E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σχέδιο για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ανάσταση στην πόλη και «Χριστός Ανέστη» στις 9 το βράδυ

Δημοσίευση 20/4/2021 | 08:14

Το σχέδιο για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Πάσχα με ανοιχτές Εκκλησίες, υποχρεωτικά self test για ιερείς, ιεροψάλτες και νεωκόρους, Ανάσταση νωρίτερα, μεταξύ 9 και 10 το βράδυ, και περιφορά του Επιταφίου γύρω από το ναό, προβλέπει το σχέδιο για τη λειτουργία των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας, καθώς το Πάσχα είναι συνυφασμένο με το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού. «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Η συμφωνία Εκκλησία Πολιτείας επισφραγίστηκε σε χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με αντικείμενο τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα, η οποία σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας, έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. εντός κλειστού χώρου. Ζητεί επίσης να επιτραπεί η «αξιοποίηση» των προαυλίων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός.

Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των ναών θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων, η οποία θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ που θα προβλέπει και τον συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που θα μπορούν να παραστούν στους ναούς.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν χθες σε πολύ καλό κλίμα, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, για τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Mετά την εκδήλωση και απαντώντας σε δημοσιογράφους αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό για την λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο του Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία. Αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε την δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» ενώ για την Μεγάλη Παρασκευή και την περιφορά του Επιταφίου είπε ότι θα γίνει γύρω από τους Ιερούς Ναούς.

«Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε (σ.σ. στο χωριό) και δεν μας αφήνουνε. Και οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς προς τα εκεί, μήπως έχουμε μετακίνηση του κορωνοϊού περισσότερη
. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα ωστόσο με το σχέδιο που συζητείται, θα δοθεί έμφαση στους εξωτερικούς χώρους των ναών ώστε να αποφευχθούν συνωστισμοί και για το λόγο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα περιφοράς τους Επιταφίου περιμετρικά και στα προαύλεια των ναών, όπου θα τελεστεί και η ανάσταση, νωρίτερα όμως από τις 12 τα μεσάνυχτα που έχουμε συνηθίσει.

Όπως έλεγαν εκκλησιαστικοί κύκλοι σε πολλά χωριά της επαρχίας που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εφημερίων και πολλοί ιερείς κάνουν Ανάσταση σε περισσότερες εκκλησίες, τελούν την Ανάσταση νωρίτερα. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο μέγιστος αριθμός ατόμων θα είναι τα 80 με 100 άτομα που έχει ζητήσει η ΔΙΣ, ενώ θα ισχύσουν βέβαια τα ποσοστά ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα, με πιθανότερο ένας πιστός ανά 20 τ.μ.

Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε για το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαίων προβλέπεται, ένας πιστός ανά 25 τ.μ. και έως 20 πιστοί συνολικά ενώ η ΔΙΣ έχει ζητήσει να ισχύει ένας πιστός ανά 15 τ.μ. και έως 100 συνολικά στους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς.

Το όριο που ίσχυσε για τα Χριστούγεννα ήταν τα 50 άτομα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς τώρα και ενόψει Πάσχα ένα μεγάλο μέρος των πιστών άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρυστιανού: «Περίεργο που οπαδοί της ΝΔ βγήκαν με τυπωμένα μπλουζάκια» ‑ Τι είπε για το ακίνητο και το fund

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Το να βρουν τη διάθεση και τον χρόνο να τυπώσουν μπλουζάκια, δείχνει ότι επένδυσαν στην επικοινωνία»

Τι σχεδιάζει η Ρωσία εναντίον της Πολωνίας και πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τη Βαρσοβία για πιθανά ρωσικά σχέδια που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μητσοτάκη ‑ Την παραίτησή του ζητά το ΠΑΣΟΚ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το βίντεο που δημοσιεύτηκε, η αναφορά του Θάνου Ντόκου στις εκλογές και η απάντηση κυβερνητικών πηγών

Ποιοι διασώθηκαν τελευταία στιγμή από το ταχύπλοο που τυλίχθηκε στις φλόγες ανοιχτά της Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Τέσσερα άτομα περισυλλέχθηκαν σώοι από παραπλέον ιστιοφόρο πριν το πολυτελές σκάφος βυθιστεί στα ανοιχτά των Φλεβών.

Η Γρατσία υπερασπίζεται την Καρυστιανού για το ακίνητο που αγόρασε μέσω πλειστηριασμού: «Δεν υπάρχει κάτι κρυφό»

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Η κυρία Καρυστιανού θέλει να είναι όλα στο φως, οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει και να τα δει  στο κτηματολόγιο» είπε η δικηγόρος και στενή συνεργάτιδα της προέδρου Ελπίδας για τη Δημοκρατία

Συνελήφθη 21χρονος οδηγός ταξί που χρέωσε τουρίστες 175€ από το «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι το κέντρο της Αθήνας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το ποσό αυτό ήταν τετραπλάσιο από το προβλεπόμενο κόμιστρο της διαδρομής

Έτσι κλέβουν τα βενζινάδικα στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Η απάτη στις αντλίες καυσίμων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ελληνικής αγοράς. Μπορεί οι έλεγχοι να έχουν ενταθεί και οι κυρώσεις να έχουν γίνει αυστηρότερες, όμως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί.

Ελαφόνησος: «Λειτούργησα ενστικτωδώς και βούτηξα στη θάλασσα», λέει ο πλοιοκτήτης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν λάθος», ισχυρίζεται ο πλοιοκτήτης – κολυμβητής της Ελαφονήσου

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Βασίλη Λεβέντη, «δεν είμαι βιολογικό του παιδί, αλλά είχα την τύχη να τον αποκαλώ πατέρα» είπε ο γιος του

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Συγγενείς, φίλοι και πρώην συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον ιδρυτή της Ένωσης Κεντρώων, που πέθανε σε ηλικία 75 ετών ύστερα από προβλήματα υγείας

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο τέταρτος ύποπτος για τη φονική εμπρηστική επίθεση  – Σε σταθερή κατάσταση η Αφροδίτη Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Οι αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας, υπολείμματα των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιθέσεις

Δραπέτης από την Τουρκία και κατηγορούμενος για κακοποίηση της κόρης του ο μακελάρης του Στάντε

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Ο 45χρονος Τούρκος πυροβόλησε και σκότωσε 6 υπαλλήλους της πρόνοιας σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων στο Στάντε της Κάτω Σαξονίας - Ο άνδρας έχει προφυλακιστεί, ενώ στο μεταξύ οι γερμανικές αρχές συνεργάζονται με τις αρμόδιες τουρκικές