E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιώργος Καραϊβάζ: Πώς η δολοφονία του φέρνει μέτρα τύπου 17 Νοέμβρη

Η δολοφονία του δημοσιογράφου συγκλονίζει την χώρα

Δημοσίευση 18/4/2021 | 13:31

Γιώργος Καραϊβάζ: Πώς η δολοφονία του φέρνει μέτρα τύπου 17 Νοέμβρη

Μια νέα δέσμη μέτρων… α λα «17 Νοέμβρη», με πρόσκληση ξένων αξιωματικών -κυρίως από ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία- για να προσφέρουν γνώσεις και τεχνογνωσία στην ΕΛ.ΑΣ., με παράλληλες εξαντλητικές έρευνες σχεδιάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τις εντολές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ώστε να περιορίσει το οργανωμένο έγκλημα, μετά και την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βασίλη Λαμπρόπουλου, στα Νέα, θα γίνουν έλεγχοι για τις οικονομικές συναλλαγές των υπόπτων για συμμετοχή σε εκβιασμούς, λαθρεμπόριο ή άλλες παράνομες δραστηριότητες προκειμένου να βρεθούν οι δίαυλοι για το ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος» που αποκομίζουν από αυτές. Ακόμη, ετοιμάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις για βαρύτερες ποινές σε όσους συμμετέχουν σε κυκλώματα «νονών της νύχτας», από όπου εκπορεύονται δεκάδες συμβόλαια θανάτου, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν ανεξιχνίαστα. Μάλιστα, οι έρευνες επεκτείνονται και εντός των φυλακών για τον τρόπο «στρατολόγησης» ελλήνων και αλλοδαπών ποινικών, ώστε να γίνει πλήρης καταγραφή της δράσης των κακοποιών και να «αντληθούν» σημαντικές πληροφορίες.

Αλλαγές…

Τα παραπάνω, εξάλλου, αποδεικνύουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. προτίθεται να εγκαταλείψει το «δόγμα» που ίσχυε σε μεγάλο τμήμα της και ήθελε τις εκκαθαρίσεις μεταξύ κακοποιών και τα συμβόλαια θανάτου να αφήνονται ανεξέλεγκτα, με τις οδηγίες για περιορισμό της έκνομης δράσης του οργανωμένου εγκλήματος να είναι πλέον σαφείς.

Όπως τονίζουν έμπειροι αξιωματικοί, αυτό θα διευκολύνει το έργο των διωκτικών Αρχών που δύσκολα μπορούσαν μέχρι σήμερα (λόγω των απειλών και του νόμου της σιωπής) να «δέσουν» δικογραφίες εις βάρος των επικεφαλής τέτοιων κυκλωμάτων. Η πρότερη λογική, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, επέτρεψε την κλιμάκωση της δράσης των ποινικών, που έφτασαν στο σημείο να σκοτώσουν με δεκάδες σφαίρες τον δραστήριο δημοσιογράφο.

Η άνανδρη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, επομένως, δεν σήμανε μόνο την αρχή ενδελεχών ερευνών για τη σύλληψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών της (μέσω οπτικού υλικού, τηλεφωνικών επικοινωνιών και δικτύου πληροφοριών), αλλά αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα που οδήγησε τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. στην απόφαση να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος που μέχρι τώρα θεωρούταν «ήπιος» και «προβληματικός». Ενδεικτικό, άλλωστε, της παραπάνω εκτίμησης είναι ότι την τελευταία τετραετία έχουν σημειωθεί περίπου 25 δολοφονίες που αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα, με το ποσοστό εξιχνιάσεων να μην αγγίζει καν το… 10%. Πολλώ δε μάλλον όταν τουλάχιστον τρεις εξ αυτών έχουν σημαντικές ομοιότητες με αυτή στον Άλιμο πριν από οκτώ ημέρες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» των ερευνών.

«Μάτια» στα κυκλώματα

Έτσι, λοιπόν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μαζί με συνεργάτες του – ανάμεσα στους οποίους και δικαστική λειτουργός που γνωρίζει καλά τα κυκλώματα των φυλακών – μελετούν τρόπους ενίσχυσης των Αρχών ασφαλείας στον εν λόγω τομέα. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί την περίοδο 2000 – 2002, μετά τη δολοφονία, στη λεωφόρο Κηφισίας, του στρατιωτικού ακολούθου Αμυνας της βρετανικής πρεσβείας Στίβεν Σόντερς από τη «17 Νοέμβρη». Τότε, είχε έλθει στη χώρα μας κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ που ανακίνησε πλήρη έρευνα για τη χαρτογράφηση της δράσης της οργάνωσης-φάντασμα, συντάσσοντας εν συνεχεία τη μελέτη «Πανδέκτης» (Digest). Επιπλέον, το βρετανικό κλιμάκιο είχε προχωρήσει σε συντονισμένες έρευνες για τον εντοπισμό του αρχηγού της οργάνωσης, σκιαγραφώντας το προφίλ του «άφαντου» τότε Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

Τεχνογνωσία από το εξωτερικό

Τώρα θα επιχειρηθεί η καταλυτική αρωγή και συνεργασία με τις διωκτικές Αρχές χωρών που μαστίζονται από τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Γαλλία. Η επιλογή της Ιταλίας, ιδίως, σχετίζεται με τη μεγάλη προσπάθεια των εκεί διωκτικών Αρχών για τον περιορισμό της δράσης της Καμόρα, της Ντράνγκετα, των συμμοριών της Απουλίας κ.ο.κ.

Αξιωματικοί από αυτές τις χώρες θα κληθούν να έλθουν σύντομα στην Ελλάδα για να υποβοηθήσουν τον σχεδιασμό των Αρχών για «φρένο» στη δράση αντίστοιχων κυκλωμάτων, με καταγραφή κινήσεων, εξέταση παλιών υποθέσεων και συνολικές αναλύσεις στοιχείων. Επίσης, όπως αναφέρουν πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, θα αναζητηθεί συνεργασία με την Europol που έχει σημαντική τεχνογνωσία στον συντονισμό ερευνών για την αντιμετώπιση τέτοιων κυκλωμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι η Europol σε προηγούμενες εκθέσεις της για το οργανωμένο έγκλημα σημείωνε ότι «κλειδί είναι η παρακολούθηση των οικονομικών συναλλαγών που όχι μόνο διευκολύνει την ανίχνευση των εταιρικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη νομιμοποίηση χρημάτων, τους αχυρανθρώπους που τους εκπροσωπούν και τις κορυφές των εγκληματικών ομάδων, αλλά θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει την παρακολούθηση των καταζητούμενων».

Σε αυτό το σημείο κρίνεται σημαντικός ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων ποινικών που φέρεται ότι εμπλέκονται σε τέτοιου είδους κυκλώματα. Τέλος, θα ζητηθεί εξονυχιστικός έλεγχος σε νυκτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια (όταν ανοίξει η εστίαση) καθώς και σε άλλα καταστήματα όπου φέρονται ότι δρουν ομάδες «προστασίας» και φρούρησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βραζιλία: Κυκλώνας σάρωσε το Σάο Πάολο ‑ Στο σκοτάδι 1,5 εκατ. νοικοκυριά

Κόσμος 11.12.2025
Περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν βυθισμένα στο σκοτάδι σήμερα

Θεσσαλονίκη: Αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν ελληνική σημαία 100 τ.μ.

Ελλάδα 11.12.2025
Οι αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν συμβολικά την ελληνική σημαία

Χανιά: Περιπέτεια για 12 μαθητές από την Αθήνα – Στο νοσοκομείο με συμπτώματα δύσπνοιας

Ελλάδα 11.12.2025
Τα παιδιά εμφάνισαν συμπτώματα δύσπνοιας και μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Βάμου

Ελεύθερος με όρους ο 90χρονος που έθαψε ζωντανό σκυλί στη Θεσσαλονίκη – «Νόμιζα πως ήταν νεκρό», είπε

Ελλάδα 11.12.2025
«Εξετάστηκε από κτηνίατρο και αναμένεται να μεταφερθεί σε καταφύγιο για φιλοξενία»

Έκτακτη προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ‑ Το νέο στέλεχος H3N2 προκαλεί φόβο

Κόσμος 11.12.2025
Σύμφωνα με τον WHO, η παγκόσμια δραστηριότητα της γρίπης ενισχύεται από την άνοδο των ιών A(H3N2)

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξελέγη πρόεδρος του Eurogroup

Ελλάδα 11.12.2025
Οι 20 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τον εξέλεξαν έναντι του Βέλγου Βινσέντ βαν Πέτεγκεμ - Η εκλογή Πιερρακάκη ερμηνεύεται ως ισχυρό μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Σύλληψη αγρότισσας στη Λαμία που καλούσε για ξυλοδαρμούς σε βίντεο στο TikTok

Ελλάδα 11.12.2025
Η αγρότισσα σε βίντεό της καταφέρετε εναντίον αστυνομικών, δημοσιογράφων, πολιτικών ακόμη και σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων

Προειδοποιήσεις τρόμου από Ρούτε: Ο επόμενος στόχος της Ρωσίας είναι το ΝΑΤΟ, η σύγκρουση είναι προ των πυλών

Κόσμος 11.12.2025
Μία σύγκρουση με τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι «στο μέγεθος του πολέμου που πέρασαν οι παππούδες και οι προπαππούδες μας» είπε ο γγ του ΝΑΤΟ - Αρκετά μέλη της Συμμαχίας δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως το μέγεθος της απειλής, πρόσθεσε

«Αν χτυπούσε εμένα, θα είχα σκοτωθεί»: Συγκλονίζει η 25χρονη που παρασύρθηκε στην Κρήτη – Νεκρό το σκυλάκι της

Ελλάδα 11.12.2025
Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο οδηγός της μηχανής δεν έφερε πινακίδες, είχε κουκούλα στο κεφάλι, φέρεται να κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, ενώ δεν είχε και φώτα