E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ελασσόνα: «Έλεγα θεέ μου κάνε το σχολείο να αντέξει άλλα 30 δευτερόλεπτα»

Συγκλονιστικά είναι τα όσα αφηγείται για τον σεισμό 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου στο Δαμάσι Τυρνάβου

Δημοσίευση 5/3/2021 | 14:55

Ελασσόνα: «Έλεγα θεέ μου κάνε το σχολείο να αντέξει άλλα 30 δευτερόλεπτα»

Συγκλονιστικά είναι τα όσα αφηγείται για τον σεισμό 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου στο Δαμάσι Τυρνάβου, Γρηγόρης Λέτσιος, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο σχολείο.

«Εκείνη τη στιγμή του ισχυρού σεισμού το μόνο που παρακαλούσα κι έλεγα ήταν “θεέ μου, κάνε ακόμη 30 δευτερόλεπτα να αντέξει το κτίριο”, να μην καταρρεύσει και μας καταπλακώσει… Και ο Θεός μας έκανε τη χάρη», είπε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm».

Η άμεση παρέμβαση του (και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών) υπήρξε καθοριστική για να βγούν με ασφάλεια οι 63 μαθητές του σχολικού συγκρότηματος που υπέστη σοβαρότατες ζημιές.

Ο κ. Λέτσιος εξιστορώντας αρχικά το πώς έζησε ο ίδιος, οι μαθητές και οι υπόλοιποι δάσκαλοι την ημέρα του καταστροφικού ισχυρού σεισμού των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανέφερε πως τίποτα στο σχολείο δεν προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν.

«’Ηταν όλα όμορφα εκείνη την ημέρα. ‘Ημασταν χαρούμενοι γιατί μια μέρα νωρίτερα το σχολείο μας είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας σε διαγωνισμό λογοτύπου και αφίσας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Με το έργο των μαθητών της ΣΤ’ τάξης, το σχολείο μας πήρε την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλα τα σχολεία της Θεσσαλίας και το λογότυπο και η αφίσα θα είναι η επίσημη αφίσα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μια τεράστια επιτυχία για ένα μικρό σχολείο σε ένα χωριό του νομού Λάρισας. Και ήμασταν πολύ χαρούμενοι», είπε αρχικά ο διευθυντής.

«Άκουγα φωνές, κλάμματα»

Ο σεισμός βρήκε τα παιδιά μέσα στις αίθουσες, στη διάρκεια της πέμπτης διδακτικής ώρας και όπως λέει ο κ.Λέτσιος «ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, άρχισε η γη να χορεύει κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια μας. Το κτίριο άρχισε να κουνιέται συθέμελα, δεξιά – αριστερά, πάνω – κάτω, με φοβερό κρότο και βοή. Εκείνη τη στιγμή, διατήρησα τη ψυχραιμία μου και χωρίς να σκεφτώ και να προστατευτώ, έτρεξα από το γραφείο μου στον επάνω όροφο του σχολείου που ήταν οι τέσσερις τάξεις».

Αντικείμενα, γυψοσανίδες, μεσοτοιχίες, σοβάδες έπεφταν στο χώρο, όπως λέει ο διευθυντής, ενώ στο διάδρομο τα πάντα είχαν σκοτεινιάσει από το σύννεφο σκόνης που είχαν δημιουργηθεί, από τα μπάζα που κατέρρεαν. «Άκουγα φωνές, κραυγές, κλάμματα… δεν έβλεπα μπροστά μου. Στην πρώτη αίθουσα που μπήκα, το μάτι που έπεσε στο πρώτο θρανίο και είδα το παιδί να βρίσκεται από κάτω. Τότε σκέφτηκα: “ίσως να είμαστε τυχεροί”. Τα παιδιά με τους δασκάλους είχαν εφαρμόσει το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης και το ευτύχημα είναι πως λόγω του κορονοϊού το κάθε παιδί είχε το δικό του θρανίο και αρκετό χώρο για να προφυλαχτεί».

Μετά από αρκετά δευτερόλεπτα, περίπου 20 – 25, πρόσθεσε ο κ Λέτσιος, η γη σταμάτησε να κουνάει και τότε δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το κτίριο. «Σηκώθηκαν τα παιδιά με τάξη, με ασφάλεια, με γρήγορο βηματισμό και με τους δασκάλους κατέβηκαν τη σκάλα. Έλεγξα όλες τις τάξεις εάν υπάρχει κανένα εγκλωβισμένο παιδάκι. Όντως ήταν ένα κοριτσάκι το οποίο είχε παγώσει από τον φόβο του, κλαίγοντας και από το σοκ που είχε υποστεί. Το ηρέμησα, το έβγαλα από την τάξη και το παρέδωσα σε μια δασκάλα. Συνέχισα να ψάχνω τις τάξεις και όταν είδα ότι δεν υπήρχε άλλο παιδί εγκλωβισμένο και ήμουν σίγουρος ότι όλοι είχαν κατέβει κάτω και δεν υπήρχε μαθητής τραυματισμένος ή χτυπημένος, έκλεισα τον γενικό διακόπτη και βγήκαμε όλοι στην αυλή. Μετρηθήκαμε ανά τάξη, βρεθήκαμε όλοι παρόντες, μαθητές, δάσκαλοι και εκεί τελείωσε το κακό».

Σχετικά με το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να συγχαρεί τον ίδιο και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για την ψυχραιμία και την αφοσίωση τους ο κ.Λέτσιος είπε πως ο πρωθυπουργός τους υποσχέθηκε πως τη νέα σχολική χρονιά θα έχουν ένα καινούργιο σχολείο για να κάνουν τα μαθήματά τους, τα οποία έως το καλοκαίρι θα γίνονται στο διεθνές σχολείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός για φωτιές και σήμερα: Οι περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και σήμερα (6/7) σε περιοχές των Περιφερειών Κρήτης και Βορείου Αιγαίου.

Κρήτη: Νεκρός σκύλος που έφαγε λαγοκέφαλο

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ένα συγκλονιστικό περιστατικό έλαβε χώρα σε παραλία της Κρήτης, όταν σκυλίτσα έπεσε νεκρή, αφού έφαγε έναν λαγοκέφαλο που βρισκόταν στην άκρη του δρόμου.

Το τοξικό νέφος από την πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης έφτασε ως την Κόρινθο

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Σε συναγερμό η Θεσσαλονίκη για το τοξικό νέφος που κάλυψε την πόλη από την πυρκαγιά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και μονάδες ανακύκλωσης στο Ωραιόκαστρο, ενώ οι αρχές προειδοποιούν για προληπτικά μέτρα, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες

Εφιάλτης σε ταξί για τέσσερις ανήλικους: «Δώστε 40 ευρώ ή θα σας πλακώσω»

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Τέσσερις ανήλικοι κατήγγειλαν απόπειρα υπερχρέωσης και λεκτικές απειλές από οδηγό ταξί στη διαδρομή ΚΤΕΛ Κηφισού – λιμάνι Πειραιά.

Νεκρός άνδρας σε διαμέρισμα στο Παγκράτι – Τι κατήγγειλε γειτόνισσα

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Πολίτης κάλεσε τις Αρχές λόγω της δυσοσμίας από το διαμέρισμα - Πληροφορίες αναφέρουν πως τα δύο αδέρφια, που έμεναν μαζί, αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα - Εξετάζονται όλα τα σενάρια

Θρήνος στην Κρήτη: Νεκρή στο ΙΧ της βρέθηκε η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνογιαννάκη, ερευνώνται τα αίτια

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Η 46χρονη εντοπίστηκε νεκρή μέσα σε αυτοκίνητο, σε γκαράζ στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα στην Αττική που εκτελούσαν θερμές εργασίες σε μέρα με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Πυροσβεστικό Σώμα υπενθυμίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών εξακολουθεί να οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια

Μακελειό σε γιορτή της 4ης Ιουλίου στη Νέα Υόρκη – Οκτώ τραυματίες, οι 4 παιδιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μαρτυρίες μιλούν για άνδρα που ήταν ντυμένος στα μαύρα και φορούσε μαύρη μάσκα σκι, ο οποίος πυροβόλησε πολλές φορές προς το πλήθος, που έκανε μπάρμπεκιου σε αυλή

Θεσσαλονίκη: Συγκλονιστικό βίντεο ‑ drone από τις καμένες εκτάσεις σε Ωραιόκαστρο και Φιλοθέη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αποκαρδιωτικές εικόνες από την καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στα όρια των δήμων Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά

Επίδομα αδείας 2026: Τι αλλάζει φέτος και ποιοι εργαζόμενοι επηρεάζονται

Ελλάδα Χτες
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ από 1η Απριλίου, αλλάζουν τα ποσά του επιδόματος αδείας για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά