E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα μέτρα που φαίνεται να «επικρατούν» για τις γιορτές

Σκέψεις για άνοιγμα της εστίασης άμεσα

Δημοσίευση 19/4/2021 | 08:19

Τα μέτρα που φαίνεται να «επικρατούν» για τις γιορτές

Το χθεσινό, νέο αρνητικό ρεκόρ διασωλημένων και το επιδημιολογικό φορτίο “δεν δημιουργεί έδαφος για… “τολμηρές” αποφάσεις” καθώς, όπως εξηγεί κυβερνητικός παράγοντας, σημειώνοντας με έμφαση ότι τυχόν διασπορά από την κινητικότητα του Πάσχα θα αποτυπωθεί δύο εβδομάδες μετά. Δηλαδή παραμονές του ανοίγματος της χώρας στους τουρίστες, ένα ορόσημο που η κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί να χαθεί.

Μέσα στην εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι θα κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις, έχοντας στα χέρια τους και κρίσιμα για τις αποφάσεις τους, επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Όλες οι αποφάσεις που αφορούν στο Πάσχα αναμένεται να ανακοινωθούν ως την ερχόμενη Παρασκευή ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Πάσχα όπως… Χριστούγεννα;

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων που συζητούν οι Επιστήμονες είναι το Πάσχα να εφαρμοστούν μέτρα τύπου Χριστουγέννων. Να υπάρχει δηλαδή μία… μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Να επιτραπεί να γιορτάσουμε στα σπίτια μας με τους ανθρώπους που αποτελούν τη λεγόμενη “κοινωνική φούσκα” μας… Δηλαδή, μία ακόμη οικογένεια ή λίγοι φίλοι. Η μετακίνηση να γίνεται με τον κωδικό 6 στο 13033 και τις ημέρες των γιορτών να υπάρξει χρονική επέκταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μετά τις 21:00, καθώς και οι ιερές ακολουθίες τις ημέρες εκείνες ολοκληρώνονται αργά το βράδυ.

Η εκτίμηση είναι πως στο εγχείρημα αυτό θα βοηθήσουν και τα self test, τα οποία ως τότε θα διατίθενται και στον γενικό πληθυσμό.

Οι Ειδικοί θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να εξετάσουν και το αίτημα που διατυπώνουν και οι πολίτες, να επιτραπεί έστω η μετακίνηση στα εξοχικά μας, εντός νομού.

Και φυσικά την Παρασκευή βασικό θέμα στο τραπέζι είναι και το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (mall) τη Μεγάλη Εβδομάδα, και ιδανικά, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, συνολικά το λιανεμπόριο να λειτουργήσει ελεύθερα, χωρίς τους περιορισμούς του click away και του click in shop, αλλά με φυσική παρουσία μετά από μήνυμα στο 13032, τρίωρης διάρκειας.

Πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα;

Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες σε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η “χρυσή” τομή ανάμεσα στις προτάσεις της εκκλησίας και στις θέσεις των Επιστημόνων.

Για την ασφαλή λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα και το βράδυ της Ανάστασης, αναμένεται να επιστρατευθεί το “εργαλείο” των self test, τόσο στους ιερείς, όσο και στους ψάλτες.

Η Εκκλησία προτείνει περισσότερα άτομα εντός του ναού, με τις απαραίτητες αποστάσεις, υπαίθριες ακολουθίες και Ανάσταση στις πλατείες ή στο προαύλιο των ναών.

Μετά το Πάσχα και ως τις 14 Μαίου άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων

Ξεκάθαρο στίγμα ότι η χώρα θα ανοίξει “για τα καλά” μετά το Πάσχα, “μέχρι το καλοκαιράκι” έδωσε και ο Πρωθυπουργός σε διάλογο που είχε με μαθητές στην Κορινθία.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση στο Σύστημα Υγείας όλα δείχνουν ότι οδηγούν σε άνοιγμα, συνολικά, όλων των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων (εστίαση, σχολεία κ.α.) από τις αρχές Μαίου, με τελικό τελικό ορόσημο την 14η Μαίου.

Αναφορικά με την εστίαση ωστόσο, ο προβληματισμός είναι μεγάλος.

Σκέψεις για άνοιγμα της εστίασης άμεσα

Τα ανεξέλεγκτα “κορονοπάρτι” που στήνονται σε πλατείες και πεζόδρομους, αποτελούν εστία υπερμετάδοσης, και σύμφωνα με πληροφορίες και στο Μέγαρο Μαξίμου έχει συζητηθεί το σενάριο καφέ και εστιατόρια να ανοίξουν ακόμη και πριν το Πάσχα, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο και αυτή η πρόταση θα πρέπει να τύχει έγκρισης από τους Επιστήμονες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τραμπ θέλει να ξανανοίξει τις φυλακές του Αλκατράζ

Κόσμος Χτες
Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά 152 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μετατρέψει ξανά το ιστορικό Αλκατράζ σε υπερσύγχρονη φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες της NASA από τη Σελήνη που κόβουν την ανάσα

Κόσμος Χτες
Η δεύτερη εικόνα παρουσιάζει τη Γη ως μια «γαλάζια κουκκίδα»

Δώρο Πάσχα: Τι δικαιούνται μισθωτοί και απολυμένοι – Το περιθώριο για την καταβολή

Οικονομία Χτες
Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση μη καταβολής από τον εργοδότη

20χρονος ψαράς βούτηξε και έσωσε λευκό καρχαρία στην Καλιφόρνια

Κόσμος Χτες
Είχε μπλεχτεί στην πετονιά του

Εργατικό ατύχημα στο Κιάτο: «Λουκέτο» στο συσκευαστήριο που δούλευε η 40χρονη

Ελλάδα Χτες
Αναρρώνει εκτός κινδύνου η γυναίκα - Nέες πληροφορίες για το συμβάν

Με τι καιρό θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα – Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός Χτες
Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός αρκετές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας

Ανασχηματισμός: Η ψυχική υγεία στον Αδωνι Γεωργιάδη μετά την παραίτηση Βαρτζόπουλου

Ελλάδα Χτες
Ο Αδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον απερχόμενο υφυπουργό Υγείας

Artemis II: Πρόβλημα στην διαστημική τουαλέτα έφερε... αναστάτωση

Κόσμος Χτες
Το κέντρο ελέγχου της αποστολής της έδωσε οδηγίες για την επίλυση του προβλήματος

Χάκαραν το Ουφίτσι: «Μπήκαν παντού» και τώρα ζητούν «λύτρα» από το μουσείο

Κόσμος Χτες
Οι χάκερ απειλούν να πουλήσουν τις πληροφορίες που έχουν κλαπεί, στο dark web

Ένα πρόβλημα που γνωρίζει κάθε εργαζόμενος εμφανίστηκε στo Artemis II

Tech + Science Χτες
H πρώτη τεχνική δυσλειτουργία δεν αφορούσε το σκάφος ή τα συστήματα πλοήγησης, αλλά κάτι πολύ πιο απλό