E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κούβα: Τέλος εποχής ‑ Ο Ραούλ Κάστρο παραδίδει την ηγεσία

Ποιος θα είναι ο πρώτος μη στρατιωτικός που θα τεθεί επικεφαλής και του Κομμουνιστικού Κόμματος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/4/2021 | 10:03

Κούβα: Τέλος εποχής ‑ Ο Ραούλ Κάστρο παραδίδει την ηγεσία

Εξήντα χρόνια μετά τη διακήρυξη του «σοσιαλιστικού χαρακτήρα» της κουβανικής επανάστασης από τον Φιντέλ Κάστρο, ο αδελφός του, Ραούλ Κάστρο, επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή (16/4), στην ομιλία του στο 8ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ότι παραδίδει την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος στη «νέα γενιά».

Το συνέδριο διεξάγεται εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, κεκλεισμένων των θυρών και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Για τον 89χρονο Ραούλ Κάστρο, αυτό το «ιστορικό ραντεβού» θα είναι το τελευταίο του στην ηγεσία του Κόμματος τα ηνία του οποίου θα αναλάβει μια νέα γενιά, μετά τη δική του αποχώρηση.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα συνέδρια, η τηλεόραση δεν είχε μεταδώσει πλάνα μέχρι αργά το πρωί. Μόνο μερικές φωτογραφίες και βίντεο ανέβηκαν, με το σταγονόμετρο, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ή σε ιστοσελίδες των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Μία από αυτές έδειχνε τους εκατοντάδες συνέδρους του PCC να χειροκροτούν, όρθιοι, τον Ραούλ Κάστρο που έμπαινε στην αίθουσα, φορώντας ως συνήθως τη στρατιωτική στολή του.

Αντιθέτως, ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, 60 ετών, φορούσε ένα απλό, λευκό πουκάμισο.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν λίγο αργότερα από την τηλεόραση, ο Κάστρο επιβεβαίωσε ότι παραδίδει την ηγεσία στη νεότερη γενιά η οποία, όπως είπε, διέπεται από «πάθος και αντιιμπεριαλιστικό πνεύμα» αλλά ταυτόχρονα έχει και «εμπειρία δεκαετιών».

«Πιστεύω θερμά στη δύναμη και την υποδειγματική φύση και κατανόηση των συμπατριωτών μου και, όσο ζω, θα είμαι έτοιμος, με τα πόδια στους αναβολείς, να υπερασπιστώ την πατρίδα, την επανάσταση και τον σοσιαλισμό», διαβεβαίωσε.

Ο Ντίας-Κανέλ, που ανέλαβε την προεδρία της χώρας το 2018, θα είναι και ο πρώτος μη στρατιωτικός που θα τεθεί επικεφαλής και του Κόμματος. Αναμένεται ότι θα εκλεγεί νέος πρώτος γραμματέας την Δευτέρα, κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε ότι οι «κατευθυντήριες γραμμές» δεν πρόκειται να αλλάξουν.

«Το κόμμα συνιστά την εγγύηση της εθνικής ενότητας και τη σύνθεση των ιδανικών της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας των γενιών των πατριωτών που προηγήθηκαν της δικής μας και εκείνων που μας υπερασπίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια του αγώνα και της νίκης», είπε ο Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, 90 ετών, ο «υπ’ αριθμόν 2» του κόμματος, που αποχωρεί επίσης. Όπως είπε, φεύγει «πεπεισμένος ότι θα παραμείνουμε πιστοί στην κληρονομιά των μαρτύρων μας και στο παράδειγμα του Φιντέλ και του Ραούλ».

Μετά τον θάνατο του Φιντέλ, το 2016, με την αποχώρηση του Ραούλ γυρίζει μια ιστορική σελίδα για το νησί και τους κατοίκους του, η πλειονότητα των οποίων δεν έχει γνωρίσει άλλη ηγεσία.

«Ο Ραούλ δεν θα είναι πια επικεφαλής του κόμματος όμως, αν υπάρξει πρόβλημα, ο Ραούλ θα είναι εκεί, δεν είναι νεκρός», είπε ο 84χρονος Ραμόν Μπλάντε, αγωνιστής κομμουνιστής που φορούσε μια μάσκα προστασίας από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, αφού απέτισε φόρο τιμής στον Φιντέλ, ο Ραούλ παρουσίασε στους συνέδρους την κεντρική έκθεση του συνεδρίου, στην οποία κατήγγειλε τον «οικονομικό πόλεμο» που διεξήγαν οι ΗΠΑ, ιδίως κατά την τετραετή προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενίσχυσε το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, που συνεχίζεται από το 1962. Ζήτησε ταυτόχρονα να υπάρξει διάλογος «με σεβασμό» μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, όμως «χωρίς να αποκηρύξουμε τον σοσιαλισμό».

«Επιβεβαιώνω, σε αυτό το συνέδριο του κόμματος, τη βούλησή μας να ξεκινήσουμε διάλογο, μια νέα μορφή σχέσεων με τις ΗΠΑ, χωρίς να υποκρινόμαστε ότι, για να το πετύχουμε αυτό, η Κούβα θα αποκηρύξει τις αρχές της επανάστασης και του σοσιαλισμού», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης δημοσίευσαν βίντεο από την κατάληψη πλοίων στα Στενά του Ορμούζ

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει την αναχαίτιση δύο πλοίων στα Στενά του Ορμούζ

Λίβανος: Νέα τραγωδία με θύμα δημοσιογράφο – Στους 9 οι νεκροί από την αρχή των συγκρούσεων

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Οι λιβανέζικες αρχές χαρακτήρισαν τις επιθέσεις «απαράδεκτες» και «απάνθρωπες»

Καιρός: «Πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία» ‑ Πού θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Πότε θα βελτιωθεί ο καιρός σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο 48χρονος δικηγόρος που κατηγορείται για εμπόριο βρέφους ‑ Τι ισχυρίστηκε

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο άνδρας έφυγε μόνος με το μωρό την επόμενη μέρα της γέννησής του

Σοκ στα Ιωάννινα: Στο νοσοκομείο 14χρονος μετά από χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Συνελήφθη ο 20χρονος που τον φιλοξενούσε

Θρίλερ με το «Epaminondas»: Έχει καταληφθεί από τις ιρανικές δυνάμεις, λέει η εταιρεία σε νέα ανακοίνωση

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το ελληνικών συμφερόντων πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Epaminondas» καταλήφθηκε από ιρανικές δυνάμεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής στο πετρέλαιο κίνησης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ωθεί τις τιμές καυσίμων ανοδικά, με την Ελλάδα να καταγράφει από τις μεγαλύτερες αυξήσεις πανευρωπαϊκά στο πετρέλαιο κίνησης

Συναγερμός στη Νέα Υόρκη για σαρκοφάγο βακτήριο στα νερά του Long Island – Μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε 48 ώρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ειδικοί συνδέουν την εξάπλωση του Vibrio vulnificus με την άνοδο της θερμοκρασίας των νερών και τη ρύπανση με άζωτο

Φυλάκιση 19 ετών στον Μολδαβό ολιγάρχη Βλαντ Πλαχότνιουκ για την υπεξαίρεση 850 εκατ. ευρώ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχε συλληφθεί πέρυσι στην Αθήνα ενώ ετοιμαζόταν να πετάξει για το Ντουμπάι

Ελευθερία Γιακουμάκη: Την πυροβόλησε εξ επαφής στο κεφάλι – Τι αναφέρει ιατροδικαστής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η γυναίκα φέρεται να δέχθηκε μία σφαίρα από πιστόλι εννέα χιλιοστών εξ επαφής στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν καθιστή στη θέση του οδηγού

Αγιος Παντελεήμονας: Κακοποιούσε και απειλούσε τη γυναίκα του με όπλο ενώ κατέγραφε το περιστατικό

Ελλάδα Χτες
Η άμεση παρέμβαση αστυνομικών μετά από έκκληση γυναίκας για βοήθεια στον Αγιο Παντελεήμονα οδήγησε στη σύλληψη 35χρονου, ο οποίος φέρεται να την κακοποίησε και να την απείλησε με πυροβόλο όπλο, καταγράφοντας μάλιστα τη στιγμή της επίθεσης