E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η μάσκα που σκοτώνει τον Covid‑19 made in ΑΠΘ

Σε νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας η πρώτη μικροβιοκτόνος μάσκα κατά του κορωνοϊού

Δημοσίευση 19/4/2021 | 18:22

Η μάσκα που σκοτώνει τον Covid‑19 made in ΑΠΘ

Καλύπτει πλήρως το πρόσωπο του φορέα και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED

Η πρώτη συσκευή μάσκας ατομικής προστασίας που ενσωματώνει εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, αποστειρώνοντας τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα, η οποία δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παραδόθηκε το μεσημέρι στη διοίκηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.

Η αναπνευστική συσκευή καλύπτει πλήρως το πρόσωπο του φορέα, φέρει την ονομασία «VITER1 GR», εκ του «Virus Terminator Greece» και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εμπνεόμενο αέρα με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.

Ο διοικητής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Στ. Παπασωτηρίου, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη μιας κι όπως ανάφερε «το νοσοκομείο είναι το πρώτο κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα που προμηθεύεται δωρεάν αυτήν την μάσκα που αναμένεται να αλλάξει πολλά πράγματα ως προς την υγειονομική ασφάλεια του νοσηλευτικού προσωπικού που δίνει μάχες στις MEΘ και κλινικές covid».

Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο 2020 είναι το ίδρυμα αναφοράς με την ΜΕΘ και τους θαλάμους αρνητικής συμπίεσης και έχει σηκώσει σημαντικό φορτίο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Παπασωτηρίου ανάφερε ότι «έγινε η παρουσίαση της πρωτοποριακής μάσκας στα στελέχη της ιατρικής υπηρεσίας, για το πώς δουλεύουν οι μηχανισμοί προστασίας που διαθέτει ενώ την δοκίμασε και νοσηλεύτρια της μονάδας covid».

O καθηγητής Παναγιώτης Γκιβίσης Διευθυντής της Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου που μαζί με τον Χρήστο Αντωνόπουλο από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, είχαν την αρχική ιδέα της σχεδίασης και κατασκευής της μάσκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι «η μάσκα βρίσκεται ήδη προς χρήση στο πρώτο νοσοκομείο της χώρας αλλά και από τις επίμονες ερωτήσεις του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού γιατί μας έδωσαν την δυνατότητα να μιλήσουμε για όλες τις δυνατότητες της συσκευής και όλων των συστημάτων ενεργητικής ασφαλείας που διαθέτει».

Το επόμενο βήμα όπως ανέφερε ο κ. Γκιβίσης είναι μέσω ενός αυστηρού επιστημονικού πρωτοκόλλου και μιας συνεργασίας ανάμεσα στο νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο «η συσκευή να δοκιμαστεί και να τσεκαριστεί σε πραγματικές συνθήκες καθημερινής λειτουργίας και χρήσης».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρίας BYTOX A.E. που έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος και έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής κ. Αθανάσιος Ρούλης διευκρίνισε ότι «είμαστε σε αναμονή της τελικής πιστοποίησης και έγκρισης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους» και πρόσθεσε ότι στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο «παραδόθηκε το εξελιγμένο μοντέλο της συσκευής που έχει πολύ μικρότερο βάρος και όγκο από το αρχικό αλλά και πρόσθετα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ντόρτμουντ είναι έτοιμη να αποκτήσει τον Καρέτσα με συμβόλαιο έως και το 2031

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Ο Έλληνας διεθνής είναι μια ανάσα από τους Βεστφαλούς, με τη Μίλαν να προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα

Πειραιάς: Γιατί υπήρξε διαρροή υγραερίου σε κλειστό βενζινάδικο – Το σκοτεινό ιστορικό του

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Το πρατήριο είχε δεχτεί βομβιστική επίθεση το 2024 και σφραγίστηκε λόγω παρατυπιών, ενώ φερόταν να συνδέεται με δολοφονηθέν πρόσωπο της νύχτας.

Φωτιές στην Καλαβρία: Οι εμπρηστές έδεναν υφάσματα σε γάτες και τους έβαζαν φωτιά

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ιταλοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων κατήγγειλαν πράξεις άνευ προηγουμένου βαρβαρότητας, με αμοιβή 1.000 ευρώ για όποιον οδηγήσει στον εντοπισμό των δραστών.

Αλλάζει ο καιρός: Έρχεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Τι είναι οι άνεμοι τύπου foehn που «εκτινάσσουν» θερμοκρασία και πότε αναμένεται πτώση έως και 10 βαθμών - Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλια

Πανσέληνος Ιουλίου 2026: Πότε θα εμφανιστεί το «Φεγγάρι του Κόκκινου Ελαφιού»

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η προέλευση της ονομασίας της πανσελήνου του Ιουλίου – Τι φταίει για το μέγεθος και την πορτοκαλί απόχρωσή της

«Φέρτε φίλους στο Ντουμπάι και κερδίστε» – Το εμιράτο μοιράζει 700 ευρώ σε κατοίκους που προσκαλούν τουρίστες

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η κυβέρνηση διοχετεύει χρήματα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που έχουν δεχτεί το πλήγμα του πολέμου

Διάρρηξη σπιτιού στον Βόλο εν ώρα διακοπών: Πήραν μέχρι και τα πιο απίθανα αντικείμενα

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν βήμα-βήμα τις κινήσεις των δραστών

Καύσωνας: Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στα όριά του το ηλεκτρικό σύστημα

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας διατηρείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της μαζικής χρήσης κλιματιστικών

Το ChatGPT εξαπέλυσε μόνο του κυβερνοεπίθεση σε εταιρεία ‑ Ζούμε στην «αυγή» του Matrix;

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η OpenAI αποκάλυψε ότι προηγμένα μοντέλα ΤΝ του ChatGPT «παράκουσαν» τις εντολές και πραγματοποίησαν αυτόνομα κυβερνοεπίθεση εναντίον μιας νεοφυούς επιχείρησης.

Viral στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Εργαζόμενος χαϊδεύει διασωθέντα ζώα που έφτασαν με πτήση

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Στο βίντεο ο εργαζόμενος τα μεταφέρει με ιδιαίτερη προσοχή και ελέγχει αν είναι καλά

Blackout στην Αθήνα: Πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο κέντρο

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η διακοπή ηλεκτροδότησης που ξεκίνησε από τις 15:20 πλήττει Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι και άλλες γειτονιές, με φανάρια εκτός λειτουργίας και εγκλωβισμένους σε ανελκυστήρες.