E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σχέδιο για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ανάσταση στην πόλη και «Χριστός Ανέστη» στις 9 το βράδυ

Δημοσίευση 20/4/2021 | 08:14

Το σχέδιο για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Πάσχα με ανοιχτές Εκκλησίες, υποχρεωτικά self test για ιερείς, ιεροψάλτες και νεωκόρους, Ανάσταση νωρίτερα, μεταξύ 9 και 10 το βράδυ, και περιφορά του Επιταφίου γύρω από το ναό, προβλέπει το σχέδιο για τη λειτουργία των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας, καθώς το Πάσχα είναι συνυφασμένο με το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού. «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Η συμφωνία Εκκλησία Πολιτείας επισφραγίστηκε σε χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με αντικείμενο τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα, η οποία σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας, έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. εντός κλειστού χώρου. Ζητεί επίσης να επιτραπεί η «αξιοποίηση» των προαυλίων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός.

Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των ναών θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων, η οποία θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ που θα προβλέπει και τον συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που θα μπορούν να παραστούν στους ναούς.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν χθες σε πολύ καλό κλίμα, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, για τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Mετά την εκδήλωση και απαντώντας σε δημοσιογράφους αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό για την λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο του Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία. Αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε την δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» ενώ για την Μεγάλη Παρασκευή και την περιφορά του Επιταφίου είπε ότι θα γίνει γύρω από τους Ιερούς Ναούς.

«Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε (σ.σ. στο χωριό) και δεν μας αφήνουνε. Και οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς προς τα εκεί, μήπως έχουμε μετακίνηση του κορωνοϊού περισσότερη
. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα ωστόσο με το σχέδιο που συζητείται, θα δοθεί έμφαση στους εξωτερικούς χώρους των ναών ώστε να αποφευχθούν συνωστισμοί και για το λόγο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα περιφοράς τους Επιταφίου περιμετρικά και στα προαύλεια των ναών, όπου θα τελεστεί και η ανάσταση, νωρίτερα όμως από τις 12 τα μεσάνυχτα που έχουμε συνηθίσει.

Όπως έλεγαν εκκλησιαστικοί κύκλοι σε πολλά χωριά της επαρχίας που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εφημερίων και πολλοί ιερείς κάνουν Ανάσταση σε περισσότερες εκκλησίες, τελούν την Ανάσταση νωρίτερα. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο μέγιστος αριθμός ατόμων θα είναι τα 80 με 100 άτομα που έχει ζητήσει η ΔΙΣ, ενώ θα ισχύσουν βέβαια τα ποσοστά ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα, με πιθανότερο ένας πιστός ανά 20 τ.μ.

Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε για το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαίων προβλέπεται, ένας πιστός ανά 25 τ.μ. και έως 20 πιστοί συνολικά ενώ η ΔΙΣ έχει ζητήσει να ισχύει ένας πιστός ανά 15 τ.μ. και έως 100 συνολικά στους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς.

Το όριο που ίσχυσε για τα Χριστούγεννα ήταν τα 50 άτομα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς τώρα και ενόψει Πάσχα ένα μεγάλο μέρος των πιστών άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Η 39χρονη είχε ενημερώσει συμμαθητές της στη σχολή χορού για την κακοποίηση που δεχόταν

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τη γυναικοκτονία στην Καλαμάτα, όπου μία 39χρονη δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, προκαλώντας σοκ στην τοπική κοινωνία.

Πλήγματα από τις ΗΠΑ σε δεξαμενόπλοιο και στο νησί Κεσμ ‑ Αντίποινα του Ιράν

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Οι συνομιλίες μοιάζουν να βυθίζονται σε κινούμενη άμμο τις τελευταίες εβδομάδες

Τροχαίο με παράσυρση 3χρονης στο Μενίδι ‑ Σοβαρή η κατάσταση του παιδιού

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες

Απαγόρευση πατινιών για ανηλίκους και περιορισμοί στις γουρούνες για αρχάριους οδηγούς – Τι φέρνει ο νέος ΚΟΚ

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Οι νέες ρυθμίσεις θα ενταχθούν σε ερανιστικό νομοσχέδιο που το υπουργείο αναμένεται να βάλει σε δημόσια διαβούλευση σύντομα

Metallica, Iron Maiden και Final Four: Το σεισμικό αποτύπωμά τους στο Ολυμπιακό Στάδιο

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αποκαλύπτουν ποιοι «κούνησαν» περισσότερο το ΟΑΚΑ

Τούρκος πρέσβης: «Οι διαφορές παραμένουν, αλλά Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να προχωρήσουν μαζί»

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Τραμπ διαψεύδει διακοπή συνομιλιών με Ιράν και στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Τεχεράνη

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαιώνει ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί, ενώ προειδοποιεί ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να παραταθεί άλλο

Έτσι δραπέτευσε ο Αλβανός ναρκέμπορας από τις φυλακές Κορυδαλλού

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Το βίντεο ντοκουμέντο – Όλα έγιναν μπροστά στα μάτια των σωφρονιστικών υπαλλήλων

Μαρουσάκης: Ανεβαίνει η θερμοκρασία αλλά έρχονται καταιγίδες ‑ Πού και πότε θα χρειαστεί προσοχή

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Πού οφείλεται η αστάθεια στον καιρό σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Φρίκη στην Ιταλία: Έκαψαν ζωντανούς μετανάστες από Αφγανιστάν και Πακιστάν μέσα σε βαν γιατί δεν πλήρωσαν κόμιστρο, σκληρό βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εικόνες που προκαλούν σομ από τη βάρβαρη δολοφονία, που φέρεται να οφείλεται στην άρνηση των τεσσάρων θυμάτων να δώσουν χρήματα για τη μεταφορά τους με το βαν

Βίντεο ‑ ντοκουμέντο από την απόδραση φυλακισμένου στον Κορυδαλλό: Ο 48χρονος τρέχει και οι σωφρονιστικοί τον καταδιώκουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του, ενώ συνελήφθησαν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι