ, και περιφορά του Επιταφίου γύρω από το ναό, προβλέπει το σχέδιο για τη λειτουργία των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας, καθώς το Πάσχα είναι συνυφασμένο με το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού. «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Η συμφωνία Εκκλησία Πολιτείας επισφραγίστηκε σε χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με αντικείμενο τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα, η οποία σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας, έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. εντός κλειστού χώρου. Ζητεί επίσης να επιτραπεί η «αξιοποίηση» των προαυλίων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός.

Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των ναών θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων, η οποία θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ που θα προβλέπει και τον συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που θα μπορούν να παραστούν στους ναούς.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν χθες σε πολύ καλό κλίμα, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, για τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Mετά την εκδήλωση και απαντώντας σε δημοσιογράφους αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό για την λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο του Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία. Αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε την δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» ενώ για την Μεγάλη Παρασκευή και την περιφορά του Επιταφίου είπε ότι θα γίνει γύρω από τους Ιερούς Ναούς.

«Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε (σ.σ. στο χωριό) και δεν μας αφήνουνε. Και οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς προς τα εκεί, μήπως έχουμε μετακίνηση του κορωνοϊού περισσότερη
. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα ωστόσο με το σχέδιο που συζητείται, θα δοθεί έμφαση στους εξωτερικούς χώρους των ναών ώστε να αποφευχθούν συνωστισμοί και για το λόγο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα περιφοράς τους Επιταφίου περιμετρικά και στα προαύλεια των ναών, όπου θα τελεστεί και η ανάσταση, νωρίτερα όμως από τις 12 τα μεσάνυχτα που έχουμε συνηθίσει.

Όπως έλεγαν εκκλησιαστικοί κύκλοι σε πολλά χωριά της επαρχίας που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εφημερίων και πολλοί ιερείς κάνουν Ανάσταση σε περισσότερες εκκλησίες, τελούν την Ανάσταση νωρίτερα. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο μέγιστος αριθμός ατόμων θα είναι τα 80 με 100 άτομα που έχει ζητήσει η ΔΙΣ, ενώ θα ισχύσουν βέβαια τα ποσοστά ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα, με πιθανότερο ένας πιστός ανά 20 τ.μ.

Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε για το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαίων προβλέπεται, ένας πιστός ανά 25 τ.μ. και έως 20 πιστοί συνολικά ενώ η ΔΙΣ έχει ζητήσει να ισχύει ένας πιστός ανά 15 τ.μ. και έως 100 συνολικά στους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς.

Το όριο που ίσχυσε για τα Χριστούγεννα ήταν τα 50 άτομα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς τώρα και ενόψει Πάσχα ένα μεγάλο μέρος των πιστών άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος το «λάδωμα» στα διπλώματα: Αυτόματα θα εκδίδεται η άδεια οδήγησης – Κάμερες στις εξετάσεις

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Νέες ρυθμίσεις έρχονται να κάνουν πιο διάφανη τη διαδικασία στην απόκτηση άδειας οδήγησης

Προκλητικές αυξήσεις έως και 95% σε μισθούς Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπου

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις στον σχεδόν διπλασιασμό –από την κυβέρνηση– των μισθών αρχιεπισκόπου, μητροπολιτών, τιτουλάριων επισκόπων και των βοηθών τους

Καιρός: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες τα επόμενα 24ωρα ‑ Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά για την πορεία της κακοκαιρίας

Θεσσαλονίκη: Χειρουργός έκανε μαστεκτομή σε ασθενή χωρίς να έχει προδιάθεση για καρκίνο

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Ο γιατρός καταδικάστηκε σε ποινή τριετούς φυλάκισης με αναστολή

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από Πορτογάλο ιστορικό

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Ο Ραφαέλ Πίντο Μπόργες, ιδρυτής και πρόεδρος της Nova Portugalidade, ενός συντηρητικού think tank με έδρα τη Λισαβόνα, με την ιδιότητα του πολιτικού επιστήμονα και του ιστορικού, εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της χώρας μας

Αίγιο: «Δεν ξέρω γιατί με φέρατε εδώ – μπήκα στο σπίτι και τους βρήκα σε λίμνη αίματος»

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Ο 65χρονος Ιταλός σύντροφος της 56χρονης θύματος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο φαινομενικό διπλό φονικό

Φυλακές Αγίου Στεφάνου: Το «ναρκωτικό‑φονιάς» εντοπίστηκε σε αιφνιδιαστική επιχείρηση

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Ανησυχητικά ευρήματα στις φυλακές Αγίου Στεφάνου αναδύονται μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι θάνατοι οκτώ κρατουμένων

Τηλεφωνικές απάτες: Νέα θύματα σε Χαλκιδική και Σέρρες ‑ η λεία ξεπερνά τα 100.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των Αρχών, οι δράστες συνεχίζουν να εντοπίζουν νέα θύματα

Σαγράδα Φαμίλια: Δείτε τι σηματοδοτεί η ιστορική στιγμή που όλος ο κόσμος περίμενε 144 χρόνια

E-Daily 3.Left 09.06.2026
Ο τελευταίος σταυρός στον Πύργο του Ιησού Χριστού ολοκλήρωσε την ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο, με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ να αναλαμβάνει να εγκαινιάσει τον ναό στη Βαρκελώνη.

Ίος: 28χρονος δάγκωσε τον διοικητή του ΑΤ στο πόδι για να ξεφύγει μετά την προσαγωγή του

Ελλάδα 09.06.2026
Δύο άτομα αλβανικής καταγωγής, 17 και 28 ετών, είχαν προκαλέσει αναστάτωση στο Κέντρο Υγείας του νησιού, οδηγώντας σε καταγγελία για διατάραξη υπηρεσίας

Τροχαίο με εγκλωβισμό οδηγού στη Θήβα

Ελλάδα 09.06.2026
Τα αίτια του ατυχήματος παραμένουν άγνωστα - προανάκριση διενεργεί η τροχαία

Σοκ στην Αιγιάλεια: Δίπλα δίπλα νεκροί μάνα και γιος ‑ Το στοιχείο που εξετάζουν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Νεκρό ζευγάρι μάνας και γιου εντοπίστηκε στο σπίτι τους στον Λόγγο