E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σχέδιο για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ανάσταση στην πόλη και «Χριστός Ανέστη» στις 9 το βράδυ

Δημοσίευση 20/4/2021 | 08:14

Το σχέδιο για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Πάσχα με ανοιχτές Εκκλησίες, υποχρεωτικά self test για ιερείς, ιεροψάλτες και νεωκόρους, Ανάσταση νωρίτερα, μεταξύ 9 και 10 το βράδυ, και περιφορά του Επιταφίου γύρω από το ναό, προβλέπει το σχέδιο για τη λειτουργία των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας, καθώς το Πάσχα είναι συνυφασμένο με το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού. «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Η συμφωνία Εκκλησία Πολιτείας επισφραγίστηκε σε χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με αντικείμενο τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα, η οποία σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας, έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. εντός κλειστού χώρου. Ζητεί επίσης να επιτραπεί η «αξιοποίηση» των προαυλίων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός.

Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των ναών θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων, η οποία θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ που θα προβλέπει και τον συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που θα μπορούν να παραστούν στους ναούς.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν χθες σε πολύ καλό κλίμα, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, για τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Mετά την εκδήλωση και απαντώντας σε δημοσιογράφους αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό για την λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο του Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία. Αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε την δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» ενώ για την Μεγάλη Παρασκευή και την περιφορά του Επιταφίου είπε ότι θα γίνει γύρω από τους Ιερούς Ναούς.

«Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε (σ.σ. στο χωριό) και δεν μας αφήνουνε. Και οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς προς τα εκεί, μήπως έχουμε μετακίνηση του κορωνοϊού περισσότερη
. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα ωστόσο με το σχέδιο που συζητείται, θα δοθεί έμφαση στους εξωτερικούς χώρους των ναών ώστε να αποφευχθούν συνωστισμοί και για το λόγο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα περιφοράς τους Επιταφίου περιμετρικά και στα προαύλεια των ναών, όπου θα τελεστεί και η ανάσταση, νωρίτερα όμως από τις 12 τα μεσάνυχτα που έχουμε συνηθίσει.

Όπως έλεγαν εκκλησιαστικοί κύκλοι σε πολλά χωριά της επαρχίας που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εφημερίων και πολλοί ιερείς κάνουν Ανάσταση σε περισσότερες εκκλησίες, τελούν την Ανάσταση νωρίτερα. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο μέγιστος αριθμός ατόμων θα είναι τα 80 με 100 άτομα που έχει ζητήσει η ΔΙΣ, ενώ θα ισχύσουν βέβαια τα ποσοστά ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα, με πιθανότερο ένας πιστός ανά 20 τ.μ.

Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε για το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαίων προβλέπεται, ένας πιστός ανά 25 τ.μ. και έως 20 πιστοί συνολικά ενώ η ΔΙΣ έχει ζητήσει να ισχύει ένας πιστός ανά 15 τ.μ. και έως 100 συνολικά στους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς.

Το όριο που ίσχυσε για τα Χριστούγεννα ήταν τα 50 άτομα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς τώρα και ενόψει Πάσχα ένα μεγάλο μέρος των πιστών άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σάμος: «Καζάνι που βράζει» για 300 νέους λαθρομετανάστες

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Τοπικοί φορείς κατά Πλεύρη

Τραγωδία στα Φαλάσαρνα: Νεκρός 45χρονος τουρίστας έπειτα από πτώση σε δύσβατο σημείο

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και στελέχη του Λιμενικού

Μωβ μέδουσες: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Πώς μπορείτε να προστατευθείτε από τις μωβ μέδουσες

Τρεις νεκρές αρκούδες σε ένα 24ωρο σε Φλώρινα και Κοζάνη: Οι δύο φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο

Ελλάδα 13.06.2026
Ο θάνατος του άλλου ζώου φέρεται να προήλθε από κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος

Αίγιο: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ιταλός για τη διπλή δολοφονία μητέρας και γιου

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Η προφυλάκισή του βασίστηκε στην έλλειψη στοιχείων για την υπόθεση

Athens Pride 2026: Πλήθος κόσμου στο κέντρο της Αθήνας, δείτε φωτογραφίες

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Η Αθήνα κινείται σήμερα στους ρυθμούς του Athens Pride 2026 - Μεγάλη συναυλία στις 21:00 με τη συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών

Ισόβια στον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ στη Χαλκιδική για το δυστύχημα με τον 19χρονο

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ομόφωνα ένοχοι είχαν κριθεί ο ιδιοκτήτης και η σύζυγός του, ένοχος για απλή συνέργεια ο μηχανικός, για θανατηφόρα έκθεση και έκθεση σε κίνδυνο ο χειριστής - Ελεύθεροι ως το Εφετείο οι τρεις πλην του ιδιοκτήτη

Γρεβενά: Συνελήφθη ο δήμαρχος έπειτα από μήνυση εργαζόμενης για εξύβριση και απειλή

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ο δήμαρχος Γρεβενών προσήλθε οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα

ΗΠΑ: Αφαιρέθηκε με χειροκροτημάτα και φωνές το όνομα του Τραμπ από το Κέντρο Κένεντι, μετά από δικαστική απόφαση

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ειδικά συνεργεία κατέβασαν την επιγραφή τα ξημερώματα στην Ουάσινγκτον - Το δικαστήριο έκρινε ότι η μετονομασία δεν μπορεί να γίνει χωρίς έγκριση του Κογκρέσου

Πάτρα: Αθωώθηκε πατέρας που κοιμήθηκε δίπλα στην 9χρονη κόρη του – Τον είχε μηνύσει η πρώην σύζυγός του

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Καταπέλτης ο δικηγόρος για την εργαλειοποίηση των παιδιών