E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Τυρνάβου και Φαρκαδόνας και η Ποταμιά Ελασσόνας

Την απόφαση έλαβε η Πολιτική Προστασία

Δημοσίευση 5/3/2021 | 13:53

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Τυρνάβου και Φαρκαδόνας και η Ποταμιά Ελασσόνας

Η Ελασσόνα και οι γύρω περιοχές δοκιμάζονται από αλλεπάλληλους σεισμούς, οι οποίοι έχουν προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα και γι’ αυτό τον λόγο κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 03-03-2021 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για ένα (6) μήνες, ήτοι έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021.

Κατέρρευσε κι άλλο τμήμα της εκκλησίας στο Μεσοχώρι – Έπεσαν ρολόι και καμπαναριό

Ο νέος σεισμός που έγινε το βράδυ της Πέμπτης (04.03.2021) αναστάτωσε τους πάντες και δεν άφησε ανεπηρέαστο το ήδη λαβωμένο χωριό του Μεσοχωρίου.

Η εκκλησία της περιοχής, ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, είχε χάσει το ένα τμήμα της, καταστράφηκε ακόμα περισσότερο όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του Larissanet.gr.

Μετά την σεισμική δόνηση που ήταν ισχυρή έπεσε ολοκληρωτικά το καμπαναριό και το ρολόι της.

Οι σεισμολόγοι πάντως είναι ανήσυχοι και Λέκκας και Τσελέντης μιλούν στο newsit.gr για τον χθεσινοβραδινό ισχυρό σεισμό των 5, 9 ρίχτερ εκφράζοντας o καθένας και διαφορετική άποψη για το αν πρόκειται για νέο σεισμό ή όχι, μετά το 6άρι που χτύπησε την Ελασσόνα πριν από δύο ημέρες.

«Πρόκειται για καινούρια προέκταση ενός υφιστάμενου ρήγματος, και συγκεκριμένα αυτό του Τυρνάβου» λέει στο newsit.gr o Ευθύμης Λέκκας και προσθέτει: «Έχουμε δηλαδή ένα νέο σημείο που έδωσε ένα νέο κύριο σεισμό. Η σεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει μερικές εβδομάδες και ο μεγαλύτερος μετασεισμός που μπορεί να δώσει, θα φτάσει τα 5, 4 ρίχτερ.

Είμαστε όμως τώρα σε διπλή περιπέτεια, με δύο σεισμικά σημεία. Υπάρχει συσσώρευση δυνάμεων μεγάλη και αντίστοιχη εκτόνωση». Όπως τονίζει ο κος Λέκκας, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στα σπίτια μιας και δέχονται συνέχεια πολλαπλά χτυπήματα. «Ήδη χτες είχαμε και νέες ζημιές που τώρα αξιολογούνται» καταλήγει ο κος Λέκκας.

«Μετασεισμός το χθεσινό 5,9» λέει ο Άκης Τσελέντης

Αντίθετη άποψη από αυτή του Ευθύμη Λέκκα εκφράζει ο Άκης Τσελέντης ο οποίος μιλώντας στο newsit.gr σημείωσε πως το χθεσινοβραδινό 5,9 ήταν ένας ισχυρός μετασεισμός των 6 ρίχτερ που χτύπησαν την Ελασσόνα την

Τετάρτη 3 Μαρτίου. Όπως εξηγεί ο ίδιος:

«Είναι ένα μετασεισμός, το κέντρο του οποίου βρίσκεται στον ίδιο σεισμογενή χώρο που έδωσε και τον σεισμό

των 6 ρίχτερ. Είναι ένα ρήγμα που περιβάλλεται από άλλα μικρότερα ρήγματα, είναι δηλαδή μια συστοιχία ρηγμάτων. Θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς πάνω σε αυτόν τον μετασεισμό, οι οποίοι θα τραβήξουν σε βάθος χρόνου. Θα πάρει μήνες για να εκτονωθεί η κατάσταση. Οι μετασεισμοί μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 5, 7 ρίχτερ».

Σύμφωνα με τον κο Τσελέντη τα μέτρα που θα αποφασιστούν ειδικά για την ενίσχυση των κτιρίων, θα χρειαστούν μεγάλη προσοχή μιας και μερικά κτίρια είναι ήδη σε τόσο κακή κατάσταση που ίσως δεν υπάρχει νόημα αναστήλωσης/επισκευής. Άλλωστε σύμφωνα με τον κο Τσελέντη, τα κτίρια θα χτυπηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα και γι’ αυτό το κοινό θα πρέπει να βρεθεί για αρκετό καιρό εκτός των σπιτιών και ειδικά σε όσα δεν έχουν πάρει ακόμα χαρακτηρισμό από τους μηχανικούς.

Νέοι σεισμογράφοι στην περιοχή για παρακολούθηση του φαινομένου
Νέοι σεισμογράφοι τοποθετήθηκαν στην περιοχή του σεισμικού όγκου προκειμένου να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση του μετασεισμικού φαινομένου, όπως δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος συμμετέχει σε συνάντηση σεισμολόγων που πραγματοποιείται στο Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου για να εξετάσουν το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη.

Στη συνάντηση μετέχουν μεταξύ άλλων ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εντοπίστηκε η σορός του 34χρονου δύτη στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Ελλάδα 25.03.2026
Η επιχείρηση για την ανάσυρση της σορού δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα

Ιράν: «Υπερβολικές οι απαιτήσεις Τραμπ» – Οι 5 όροι της Τεχεράνης για κατάπαυση του πυρός

Κόσμος 25.03.2026
Ιρανικός αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα θα τερματίσει τον πόλεμο μόνο όταν το αποφασίσει η ίδια και εφόσον ικανοποιηθούν οι δικές της προϋποθέσεις.

Πώς έγινε η τραγωδία με τις δύο νεκρές στον Βόλο: Συγκλονιστική μαρτυρία, «είδα άνθρωπο να φλέγεται στην αυλή»

Ελλάδα 25.03.2026
Γειτόνισσα περιέγραψε πως ένας γείτονας προσπάθησε να βοηθήσει τον άνθρωπο που φλεγόταν ρίχνοντας πάνω του μπουφάν

Τραγωδία στον Βόλο: Μάνα και κόρη νεκρές από έκρηξη σε σπίτι – Σοβαρά τραυματισμένος 39χρονος

Ελλάδα 25.03.2026
Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 στην περιοχή Αγία Παρασκευή και αποδίδεται πιθανώς σε φιάλη υγραερίου από σόμπα.

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποια τα εισοδηματικά κριτήρια και πόσα ευρώ δικαιούστε

Οικονομία 25.03.2026
Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα στο gov.gr, με στόχο οι πληρωμές να ολοκληρωθούν πριν το Πάσχα.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε πυραύλους προς το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln

Κόσμος 25.03.2026
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν, οι πύραυλοι ανάγκασαν το αεροπλανοφόρο που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή του Κόλπου «να αλλάξει θέση»

Τα νέα οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στην παρέλαση – Το αντι‑drone σύστημα «Κένταυρος», το «Aster 30» και η τορπίλη «Seahake‑4»

Ελλάδα 25.03.2026
Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τις εκλογές – Πώς τις διαβάζει το Μαξίμου

Πολιτική 25.03.2026
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τις εκλογές – Πώς τις διαβάζει το Μαξίμου

25η Μαρτίου: Δείτε live τη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

Ελλάδα 25.03.2026
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

25η Μαρτίου: Η Αθήνα έτοιμη για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση – Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ελλάδα 25.03.2026
Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11:00 - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

25η Μαρτίου: Η έπαρση της γαλανόλευκης στην Ακρόπολη – Βίντεο από τον Ιερό Βράχο

Ελλάδα 25.03.2026
Στις 08:00 το πρωί η ελληνική σημαία υψώθηκε στον Ιερό Βράχο, σηματοδοτώντας την έναρξη των εορτασμών για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.