E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πότε «απελευθερώνονται» οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Οδικός χάρτης για «ανάσες ελευθερίας» τον Απρίλιο

Δημοσίευση 8/4/2021 | 11:43

Πότε «απελευθερώνονται» οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Ως μία από τις τελευταίες δόσεις «ανάσας ελευθερίας» από τα μέτρα του lockdown για τον μήνα Απρίλιο θεωρείται η επαναλειτουργία των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα, που αποφασίστηκε χθες, στην συνεδρίαση των επιστημόνων.

Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τους υπό αυστηρό πλαίσιο προκειμένου να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά του κορωνοϊού αξιοποιώντας παράλληλα το εργαλείο των self tests. Ένα εργαλείο, το οποίο θα μας συνοδεύσει και στα επόμενα στάδια επιστροφής στην κανονικότητα καθώς η δυνατότητα για έως και 10.000.000 τεστ σε εβδομαδιαία βάση, παράλληλα με τους ελέγχους του ΕΟΔΥ μπορεί να παρουσιάσει μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα.

Η αποστροφή του πρωθυπουργού, άλλωστε στην χθεσινή συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ήταν χαρακτηριστική. «Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, εντός 10 ημερών από τη στιγμή που έχουν έρθει και τα υπόλοιπα self-test τα οποία έχουμε αγοράσει, θα μπορούμε να ανοίξουμε την διάθεσή τους και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Θα ξεκινήσουμε, όμως, πάλι με τους εργαζόμενους. Είναι η δεύτερη κατηγορία μεγάλου ενδιαφέροντος έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε περιστατικά μετάδοσης του ιού σε χώρους εργασίας», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό με ανοιχτό υπό όρους το λιανεμπόριο, τα κέντρα αισθητικής και τα σχολεία, οι επιστήμονες το επόμενο διάστημα αναμένεται να συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα για το επιδημιολογικό αποτύπωμα αυτών των κινήσεων. Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν για τον μήνα Απρίλιο δεν αναμένεται να δούμε κάποια περαιτέρω σημαντική χαλάρωση αφού βασική επιδίωξη κυβέρνησης και ειδικών είναι να μην έχουμε πισωγυρίσματα, δηλαδή, οι όποιες χαλαρώσεις στα μέτρα να πρέπει να ανακληθούν λόγω επιδείνωσης.

Το λιανεμπόριο

Μία ιδέα, άλλωστε έδωσε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι όλον τον Απρίλιο τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τα ισχύοντα μέτρα, δηλαδή με το SMS στο 13032 και τα ραντεβού είτε με τη μέθοδο του click away είτε με το click in shop. «Είμαστε στις τελευταίες 3-4 εβδομάδες της πανδημίας, ξέραμε από την αρχή ότι η κορύφωση της πανδημίας στην Ευρώπη θα ήταν το διάστημα 15 Μαρτίου-15 Απριλίου. Τον Απρίλιο τα μαγαζιά θα λειτουργούν, όπως λειτουργούν σήμερα», είπε.

Μετακινήσεις, εστίαση και σχολεία

Τούτων δοθέντων η συζήτηση γύρω από τα μέτρα του lockdown επικεντρώνεται το επόμενο διάστημα σε τρία πράγματα: Τις διαπεριφερειακές/διαδημοτικές μετακινήσεις, την εστίαση και τα σχολεία.

Για το πρώτο, και συγκεκριμένα για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να είναι θετικός στο να επιτραπούν. «Όταν επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις είπαμε κάτι απλό: Από το να συνωστίζεται ο κόσμος στην πλατεία της γειτονιάς του είναι πολύ καλύτερο να τον αφήσουμε να κάνει μια βόλτα στην παραλία ή να πάει στους ορεινούς όγκους της Αττικής, όπου υπάρχει πάρα πολύς χώρος και δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Και πιστεύω ότι το μέτρο αυτό λειτούργησε σωστά»
είπε ο πρωθυπουργός και στο ερώτημα αν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και καθημερινές, απάντησε: «Είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές», είπε.

Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις που θα επιτρέψουν την μετακίνηση ενόψει Πάσχα στα χωριά για τους πολίτες η συζήτηση είναι πρόωρη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μία πρώτη εκτίμηση αναμένεται να γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σύμφωνα με τις πληροφορίες την εβδομάδα 19 έως 22 Απριλίου.

Για το δεύτερο τώρα, δηλαδή την εστίαση, ο πρωθυπουργός έκανε μία πρόβλεψη καθώς όπως είπε δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσει πριν από το Πάσχα. Πάγιο αίτημα του χώρου της εστίασης αλλά και επιθυμία της κυβέρνησης είναι να δοθεί το πράσινο φως, κάτι τέτοιο, ωστόσο φαντάζει δύσκολο προς το παρόν λόγω της φύσης της εστίασης, δηλαδή της ανάγκης να υπάρχουν παρέες που αναγκαστικά βγάζουν τις μάσκες τους για να φάνε ή να πιουν.

Τέλος, όσον αφορά την επιστροφή των μαθητών των δημοτικών και των γυμνασίων στις αίθουσές τους, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως φάνηκε να δίνει ένα τέλος στην συζήτηση λέγοντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 πως δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο πριν από το Πάσχα.

Σημειώνεται πάντως πως από την στιγμή που τα self tests θα είναι πλήρως διαθέσιμα στο αμέσως επόμενο διάστημα, το κριτήριο για τις αποφάσεις δεν θα είναι τα ημερήσια κρούσματα αλλά η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρωγμές στην Κυψέλη από τα έργα του Μετρό: Τι αποκάλυψε ο καθηγητής Λέκκας για τα γεωλογικά προβλήματα

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ για τα γεωλογικά ζητήματα που δεν είχαν επισημανθεί στις αρχικές μελέτες, ενώ οι κάτοικοι της Κυψέλης ζητούν έγγραφες εγγυήσεις για τη στατική επάρκεια των κτιρίων τους.

Ποια ήταν η Νάκυ Αγάθου που έφυγε από τη ζωή και έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η πρωτοπόρος τηλεπαρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 86 ετών.

Σε μαρούλι αλυσίδας fast food οφείλεται το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική» διάρροια

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Πάνω από 1.600 κρούσματα κυκλοσπορίασης σε πέντε αμερικανικές πολιτείες έχουν συνδεθεί με κατανάλωση φαγητού από την αλυσίδα ταχυφαγείων, με το FDA να εκδίδει προειδοποίηση και την εταιρεία να προχωρά σε άμεση απόσυρση προϊόντος.

Ποιες γωνίες λήψης απαγόρευσαν EBU και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου για τους αθλητές

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Νέες κατευθυντήριες γραμμές από EBU και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου θέτουν περιορισμούς σε 13 γωνίες λήψης για να αντιμετωπιστεί η σeξουαλικοποίηση των αθλητριών στις τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Xάπι κατά της παχυσαρκίας μόλις πήρε το «πράσινο φως» στην Ευρώπη

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά αγωνιστή GLP-1 σε μορφή χαπιού για τη διαχείριση του σωματικού βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία.

Μουντιάλ 2026: Ποιοι παίζουν στον μεγάλο τελικό και πού θα τον δείτε

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Το πρόγραμμα του μικρού και του μεγάλου τελικού, με ώρες και κανάλια μετάδοσης για το ελληνικό κοινό.

Γνωστή Τουρκάλα τραγουδίστρια συνελήφθη για ναρκωτικά μαζί με άλλα διάσημα πρόσωπα

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η Σίλα Γκέντζογλου αναμένεται να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γεροβασίλη, Καλαματιανός, Ζαμπάρας

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Με την αποχώρηση Γεροβασίλη, Ζαμπάρα και Καλαματιανού, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 11 βουλευτές - ισόπαλος με την Ελληνική Λύση.

Η Γαλλία νομιμοποίησε το «δικαίωμα στον θάνατο» και τι προβλέπει ο νέος νόμος

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία νόμο που επιτρέπει την «βοήθεια στον θάνατο» για ανίατα ασθενείς, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Aγρια επίθεση από σκύλο έξω από φούρνο στα Βριλήσσια ‑ δείτε τι συνέβη

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ένας 66χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και ο σκύλος του σκοτώθηκε, ενώ η 48χρονη ιδιοκτήτρια του ζώου συνελήφθη για επικίνδυνη σωματική βλάβη και ζωοκτονία.

Καιρός: Τι αλλάζει στη θερμοκρασία την επόμενη εβδομάδα ‑ Τι δείχνουν οι χάρτες GFS και ECMWF

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Έντονη ζέστη έως τις αρχές της εβδομάδας και απότομη πτώση της θερμοκρασίας από τα μέσα της - τα μοντέλα συγκλίνουν.

Τσίπρας: Δεν κατανοώ τους τζάμπα μάγκες αριστερούς που διαμαρτύρονται χωρίς να αναλαμβάνουν κυβερνητική ευθύνη

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ μίλησε σε διαδικτυακή συνάντηση με μέλη του κόμματος, αφήνοντας αιχμές κατά του ΚΚΕ και παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του οικονομικού προγράμματος.