E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Τυρνάβου και Φαρκαδόνας και η Ποταμιά Ελασσόνας

Την απόφαση έλαβε η Πολιτική Προστασία

Δημοσίευση 5/3/2021 | 13:53

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Τυρνάβου και Φαρκαδόνας και η Ποταμιά Ελασσόνας

Η Ελασσόνα και οι γύρω περιοχές δοκιμάζονται από αλλεπάλληλους σεισμούς, οι οποίοι έχουν προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα και γι’ αυτό τον λόγο κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 03-03-2021 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για ένα (6) μήνες, ήτοι έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021.

Κατέρρευσε κι άλλο τμήμα της εκκλησίας στο Μεσοχώρι – Έπεσαν ρολόι και καμπαναριό

Ο νέος σεισμός που έγινε το βράδυ της Πέμπτης (04.03.2021) αναστάτωσε τους πάντες και δεν άφησε ανεπηρέαστο το ήδη λαβωμένο χωριό του Μεσοχωρίου.

Η εκκλησία της περιοχής, ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, είχε χάσει το ένα τμήμα της, καταστράφηκε ακόμα περισσότερο όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του Larissanet.gr.

Μετά την σεισμική δόνηση που ήταν ισχυρή έπεσε ολοκληρωτικά το καμπαναριό και το ρολόι της.

Οι σεισμολόγοι πάντως είναι ανήσυχοι και Λέκκας και Τσελέντης μιλούν στο newsit.gr για τον χθεσινοβραδινό ισχυρό σεισμό των 5, 9 ρίχτερ εκφράζοντας o καθένας και διαφορετική άποψη για το αν πρόκειται για νέο σεισμό ή όχι, μετά το 6άρι που χτύπησε την Ελασσόνα πριν από δύο ημέρες.

«Πρόκειται για καινούρια προέκταση ενός υφιστάμενου ρήγματος, και συγκεκριμένα αυτό του Τυρνάβου» λέει στο newsit.gr o Ευθύμης Λέκκας και προσθέτει: «Έχουμε δηλαδή ένα νέο σημείο που έδωσε ένα νέο κύριο σεισμό. Η σεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει μερικές εβδομάδες και ο μεγαλύτερος μετασεισμός που μπορεί να δώσει, θα φτάσει τα 5, 4 ρίχτερ.

Είμαστε όμως τώρα σε διπλή περιπέτεια, με δύο σεισμικά σημεία. Υπάρχει συσσώρευση δυνάμεων μεγάλη και αντίστοιχη εκτόνωση». Όπως τονίζει ο κος Λέκκας, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στα σπίτια μιας και δέχονται συνέχεια πολλαπλά χτυπήματα. «Ήδη χτες είχαμε και νέες ζημιές που τώρα αξιολογούνται» καταλήγει ο κος Λέκκας.

«Μετασεισμός το χθεσινό 5,9» λέει ο Άκης Τσελέντης

Αντίθετη άποψη από αυτή του Ευθύμη Λέκκα εκφράζει ο Άκης Τσελέντης ο οποίος μιλώντας στο newsit.gr σημείωσε πως το χθεσινοβραδινό 5,9 ήταν ένας ισχυρός μετασεισμός των 6 ρίχτερ που χτύπησαν την Ελασσόνα την

Τετάρτη 3 Μαρτίου. Όπως εξηγεί ο ίδιος:

«Είναι ένα μετασεισμός, το κέντρο του οποίου βρίσκεται στον ίδιο σεισμογενή χώρο που έδωσε και τον σεισμό

των 6 ρίχτερ. Είναι ένα ρήγμα που περιβάλλεται από άλλα μικρότερα ρήγματα, είναι δηλαδή μια συστοιχία ρηγμάτων. Θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς πάνω σε αυτόν τον μετασεισμό, οι οποίοι θα τραβήξουν σε βάθος χρόνου. Θα πάρει μήνες για να εκτονωθεί η κατάσταση. Οι μετασεισμοί μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 5, 7 ρίχτερ».

Σύμφωνα με τον κο Τσελέντη τα μέτρα που θα αποφασιστούν ειδικά για την ενίσχυση των κτιρίων, θα χρειαστούν μεγάλη προσοχή μιας και μερικά κτίρια είναι ήδη σε τόσο κακή κατάσταση που ίσως δεν υπάρχει νόημα αναστήλωσης/επισκευής. Άλλωστε σύμφωνα με τον κο Τσελέντη, τα κτίρια θα χτυπηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα και γι’ αυτό το κοινό θα πρέπει να βρεθεί για αρκετό καιρό εκτός των σπιτιών και ειδικά σε όσα δεν έχουν πάρει ακόμα χαρακτηρισμό από τους μηχανικούς.

Νέοι σεισμογράφοι στην περιοχή για παρακολούθηση του φαινομένου
Νέοι σεισμογράφοι τοποθετήθηκαν στην περιοχή του σεισμικού όγκου προκειμένου να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση του μετασεισμικού φαινομένου, όπως δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος συμμετέχει σε συνάντηση σεισμολόγων που πραγματοποιείται στο Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου για να εξετάσουν το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη.

Στη συνάντηση μετέχουν μεταξύ άλλων ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναίκες σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί με το DNA νεκρών συντρόφων τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νέο ντοκιμαντέρ διερευνά την αμφιλεγόμενη πρακτική της «μεταθανάτιας τεκνοποίησης» - «Είναι η ανθρώπινη ανάγκη να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι»

Πάτρα: Αγνοείται 16χρονη μαθήτρια που επέστρεφε από εξετάσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εξαφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης 4 Ιουνίου, μετά τη λήξη των ενδοσχολικών προαγωγικών εξετάσεων

Βρετανία: Επίθεση με βαλλίστρα σε πανεπιστήμιο – Ένας σοβαρά τραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το θύμα, υπάλληλος ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ανω Λιόσια: Πυροβολισμοί και συμπλοκή – 13 συλλήψεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι εμπλεκόμενοι έκαναν χρήση καραμπινών, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές στον οικισμό

Γαλλία: Σορός παιδιού με ρούχα παρόμοια με της 11χρονης Λιάνας εντοπίστηκε σε σιλό σιτηρών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τις επόμενες ώρες η σορός θα εξεταστεί από ιατροδικαστή για την επίσημη ταυτοποίησή της

Υπάτιος Πατμάνογλου: Συγκλονιστική ανάρτηση 9 χρόνια μετά το τροχαίο που του στέρησε σύζυγο και γιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πατέρας που έχασε σύζυγο και παιδί σε θανατηφόρο τροχαίο στην Αθηνών - Λαμία το 2017 μοιράστηκε συγκινητική φωτογραφία του γιου του

Καλαμάτα: Η θεία των κοριτσιών δεν μπορεί να αναλάβει την επιμέλειά τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Σάββατο απολογείται ο 41χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου του, της 39χρονης Βασιλικής

Γυναίκα κλέβει θαμώνες σε καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης – Αναστάτωση στην περιοχή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επιχειρηματίες και πολίτες που ήρθαν σε επαφή μαζί της εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Γαλλία: Σορός εντοπίστηκε κοντά στο σημείο εξαφάνισης της 11χρονης Λιχάνα – Ειδοποιήθηκε η οικογένεια

Κόσμος Χτες
Η σορός ανακαλύφθηκε μέσα σε σιλό σιτηρών εγκαταλελειμμένου εργοστασίου που παρέμενε κλειστό για πάνω από 15 χρόνια.

Ο χάρτης με τους καρχαρίες στην Ελλάδα ‑ Σε ποιες θάλασσες κόβουν βόλτες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ποια είδη και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας κάνουν την εμφάνισή τους