E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πότε «απελευθερώνονται» οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Οδικός χάρτης για «ανάσες ελευθερίας» τον Απρίλιο

Δημοσίευση 8/4/2021 | 11:43

Πότε «απελευθερώνονται» οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Ως μία από τις τελευταίες δόσεις «ανάσας ελευθερίας» από τα μέτρα του lockdown για τον μήνα Απρίλιο θεωρείται η επαναλειτουργία των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα, που αποφασίστηκε χθες, στην συνεδρίαση των επιστημόνων.

Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τους υπό αυστηρό πλαίσιο προκειμένου να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά του κορωνοϊού αξιοποιώντας παράλληλα το εργαλείο των self tests. Ένα εργαλείο, το οποίο θα μας συνοδεύσει και στα επόμενα στάδια επιστροφής στην κανονικότητα καθώς η δυνατότητα για έως και 10.000.000 τεστ σε εβδομαδιαία βάση, παράλληλα με τους ελέγχους του ΕΟΔΥ μπορεί να παρουσιάσει μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα.

Η αποστροφή του πρωθυπουργού, άλλωστε στην χθεσινή συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ήταν χαρακτηριστική. «Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, εντός 10 ημερών από τη στιγμή που έχουν έρθει και τα υπόλοιπα self-test τα οποία έχουμε αγοράσει, θα μπορούμε να ανοίξουμε την διάθεσή τους και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Θα ξεκινήσουμε, όμως, πάλι με τους εργαζόμενους. Είναι η δεύτερη κατηγορία μεγάλου ενδιαφέροντος έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε περιστατικά μετάδοσης του ιού σε χώρους εργασίας», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό με ανοιχτό υπό όρους το λιανεμπόριο, τα κέντρα αισθητικής και τα σχολεία, οι επιστήμονες το επόμενο διάστημα αναμένεται να συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα για το επιδημιολογικό αποτύπωμα αυτών των κινήσεων. Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν για τον μήνα Απρίλιο δεν αναμένεται να δούμε κάποια περαιτέρω σημαντική χαλάρωση αφού βασική επιδίωξη κυβέρνησης και ειδικών είναι να μην έχουμε πισωγυρίσματα, δηλαδή, οι όποιες χαλαρώσεις στα μέτρα να πρέπει να ανακληθούν λόγω επιδείνωσης.

Το λιανεμπόριο

Μία ιδέα, άλλωστε έδωσε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι όλον τον Απρίλιο τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τα ισχύοντα μέτρα, δηλαδή με το SMS στο 13032 και τα ραντεβού είτε με τη μέθοδο του click away είτε με το click in shop. «Είμαστε στις τελευταίες 3-4 εβδομάδες της πανδημίας, ξέραμε από την αρχή ότι η κορύφωση της πανδημίας στην Ευρώπη θα ήταν το διάστημα 15 Μαρτίου-15 Απριλίου. Τον Απρίλιο τα μαγαζιά θα λειτουργούν, όπως λειτουργούν σήμερα», είπε.

Μετακινήσεις, εστίαση και σχολεία

Τούτων δοθέντων η συζήτηση γύρω από τα μέτρα του lockdown επικεντρώνεται το επόμενο διάστημα σε τρία πράγματα: Τις διαπεριφερειακές/διαδημοτικές μετακινήσεις, την εστίαση και τα σχολεία.

Για το πρώτο, και συγκεκριμένα για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να είναι θετικός στο να επιτραπούν. «Όταν επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις είπαμε κάτι απλό: Από το να συνωστίζεται ο κόσμος στην πλατεία της γειτονιάς του είναι πολύ καλύτερο να τον αφήσουμε να κάνει μια βόλτα στην παραλία ή να πάει στους ορεινούς όγκους της Αττικής, όπου υπάρχει πάρα πολύς χώρος και δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Και πιστεύω ότι το μέτρο αυτό λειτούργησε σωστά»
είπε ο πρωθυπουργός και στο ερώτημα αν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και καθημερινές, απάντησε: «Είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές», είπε.

Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις που θα επιτρέψουν την μετακίνηση ενόψει Πάσχα στα χωριά για τους πολίτες η συζήτηση είναι πρόωρη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μία πρώτη εκτίμηση αναμένεται να γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σύμφωνα με τις πληροφορίες την εβδομάδα 19 έως 22 Απριλίου.

Για το δεύτερο τώρα, δηλαδή την εστίαση, ο πρωθυπουργός έκανε μία πρόβλεψη καθώς όπως είπε δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσει πριν από το Πάσχα. Πάγιο αίτημα του χώρου της εστίασης αλλά και επιθυμία της κυβέρνησης είναι να δοθεί το πράσινο φως, κάτι τέτοιο, ωστόσο φαντάζει δύσκολο προς το παρόν λόγω της φύσης της εστίασης, δηλαδή της ανάγκης να υπάρχουν παρέες που αναγκαστικά βγάζουν τις μάσκες τους για να φάνε ή να πιουν.

Τέλος, όσον αφορά την επιστροφή των μαθητών των δημοτικών και των γυμνασίων στις αίθουσές τους, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως φάνηκε να δίνει ένα τέλος στην συζήτηση λέγοντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 πως δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο πριν από το Πάσχα.

Σημειώνεται πάντως πως από την στιγμή που τα self tests θα είναι πλήρως διαθέσιμα στο αμέσως επόμενο διάστημα, το κριτήριο για τις αποφάσεις δεν θα είναι τα ημερήσια κρούσματα αλλά η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τεράστιο σμήνος από μέλισσες εισέβαλε σε πόλη στο νότιο Ισραήλ ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Οι Αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τα έντομα

Burj Al Arab: Κλείνει το «αστέρι» του Ντουμπάι

Κόσμος Χτες
Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, το εμβληματικό οικοδόμημα της Jumeirah Hotels & Resorts αποσύρεται προσωρινά από τον χάρτη της φιλοξενίας

Κεφαλονιά: Τα ρίχνει όλα στη Μυρτώ ο 23χρονος: «Εκείνη ήθελε ναρκωτικά, εκείνη έκλεισε δωμάτιο»

Ελλάδα Χτες
Όπως είπε στην κατάθεσή του ο 23χρονος κατηγορούμενος φίλος της, η 19χρονη ήθελε ναρκωτικά, εκείνη τα κανόνισε όλα, καθώς κι ότι η ίδια έκλεισε το δωμάτιο.

Χειρουργός Μυλωνάκη: «Δύσκολες οι πρώτες μέρες, μετά από δέκα μέρες αγωνίας θα έχουμε εικόνα»

Ελλάδα Χτες
«Δράσαμε γρήγορα, πολύ γρήγορα. Το ανεύρυσμα αποκλείστηκε πλήρως. Μένει να περιμένουμε», τόνισε

Συναγερμός στην Booking.com: Διέρρευσαν ονόματα, email, αριθμοί τηλεφώνου

Κόσμος Χτες
Πελάτες της πλατφόρμας επικοινώνησαν με το BBC και αναφέρουν ότι έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν ύποπτα μηνύματα, αφού οι hackers έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ονόματα, διευθύνσεις email, αριθμούς τηλεφώνου και πληροφορίες παλαιότερων ή και νέων κρατήσεων

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει και ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός κάλυψης

Ελλάδα Χτες
Πώς διαμορφώνεται το ποσό του επιδόματος ανεργίας μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Κοζάνη: Μυστήριο με 17χρονη που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ‑ Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον τραυματισμό της

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές αναζητούν στοιχεία για το πώς τραυματίστηκε η κοπέλα, ενώ και οι οικείοι της δεν γνωρίζουν πολλά για το συμβάν

Καθαρίστρια καταγγέλλει για απάτη γιο πασίγνωστης τραγουδίστριας – Πώς βρέθηκε με χρέη εκατομμυρίων

Ελλάδα Χτες
Γιος γνωστής τραγουδίστριας φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα απάτης

Προβλήματα σε Facebook και Messenger αναφέρουν οι χρήστες

Tech + Science Χτες
Την τελευταία ώρα έχουν αναφερθεί προβλήματα στις δύο πλατφόρμες

Πέθανε ο Εμίλιο Σανταμαρία, θρυλικός αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης

Κόσμος Χτες
12 Μαΐου του 1965 είχε “πατήσει” το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στο ιστορικό -φιλικό- ματς των “μερένγκες” στην Ελλάδα με την ΑΕΚ

Θεσσαλονίκη: Απάτη χιλιάδων ευρώ εις βάρος της Ε.Ε. με εικονικά τιμολόγια

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με την έρευνα, ο κατηγορούμενος διαχειριζόταν δύο εταιρείες που λειτουργούσαν μόνο «στα χαρτιά»

Τουρκία: Με 5 όπλα έσπειρε τον θάvατo στο σχολείο ο 15χρονος δράστης

Κόσμος Χτες
Από την ένοπλη επίθεση έχουν τραυματιστεί ακόμη 20 άτομα, 4 από αυτούς χρειάστηκαν εγχείρηση