E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η μάσκα που σκοτώνει τον Covid‑19 made in ΑΠΘ

Σε νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας η πρώτη μικροβιοκτόνος μάσκα κατά του κορωνοϊού

Δημοσίευση 19/4/2021 | 18:22

Η μάσκα που σκοτώνει τον Covid‑19 made in ΑΠΘ

Καλύπτει πλήρως το πρόσωπο του φορέα και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED

Η πρώτη συσκευή μάσκας ατομικής προστασίας που ενσωματώνει εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, αποστειρώνοντας τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα, η οποία δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παραδόθηκε το μεσημέρι στη διοίκηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.

Η αναπνευστική συσκευή καλύπτει πλήρως το πρόσωπο του φορέα, φέρει την ονομασία «VITER1 GR», εκ του «Virus Terminator Greece» και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εμπνεόμενο αέρα με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.

Ο διοικητής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Στ. Παπασωτηρίου, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη μιας κι όπως ανάφερε «το νοσοκομείο είναι το πρώτο κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα που προμηθεύεται δωρεάν αυτήν την μάσκα που αναμένεται να αλλάξει πολλά πράγματα ως προς την υγειονομική ασφάλεια του νοσηλευτικού προσωπικού που δίνει μάχες στις MEΘ και κλινικές covid».

Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο 2020 είναι το ίδρυμα αναφοράς με την ΜΕΘ και τους θαλάμους αρνητικής συμπίεσης και έχει σηκώσει σημαντικό φορτίο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Παπασωτηρίου ανάφερε ότι «έγινε η παρουσίαση της πρωτοποριακής μάσκας στα στελέχη της ιατρικής υπηρεσίας, για το πώς δουλεύουν οι μηχανισμοί προστασίας που διαθέτει ενώ την δοκίμασε και νοσηλεύτρια της μονάδας covid».

O καθηγητής Παναγιώτης Γκιβίσης Διευθυντής της Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου που μαζί με τον Χρήστο Αντωνόπουλο από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, είχαν την αρχική ιδέα της σχεδίασης και κατασκευής της μάσκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι «η μάσκα βρίσκεται ήδη προς χρήση στο πρώτο νοσοκομείο της χώρας αλλά και από τις επίμονες ερωτήσεις του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού γιατί μας έδωσαν την δυνατότητα να μιλήσουμε για όλες τις δυνατότητες της συσκευής και όλων των συστημάτων ενεργητικής ασφαλείας που διαθέτει».

Το επόμενο βήμα όπως ανέφερε ο κ. Γκιβίσης είναι μέσω ενός αυστηρού επιστημονικού πρωτοκόλλου και μιας συνεργασίας ανάμεσα στο νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο «η συσκευή να δοκιμαστεί και να τσεκαριστεί σε πραγματικές συνθήκες καθημερινής λειτουργίας και χρήσης».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρίας BYTOX A.E. που έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος και έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής κ. Αθανάσιος Ρούλης διευκρίνισε ότι «είμαστε σε αναμονή της τελικής πιστοποίησης και έγκρισης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους» και πρόσθεσε ότι στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο «παραδόθηκε το εξελιγμένο μοντέλο της συσκευής που έχει πολύ μικρότερο βάρος και όγκο από το αρχικό αλλά και πρόσθετα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ναυάγησε» η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό – Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για απόπειρα διάσπασης

Ελλάδα Χτες
«Παγώνει» ο διάλογος με ευθύνη της κυβέρνησης – Η στρατηγική των δύο ραντεβού δυναμίτισε το κλίμα, μιλούν για πολιτικό παιχνίδι με τα μπλόκα

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τον τραυματισμό γυναίκας από πτώση οροφής

Ελλάδα Χτες
Δικογραφία για παραβίαση κανόνων οικοδομικής και κοινώς επικίνδυνη βλάβη – Έλεγχοι σε όλα τα καταστήματα εστίασης

Fast track πόρισμα ζητά η κυβέρνηση για το μπλακ άουτ στο FIR

Ελλάδα Χτες
Σοβαρά ερωτήματα για τη βιασύνη της κυβέρνησης και την επιλογή να μη συμμετάσχει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στη διερεύνηση

Μαρία Καρυστιανού: «Δεν θα ανεχθώ όποιον στηλιτεύει τον αγώνα μου» – Επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της στις εκλογές

Ελλάδα Χτες
Η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» δηλώνει έτοιμη να παραιτηθεί αν της ζητηθεί, απαντά στις εσωτερικές αντιδράσεις και επιβεβαιώνει τη δημιουργία πολιτικού κινήματος.

Μαρινάκης: Στόχος μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη να αρθούν τα μπλόκα – «Δεν λειτουργούμε με τελεσίγραφα»

Ελλάδα Χτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι ο διάλογος με τους αγρότες θα γίνει χωρίς όρους και πιέσεις, με στόχο την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους.

Σέρρες: «Δεν τον σκότωσα εγώ» επιμένει ο 16χρονος

Ελλάδα Χτες
Εμπλοκή δεύτερου ατόμου εξετάζουν οι Αρχές

Πέθανε ο θηλυκός χιμπατζής Ai σε ηλικία 49 ετών

Κόσμος Χτες
Χαρακτηρίστηκε «ιδιοφυΐα» λόγω υψηλού IQ

Βόλος: Θρίλερ με θάνατο βρέφους λίγο πριν τη γέννα ‑ Στο εδώλιο ο γιατρός

Ελλάδα Χτες
Ο γιατρός αρνείται οποιαδήποτε αμέλεια, υποστηρίζοντας ότι ακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα ιατρικά πρωτόκολλα και προέβη σε όλες τις ενέργειες που όφειλε

Αγρια επίθεση καρχαρία σε γυναίκα στη Βραζιλία: «Ήξερα ότι με είχε δαγκώσει», δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Η επίθεση καταγράφηκε καρέ καρέ από υποβρύχια κάμερα με το θύμα τελικά να γλιτώνει με αρκετά ράμματα

Πιερία: Ξεκίνησε η δίκη της 34χρονης που σκότωσε κι έθαψε στην αυλή του σπιτιού της τον 58χρονο σύντροφό της

Ελλάδα Χτες
Για πέντε μήνες η 34χρονη προσποιούνταν πως τον αναζητούσε εναγωνίως, δίνοντας συνεντεύξεις σε τηλεοπτικές εκπομπές - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Αγριος ελέφαντας σε αμόκ στην Ινδία: 20 νεκροί σε εννέα ημέρες, μεταξύ τους πατέρας με παιδιά 6 και 8 ετών

Κόσμος Χτες
Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν τη νύχτα, όταν οι κάτοικοι φυλάσσουν το ρύζι στα χωράφια και τις αποθήκες

Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις, ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Ελλάδα Χτες
Eμπορικοί σύλλογοι και ενώσεις καταναλωτών υπενθυμίζουν ότι οι εκπτώσεις πρέπει να είναι διαφανείς και αληθείς, με την αρχική και τη μειωμένη τιμή να αναγράφονται ξεκάθαρα στις ετικέτες, ώστε οι αγορές να είναι ασφαλείς και συμφέρουσες για όλους