E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πότε «απελευθερώνονται» οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Οδικός χάρτης για «ανάσες ελευθερίας» τον Απρίλιο

Δημοσίευση 8/4/2021 | 11:43

Πότε «απελευθερώνονται» οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Ως μία από τις τελευταίες δόσεις «ανάσας ελευθερίας» από τα μέτρα του lockdown για τον μήνα Απρίλιο θεωρείται η επαναλειτουργία των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα, που αποφασίστηκε χθες, στην συνεδρίαση των επιστημόνων.

Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τους υπό αυστηρό πλαίσιο προκειμένου να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά του κορωνοϊού αξιοποιώντας παράλληλα το εργαλείο των self tests. Ένα εργαλείο, το οποίο θα μας συνοδεύσει και στα επόμενα στάδια επιστροφής στην κανονικότητα καθώς η δυνατότητα για έως και 10.000.000 τεστ σε εβδομαδιαία βάση, παράλληλα με τους ελέγχους του ΕΟΔΥ μπορεί να παρουσιάσει μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα.

Η αποστροφή του πρωθυπουργού, άλλωστε στην χθεσινή συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ήταν χαρακτηριστική. «Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, εντός 10 ημερών από τη στιγμή που έχουν έρθει και τα υπόλοιπα self-test τα οποία έχουμε αγοράσει, θα μπορούμε να ανοίξουμε την διάθεσή τους και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Θα ξεκινήσουμε, όμως, πάλι με τους εργαζόμενους. Είναι η δεύτερη κατηγορία μεγάλου ενδιαφέροντος έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε περιστατικά μετάδοσης του ιού σε χώρους εργασίας», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό με ανοιχτό υπό όρους το λιανεμπόριο, τα κέντρα αισθητικής και τα σχολεία, οι επιστήμονες το επόμενο διάστημα αναμένεται να συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα για το επιδημιολογικό αποτύπωμα αυτών των κινήσεων. Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν για τον μήνα Απρίλιο δεν αναμένεται να δούμε κάποια περαιτέρω σημαντική χαλάρωση αφού βασική επιδίωξη κυβέρνησης και ειδικών είναι να μην έχουμε πισωγυρίσματα, δηλαδή, οι όποιες χαλαρώσεις στα μέτρα να πρέπει να ανακληθούν λόγω επιδείνωσης.

Το λιανεμπόριο

Μία ιδέα, άλλωστε έδωσε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι όλον τον Απρίλιο τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τα ισχύοντα μέτρα, δηλαδή με το SMS στο 13032 και τα ραντεβού είτε με τη μέθοδο του click away είτε με το click in shop. «Είμαστε στις τελευταίες 3-4 εβδομάδες της πανδημίας, ξέραμε από την αρχή ότι η κορύφωση της πανδημίας στην Ευρώπη θα ήταν το διάστημα 15 Μαρτίου-15 Απριλίου. Τον Απρίλιο τα μαγαζιά θα λειτουργούν, όπως λειτουργούν σήμερα», είπε.

Μετακινήσεις, εστίαση και σχολεία

Τούτων δοθέντων η συζήτηση γύρω από τα μέτρα του lockdown επικεντρώνεται το επόμενο διάστημα σε τρία πράγματα: Τις διαπεριφερειακές/διαδημοτικές μετακινήσεις, την εστίαση και τα σχολεία.

Για το πρώτο, και συγκεκριμένα για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να είναι θετικός στο να επιτραπούν. «Όταν επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις είπαμε κάτι απλό: Από το να συνωστίζεται ο κόσμος στην πλατεία της γειτονιάς του είναι πολύ καλύτερο να τον αφήσουμε να κάνει μια βόλτα στην παραλία ή να πάει στους ορεινούς όγκους της Αττικής, όπου υπάρχει πάρα πολύς χώρος και δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Και πιστεύω ότι το μέτρο αυτό λειτούργησε σωστά»
είπε ο πρωθυπουργός και στο ερώτημα αν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και καθημερινές, απάντησε: «Είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές», είπε.

Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις που θα επιτρέψουν την μετακίνηση ενόψει Πάσχα στα χωριά για τους πολίτες η συζήτηση είναι πρόωρη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μία πρώτη εκτίμηση αναμένεται να γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σύμφωνα με τις πληροφορίες την εβδομάδα 19 έως 22 Απριλίου.

Για το δεύτερο τώρα, δηλαδή την εστίαση, ο πρωθυπουργός έκανε μία πρόβλεψη καθώς όπως είπε δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσει πριν από το Πάσχα. Πάγιο αίτημα του χώρου της εστίασης αλλά και επιθυμία της κυβέρνησης είναι να δοθεί το πράσινο φως, κάτι τέτοιο, ωστόσο φαντάζει δύσκολο προς το παρόν λόγω της φύσης της εστίασης, δηλαδή της ανάγκης να υπάρχουν παρέες που αναγκαστικά βγάζουν τις μάσκες τους για να φάνε ή να πιουν.

Τέλος, όσον αφορά την επιστροφή των μαθητών των δημοτικών και των γυμνασίων στις αίθουσές τους, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως φάνηκε να δίνει ένα τέλος στην συζήτηση λέγοντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 πως δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο πριν από το Πάσχα.

Σημειώνεται πάντως πως από την στιγμή που τα self tests θα είναι πλήρως διαθέσιμα στο αμέσως επόμενο διάστημα, το κριτήριο για τις αποφάσεις δεν θα είναι τα ημερήσια κρούσματα αλλά η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πανελλαδικές 2025: Η μαθήτρια με την υψηλότερη βαθμολογία σε ολόκληρη την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η Ιατρική είναι ο μεγάλος στόχος της, όπως δηλώνει η ίδια

Λιβαδειά: Συγκλονίζει ο σύζυγος της 35χρονης που πέθανε μετά τον τοκετό – «Θα το πάω μέχρι τέλους»

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ο σύζυγος σκοπεύει να περιμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων και να ακολουθήσει νομικές διαδικασίες σε περίπτωση ιατρικής αμέλειας

Εντυπωσιακή εικόνα στο Παρίσι: Η στιγμή που κεραυνός χτυπά τον Πύργο του Αιφελ

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Το καιρικό αυτό φαινόμενο ξέσπασε αμέσως μετά από το έντονο κύμα καύσωνα που επηρέασε τη γαλλική πρωτεύουσα

Η ισραηλινή κυβέρνηση αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η απόφαση λαμβάνεται σε μια περίοδο έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ

Καλλιθέα: Η συγκλονιστική στιγμή που ένοικος φλεγόμενου σπιτιού πήδηξε από το μπαλκόνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η 75χρονη πήδηξε από το μπαλκόνι κατόπιν παρότρυνσης περαστικών και διασώθηκε χωρίς σοβαρό τραυματισμό.

Σοκ στην Κύπρο: Δύο παιδιά 8 και 10 ετών βρέθηκαν νεκρά, κλειδωμένα μέσα σε αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με πληροφορίες Φέρεται να είχαν αφεθεί για αρκετές ώρες μέσα στο όχημα χωρίς επίβλεψη

Λιβαδειά: Σπαραγμός από τον σύζυγο της 35χρονης που πέθανε μετά τη γέννα – «Αν υπάρχει αμέλεια, θα το φτάσω μέχρι τέλους»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η 35χρονη γέννησε ένα υγιές αγοράκι, αλλά λίγες ώρες μετά τον τοκετό κατέληξε εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών

Το άδοξο τέλος του «Αίολος Κεντέρης»: Η στιγμή που καταλήγει σε διαλυτήριο της Τουρκίας για παλιοσίδερα, δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Το ταχύπλοο που άλλαξε την ακτοπλοΐα και πήρε το όνομά του από τον χρυσό Ολυμπιονίκη Κώστα Κεντέρη, ρυμουλκήθηκε στο τελευταίο του ταξίδι με προορισμό την παράλια πόλη Αλί Αγά, έξω από τη Σμύρνη

Νέο εντυπωσιακό βίντεο του Παναθηναϊκού από τα έργα στον Βοτανικό: «Βήμα‑βήμα προς το σπίτι»

Αθλητικά Νέα Χτες
Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Inside the Build» με τίτλο «Step by Step Towards Home», αποκαλύπτονται οι κερκίδες του νέου γηπέδου που σταδιακά παίρνουν μορφή και οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους

Φωτιά στην Καλλιθέα: Ο γιος του ηλικιωμένου ζευγαριού έσπασε σε κλάματα ‑ φοβόταν ότι οι γονείς του είχαν πάθει κακό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με ένα μικρόσωμο σκυλί αγκαλιά και απαρηγόρητος, ο γιος έφτασε στη συμβολή Αριστείδου και Αγίων Πάντων όπου φλεγόταν το κτίριο

«Βράζουν» στις Βρυξέλλες με την Ούρσουλα: Κλιματισμός στο κτήριο της Κομισιόν μόνο στα γραφεία της

Κόσμος Χτες
Για «επιστροφή στη φεουδαρχία» κατηγορούν την Ευρωπαία Επίτροπο οι εργαζόμενοι