E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα φέρνει την ανατροπή: Η πανδημία του κορωνοϊού παραλίγο να μη συμβεί ποτέ

Οι παράγοντες που έδωσαν το πλεονέκτημα στον ιό να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο

Δημοσίευση 21/3/2021 | 19:06

Έρευνα φέρνει την ανατροπή: Η πανδημία του κορωνοϊού παραλίγο να μη συμβεί ποτέ
@eric_urquhart via Twenty20

Η πανδημία του κορωνοϊού σχεδόν δεν συνέβη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές που δίνουν μάχη για να εντοπίσουν πότε και πώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στην Κίνα υπολογίζουν ότι πιθανότατα ο πρώτος άνθρωπος δεν είχε μολυνθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 το νωρίτερο.

Και τα μοντέλα τους έδειξαν κάτι άλλο: Ο ιός παρά λίγο να μην καταφέρει να εξελιχθεί σε πανδημία.

Μόνο η κακή τύχη και οι ασφυκτικές συνθήκες στην αγορά θαλασσινών Χουανάν στη Γουχάν - το μέρος από όπου φαίνεται ότι ξεκίνησε η πανδημία - έδωσαν στον ιό το πλεονέκτημα που χρειαζόταν για να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.

«Ηταν μια τέλεια καταιγίδα. Αν τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά, αν το πρώτο άτομο που έφερε τον ιό στην αγορά της Χουανάν είχε αποφασίσει να μην πάει εκείνη την ημέρα, ή ακόμη αν ήταν πολύ άρρωστο για να πάει και απλά έμενε στο σπίτι του, αυτό ή άλλα πρώιμα γεγονότα υπερμετάδοσης μπορεί να μην είχαν συμβεί. Μπορεί να μην μαθαίναμε ποτέ για τον κορωνοϊό» εξηγεί στο CNN ο Μάικλ Γουόρομπι, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η ερευνητική ομάδα εφάρμοσε τη μέθοδο της μοριακής χρονολόγησης, μελετώντας το ποσοστό των συνεχιζόμενων μεταλλάξεων για να υπολογίσει πόσο καιρό υπήρχε ο ιός.

Χρησιμοποίησαν επίσης μοντέλα υπολογιστών για να δείξουν πότε θα μπορούσε να έχει εξαπλωθεί αλλά και πώς εξαπλώθηκε.

«Συνδυάζοντας τις διαφορετικές ενδείξεις, καταφέραμε να θέσουμε ένα ανώτατο όριο στα μέσα Οκτωβρίου 2019, όταν ο SARS-CoV-2 άρχισε να κυκλοφορεί στην επαρχία Χουμπέι» τονίζει ο Τζόελ Βερτίμ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων και Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Έχουν υπάρξει αναφορές από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι ο ιός μπορεί να είχε μολύνει ανθρώπους εκεί πριν από τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη δείχνει ότι περίπου 10-12 άτομα είχαν μολυνθεί μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.

Η μελέτη δείχνει ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας και όχι αλλού, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Τα αποτελέσματά μας αντικρούουν επίσης ισχυρισμούς για μεγάλο αριθμό ασθενών που χρειάζονταν νοσηλεία λόγω της COVID-19 στην επαρχία Χουμπέι πριν από τον Δεκέμβριο του 2019», έγραψαν ακόμη οι συντάκτες της μελέτης

Από τα ελάχιστα κρούσματα στα τέλη του 2019, ο ιός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, 122,8 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως έως τώρα.

Η μελέτη, ωστόσο, δεν εντοπίζει ποιο ζώο ήταν η πηγή προέλευσης του κορωνοϊού. Τα γενετικά στοιχεία δείχνουν ότι οι νυχτερίδες φέρουν έναν στενά συνδεδεμένο ιό, και επίσης υποδηλώνουν ότι ένα άλλο ενδιάμεσο είδος ζώου πιθανότατα μολύνθηκε και μετέδωσε τον ιό σε έναν άνθρωπο κάπου.

Αυτό συμβαίνει, γενικά. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ παρακολουθούν τακτικά και καταγράφουν περιπτώσεις κρουσμάτων νέων στελεχών της γρίπης που μολύνουν άτομα που παρευρίσκονται σε εκθέσεις κομητειών και αλληλεπιδρούν με χοίρους, για παράδειγμα.

Αλλά μέχρι στιγμής, καμία από αυτές τις λοιμώξεις δεν έχει οδηγήσει σε επιδημία ή ακόμη και σε πανδημία.

Αυτό που χρειάζεται είναι ένα μολυσμένο άτομο και πολλή επαφή με άλλα άτομα - όπως σε μια αγορά θαλασσινών γεμάτη κόσμο. «Εάν ο ιός δεν είναι αρκετά τυχερός για να βρει αυτές τις περιστάσεις, ακόμη και ένας καλά προσαρμοσμένος ιός μπορεί να εξαφανιστεί», αναφέρει ο Γουόρομπι.

«Αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν πιθανώς πολύ πιο συχνά από ό,τι αντιλαμβανόμαστε. Απλώς δεν καταφέρνουν να εξελιχθούν και δεν ακούμε ποτέ γι ’αυτά», προσθέτει.

Και αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί με την Covid-19.

«Αυτό που μπορεί να συνέβη εν προκειμένω ήταν ότι ο ιός βρισκόταν σε ένα πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, μέχρι που μπήκε σε αυτήν την αγορά θαλασσινών της Χουανάν» επισημαίνει ο Γουόρομπι.

Είναι πιθανό ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν ήταν το μέρος όπου ο ιός πρωτοεμφανίστηκε, αλλά ακριβώς το σημείο όπου ενισχύθηκε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στο Ωραιόκαστρο: Βίντεο καταγράφει τη στιγμή που ξεκινά η φονική φωτιά από ένα τσιγάρο

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Συγκλονίζει η περιγραφή της 40χρονης μητέρας η οποία κατάφερε να διασωθεί, ενώ ο σύζυγος και ο γιος της έχασαν τη ζωή τους

Βενεζουέλα: Πανηγυρισμοί στα συντρίμμια ‑ Απεγκλωβίστηκε ο 43χρονος σεκιουριτάς, μετά από 8 ημέρες

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Οι διασώστες είχαν έρθει σε επαφή μαζί του από το περασμένο Σάββατο και διέψευσε το χρονικό περιθώριο των 48 έως 72 ωρών για την ανεύρεση επιζώντων

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έπεσε στον Θερμαϊκό μέσα στο λιμάνι

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Περιπολικό του Λιμενικού έφτασε αμέσως στο σημείο για να προσφέρει βοήθεια

Καιρός: Ξεπέρασε τους 38°C το θερμόμετρο την Πέμπτη, οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή, αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Τραγωδία στη Μεσσηνία: Νεκρό ανασύρθηκε από πισίνα ανήλικο παιδί

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έσπευσε άμεσα στο σημείο, ενώ οι διασώστες επιχείρησαν ανάνηψη με ΚΑΡΠΑ χωρίς αποτέλεσμα

Νίκαια: Πήγαν να ανατινάξουν οικογένεια σωφρονιστικού στον αέρα γιατί έκανε… πολλές εφόδους σε κελιά

Ελλάδα 02.07.2026
Το Τμήμα Εκβιαστών της Ελληνικής Αστυνομίας εξιχνίασε την εμπρηστική επίθεση στη Νίκαια

Τουρκία: Συλλήψη του γνωστού stand‑up κωμικού Ντενίζ Γκοκτάς με κατηγορία προσβολής του Ισλάμ

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Στο σόου, ο κωμικός αποτυπώνει σατιρικά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, με αιχμές για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Θεσσαλονίκη: Η κάμερα «έπιασε» τους δράστες της επίθεσης με γκαζάκια – Εντοπίστηκε το δίκυκλό τους

Ελλάδα 02.07.2026
Οι Αρχές εξετάζουν καρέ από κάμερες ασφαλείας που καταγράφουν τις κινήσεις των δραστών της φονικής επίθεσης με γκαζάκια, στη Θεσσαλονίκη

Φωτιά τώρα στον Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης, σηκώθηκαν τρία εναέρια

Ελλάδα 02.07.2026
Επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Πέθανε ο Γιώργος Τσαλακός

Κόσμος 02.07.2026
Έφυγε έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο - Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε βαθιά συγκίνηση στον δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου

Νέες έρευνες θα δείξουν αν ο σκελετός που βρέθηκε σε εκκλησία στο Μάαστριχτ ανήκει στον θρυλικό Ντ` Αρτανιάν, βίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Η έρευνα γα τα λείψανα, που ανακαλύφθηκαν στην Εκκλησία Αγίων Πέτρου και Παύλου δεν έχει αποκλείσει «εντελώς» το ενδεχόμενο ο σκελετός να ανήκει όντως στον ντ` Αρτανιάν

Ενοικιαστής στα Πετράλωνα: Είχε προειδοποιήσει για την κλίση της πολυκατοικίας 15 μέρες πριν – Του είπαν ότι φταίει ο σεισμός στην Εύβοια

Ελλάδα 02.07.2026
Ο κ. Μπάμπης Τσαπάς είχε ενημερώσει την ιδιοκτήτρια της αποθήκης, επισημαίνοντας ότι πιθανώς υπαίτιες ήταν οι εργασίες ανέγερσης πολυκατοικίας στο διπλανό οικόπεδο