E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η μάσκα που σκοτώνει τον Covid‑19 made in ΑΠΘ

Σε νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας η πρώτη μικροβιοκτόνος μάσκα κατά του κορωνοϊού

Δημοσίευση 19/4/2021 | 18:22

Η μάσκα που σκοτώνει τον Covid‑19 made in ΑΠΘ

Καλύπτει πλήρως το πρόσωπο του φορέα και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED

Η πρώτη συσκευή μάσκας ατομικής προστασίας που ενσωματώνει εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, αποστειρώνοντας τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα, η οποία δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παραδόθηκε το μεσημέρι στη διοίκηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.

Η αναπνευστική συσκευή καλύπτει πλήρως το πρόσωπο του φορέα, φέρει την ονομασία «VITER1 GR», εκ του «Virus Terminator Greece» και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εμπνεόμενο αέρα με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.

Ο διοικητής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Στ. Παπασωτηρίου, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη μιας κι όπως ανάφερε «το νοσοκομείο είναι το πρώτο κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα που προμηθεύεται δωρεάν αυτήν την μάσκα που αναμένεται να αλλάξει πολλά πράγματα ως προς την υγειονομική ασφάλεια του νοσηλευτικού προσωπικού που δίνει μάχες στις MEΘ και κλινικές covid».

Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο 2020 είναι το ίδρυμα αναφοράς με την ΜΕΘ και τους θαλάμους αρνητικής συμπίεσης και έχει σηκώσει σημαντικό φορτίο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Παπασωτηρίου ανάφερε ότι «έγινε η παρουσίαση της πρωτοποριακής μάσκας στα στελέχη της ιατρικής υπηρεσίας, για το πώς δουλεύουν οι μηχανισμοί προστασίας που διαθέτει ενώ την δοκίμασε και νοσηλεύτρια της μονάδας covid».

O καθηγητής Παναγιώτης Γκιβίσης Διευθυντής της Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου που μαζί με τον Χρήστο Αντωνόπουλο από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, είχαν την αρχική ιδέα της σχεδίασης και κατασκευής της μάσκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι «η μάσκα βρίσκεται ήδη προς χρήση στο πρώτο νοσοκομείο της χώρας αλλά και από τις επίμονες ερωτήσεις του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού γιατί μας έδωσαν την δυνατότητα να μιλήσουμε για όλες τις δυνατότητες της συσκευής και όλων των συστημάτων ενεργητικής ασφαλείας που διαθέτει».

Το επόμενο βήμα όπως ανέφερε ο κ. Γκιβίσης είναι μέσω ενός αυστηρού επιστημονικού πρωτοκόλλου και μιας συνεργασίας ανάμεσα στο νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο «η συσκευή να δοκιμαστεί και να τσεκαριστεί σε πραγματικές συνθήκες καθημερινής λειτουργίας και χρήσης».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρίας BYTOX A.E. που έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος και έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής κ. Αθανάσιος Ρούλης διευκρίνισε ότι «είμαστε σε αναμονή της τελικής πιστοποίησης και έγκρισης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους» και πρόσθεσε ότι στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο «παραδόθηκε το εξελιγμένο μοντέλο της συσκευής που έχει πολύ μικρότερο βάρος και όγκο από το αρχικό αλλά και πρόσθετα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρωσία εναντίον Βαρθολομαίου: Νέα επίθεση με βαριές κατηγορίες και γεωπολιτικό υπόβαθρο

Ελλάδα 13.01.2026
Γιατί επιτέθηκαν για πολλοστή φορά οι Ρώσοι στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Το υπόβαθρο της σύγκρουσης: Η Ουκρανία, η αυτοκεφαλία και ο εκκλησιαστικός χάρτης της Ευρώπης

Ο Τραμπ αυξάνει την πίεση στο Ιράν: Ανακοίνωσε δασμούς 25% σε όποια χώρα συνεργάζεται με την Τεχεράνη

Κόσμος 13.01.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ σφίγγει τον κλοιό και εξετάζει στρατιωτική παρέμβαση στην περίπτωση που χυθεί περισσότερο αίμα διαδηλωτών

Μήνυση κατά του Charlie Hebdo για σκίτσο που σατιρίζει την τραγωδία του Κραν Μοντανά

Κόσμος 13.01.2026
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου, ημέρα εθνικού πένθους για την Ελβετία στη μνήμη των 40 νεκρών

Νέες ταυτότητες: Μπλακ άουτ στην πλατφόρμα – Υπομονή για ραντεβού από το… καλοκαίρι

Ελλάδα 13.01.2026
Έλλειψη ραντεβού παρατηρείται στην ψηφιακή πλατφόρμα

Σε πορεία σύγκρουσης η κυβέρνηση με τα μπλόκα που λένε όχι στο διάλογο ‑Στις 3 η συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες

Πολιτική 13.01.2026
Μητσοτάκης: «Όλοι κρίνονται για τη στάση τους απέναντι στον διάλογο»

Εξαφάνιση 16χρονης: Μυστικές πωλήσεις, συνάντηση με άγνωστο και ταξί για Αθήνα

Ελλάδα 13.01.2026
Ολα τα σκοτεινά σημεία που εξετάζονται

Xωρίς ταξί η Αθήνα σήμερα και αύριο λόγω 48ωρης απεργίας

Ελλάδα 13.01.2026
Χειρόφρενο τραβούν σήμερα και αύριο τα ταξί στην Αττική, λόγω της νέας απεργίας των αυτοκινητιστών.

Καρυστιανού: Την παραίτησή της από την προεδρία του Συλλόγου των Τεμπών ζητά το ΔΣ ‑ Είναι παράτυπο, απαντά

Ελλάδα 13.01.2026
`Περιμένω να μου ζητηθεί επισήμως να αποχωρήσω - Εφόσον μου ζητηθεί, ωστόσο, θα παραμέινω` είχε πει η Μαρία Καρυστιανού

Η Γροιλανδία δεν πρόκειται να δεχθεί εξαγορά από τον Τραμπ: «Θα αμυνθούμε μέσω του NATO»

Κόσμος 13.01.2026
«Το νησί αποτελεί «μέρος του βασιλείου της Δανίας» και, υπό αυτή την ιδιότητα, είναι «ως μέρος της δανικής κοινοπολιτείας, μέλος του ΝΑΤΟ»

Καιρός: Τελειώνει το τσουχτερό κρύο, άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τα κανονικά

Καιρός 13.01.2026
Κολυδάς, Τσατραφύλλιας και Καλλιάνος εξηγούν την εξέλιξη του καιρού

Τα Best of της 16ης αγωνιστικής στη Super League: Γκολ, Ασίστ και Αποκρούσεις

Αθλητικά Νέα Χτες
Δείτε τα καλύτερα Γκολ, τις Ασίστ και τις Αποκρούσεις του διημέρου