E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η μάσκα που σκοτώνει τον Covid‑19 made in ΑΠΘ

Σε νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας η πρώτη μικροβιοκτόνος μάσκα κατά του κορωνοϊού

Δημοσίευση 19/4/2021 | 18:22

Η μάσκα που σκοτώνει τον Covid‑19 made in ΑΠΘ

Καλύπτει πλήρως το πρόσωπο του φορέα και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED

Η πρώτη συσκευή μάσκας ατομικής προστασίας που ενσωματώνει εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, αποστειρώνοντας τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα, η οποία δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παραδόθηκε το μεσημέρι στη διοίκηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.

Η αναπνευστική συσκευή καλύπτει πλήρως το πρόσωπο του φορέα, φέρει την ονομασία «VITER1 GR», εκ του «Virus Terminator Greece» και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εμπνεόμενο αέρα με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.

Ο διοικητής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Στ. Παπασωτηρίου, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη μιας κι όπως ανάφερε «το νοσοκομείο είναι το πρώτο κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα που προμηθεύεται δωρεάν αυτήν την μάσκα που αναμένεται να αλλάξει πολλά πράγματα ως προς την υγειονομική ασφάλεια του νοσηλευτικού προσωπικού που δίνει μάχες στις MEΘ και κλινικές covid».

Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο 2020 είναι το ίδρυμα αναφοράς με την ΜΕΘ και τους θαλάμους αρνητικής συμπίεσης και έχει σηκώσει σημαντικό φορτίο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Παπασωτηρίου ανάφερε ότι «έγινε η παρουσίαση της πρωτοποριακής μάσκας στα στελέχη της ιατρικής υπηρεσίας, για το πώς δουλεύουν οι μηχανισμοί προστασίας που διαθέτει ενώ την δοκίμασε και νοσηλεύτρια της μονάδας covid».

O καθηγητής Παναγιώτης Γκιβίσης Διευθυντής της Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου που μαζί με τον Χρήστο Αντωνόπουλο από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, είχαν την αρχική ιδέα της σχεδίασης και κατασκευής της μάσκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι «η μάσκα βρίσκεται ήδη προς χρήση στο πρώτο νοσοκομείο της χώρας αλλά και από τις επίμονες ερωτήσεις του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού γιατί μας έδωσαν την δυνατότητα να μιλήσουμε για όλες τις δυνατότητες της συσκευής και όλων των συστημάτων ενεργητικής ασφαλείας που διαθέτει».

Το επόμενο βήμα όπως ανέφερε ο κ. Γκιβίσης είναι μέσω ενός αυστηρού επιστημονικού πρωτοκόλλου και μιας συνεργασίας ανάμεσα στο νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο «η συσκευή να δοκιμαστεί και να τσεκαριστεί σε πραγματικές συνθήκες καθημερινής λειτουργίας και χρήσης».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρίας BYTOX A.E. που έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος και έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής κ. Αθανάσιος Ρούλης διευκρίνισε ότι «είμαστε σε αναμονή της τελικής πιστοποίησης και έγκρισης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους» και πρόσθεσε ότι στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο «παραδόθηκε το εξελιγμένο μοντέλο της συσκευής που έχει πολύ μικρότερο βάρος και όγκο από το αρχικό αλλά και πρόσθετα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Κατέληξε εργάτης που τραυματίστηκε από ξύλο που έπεσε από ταράτσα και τον χτύπησε στο κεφάλι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο εργάτης δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Συναγερμός στο Παρίσι για το Γαλλία‑Μαρόκο στο Μουντιάλ: Φόβοι για σοβαρά επεισόδια όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το 2022 οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης με τη Γαλλία να επικρατεί και να προκρίνεται στον τελικό, τότε είχαν ακολουθήσει σοβαρά επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού

Τσεχία: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Πράγας

Κόσμος Χτες
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές

Ζάκυνθος: Η στιγμή που ο πιλότος απομακρύνεται από το φλεγόμενο F‑16

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο χειριστής κατάφερε να οδηγήσει το μαχητικό με ασφάλεια στον διάδρομο προσγείωσης

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η φημολογία αυτή έρχεται να κορυφώσει ένα εκρηκτικό κλίμα εσωστρέφειας

Αλί Χαμενεΐ: Βίντεο δείχνει το καταφύγιο όπου σκοτώθηκε αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει την καταστροφή που υπέστη το καταφύγιο του Αλί Χαμενεΐ στην Τεχεράνη

Σητεία: Αγνοείται η 55χρονη Βασιλική Γκάγκα – Εξαφανίστηκε εδώ και δύο εβδομάδες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές αναζητούν την 55χρονη Βασιλική Γκάγκα, της οποίας τα ίχνη χάθηκαν από τη Σητεία από τα τέλη Ιουνίου

Μουντιάλ 2026: Δημοσιογράφοι πιάστηκαν στα χέρια για μια θέση στη συνέντευξη του Μπραχίμ Ντίαθ

Αθλητικά Νέα Χτες
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Μπραχίμ Ντίαθ, ενόψει του αγώνα Γαλλία - Μαρόκο στα προημιτελικά του Μουντιάλ, δύο δημοσιογράφοι πιάστηκαν στα χέρια για μια θέση.

Μαίνεται η φωτιά σε βιοτεχνία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης: Επεκτάθηκε σε διπλανό εργοστάσιο

Ελλάδα Χτες
Λίγο μετά τις 16:00 εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής

Μυστήριο με την εξαφάνιση 48χρονης μητέρας στον Αλιμο: Αφαντο και το όχημά της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μια 48χρονη μητέρα αγνοείται εδώ και τέσσερις μέρες σύμφωνα με τις αρχές. Αφαντο παραμένει και το αυτοκίνητό της.

Μακάβριο λάθος στις Σέρρες: Πήγαν να παραλάβουν τον νεκρό πατέρα τους και τους παρέδωσαν άλλη σορό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δικηγόρος της οικογένειας θα ζητήσει από τον εισαγγελέα άδεια εκταφής νεκρού που κηδεύτηκε στην Ξάνθη, σε μουσουλμανικό νεκροταφείο, για τον οποίο η οικογένεια έχει βάσιμες υποψίες ότι είναι ο δικός τους άνθρωπος

Θρίλερ σε βενζινάδικο στη Βρετανία: Αστυνομικός όρμησε σε άντρα που απειλούσε να αυτοπυρποληθεί

Κόσμος Χτες
Έπεσε πάνω σε άνδρα που κρατούσε αναπτήρα μέσα σε βενζινάδικο  -  Προτάθηκε για τα Εθνικά Βραβεία Ανδρείας