E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ελασσόνα: «Έλεγα θεέ μου κάνε το σχολείο να αντέξει άλλα 30 δευτερόλεπτα»

Συγκλονιστικά είναι τα όσα αφηγείται για τον σεισμό 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου στο Δαμάσι Τυρνάβου

Δημοσίευση 5/3/2021 | 14:55

Ελασσόνα: «Έλεγα θεέ μου κάνε το σχολείο να αντέξει άλλα 30 δευτερόλεπτα»

Συγκλονιστικά είναι τα όσα αφηγείται για τον σεισμό 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου στο Δαμάσι Τυρνάβου, Γρηγόρης Λέτσιος, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο σχολείο.

«Εκείνη τη στιγμή του ισχυρού σεισμού το μόνο που παρακαλούσα κι έλεγα ήταν “θεέ μου, κάνε ακόμη 30 δευτερόλεπτα να αντέξει το κτίριο”, να μην καταρρεύσει και μας καταπλακώσει… Και ο Θεός μας έκανε τη χάρη», είπε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm».

Η άμεση παρέμβαση του (και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών) υπήρξε καθοριστική για να βγούν με ασφάλεια οι 63 μαθητές του σχολικού συγκρότηματος που υπέστη σοβαρότατες ζημιές.

Ο κ. Λέτσιος εξιστορώντας αρχικά το πώς έζησε ο ίδιος, οι μαθητές και οι υπόλοιποι δάσκαλοι την ημέρα του καταστροφικού ισχυρού σεισμού των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανέφερε πως τίποτα στο σχολείο δεν προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν.

«’Ηταν όλα όμορφα εκείνη την ημέρα. ‘Ημασταν χαρούμενοι γιατί μια μέρα νωρίτερα το σχολείο μας είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας σε διαγωνισμό λογοτύπου και αφίσας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Με το έργο των μαθητών της ΣΤ’ τάξης, το σχολείο μας πήρε την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλα τα σχολεία της Θεσσαλίας και το λογότυπο και η αφίσα θα είναι η επίσημη αφίσα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μια τεράστια επιτυχία για ένα μικρό σχολείο σε ένα χωριό του νομού Λάρισας. Και ήμασταν πολύ χαρούμενοι», είπε αρχικά ο διευθυντής.

«Άκουγα φωνές, κλάμματα»

Ο σεισμός βρήκε τα παιδιά μέσα στις αίθουσες, στη διάρκεια της πέμπτης διδακτικής ώρας και όπως λέει ο κ.Λέτσιος «ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, άρχισε η γη να χορεύει κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια μας. Το κτίριο άρχισε να κουνιέται συθέμελα, δεξιά – αριστερά, πάνω – κάτω, με φοβερό κρότο και βοή. Εκείνη τη στιγμή, διατήρησα τη ψυχραιμία μου και χωρίς να σκεφτώ και να προστατευτώ, έτρεξα από το γραφείο μου στον επάνω όροφο του σχολείου που ήταν οι τέσσερις τάξεις».

Αντικείμενα, γυψοσανίδες, μεσοτοιχίες, σοβάδες έπεφταν στο χώρο, όπως λέει ο διευθυντής, ενώ στο διάδρομο τα πάντα είχαν σκοτεινιάσει από το σύννεφο σκόνης που είχαν δημιουργηθεί, από τα μπάζα που κατέρρεαν. «Άκουγα φωνές, κραυγές, κλάμματα… δεν έβλεπα μπροστά μου. Στην πρώτη αίθουσα που μπήκα, το μάτι που έπεσε στο πρώτο θρανίο και είδα το παιδί να βρίσκεται από κάτω. Τότε σκέφτηκα: “ίσως να είμαστε τυχεροί”. Τα παιδιά με τους δασκάλους είχαν εφαρμόσει το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης και το ευτύχημα είναι πως λόγω του κορονοϊού το κάθε παιδί είχε το δικό του θρανίο και αρκετό χώρο για να προφυλαχτεί».

Μετά από αρκετά δευτερόλεπτα, περίπου 20 – 25, πρόσθεσε ο κ Λέτσιος, η γη σταμάτησε να κουνάει και τότε δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το κτίριο. «Σηκώθηκαν τα παιδιά με τάξη, με ασφάλεια, με γρήγορο βηματισμό και με τους δασκάλους κατέβηκαν τη σκάλα. Έλεγξα όλες τις τάξεις εάν υπάρχει κανένα εγκλωβισμένο παιδάκι. Όντως ήταν ένα κοριτσάκι το οποίο είχε παγώσει από τον φόβο του, κλαίγοντας και από το σοκ που είχε υποστεί. Το ηρέμησα, το έβγαλα από την τάξη και το παρέδωσα σε μια δασκάλα. Συνέχισα να ψάχνω τις τάξεις και όταν είδα ότι δεν υπήρχε άλλο παιδί εγκλωβισμένο και ήμουν σίγουρος ότι όλοι είχαν κατέβει κάτω και δεν υπήρχε μαθητής τραυματισμένος ή χτυπημένος, έκλεισα τον γενικό διακόπτη και βγήκαμε όλοι στην αυλή. Μετρηθήκαμε ανά τάξη, βρεθήκαμε όλοι παρόντες, μαθητές, δάσκαλοι και εκεί τελείωσε το κακό».

Σχετικά με το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να συγχαρεί τον ίδιο και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για την ψυχραιμία και την αφοσίωση τους ο κ.Λέτσιος είπε πως ο πρωθυπουργός τους υποσχέθηκε πως τη νέα σχολική χρονιά θα έχουν ένα καινούργιο σχολείο για να κάνουν τα μαθήματά τους, τα οποία έως το καλοκαίρι θα γίνονται στο διεθνές σχολείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σαντορίνη: Τελεσίγραφο ξενοδόχων στην Trivago ‑ «Πληρώστε καμπάνια προβολής ή πάμε δικαστικά»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνη Παγώνη, η Trivago θα πρέπει να προχωρήσει με δικά της έξοδα σε μία ακριβή διαφημιστική καμπάνια για το νησί

Πέθανε η Πάολα Ρεβενιώτη σε ηλικία 68 ετών

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ποια ήταν η Πάολα Ρεβενιώτη

Ιός Δυτικού Νείλου: Πού εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του 2026 και τι προειδοποιεί ο ΕΟΔΥ

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της φετινής περιόδου και καλεί τους πολίτες να τηρούν άμεσα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Τόκιο: Συνελήφθη γυναίκα που έραψε τα χείλια της συγκατοίκου της

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Το θύμα ζήτησε βοήθεια με σημείωμα

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 54χρονη που κρατούσε δύο ανήλικα παιδιά σε «τρώγλη» με ακαθαρσίες ζώων

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Το περιστατικό ήρθε στο φως το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από επώνυμες καταγγελίες που κινητοποίησαν τις αρχές

11 τραυματίες από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, οι 3 διασωληνωμένοι

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ανησυχία για φορτηγό με δεξαμενή προπανίου που είναι μέσα στην επιχείρηση

Διασωληνωμένος νεαρός που τραυματίστηκε σοβαρά μετά από βουτιά στη Σκάλα Περαίας

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Στο σημείο που βούτηξε τα νερά είναι αρκετά ρηχά, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι

Η Γερουσιαστής από την Παραγουάη έβρισε τον Εμπαπέ: «Ο πουτ...ς γιος δεν έδωσε το χέρι στον τερματοφύλακά μας»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
«Ένας Γάλλος δεν θα το έκανε ποτέ αυτό. Η Γαλλία είναι ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, ο Ρενέ Ντεκάρτ, ο Μοντεσκιέ, ο Βίκτορ Ουγκό, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ» είπε στη Γερουσία η Σελέστε Αμαρίγια

15χρονος μαθητής μαχαίρωσε καθηγήτρια στην Ουαλία ‑ Η παιδική εγκληματικότητα έχει ξεφύγει

Κόσμος 09.07.2026
Καθηγήτρια στην Ουαλία κατέθεσε ότι μαθητής τη μαχαίρωσε στο κεφάλι μέσα σε τάξη. Ο 16χρονος αρνείται την απόπειρα ανθρωποκτονίας

Πυρκαγιά τα ξημερώματα στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο ‑ Με αναπνευστικά προβλήματα δύο ασθενείς

Ελλάδα 09.07.2026
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (9/7) στον 1ο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο» σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές και πυροσβεστικές Αρχές.

Δήμος Αθηναίων: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν κλιματιστικό και πώς να κάνετε αίτηση

Οικονομία 09.07.2026
Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει δωρεάν 100 κλιματιστικά ενεργειακής κλάσης Α σε ευάλωτα νοικοκυριά, με αιτήσεις έως τις 19 Ιουλίου 2026 αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.