E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βασιλακόπουλος: Η μόνη ελπίδα να αλλάξουμε μέτρα – Να ανοίξουν τα καφέ

«Τα μέτρα είναι σαν τον έρωτα»

Δημοσίευση 18/3/2021 | 09:32

Βασιλακόπουλος: Η μόνη ελπίδα να αλλάξουμε μέτρα – Να ανοίξουν τα καφέ

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (18/3) στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βασιλακόπουλος για την αύξηση των κρουσμάτων παρατήρησε πως «δεν χρειάζεται να μετρήσεις τα λύματα, μόνο τη συμπεριφορά της κοινωνίας, πρέπει να έχουν διοργανωθεί 100 διαδηλώσεις σε διαφορά σημεία της Αθήνας τον τελευταίο μήνα».

Και πρόσθεσε: «Διοργανώσαμε πάρτι, διοργανώσαμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε καταχρηστικά τους αριθμούς που μας δίνει το κράτος. Πατάνε το 4 για βοήθεια στο σπίτι και πηγαίνουν στο σπίτι του φίλου, του συγγενούς… Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και με τέτοιους ασθενείς που κόλλησαν σε κάποιο σπίτι φίλου είτε γνωστού. Ξέρετε στο σπίτι υπάρχει οικειότητα και είναι δύσκολο ψυχολογικά να δεχθείς ότι θα κολλήσεις από φίλο σου από τον αδελφό σου».

Η μόνη ελπίδα να αλλάξουμε μείγμα στα μέτρα

«Δεν γνωρίζω αν είμαστε στην κορύφωση, εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας» υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Το ιικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται με τα τελευταία δεδομένα, ακόμα και στην Αττική. Βλέπουμε δηλαδή ότι εν μέσω ενός θεωρητικά πολύ σκληρού lockdown, αντί να έχουμε αποκλιμάκωση έχουμε μάλλον κλιμάκωση και προβλεπόμενη αύξηση των κρουσμάτων, αυτό σημαίνει αύξηση του ιικού φορτίου, μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα 10 με 12 μέρες δεν υπάρχει μαθηματική ακρίβεια σε αυτά».

«Η μόνη λογική ελπίδα είναι να αλλάξουμε το μείγμα, όταν αυστηροποιείται συνεχώς το και αποδίδει λιγότερο, αυτό κάτι σημαίνει, μπορεί στην αρχή να είχε αποτέλεσμα, τώρα δεν έχει» σημείωσε. «Θα πρότεινα αρχικά τις μικρές επιχειρήσεις, τα μικρά εμπορικά μαγαζιά, όχι τα μεγάλα, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις χωρίς καν ραντεβού στις μικρές» πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ανέφερε δε, ότι το 3ωρο SMS δεν έχει κανένα νόημα. «Αν υπάρχει ραντεβού δεν χρειάζεται 3ωρο. Αν λειτουργήσει μόνο το 3ωρο θα βρεθούμε Σάββατο το πρωί να στέλνουμε όλοι 3ωρο SMS και όλοι οι εμπορικοί δρόμοι θα γεμίσουν από νόμιμους Έλληνες που θα ψωνίζουν. Δεν αποφεύγεις πάλι το συνωστισμό» επέμεινε.

«Τα μέτρα είναι σαν τον έρωτα»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αύξηση των κρουσμάτων την προηγούμενη φορά οφειλόταν κυρίως στους συνωστισμούς έξω από τα καταστήματα, όχι μέσα στο κατάστημα. «Δε θα πηγαίνουμε σε σπίτι φίλων με 10 – 12 άτομα, δε θα πηγαίνουμε στην πλατεία 15 – 20 άτομα γύρω από ένα παγκάκι με κατεβασμένη τη μάσκα, θα πηγαίνουμε σε εξωτερικό χώρο, σε καφετέρια ή ταβέρνα, η Ελλάδα προσφέρεται δόξα τω Θεώ. Αν δεν πάω για ψάρεμα θα πάω στην πλατεία. Πού θα έχω πιθανότητα μεγαλύτερη να κολλήσω στην πλατεία ή στο ψάρεμα και στο κυνήγι; Θα υπάρξει και βαλβίδα εκτόνωσης των ανθρώπων με λιγότερες αντιδράσεις και καλύτερη τήρηση των μέτρων» ανέφερε.

«Τα μέτρα είναι σαν τον έρωτα, θέλουν δύο, πρώτα πρέπει να προσφέρεις και κάτι και μετά να ζητήσεις απ’ τον άλλο… Η υπευθυνότητα που ζητάμε λειτούργησε την προηγούμενη φορά, δεν λειτουργεί τώρα». Ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε επίσης κάθετα αντίθετος με τη λογική SMS 3ωρου. «Ο μπουχτισμένος κόσμος θα ξεχυθεί στα μαγαζιά να ψωνίσει. Το πότε θα ανοίξουν τα λύκεια ή τα σχολεία γενικότερα, έχει να κάνει με τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα και δεν αποτελεί βαλβίδα εκτόνωσης για την κοινωνία το άνοιγμα των σχολείων» σχολίασε.

«Δε βλέπω 4ο κύμα»

«Σε 2 μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα. Με το 1,5 εκατ. εμβόλια που έρχονται, αυτούς που έχουμε ήδη εμβολιάσει και αυτούς που έχουμε φροντίσει με την “ελαφρή” συμπεριφορά μας να αποκτήσουν φυσική ανοσία. Κάπου στο Πάσχα θα έχουμε καλύψει τους ευπαθείς και νωρίς μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει τέτοια ποσοστά που θα έχουμε βγει από την τραγωδία. Η λύση είναι κοντά» δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν βλέπει τέταρτο κύμα πανδημίας. Όπως εξήγησε, οι επαναμολύνσεις είναι ήπιες , και ταυτόχρονα η επιστημονική κοινότητα θα είναι έτοιμη, ακόμα κι αν αλλάξει τόσο πολύ ο ιός που τα εμβόλια δεν θα τον πιάνουν, κάτι που είναι πολύ μακριά ακόμα, να φτιάξει τροποποίηση στο εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό όπως γίνεται κάθε χρόνο με τη γρίπη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τους ενόχλησε η παρατήρηση και απάντησαν με ξύλο: Τρεις νεαροί συνελήφθησαν στο Ηράκλειο

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Περαστικοί που έγιναν μάρτυρες της επίθεσης ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία - Συνελήφθησαν τρεις νεαροί 20, 22 και 23 ετών

Tρόμος για τον υπερτυφώνα «Μπάβι» ‑Σε κατάσταση έκτακτης ετοιμότητας τα αμερικανικά εδάφη του Ειρηνικού

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Ο υπερτυφώνας κατηγορίας 5 με ριπές έως 314 χλμ/ώρα αναμένεται να πλήξει Γκουάμ και Βόρειες Μαριάνες, μόλις δύο μήνες μετά τον καταστροφικό Σινλάκου.

Σάλος στο Μπέρμιγχαμ: Χτύπησαν νεαρό και έφυγαν ‑ συνέλαβαν τον ίδιο

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Το βίντεο που έγινε viral αναζωπύρωσε την πολιτική διαμάχη για «αστυνόμευση δύο ταχυτήτων» στη Βρετανία, με την αστυνομία να ζητά να μην αναδημοσιευτεί.

Τροχαίο στη Ζάκυνθο: Σύγκρουση «γουρούνας» με λεωφορείο – Νεαρός τουρίστας σε κρίσιμη κατάσταση

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Το ατύχημα έγινε στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά – Και οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται στο τοπικό νοσοκομείο

Κολυδάς κατά ΕΜΥ: «Να το κλείσουμε το μαγαζί!»

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Ο Κολυδάς ασκεί κριτική στην ΕΜΥ. Ζητήστε πολιτική δράση τώρα για ενίσχυση της υπηρεσίας. Μάθετε περισσότερα!

Ο φονικότερος καύσωνας στην ιστορία της Ευρώπης: Πόσοι νεκροί καταγράφηκαν σε Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Πάνω από 3.700 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν στις τρεις χώρες κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουνίου, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι ο τελικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί.

Αργεντινή ‑ Πράσινο Ακρωτήρι 3‑2 παρ. (1‑1 κ.δ.): Πρόκριση με... κόπο και ψυχή στο στόμα

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Αυτογκόλ έκρινε την πρόκριση - Οι Αφρικανοί έγραψαν ιστορία ακόμα και στην ήττα

Λαοθάλασσα στην Τεχεράνη: Σε λαϊκό προσκύνημα ο Χαμενεΐ ενώπιον 20 εκατομμυρίων πιστών

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Σε λαϊκό προσκύνημα στην Τεχεράνη η σορός του Αλί Χαμενεΐ. Κλίμα οργής, συνθήματα εκδίκησης και αναμονή για 20 εκατομμύρια πιστούς.

Η στιγμή που ένοπλοι εισβάλλουν στο σπίτι της δημοσιογράφου που απήγαγαν στο Μεξικό ‑ Βρέθηκε νεκρή μετά από 15 μερες

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Καλυμμένοι με κουκούλες και όπλα - Συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και τέσσερις δημοτικοί αστυνομικοί

Σπαρακτική σκηνή στο Μαϊάμι: Ο Nούνο Ντα Κόστα και ο γιος του κλαίνε μαζί μετά τον αποκλεισμό από την Αργεντινή ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Ο επιθετικός του Πράσινου Ακρωτηρίου μοιράστηκε μία συγκινητική στιγμή με τον μικρό γιο του μετά το τέλος της πορείας στο Μουντιάλ

Αφροδίτη Νέστορα: Το πρώτο μήνυμα μετά τον θάνατο της μητέρας της

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Με το μήνυμά της αυτό, η κ. Νέστορα θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια τους πολίτες για τα αμέτρητα μηνύματα αγάπης, συμπαράστασης και ενδιαφέροντος

Διπλώματα οδήγησης: Ξανά στο τραπέζι οι ψηφιακές εξετάσεις που έμειναν 5 χρόνια στα χαρτιά

Ελλάδα 04.07.2026
Αλλη μία απόπειρα να εφαρμόσει τον νόμο που η ίδια ψήφισε το 2021 για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών κάνει η κυβέρνηση