E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θεσσαλονίκη: Γεμάτα τα λύματα από τη Βρετανική και τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

«Πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της κρίσης» τα αποτελέσματα της μελέτης τους

Δημοσίευση 8/3/2021 | 10:51

Θεσσαλονίκη: Γεμάτα τα λύματα από τη Βρετανική και τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Πρόκειται για τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα καινοτόμου μεθόδου για την επιτήρηση της εξέλιξης των μεταλλάξεων του κορονοϊού από τα λύματα, που ανέπτυξαν το τελευταίο τρίμηνο η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, με τη συνδρομή της ΕΥΑΘ.

Η μέθοδος, μέσω της πλήρης αλληλούχησης του γενετικού υλικού του κορονοϊού που υπάρχει στα λύματα είναι σε θέση να ανιχνεύσει τις μεταλλάξεις του ιού σε δείγματα που προέρχονται από το σύνολο του πληθυσμού -συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς φορείς- της περιοχής της Θεσσαλονίκης, δίνοντας ακριβέστερες πληροφορίες για την εξέλιξη της πανδημίας. Επίσης, είναι σε θέση να ανιχνεύσει όχι μόνο τις μεταλλάξεις αλλά και τα κύρια στελέχη του κορονοϊού που υπάρχουν στον γενικό πληθυσμό.

«Η μεθoδολογία αναπτύχθηκε και έχει εφαρμοστεί πιλοτικά το τελευταίο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της μεθόδου σε δείγματα λυμάτων ήταν σε συμφωνία με αυτά της επιτήρησης αλληλούχησης του γονιδιώματος θετικών κρουσμάτων από τον πληθυσμό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΕΚΕΤΑ), Αντώνης Αργυρίου.

Ανίχνευση σε σημαντική συχνότητα

«Είναι σημαντικό ότι ανιχνεύσαμε τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη, το Β1.1.7 -στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου και το Β.1.351 -Νοτιοαφρικάνικο στέλεχος, σε συχνότητες συγκρίσιμες με αυτές που εντοπίζονται μέχρι τώρα στην κοινότητα με βάση την κλασική επιτήρηση που διενεργείται. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι η μεθοδολογία αυτή είναι πολύ χαμηλότερου συνολικού κόστους, μιας που χρειάζεται η αλληλούχηση λίγων δειγμάτων και όχι εκατοντάδων, εάν όχι χιλιάδων, όπως στη περίπτωση της αλληλούχησης γονιδιωμάτων θετικών ατόμων για την επιτήρηση των μεταλλάξεων», τόνισε ο κ. Αργυρίου.

Τη νέα ερευνητική συνεργασία ενισχύει η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. «Η ΕΥΑΘ συνεχίζει να στηρίζει την ερευνητική προσπάθεια της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ. Μας ζητήθηκε και θα κοιτάξουμε να αυξήσουμε την ποσότητα των δειγμάτων που λαμβάνονται για να γίνονται ακόμη πιο ακριβείς αναλύσεις, ενώ προχωράμε στην οριστικοποίηση της χωροθέτησης των δειγματοληπτών στα αντλιοστάσια της αποχέτευσης, ώστε να μπορούμε να κάνουμε και συσχέτιση σε ποιες περιοχής της πόλης αναπτύσσεται το ιικό φορτίο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ και πρόεδρος ΕΥΑΘ Άγις Παπαδόπουλος.

«Η εμπειρία και τεχνογνωσία της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ για τον ποσοτικό προσδιορισμό και εξορθολογισμό της έκκρισης ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης αξιοποιείται τώρα προς μια άλλη πολύ σημαντική κατεύθυνση, την επιτήρηση των μεταλλάξεων του κορονοϊού στο γενικό πληθυσμό μέσω των λυμάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εκφράζοντας ικανοποίηση για το ότι «η συνεργασία, η συμπληρωματικότητα και η υψηλή επιστημονική εξειδίκευση των μελών της ομάδας του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μίας πρωτοποριακής, σε παγκόσμιο επίπεδο, μεθοδολογίας για την επιτήρηση της πορείας των μεταλλάξεων του SARS-CoV2 που μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη ή την ελληνική επικράτεια αλλά και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού».

«Πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της κρίσης»

«Τα αποτελέσματα των αναλύσεών μας για την κυκλοφορία γνωστών μεταλλαγμένων στελεχών αλλά και τον εντοπισμό ανάδυσης νέων στελεχών στην κοινότητα στο μέλλον θα είναι πολύτιμο εργαλείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης αυτής», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Οι ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ και ΕΚΕΤΑ αναγνωρίζοντας τη σημασία της ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση για την καταπολέμηση της πανδημίας, έχουν προχωρήσει στην ανάρτηση της μελέτης σε ανοιχτό αποθετήριο δημοσιεύσεων ώστε άμεσα να διανεμηθεί στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα, και προχωρούν στη δημοσίευση σε σημαντικό έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σφοδρό τροχαίο στη Λαμία: Επιχείρησε προσπέραση σε κεντρικό δρόμο και προκάλεσε καραμπόλα

Ελλάδα 19.02.2026
Από τύχη δεν σημειώθηκε κάποιος σοβαρός τραυματισμός

Πατέρας Αντώνιος: Αδυνατώ να καταβάλλω την εγγύηση των 60.000 ευρώ, ελπίζω στην βοήθεια των συνανθρώπων μου

Ελλάδα 19.02.2026
Από τα 9,5 έτη που επιβλήθηκαν στον πατέρα Αντώνιο, εκτιτέα είναι τα 8 χρόνια ενώ έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει λίγα περισσότερα από 60.000 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου

Η δημόσια συγγνώμη της παρουσιάστριας μετά τη… μεθυσμένη ζωντανή σύνδεση στους Χειμερινούς Αγώνες

Αθλητικά Νέα 19.02.2026
Παραδέχθηκε δημόσια ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ πριν βγει ζωντανά στον αέρα

Τέμπη: Ορίστηκαν οι πρώτες εκταφές των θυμάτων

Ελλάδα 19.02.2026
Ο ορισμός των ημερομηνιών προέκυψε μετά τη νέα εντολή της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας - Δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα

Τις εξουσίες της ICE ενισχύει η κυβέρνηση Τραμπ: Επιτρέπεται πλέον η σύλληψη προσφύγων

Κόσμος 19.02.2026
Η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών

Η Google βάζει μουσική στο Gemini: Lyria 3 με αυτόματους στίχους και μεγαλύτερο δημιουργικό έλεγχο

Tech + Science 19.02.2026
Η νέα λειτουργία μετατρέπει ιδέες, αναμνήσεις και εικόνες σε μουσική

20 μήνες εξαγοράσιμη & αφαίρεση άδειας στην τραγουδίστρια για το τροχαίο στο Κολωνάκι: «Ήπια ένα ποτό, συγγνώμη»

Ελλάδα 19.02.2026
Ο ισχυρισμός της προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου η οποία της απάντησε: «Μη μας λέτε για ένα ποτό, αυτή η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα σας δεν βγαίνει με ένα ποτό»

Τι γνωρίζουμε για τη σύλληψη του Αντριου: Η ανακοίνωση του βασιλιά Καρόλου

Κόσμος 19.02.2026
Ο βασιλιάς Κάρολος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο νόμος πρέπει να ακολουθήσει την πορεία του»

Καταγγελία για νέο πρόβλημα στο «Ελ. Βενιζέλος»: «Με ένα μόνο ραντάρ η Προσέγγιση Αθηνών αντί για τρία»

Ελλάδα 19.02.2026
Χάθηκε ξανά η επικοινωνία, αναφέρουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας

Γλυφάδα: Νεκρός ο 26χρονος που αγνοούνταν ‑ Βρέθηκε στον ισθμό Κορίνθου

Ελλάδα 19.02.2026
Τα ίχνη του 26χρονου είχαν εξαφανιστεί από το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου