E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι προβλέπουν οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στην Ελασσόνα

Παπαζάχος: Έρχεται δύσκολη εβδομάδα

Δημοσίευση 5/3/2021 | 08:48

Τι προβλέπουν οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στην Ελασσόνα

Άλλη μια νύχτα γεμάτη αγωνία έζησαν οι κάτοικοι της Ελασσόνας, οι οποίοι διανυκτέρευσαν σε σπίτια και σκηνές μετά τον ισχυρό μετασεισμό των 5,9 Ρίχτερ, που έγινε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και είχε βάθος 11,3 χλμ.

Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στο Δαμάσι, όπου περισσότερα από 80 σπίτια χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα. Χωρίς ρεύμα έμειναν τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι εξαιτίας της βλάβης στο δίκτυο, ενώ κατέρρευσαν τα μισογκρεμισμένα σπίτια που είχαν πληγεί από τον προχθεσινό σεισμό.

Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά στην περιοχή μεταβαίνει σήμερα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Παπαζάχος: Έρχεται δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς

Ο νέος ισχυρός μετασεισμός προκάλεσε έκπληξη στους σεισμολόγους καθώς ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος που δεν ήταν γνωστός, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου.

O καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μέσω της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» είπε ότι θα υπάρξει μια δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας και τόνισε την ανάγκη να μείνουν οι κάτοικοι μακριά από τα σπίτια τους.

«Όταν έχεις μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη, γίνονται πολλές φορές πολύ ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι θα φέρουν ετοιμόρροπα κτίρια σε κατάρρευση, θα προκαλέσουν νέους τραυματισμούς. Είδαμε χθες ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια, χωρίς τα σπίτι να είναι κατάλληλα Για την επόμενη εβδομάδα πρέπει να μείνουν εκτός σπιτιών. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι όλη δύσκολη. Δεν πρόκειται να ηρεμίσουμε. Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα έτσι θα πάμε» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο το 75% των μετασεισμών γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό.

Υπογράμμισε ότι «όταν κάποιος είναι έξω από τη ζώνη του ρήγματος και είναι τόσο μακριά, πχ ένας κάτοικος της Λάρισας, και μένει σε ένα σπίτι που δεν εμφάνισε κάτι, δεν έχει κανένα λόγο να μείνει εκτός του σπιτιού του».

Σε ότι αφορά στον σεισμό, έκανε λόγο για έναν «πάρα πολύ ισχυρό μετασεισμό, της τάξη του 6,1 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έγινε στο πιο δυτικό τμήμα αλλά μέσα στο χώρο της ακολουθίας. Δεν είναι σπάνιο σε αυτές τις περιπτώσεις».

Πρόσθεσε δε ότι ταν γίνονται τόσο μεγάλοι μετασεισμοί «είναι πολύ σπάνιο να έχουμε απανωτούς 3-4 μετασεισμούς, αντίστοιχου μεγέθους. Πραγματικό πολύ σπάνιο. Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι χώρες που η ευθανασία είναι νόμιμη: Τι ισχύει στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ποια η άποψη των Ελλήνων

Κόσμος 27.03.2026
Η ευθανασία επιτρέπεται σε περιορισμένο αριθμό χωρών και υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Νεπάλ: Ο πρώην ράπερ Μπαλέντρα Σαχ ορκίστηκε πρωθυπουργός

Κόσμος 27.03.2026
Πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του, κυκλοφόρησε ένα τραγούδι που συγκέντρωσε περισσότερα από 2.000.000 προβολές μέσα σε λίγες ώρες

Νοέλια Καστίγιο: Τo βίντεο που είχε δημοσιεύσει ο πατέρας της για να σταματήσει την ευθαvασία

Κόσμος 27.03.2026
Ο πατέρας της Νοέλια Καστίγιο που ήθελε να εμποδίσει την ευθανασία της, δημοσίευε βίντεο για να δείξει πώς η κόρη του κατάφερε να περπατήσει ξανά μετά την πτώση της από τον πέμπτο όροφο

Instagram: Νέα δυνατότητα λύνει ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στα posts

Tech + Science 27.03.2026
Μια από τις πιο συχνές «διορθώσεις» που ζητούσαν οι χρήστες γίνεται πλέον δυνατή μετά το post

Αγιο Φως: Πώς θα έρθει στην Ελλάδα εν μέσω πολέμου

Ελλάδα 27.03.2026
Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η διαδικασία για το Αγιο Φως και τη μεταφορά του στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, αν και το ΥΠΕΞ φέρεται να έχει και εναλλακτικές λύσεις

Το Netflix προχωράει σε αυξήσεις τιμών – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Tech + Science 27.03.2026
To Netflix προχώρησε σε νέες αυξήσεις των πακέτων της, στην αγορά “πιλότο”. Σύντομα λοιπόν, αναμένονται προσαραμογές σε όλον τον κόσμο

Τι αλλάζει για τα ΙΧ με τον νέο νόμο ‑ Νέοι κανόνες για ΚΤΕΟ, κάρτα καυσαερίων, ηλεκτρικά οχήματα

Ελλάδα 27.03.2026
Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τα χιλιόμετρα του οχήματος, τις πινακίδες και τα εισαγόμενα οχήματα

Κρήτη: Τρόμος για μαθήτριες στο πλοίο της γραμμής ‑ Γυμνός άντρας εισέβαλε στην καμπίνα τους

Ελλάδα 27.03.2026
Το σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής

Απλησίαστα τα πλοία για το Πάσχα: Η ακτινογραφία των τιμών

Οικονομία 27.03.2026
Ανατιμήσεις στα ακτοπλοϊκά