E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πότε «απελευθερώνονται» οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Οδικός χάρτης για «ανάσες ελευθερίας» τον Απρίλιο

Δημοσίευση 8/4/2021 | 11:43

Πότε «απελευθερώνονται» οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Ως μία από τις τελευταίες δόσεις «ανάσας ελευθερίας» από τα μέτρα του lockdown για τον μήνα Απρίλιο θεωρείται η επαναλειτουργία των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα, που αποφασίστηκε χθες, στην συνεδρίαση των επιστημόνων.

Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τους υπό αυστηρό πλαίσιο προκειμένου να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά του κορωνοϊού αξιοποιώντας παράλληλα το εργαλείο των self tests. Ένα εργαλείο, το οποίο θα μας συνοδεύσει και στα επόμενα στάδια επιστροφής στην κανονικότητα καθώς η δυνατότητα για έως και 10.000.000 τεστ σε εβδομαδιαία βάση, παράλληλα με τους ελέγχους του ΕΟΔΥ μπορεί να παρουσιάσει μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα.

Η αποστροφή του πρωθυπουργού, άλλωστε στην χθεσινή συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ήταν χαρακτηριστική. «Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, εντός 10 ημερών από τη στιγμή που έχουν έρθει και τα υπόλοιπα self-test τα οποία έχουμε αγοράσει, θα μπορούμε να ανοίξουμε την διάθεσή τους και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Θα ξεκινήσουμε, όμως, πάλι με τους εργαζόμενους. Είναι η δεύτερη κατηγορία μεγάλου ενδιαφέροντος έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε περιστατικά μετάδοσης του ιού σε χώρους εργασίας», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό με ανοιχτό υπό όρους το λιανεμπόριο, τα κέντρα αισθητικής και τα σχολεία, οι επιστήμονες το επόμενο διάστημα αναμένεται να συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα για το επιδημιολογικό αποτύπωμα αυτών των κινήσεων. Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν για τον μήνα Απρίλιο δεν αναμένεται να δούμε κάποια περαιτέρω σημαντική χαλάρωση αφού βασική επιδίωξη κυβέρνησης και ειδικών είναι να μην έχουμε πισωγυρίσματα, δηλαδή, οι όποιες χαλαρώσεις στα μέτρα να πρέπει να ανακληθούν λόγω επιδείνωσης.

Το λιανεμπόριο

Μία ιδέα, άλλωστε έδωσε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι όλον τον Απρίλιο τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τα ισχύοντα μέτρα, δηλαδή με το SMS στο 13032 και τα ραντεβού είτε με τη μέθοδο του click away είτε με το click in shop. «Είμαστε στις τελευταίες 3-4 εβδομάδες της πανδημίας, ξέραμε από την αρχή ότι η κορύφωση της πανδημίας στην Ευρώπη θα ήταν το διάστημα 15 Μαρτίου-15 Απριλίου. Τον Απρίλιο τα μαγαζιά θα λειτουργούν, όπως λειτουργούν σήμερα», είπε.

Μετακινήσεις, εστίαση και σχολεία

Τούτων δοθέντων η συζήτηση γύρω από τα μέτρα του lockdown επικεντρώνεται το επόμενο διάστημα σε τρία πράγματα: Τις διαπεριφερειακές/διαδημοτικές μετακινήσεις, την εστίαση και τα σχολεία.

Για το πρώτο, και συγκεκριμένα για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να είναι θετικός στο να επιτραπούν. «Όταν επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις είπαμε κάτι απλό: Από το να συνωστίζεται ο κόσμος στην πλατεία της γειτονιάς του είναι πολύ καλύτερο να τον αφήσουμε να κάνει μια βόλτα στην παραλία ή να πάει στους ορεινούς όγκους της Αττικής, όπου υπάρχει πάρα πολύς χώρος και δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Και πιστεύω ότι το μέτρο αυτό λειτούργησε σωστά»
είπε ο πρωθυπουργός και στο ερώτημα αν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και καθημερινές, απάντησε: «Είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές», είπε.

Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις που θα επιτρέψουν την μετακίνηση ενόψει Πάσχα στα χωριά για τους πολίτες η συζήτηση είναι πρόωρη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μία πρώτη εκτίμηση αναμένεται να γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σύμφωνα με τις πληροφορίες την εβδομάδα 19 έως 22 Απριλίου.

Για το δεύτερο τώρα, δηλαδή την εστίαση, ο πρωθυπουργός έκανε μία πρόβλεψη καθώς όπως είπε δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσει πριν από το Πάσχα. Πάγιο αίτημα του χώρου της εστίασης αλλά και επιθυμία της κυβέρνησης είναι να δοθεί το πράσινο φως, κάτι τέτοιο, ωστόσο φαντάζει δύσκολο προς το παρόν λόγω της φύσης της εστίασης, δηλαδή της ανάγκης να υπάρχουν παρέες που αναγκαστικά βγάζουν τις μάσκες τους για να φάνε ή να πιουν.

Τέλος, όσον αφορά την επιστροφή των μαθητών των δημοτικών και των γυμνασίων στις αίθουσές τους, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως φάνηκε να δίνει ένα τέλος στην συζήτηση λέγοντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 πως δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο πριν από το Πάσχα.

Σημειώνεται πάντως πως από την στιγμή που τα self tests θα είναι πλήρως διαθέσιμα στο αμέσως επόμενο διάστημα, το κριτήριο για τις αποφάσεις δεν θα είναι τα ημερήσια κρούσματα αλλά η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας στην Ροδόπη, εννέα άτομα στο νοσοκομείο, δείτε φωτογραφίες

Ελλάδα 21.02.2026
Συνελήφθησαν οι δύο ιδιοκτήτες της ταβέρνας 28 και 35 ετών για σωματικές βλάβες από αμέλεια - Στο νοσοκομείο θα παραμείνουν σήμερα ένας 69χρονος, ο οποίος υπέστη κάταγμα στα πλευρά, και μία 61χρονη για παρακολούθηση

Γεωργιάδης: Θα ξαναπάω στο νοσοκομείο Νίκαιας και ο πρώτος που θα με εμποδίσει θα υποστεί τις συνέπειες

Ελλάδα 21.02.2026
«Και να με κτυπούν και να μην τους κάνω μήνυση και να τους ζητήσω και συγγνώμη….κάπου ώπα! Αλλά με έχουν μετρήσει λάθος» αναφέρει ο υπουργός Υγείας

Λύκος επιτέθηκε σε παρέα περιπατητών στα Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι!

Ελλάδα 21.02.2026
Οδηγίες για τους επισκέπτες της Πάρνηθας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Τι πρέπει να ξέρουν όσοι κάνουν βόλτες στην περιοχή με τα σκυλιά τους

Συγκλονίζει ο Πολονάρα: «Όταν μου είπαν ότι έχω λευχαιμία, σκέφτηκα να αυτοκτονήσω»

Αθλητικά Νέα 21.02.2026
Σε μια βαθιά προσωπική εξομολόγηση, ο Ακίλε Πολονάρα άνοιξε την καρδιά του για τη δυσκολότερη δοκιμασία της ζωής του

Ολυμπιακός: Το story της γυναίκας του Πίτερς μετά τον αποκλεισμό του από τη δωδεκάδα του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας

Αθλητικά Νέα 21.02.2026
Η Μάντισον Γκρου ανέβασε βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του Αμερικανού με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Προσωρινή διακοπή στο εργοστάσιο της Βιολάντα στην Αγία Κυριακή, με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Ελλάδα 21.02.2026
Το εργοστάσιο βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο της Ε.Ε. Τρικάλων-Καρδίτσας, στην τοπική κοινότητα Αγίας Κυριακής του δήμου Τρικκαίων, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

Σπάνιο φαινόμενο: Υδροστρόβιλος σχηματίστηκε πάνω από τη Ραφήνα ‑ Βίντεο

Ελλάδα 21.02.2026
Το ασυνήθιστο θέαμα έκανε την εμφάνισή του λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι, σε μικρή απόσταση από την είσοδο του λιμανιού

Πέθανε το δύο ετών αγοράκι στο οποίο είχε μεταμοσχευθεί κατεστραμμένη καρδιά στη Νάπολη

Κόσμος 21.02.2026
Το ιατρικό λάθος αποκαλύφθηκε χάρη σε δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, μετά την δημοσίευση των οποίων το νοσοκομείο αναγκάστηκε να παραδεχθεί τις ευθύνες του

Κυψέλη: Καταγγελία για βιασμό 25χρονης γυναίκας ΑμεΑ από άνδρα που βοηθούσε τη μητέρα με τα ψώνια

Ελλάδα 21.02.2026
Σοκαριστικό περιστατικό βιασμού μίας 25χρονης γυναίκας με αναπηρία σημειώθηκε στην Κυψέλη