E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το Perseverance ξεκίνησε τον «περίπατό» του στον Αρη και έστειλε φωτογραφίες

Το ρομπότ της NASA πραγματοποίησε τα πρώτα του 6,5 μέτρα στον Άρη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/3/2021 | 12:56

Το Perseverance ξεκίνησε τον «περίπατό» του στον Αρη και έστειλε φωτογραφίες

Το νέο ρομποτικό ρόβερ Perseverance της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έβαλε μπροστά τις μηχανές του και για μισή ώρα διήνυσε διστακτικά τα πρώτα του 6,5 μέτρα στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Παράλληλα, τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες από τα ίχνη που άφησαν οι τροχοί του στο κοκκινωπό αμμώδες αρειανό έδαφος.

Οι μηχανικοί στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA δήλωσαν με ικανοποίηση ότι το εξάτροχο ρόβερ μεγέθους αυτοκινήτου τα καταφέρνει καλύτερα και από τις δοκιμές του στη Γη.

Το Perseverance, το οποίο προσεδαφίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου στον μεγάλο κρατήρα Γιέζερο, κάποτε αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού, έχει λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα από το προηγούμενο αμερικανικό ρόβερ στον Άρη, το Curiosit, που ακόμη βρίσκεται εν λειτουργία. Επίσης το νέο ρόβερ, είναι σε θέση να διασχίσει μεγαλύτερη απόσταση μέσα σε μια μέρα, γύρω στα 200 μέτρα, επειδή είναι ικανό να αποφεύγει καλύτερα τα διάφορα εμπόδια, όπως μεγάλους βράχους και παγίδες άμμου.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες της NASA μελετούν τα διαθέσιμα δεδομένα για τη γύρω περιοχή, προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι η καλύτερη διαδρομή για το ρόβερ. Η τελική απόφαση τους πιθανώς θα ληφθεί, αφού το μικρό ρομποτικό ελικόπτερο Ingenuity βάρους δύο κιλών πετάξει και κατοπτεύει τη «γειτονιά» του ρόβερ (θα είναι η πρώτη φορά που ένα drone θα πετάξει σε άλλο κόσμο). Προς το παρόν, το ελικοπτεράκι βρίσκεται προσδεμένο κάτω από την «κοιλιά» του ρόβερ.

Το Perseverance, το οποίο προγραμματίζεται να διανύσει 15 χιλιόμετρα μέσα στο επόμενο αρειανό έτος (αντιστοιχεί σε περίπου δύο γήινα έτη), είναι το πιο εξελιγμένο κινητό εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει σταλεί σε άλλο πλανήτη ή δορυφόρο, με στόχο την αναζήτηση ιχνών μικροβιακής ζωής, χάρη στα πολλά επιστημονικά όργανα, το ρομποτικό βραχίονα και τις υψηλής ανάλυσης κάμερες του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λάρισα: Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση του βρέφους που κάηκε από καυτό λάδι

Ελλάδα 26.10.2025
Εξετάζεται η μεταφορά του σε εξειδικευμένο κέντρο εγκαυμάτων, ενώ η κατάστασή του είναι εξαιρετικά σοβαρή

Μουσείο του Λούβρου: Δυο συλλήψεις για τη ληστεία, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης

Κόσμος 26.10.2025
Οι δύο άνδρες, περίπου 30 ετών, στο διαμέρισμα Σεν Ντενί, θεωρούνται ότι μετείχαν στην ομάδα των τεσσάρων δραστών

Η Αθήνα στριμώχνεται στο Μετρό: Εκρηκτική άνοδος των επιβατών πάνω από 13% την τελευταία διετία

Ελλάδα 26.10.2025
Την περασμένη Δευτέρα, η κυκλοφορία «έσπασε» τα κοντέρ και οι διελεύσεις επιβατών εκτινάχθηκαν στις 68.400

Βορίδης για την επίθεση σε εστιατόριο στο Ηράκλειο: Δεν με εκπλήσσουν, ούτε με φοβίζουν οι άθλιες πρακτικές τους

Ελλάδα 26.10.2025
Ο πρώην υπουργός δέχθηκε επίθεση με αβγά και συνθήματα το βράδυ του Σαββάτου -

Τραγωδία με έναν νεκρό στη Λαμία, μετά από πυρκαγιά

Ελλάδα 26.10.2025
Το θύμα είναι άνδρας περίπου 60 ετών

H Θεσσαλονίκη που γιορτάζει τα 113 χρόνια από την απελευθέρωση

Ελλάδα 26.10.2025
Το πρωί πραγματοποιήθηκε έπαρση σημαίας στον Λευκό Πύργο

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της 16χρονης στο Γκάζι – Το κλαμπ σέρβιρε αλκοόλ σε ανήλικους

Ελλάδα 26.10.2025
Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών θα δώσουν πολύτιμα στοιχεία στην έρευνα

Καιρός: Ανοιξη με υψηλές θερμοκρασίες έως και την Πέμπτη

Καιρός 26.10.2025
Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα και τις επόμενες ημέρες

«Αδιέξοδο» στο δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία: «Δεν είναι έτοιμη» η ΕΕ

Κόσμος Χτες
Μιλώντας στο Politico, η Χατζά Λαμπίμπ προειδοποίησε ότι απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά για να διασφαλιστεί ότι οι νομικοί κίνδυνοι θα ελαχιστοποιηθούν προτού το σχέδιο προχωρήσει.