E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νεκρές ξεβράστηκαν τέσσερις γκρίζες φάλαινες

Ανησυχούν οι ειδικοί, καθώς όλα τα περιστατικά σημειώθηκαν σε διάστημα εννέα ημερών

Δημοσίευση 11/4/2021 | 11:51

Νεκρές ξεβράστηκαν τέσσερις γκρίζες φάλαινες

Ανησυχούν οι ειδικοί, καθώς όλα τα περιστατικά σημειώθηκαν σε διάστημα εννέα ημερών - Οι δύο πιθανόν να έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με πλοία
Τέσσερις γκρίζες φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές σε παραλίες του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο τις τελευταίες εννέα ημέρες, με ειδικούς να τονίζουν ότι δύο από τα γιγάντια θαλάσσια θηλαστικά πέθαναν από συγκρούσεις με πλοία και μια έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη χθες Σάββατο για τις αιτίες θανάτου των άλλων δύο.

Βιολόγοι από το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Θαλάσσιων Θηλαστικών στην Καλιφόρνια υπογράμμισαν σε ανακοίνωση το Σάββατο ότι δύο από τις νεκρές φάλαινες ξεβράστηκαν στη στεριά στην περιοχή του Κόλπου την Πέμπτη, με τις άλλες δύο να είχαν βρεθεί νεκρές σε παραλίες της περιοχής από τις 31 Μαρτίου.

Από τα τέσσερα θαλάσσια θηλαστικά, δύο πέθαναν από αμβλεία τραύματα έπειτα από συγκρούσεις με πλοία, ανέφερε το κέντρο.

«Είναι ανησυχητικό να βρίσκουμε τέσσερις νεκρές γκρίζες φάλαινες μέσα σε ένα διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, διότι αυτό θέτει τις πραγματικές διαστάσεις των τρεχουσών προκλήσεων που αντιμετωπίζει αυτό το είδος», δήλωσε στην ανακοίνωση του κέντρου ο Παντρέγκ Ντιγκνάν, διευθυντής παθολογίας.

Άλλες κοινές αιτίες θανάτων γκρίζων φαλαινών περιλαμβάνουν ασιτία και επιπλοκές από εγκλωβισμούς σε δίχτυα βαθέων υδάτων και άλλους εξοπλισμούς, υπογράμμισε το κέντρο.

Εμπειρογνώμονες του κέντρου με τη βοήθεια βιολόγων από την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια θα διενεργήσουν τις νεκροψίες. 

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τις θερμοκρασίες υδάτων που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα τροφής για τις φάλαινες, οι οποίες μπορούν να μεταναστεύουν περίπου 10.000 μίλια ετησίως μεταξύ των περιοχών τροφοδοσίας στα κρύα νερά του Βόρειου Ειρηνικού και των περιοχών αναπαραγωγής σε λιμνοθάλασσες ζεστού νερού της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού.

Το είδος δεν θεωρείται επί του παρόντος απειλούμενο, αλλά προστατεύεται από την νομοθεσία για την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών στις ΗΠΑ.

Η διεύθυνση αλιείας της Αμερικανικής Εθνικής Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης (ΝΟΑΑ) παρακολουθεί τους πληθυσμούς φαλαινών. Η τελευταία δημοσιευμένη μελέτη το 2016 κατέγραφε πληθυσμό 27.000 γκρίζων φαλαινών. Τα δεδομένα από μια μελέτη του 2020 εξακολουθούν να αναλύονται, σύμφωνα με τον ιστότοπο της NOAA.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού ‑ Σε αυξημένη επιφυλακή ο Δήμος Λάρισας

Ελλάδα 07.12.2025
Τα θυροφράγματα έχουν κλείσει στο σύνολό τους, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εισροών

Τραγωδία στην Ηλεία: Εργάτης γης στο Καπελέτο έβαλε τέλος στη ζωή του σε θερμοκήπιο

Ελλάδα 07.12.2025
Ο εργάτης εντοπίστηκε νεκρός από άλλους εργάτες μέσα σε θερμοκήπιο

Τρόμος για 3 ανήλικες στο Καματερό: Μεθυσμένος Ινδός τις απείλησε με χαρτοκόπτη

Ελλάδα 07.12.2025
Το συμβάν σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου

Περού: Δύτης έχει «φυσαλίδες αζώτου» στο σώμα εδώ και 11 χρόνια – «Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι»

Κόσμος 07.12.2025
«Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι και περιμένω μία λύση», αποκαλύπτει ο Αλεχάντρο Ράμος Μαρτίνες

Πήρε εξιτήριο ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε – «Πέρασε εγκεφαλικό», αναφέρει η γυναίκα του

Ελλάδα 07.12.2025
Αναρρώνει στο σπίτι του, κοντά στην οικογένειά του, ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε όταν είδε το κοπάδι του να θανατώνεται έπειτα από κρούσματα ευλογιάς των προβάτων

Έκπληξη στο Επίδομα Θέρμανσης: Ξεκινούν άμεσα οι πληρωμές – Δείτε πότε μπαίνουν τα χρήματα!

Οικονομία 07.12.2025
Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, τηλεθέρμανση ή ηλεκτρική ενέργεια, και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Συντάξεις Ιανουαρίου 2026: Προκαταβολικά οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες καταβολής

Οικονομία 07.12.2025
Νωρίτερα θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι ενόψει των γιορτών

Σε ποια ηλικία είναι οι πιο μοναχικοί άνθρωποι σύμφωνα με νέα έρευνα

Κόσμος 07.12.2025
Η έρευνα έκανε διάκριση μεταξύ της αντιληπτής μοναξιάς, πόσο συχνά κάποιος δηλώνει ότι αισθάνεται μοναξιά ή απομόνωση, και της «πραγματικής μοναξιάς»

Χάος στο αεροδρόμιο Χίθροου: Αγνωστοι ψέκασαν ταξιδιώτες με σπρέι – Μία σύλληψη

Κόσμος 07.12.2025
Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Μεγάλης Βρετανίας, έπειτα από ειδοποίηση για βίαιο περιστατικό στον τερματικό σταθμό 3 – Μία σύλληψη

Η εξομολόγηση ενός δολοφόνου που σκότωσε την οικογένειά του: «Έπρεπε να το είχα κάνει νωρίτερα»

Ελλάδα 07.12.2025
Ένας 27χρονος από την Ουρουγουάη όχι μόνο αφάνισε την οικογένειά του αλλά δήλωσε ευθαρσώς στο δικαστήριο πως «τους μισούσα όλους»

Τα 8 σημεία της Αττικής που θα μπουν πιλοτικά κάμερες έως το τέλος του έτους

Ελλάδα 07.12.2025
Σκοπός του νέου νόμου για την οδική ασφάλεια είναι η αναβάθμιση, η καταγραφή, η βεβαίωση και η είσπραξη τροχονομικών παραβάσεων