E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα μέτρα που φαίνεται να «επικρατούν» για τις γιορτές

Σκέψεις για άνοιγμα της εστίασης άμεσα

Δημοσίευση 19/4/2021 | 08:19

Τα μέτρα που φαίνεται να «επικρατούν» για τις γιορτές

Το χθεσινό, νέο αρνητικό ρεκόρ διασωλημένων και το επιδημιολογικό φορτίο “δεν δημιουργεί έδαφος για… “τολμηρές” αποφάσεις” καθώς, όπως εξηγεί κυβερνητικός παράγοντας, σημειώνοντας με έμφαση ότι τυχόν διασπορά από την κινητικότητα του Πάσχα θα αποτυπωθεί δύο εβδομάδες μετά. Δηλαδή παραμονές του ανοίγματος της χώρας στους τουρίστες, ένα ορόσημο που η κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί να χαθεί.

Μέσα στην εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι θα κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις, έχοντας στα χέρια τους και κρίσιμα για τις αποφάσεις τους, επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Όλες οι αποφάσεις που αφορούν στο Πάσχα αναμένεται να ανακοινωθούν ως την ερχόμενη Παρασκευή ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Πάσχα όπως… Χριστούγεννα;

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων που συζητούν οι Επιστήμονες είναι το Πάσχα να εφαρμοστούν μέτρα τύπου Χριστουγέννων. Να υπάρχει δηλαδή μία… μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Να επιτραπεί να γιορτάσουμε στα σπίτια μας με τους ανθρώπους που αποτελούν τη λεγόμενη “κοινωνική φούσκα” μας… Δηλαδή, μία ακόμη οικογένεια ή λίγοι φίλοι. Η μετακίνηση να γίνεται με τον κωδικό 6 στο 13033 και τις ημέρες των γιορτών να υπάρξει χρονική επέκταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μετά τις 21:00, καθώς και οι ιερές ακολουθίες τις ημέρες εκείνες ολοκληρώνονται αργά το βράδυ.

Η εκτίμηση είναι πως στο εγχείρημα αυτό θα βοηθήσουν και τα self test, τα οποία ως τότε θα διατίθενται και στον γενικό πληθυσμό.

Οι Ειδικοί θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να εξετάσουν και το αίτημα που διατυπώνουν και οι πολίτες, να επιτραπεί έστω η μετακίνηση στα εξοχικά μας, εντός νομού.

Και φυσικά την Παρασκευή βασικό θέμα στο τραπέζι είναι και το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (mall) τη Μεγάλη Εβδομάδα, και ιδανικά, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, συνολικά το λιανεμπόριο να λειτουργήσει ελεύθερα, χωρίς τους περιορισμούς του click away και του click in shop, αλλά με φυσική παρουσία μετά από μήνυμα στο 13032, τρίωρης διάρκειας.

Πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα;

Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες σε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η “χρυσή” τομή ανάμεσα στις προτάσεις της εκκλησίας και στις θέσεις των Επιστημόνων.

Για την ασφαλή λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα και το βράδυ της Ανάστασης, αναμένεται να επιστρατευθεί το “εργαλείο” των self test, τόσο στους ιερείς, όσο και στους ψάλτες.

Η Εκκλησία προτείνει περισσότερα άτομα εντός του ναού, με τις απαραίτητες αποστάσεις, υπαίθριες ακολουθίες και Ανάσταση στις πλατείες ή στο προαύλιο των ναών.

Μετά το Πάσχα και ως τις 14 Μαίου άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων

Ξεκάθαρο στίγμα ότι η χώρα θα ανοίξει “για τα καλά” μετά το Πάσχα, “μέχρι το καλοκαιράκι” έδωσε και ο Πρωθυπουργός σε διάλογο που είχε με μαθητές στην Κορινθία.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση στο Σύστημα Υγείας όλα δείχνουν ότι οδηγούν σε άνοιγμα, συνολικά, όλων των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων (εστίαση, σχολεία κ.α.) από τις αρχές Μαίου, με τελικό τελικό ορόσημο την 14η Μαίου.

Αναφορικά με την εστίαση ωστόσο, ο προβληματισμός είναι μεγάλος.

Σκέψεις για άνοιγμα της εστίασης άμεσα

Τα ανεξέλεγκτα “κορονοπάρτι” που στήνονται σε πλατείες και πεζόδρομους, αποτελούν εστία υπερμετάδοσης, και σύμφωνα με πληροφορίες και στο Μέγαρο Μαξίμου έχει συζητηθεί το σενάριο καφέ και εστιατόρια να ανοίξουν ακόμη και πριν το Πάσχα, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο και αυτή η πρόταση θα πρέπει να τύχει έγκρισης από τους Επιστήμονες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βραζιλία: Κυκλώνας σάρωσε το Σάο Πάολο ‑ Στο σκοτάδι 1,5 εκατ. νοικοκυριά

Κόσμος Χτες
Περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν βυθισμένα στο σκοτάδι σήμερα

Θεσσαλονίκη: Αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν ελληνική σημαία 100 τ.μ.

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν συμβολικά την ελληνική σημαία

Χανιά: Περιπέτεια για 12 μαθητές από την Αθήνα – Στο νοσοκομείο με συμπτώματα δύσπνοιας

Ελλάδα Χτες
Τα παιδιά εμφάνισαν συμπτώματα δύσπνοιας και μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Βάμου

Ελεύθερος με όρους ο 90χρονος που έθαψε ζωντανό σκυλί στη Θεσσαλονίκη – «Νόμιζα πως ήταν νεκρό», είπε

Ελλάδα Χτες
«Εξετάστηκε από κτηνίατρο και αναμένεται να μεταφερθεί σε καταφύγιο για φιλοξενία»

Έκτακτη προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ‑ Το νέο στέλεχος H3N2 προκαλεί φόβο

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τον WHO, η παγκόσμια δραστηριότητα της γρίπης ενισχύεται από την άνοδο των ιών A(H3N2)

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξελέγη πρόεδρος του Eurogroup

Ελλάδα Χτες
Οι 20 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τον εξέλεξαν έναντι του Βέλγου Βινσέντ βαν Πέτεγκεμ - Η εκλογή Πιερρακάκη ερμηνεύεται ως ισχυρό μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Σύλληψη αγρότισσας στη Λαμία που καλούσε για ξυλοδαρμούς σε βίντεο στο TikTok

Ελλάδα Χτες
Η αγρότισσα σε βίντεό της καταφέρετε εναντίον αστυνομικών, δημοσιογράφων, πολιτικών ακόμη και σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων

Προειδοποιήσεις τρόμου από Ρούτε: Ο επόμενος στόχος της Ρωσίας είναι το ΝΑΤΟ, η σύγκρουση είναι προ των πυλών

Κόσμος Χτες
Μία σύγκρουση με τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι «στο μέγεθος του πολέμου που πέρασαν οι παππούδες και οι προπαππούδες μας» είπε ο γγ του ΝΑΤΟ - Αρκετά μέλη της Συμμαχίας δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως το μέγεθος της απειλής, πρόσθεσε

«Αν χτυπούσε εμένα, θα είχα σκοτωθεί»: Συγκλονίζει η 25χρονη που παρασύρθηκε στην Κρήτη – Νεκρό το σκυλάκι της

Ελλάδα Χτες
Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο οδηγός της μηχανής δεν έφερε πινακίδες, είχε κουκούλα στο κεφάλι, φέρεται να κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, ενώ δεν είχε και φώτα