E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα φέρνει την ανατροπή: Η πανδημία του κορωνοϊού παραλίγο να μη συμβεί ποτέ

Οι παράγοντες που έδωσαν το πλεονέκτημα στον ιό να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο

Δημοσίευση 21/3/2021 | 19:06

Έρευνα φέρνει την ανατροπή: Η πανδημία του κορωνοϊού παραλίγο να μη συμβεί ποτέ
@eric_urquhart via Twenty20

Η πανδημία του κορωνοϊού σχεδόν δεν συνέβη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές που δίνουν μάχη για να εντοπίσουν πότε και πώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στην Κίνα υπολογίζουν ότι πιθανότατα ο πρώτος άνθρωπος δεν είχε μολυνθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 το νωρίτερο.

Και τα μοντέλα τους έδειξαν κάτι άλλο: Ο ιός παρά λίγο να μην καταφέρει να εξελιχθεί σε πανδημία.

Μόνο η κακή τύχη και οι ασφυκτικές συνθήκες στην αγορά θαλασσινών Χουανάν στη Γουχάν - το μέρος από όπου φαίνεται ότι ξεκίνησε η πανδημία - έδωσαν στον ιό το πλεονέκτημα που χρειαζόταν για να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.

«Ηταν μια τέλεια καταιγίδα. Αν τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά, αν το πρώτο άτομο που έφερε τον ιό στην αγορά της Χουανάν είχε αποφασίσει να μην πάει εκείνη την ημέρα, ή ακόμη αν ήταν πολύ άρρωστο για να πάει και απλά έμενε στο σπίτι του, αυτό ή άλλα πρώιμα γεγονότα υπερμετάδοσης μπορεί να μην είχαν συμβεί. Μπορεί να μην μαθαίναμε ποτέ για τον κορωνοϊό» εξηγεί στο CNN ο Μάικλ Γουόρομπι, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η ερευνητική ομάδα εφάρμοσε τη μέθοδο της μοριακής χρονολόγησης, μελετώντας το ποσοστό των συνεχιζόμενων μεταλλάξεων για να υπολογίσει πόσο καιρό υπήρχε ο ιός.

Χρησιμοποίησαν επίσης μοντέλα υπολογιστών για να δείξουν πότε θα μπορούσε να έχει εξαπλωθεί αλλά και πώς εξαπλώθηκε.

«Συνδυάζοντας τις διαφορετικές ενδείξεις, καταφέραμε να θέσουμε ένα ανώτατο όριο στα μέσα Οκτωβρίου 2019, όταν ο SARS-CoV-2 άρχισε να κυκλοφορεί στην επαρχία Χουμπέι» τονίζει ο Τζόελ Βερτίμ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων και Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Έχουν υπάρξει αναφορές από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι ο ιός μπορεί να είχε μολύνει ανθρώπους εκεί πριν από τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη δείχνει ότι περίπου 10-12 άτομα είχαν μολυνθεί μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.

Η μελέτη δείχνει ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας και όχι αλλού, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Τα αποτελέσματά μας αντικρούουν επίσης ισχυρισμούς για μεγάλο αριθμό ασθενών που χρειάζονταν νοσηλεία λόγω της COVID-19 στην επαρχία Χουμπέι πριν από τον Δεκέμβριο του 2019», έγραψαν ακόμη οι συντάκτες της μελέτης

Από τα ελάχιστα κρούσματα στα τέλη του 2019, ο ιός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, 122,8 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως έως τώρα.

Η μελέτη, ωστόσο, δεν εντοπίζει ποιο ζώο ήταν η πηγή προέλευσης του κορωνοϊού. Τα γενετικά στοιχεία δείχνουν ότι οι νυχτερίδες φέρουν έναν στενά συνδεδεμένο ιό, και επίσης υποδηλώνουν ότι ένα άλλο ενδιάμεσο είδος ζώου πιθανότατα μολύνθηκε και μετέδωσε τον ιό σε έναν άνθρωπο κάπου.

Αυτό συμβαίνει, γενικά. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ παρακολουθούν τακτικά και καταγράφουν περιπτώσεις κρουσμάτων νέων στελεχών της γρίπης που μολύνουν άτομα που παρευρίσκονται σε εκθέσεις κομητειών και αλληλεπιδρούν με χοίρους, για παράδειγμα.

Αλλά μέχρι στιγμής, καμία από αυτές τις λοιμώξεις δεν έχει οδηγήσει σε επιδημία ή ακόμη και σε πανδημία.

Αυτό που χρειάζεται είναι ένα μολυσμένο άτομο και πολλή επαφή με άλλα άτομα - όπως σε μια αγορά θαλασσινών γεμάτη κόσμο. «Εάν ο ιός δεν είναι αρκετά τυχερός για να βρει αυτές τις περιστάσεις, ακόμη και ένας καλά προσαρμοσμένος ιός μπορεί να εξαφανιστεί», αναφέρει ο Γουόρομπι.

«Αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν πιθανώς πολύ πιο συχνά από ό,τι αντιλαμβανόμαστε. Απλώς δεν καταφέρνουν να εξελιχθούν και δεν ακούμε ποτέ γι ’αυτά», προσθέτει.

Και αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί με την Covid-19.

«Αυτό που μπορεί να συνέβη εν προκειμένω ήταν ότι ο ιός βρισκόταν σε ένα πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, μέχρι που μπήκε σε αυτήν την αγορά θαλασσινών της Χουανάν» επισημαίνει ο Γουόρομπι.

Είναι πιθανό ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν ήταν το μέρος όπου ο ιός πρωτοεμφανίστηκε, αλλά ακριβώς το σημείο όπου ενισχύθηκε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο 93χρονος εξηγεί γιατί προσπαθούσε να μπει στον θάλαμο της Μάρως Κοντού με μαχαίρι: «Κι εγώ είμαι ορφανός»

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε να περιφέρεται στους διαδρόμους του νοσοκομείου γύρω στις 10 το βράδυ

Μουντιάλ 2026: Το Κατάρ «αγόρασε» οπαδούς για τα τρία παιχνίδια του

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία χρηματοδότησε τη μετακίνηση εκατοντάδων φιλάθλων

Τάκης Γκώνιας: Το τελευταίο «αντίο» στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή στη Λιβαδειά

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Ο παλαίμαχος αθλητής έφυγε από τη ζωή στα 54 του χρόνια

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Συγκινεί άνδρας που κρατάει τα χέρια της γυναίκας του με κινητικά προβλήματα

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Πάνω από 27.000 άτομα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι -Εντοπίστηκαν 1.200 άτομα

Μάρω Κοντού: «Πάντα θα κουβαλώ μαχαίρι πάνω μου», είπε ο 93χρονος που εισέβαλε στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Τα πρώτα λόγια του 93χρονου που μπήκε με μαχαίρι στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται η Μάρω Κοντού

Ηράκλειο: 17,5 χρόνια κάθειρξη στον διευθυντή Γυμνασίου για σeξουαλική κακοποίηση μαθήτριας ‑ Αναγκάστηκε να ομολογήσει

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τρεις από τις τέσσερις αποδιδόμενες πράξεις, δεν του αναγνώρισε ελαφρυντικό και δεν έδωσε ανασταλτικό στην έφεση

Σεισμοί Βενεζουέλα: Συγκλονιστικό βίντεο από διάσωση τριών παιδιών από συντρίμμια κτηρίου

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Οι εικόνες της διάσωσης έχουν πυροδοτήσει ένα κύμα ελπίδας και αλληλεγγύης

Μεγάλη φωτιά σε αποθήκη ξυλείας στο Ηράκλειο – Καίγονται τρία σπίτια – Πυκνοί καπνοί κάλυψαν την περιοχή

Ελλάδα 25.06.2026
Ο μαύρος καπνός που βγαίνει από το εργοστάσιο είναι ορατός από πολλές περιοχές του Ηρακλείου

Θλίψη για τον θάνατο 27χρονης από την Κρήτη που έδινε μάχη με τη νόσο ALS

E-Daily 3.Left 25.06.2026
Την απώλεια της νεαρής γυναίκας γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ελληνικός Σύλλογος Ατόμων με Νόσους του Κινητικού Νευρώνα

Υπόθεση αιμομιξίας στις ΗΠΑ: Τι ποινή πήρε ο πατέρας που οδήγησε την 18χρονη κόρη του στην αυτοκτονία

Κόσμος 25.06.2026
Η καταδίκη του 41χρονου Στίβεν Τσάβεζ σε μόλις ένα χρόνο φυλάκιση κομητείας προκάλεσε οργή στην Καλιφόρνια, καθώς η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή της μέγιστης ποινής.