E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε άλλους 10 εκατ. γάμους παιδιών

Προειδοποιεί σήμερα το Ταμείο της UNICEF

Δημοσίευση 8/3/2021 | 08:38

Η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε άλλους 10 εκατ. γάμους παιδιών

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού ενδέχεται να οδηγήσει στους γάμους 10 εκατομμυρίων παιδιών μέχρι το 2030, προειδοποιεί σήμερα το Ταμείο της UNICEF, σύμφωνα με την οποία άλλα 100 εκατομμύρια κορίτσια θεωρείται πως διατρέχουν ήδη κίνδυνο να τα παντρέψουν πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Οι γάμοι κοριτσιών κάτω των 18 ετών θα είναι συνέπεια πολλών παραγόντων που συνδέονται με την κρίση που προκαλεί η πανδημία: κυρίως του κλεισίματος σχολείων, της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομικής συγκυρίας, των προβλημάτων στις δημόσιες υπηρεσίες και των θανάτων γονιών, σύμφωνα με τη UNICEF.

Η πανδημία «επιδείνωσε μια ήδη δύσκολη κατάσταση για εκατομμύρια κορίτσια», τονίζει η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, η Χενριέτα Φορ, σε ανακοίνωση Τύπου που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ. «Όμως μπορούμε και οφείλουμε να βάλουμε τέλος στους γάμους παιδιών».

Η πανδημία απειλεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την πρόοδο που είχε καταγραφεί την περασμένη δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας το ποσοστό των νεαρών κοριτσιών που παντρεύονταν πριν από τα 18 τους χρόνια μειώθηκε από το ένα τέταρτο στο ένα πέμπτο στον κόσμο, με άλλα λόγια αποφεύχθηκαν 25 εκατ. τέτοιοι γάμοι.

«Πρέπει να λάβουμε μέτρα άμεσα για να περιοριστούν οι συνέπειες (της πανδημίας) στα κορίτσια και στις οικογένειές τους», προτρέπει η Χενριέτα Φορ. «Ανοίγοντας τα σχολεία» και «διασφαλίζοντας πρόσβαση σε φροντίδες και κοινωνικές υπηρεσίες» και «εφαρμόζοντας τους νόμους και κατάλληλες πολιτικές», «μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο οι γάμοι να κλέψουν την παιδική ηλικία μικρών κοριτσιών», προσθέτει.

Σύμφωνα με τη UNICEF, 650 μικρά κορίτσια και νέες γυναίκες σε διεθνές επίπεδο έχουν παντρευτεί πριν κλείσουν τα 18. Οι μισοί από τους γάμους αυτούς έχουν γίνει σε πέντε χώρες: το Μπανγκλαντές, τη Βραζιλία, την Αιθιοπία, την Ινδία και τη Νιγηρία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε δημοσιοποιήσει το 2020 η UNICEF, το ποσοστό των κοριτσιών που παντρεύονται προτού κλείσουν τα 18 τους χρόνια φθάνει το 76% στον Νίγηρα και το 68% στη ΛΔ Κονγκό.

Το ποσοστό των αγοριών που παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18 τους είναι περίπου το ένα έκτο αυτού που καταγράφεται μεταξύ των κοριτσιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισχυρή έκρηξη στο Κάιρο μετά την άφιξη Τραμπ στο Σαρμ ελ Σέιχ ‑ Βίντεο

Κόσμος 13.10.2025
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές από τοπικά μέσα, η έκρηξη σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση

Βίντεο: 45χρονος με τσεκούρι σπάει αυτοκίνητο και σπίτια, συνελήφθη στα Βριλήσσια

Ελλάδα 13.10.2025
Ο 45χρονος είναι γνώριμος των Αρχών αφού έχει απασχολήσει στο παρελθόν για κλοπές και ναρκωτικά

Ρόδος: Εννέα μήνες φυλάκιση με αναστολή σε Δανή τουρίστρια που κατέβασε την ελληνική σημαία

Ελλάδα 13.10.2025
Ένοχη κρίθηκε σήμερα το μεσημέρι από το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου η 28χρονη αλλοδαπή από τη Δανία

Η Χαμάς ανακοίνωσε τα ονόματα τεσσάρων ομήρων των οποίων τα πτώματα θα παραδοθούν σήμερα

Κόσμος 13.10.2025
Έντονη διαμαρτυρία των οικογενειών των θυμάτων και των ομήρων

Σοκ στα Χανιά: 15χρονη βρέθηκε αιμόφυρτη και μεθυσμένη σε πάρκο ‑ Συνελήφθη η μητέρα της

Ελλάδα 13.10.2025
Σύμφωνα με πληροφορίες, την 15χρονη εντόπισε ξαπλωμένη ένας περαστικός, λίγο μετά τη 1:30 το βράδυ, ο οποίος κάλεσε απευθείας την αστυνομία.

Στέφανος Τσιτσιπάς: Θα αγωνιστεί στο πλουσιότερο τουρνουά επίδειξης τένις στον κόσμο

Αθλητικά Νέα 13.10.2025
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα λάβει μέρος στο «Six Kings Slam», το οποίο θα διεξαχθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας κι είναι το πλουσιότερο τουρνουά επίδειξης τένις στον κόσμο.

Απελευθερώθηκε και ο Εβιατάρ Ντέιβιντ, ο όμηρος που αναγκάστηκε να σκάψει τον τάφο του

Κόσμος 13.10.2025
Στο βίντεο φαινόταν να σκάβει και να λέει στην κάμερα πως πεινάει

Λαμία: Καθηγήτρια κατέρρευσε μπροστά στους συναδέλφους της και κατέληξε λίγο αργότερα

Ελλάδα 13.10.2025
Η άτυχη γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της μπροστά στα μάτια των συναδέλφων της

Ξεμπλοκάρει η οικοδομή: Πράσινο φως από το ΣτΕ για το Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει το ΝΟΚ

Ελλάδα 13.10.2025
Κρίθηκε συνταγματικό και νόμιμο το Περιβαλλοντικό Ισοδύναμο Αναβάθμισης των πόλεων