E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στο φως τμήματα της αρχαίας Σαλαμίνας

Νέα υποθαλάσσια έρευνα

Δημοσίευση 12/4/2021 | 20:45

Στο φως τμήματα της αρχαίας Σαλαμίνας

Ποια είναι τα σημαντικότερα ευρήματα - Δείτε φωτογραφίες


Σημαντικά αποτελέσματα έφερε στο φως η νέα υποθαλάσσια έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά το 2020 στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η αποκάλυψη μεγάλου σκέλους του αρχαίου επιθαλάσσιου τείχους της Κλασικής πόλης που δίνει σαφέσταση εικόνα για την συνολική πορεία του και τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες κατασκευάστηκε.

Συγκεκριμένα από τη φετινή, δίμηνη έρευνα στην βόρεια πλευρά του εσώτερου Όρμου του Αμπελακίου βρέθηκε και διερευνήθηκε ολοκληρωμένο σκέλος του επιθαλασσίου τείχους, μήκους 16 μέτρων, που αποτελεί μέρος του εσωτερικού οχυρωτικού συστήματος της αρχαίας πόλης το οποίο υπάρχει η δυνατότητα να αποκατασταθεί πλήρως. Η πρώτη φάση του τείχους μπορεί, προκαταρκτικά, να χρονολογηθεί στον πρώιμο 4ο αι. π.Χ., εάν όχι και λίγο νωρίτερα.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως το υπόλειμμα του δυτικού μέρους του αρχαίου τείχους, με κατεύθυνση Β.-Ν., αποτέλεσε για τους νεώτερους, το στιβαρό υπόβαθρο για την κατασκευή του υπάρχοντος μακρού μώλου, ο οποίος σχεδόν πάντοτε προβάλλει στην επιφάνεια της θάλασσας και παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον που συνδέεται με τα χρόνια του Αγώνος της Ανεξαρτησίας.

Οι υποθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν για πέμτη συνεχή χρονιά, με κύρια συνεργάτιδα την Δρα Χριστίνα Μαραμπέα ως υπεύθυνη εργασιών πεδίου και τεκμηρίωση και τον δύτη Νικόλαο Γκόλφη ως τεχνικό υπεύθυνο, στο πλαίσιο νέου τριετούς προγράμματος (2020-2022 ως συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Ι.ΕΝ.Α.Ε.) και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (Ε.Ε.Α.) του ΥΠΠΟΑ, υπό την διεύθυνση της Δρος Αγγελικής Γ. Σίμωσι, Προϊσταμένης της ΕΦ.Α. Ευβοίας, και του Γιάννου Γ. Λώλου, Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Προέδρου του Ι.ΕΝ.Α.Ε.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια της έρευνας ανακαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα κεραμεικής, σε θραυσματική κατάσταση, που χρονολογείται από τους Κλασικούς έως και τους Μεσαιωνικούς/Νεωτέρους χρόνους. Ανάμεσα σε άλλα βρέθηκε μεγάλος αριθμός οστράκων ακόσμητων και μελαμβαφών αγγείων. Στο κεραμεικό υλικό των Κλασικών-Ελληνιστικών χρόνων συμπεριλαμβάνονται επίσης λαβές εμπορικών αμφορέων , χάλκινο αρχαίο νόμισμα, πήλινα αντικείμενα κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ενώ ισχύει εκεχειρία στη Γάζα;

Κόσμος 24.12.2025
Ρεπορτάζ των New York Times για την κατάσταση στο έδαφος στη Γάζα και τις απώλειες εκατοντάδων αμάχων

Υπουργείο Παιδείας: Τα 8 νέα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία που θα λειτουργήσουν από το 2026‑2027

Ελλάδα 24.12.2025
Τα σχολεία θα λειτουργήσουν ως συνδεδεμένα Γυμνάσια και Λύκεια σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας

Τουρκία: Σενάρια δολιοφθοράς – Βάζουν στο κάδρο Ελλάδα και Ισραήλ για την πτώση του Falcon 50

Κόσμος 24.12.2025
H τουρκική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο οργανωμένης επίθεσης πίσω από τη συντριβή του λιβυκού αεροσκάφους

Χριστούγεννα 2025: Τα δρομολόγια των ΜΜΜ στην Αθήνα

Ελλάδα 24.12.2025
Πώς θα κινηθούν μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ και λεωφορεία

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050

Tech + Science 24.12.2025
Υπάρχει υποκατάστατο;

Τραγωδία στη Βραζιλία: Κοριτσάκι 2 χρονών έπεσε σε λίμνη και το κατασπάραξαν τα πιράνχας

Κόσμος 24.12.2025
Στο σημείο όπου συνέβη το τραγικό συμβάν δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα

«Τα λόγια τους είναι σαν ήχος από κούφιο ντενεκέ»: «Πυρά» Ερντογάν κατά Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Ελλάδα 24.12.2025
«Δεν παγιδευτήκαμε και δεν θα παγιδευτούμε. Δεν υποκύψαμε στις προκλήσεις και δεν θα υποκύψουμε»

Πάτρα: Παιδιά είπαν τα κάλαντα και πληρώθηκαν με IRIS

Ελλάδα 24.12.2025
Παρά τις καιρικές συνθήκες

Σοβαρά τραυματισμένη 14χρονη που βγήκε για να πει τα κάλαντα

Ελλάδα 24.12.2025
Όπως περιέγραψε η ίδια έπεσε από πατίνι που εντόπισε ενεργοποιημένο σε πεζοδρόμιο

Με «υπεργρίπη» το 50% των περιστατικών στο Παίδων ‑ Τα συμπτώματα και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ελλάδα 24.12.2025
Η «υπεργρίπη» έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα - Τι είπε παιδίατρος για το νέο στέλεχος

Πυκνό χιόνι στο Καϊμακτσαλάν: Ανοιξε το χιονοδρομικό κέντρο ‑ Το έστρωσε για τα καλά

Ελλάδα 24.12.2025
Το πυκνό χιόνι που έπεσε στο Καϊμακτσαλάν είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει το χιονοδρομικό κέντρο - Χιόνια και στο Ανήλιο Μετσόβου

Ιερέας προτείνει… «κοινωνική κάθαρση» για τον Βινίσιους μετά την επίμαχη χειρονομία

Αθλητικά Νέα 24.12.2025
O Πατέρας Ανχελ, μιλώντας στο ραδιόφωνο στην εκπομπή «El Larguero», αναφέρθηκε στην επίμαχη χειρονομία του Βραζιλιάνου προς τον Αλόνσο και στην αντικατάστασή του