E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι προβλέπουν οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στην Ελασσόνα

Παπαζάχος: Έρχεται δύσκολη εβδομάδα

Δημοσίευση 5/3/2021 | 08:48

Τι προβλέπουν οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στην Ελασσόνα

Άλλη μια νύχτα γεμάτη αγωνία έζησαν οι κάτοικοι της Ελασσόνας, οι οποίοι διανυκτέρευσαν σε σπίτια και σκηνές μετά τον ισχυρό μετασεισμό των 5,9 Ρίχτερ, που έγινε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και είχε βάθος 11,3 χλμ.

Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στο Δαμάσι, όπου περισσότερα από 80 σπίτια χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα. Χωρίς ρεύμα έμειναν τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι εξαιτίας της βλάβης στο δίκτυο, ενώ κατέρρευσαν τα μισογκρεμισμένα σπίτια που είχαν πληγεί από τον προχθεσινό σεισμό.

Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά στην περιοχή μεταβαίνει σήμερα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Παπαζάχος: Έρχεται δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς

Ο νέος ισχυρός μετασεισμός προκάλεσε έκπληξη στους σεισμολόγους καθώς ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος που δεν ήταν γνωστός, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου.

O καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μέσω της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» είπε ότι θα υπάρξει μια δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας και τόνισε την ανάγκη να μείνουν οι κάτοικοι μακριά από τα σπίτια τους.

«Όταν έχεις μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη, γίνονται πολλές φορές πολύ ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι θα φέρουν ετοιμόρροπα κτίρια σε κατάρρευση, θα προκαλέσουν νέους τραυματισμούς. Είδαμε χθες ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια, χωρίς τα σπίτι να είναι κατάλληλα Για την επόμενη εβδομάδα πρέπει να μείνουν εκτός σπιτιών. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι όλη δύσκολη. Δεν πρόκειται να ηρεμίσουμε. Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα έτσι θα πάμε» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο το 75% των μετασεισμών γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό.

Υπογράμμισε ότι «όταν κάποιος είναι έξω από τη ζώνη του ρήγματος και είναι τόσο μακριά, πχ ένας κάτοικος της Λάρισας, και μένει σε ένα σπίτι που δεν εμφάνισε κάτι, δεν έχει κανένα λόγο να μείνει εκτός του σπιτιού του».

Σε ότι αφορά στον σεισμό, έκανε λόγο για έναν «πάρα πολύ ισχυρό μετασεισμό, της τάξη του 6,1 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έγινε στο πιο δυτικό τμήμα αλλά μέσα στο χώρο της ακολουθίας. Δεν είναι σπάνιο σε αυτές τις περιπτώσεις».

Πρόσθεσε δε ότι ταν γίνονται τόσο μεγάλοι μετασεισμοί «είναι πολύ σπάνιο να έχουμε απανωτούς 3-4 μετασεισμούς, αντίστοιχου μεγέθους. Πραγματικό πολύ σπάνιο. Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντιδράσεις φαρμακοποιών για την delivery παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η απάντησή τους - Τι υποστηρίζουν

Θεσσαλονίκη: Μαθητής έσωσε με λαβή Χάιμλιχ γυναίκα που παραλίγο να πνιγεί από γαρίδα

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η παρέμβασή του αποδείχθηκε καθοριστική

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για τη δολοφονία της 14χρονης από τον ράπερ

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Είχε αγοράσει φτυάρι και αλυσοπρίονα για να τη διαμελίσει

Πρωτομαγιά: Τι ισχύει με τις τράπεζες αύριο

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ καθάρισαν την πλατεία Ναυαρίνου μετά τον τελικό με την Μπιλμπάο

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων, Γιώργου Δημαρέλου έδωσε τα εύσημα στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ

Ving Rhames: Κατέρρευσε σε εστιατόριο ο γνωστός ηθοποιός ‑ Τα νεότερα για την υγεία του

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Ο 66χρονος ηθοποιός, γνωστός από τις ταινίες Mission: Impossible και Pulp Fiction, κατέρρευσε στο εστιατόριο Granville

Τριπλή επιστροφή ενοικίου για 50.000 υπαλλήλους ‑ Οι προϋποθέσεις και τα 3 SOS για να τα πάρετε

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Βάσει των όσων ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση

Ανδρας τραυμάτισε με σφυρί εφήβους «επειδή μιλούσαν δυνατά», ψέκασε με άγνωστη ουσία τρεις αστυνομικούς

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Το ένα από τα ανήλικα θύματα του 44χρονου άνδρα υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο πρόσωπο

Μακρίσια Ηλείας: Nεκρός o 13χρονος μαθητής μετά το σοκαριστικό τροχαίο με το πατίνι του

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Πώς συνέβη το δυστύχημα με το πατίνι που στοίχισε τη ζωή στον 13χρονο μαθητή

Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη δοκιμάζουν τη ρύθμιση των 72 δόσεων

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Οι οφειλέτες για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει όλα τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από το 2024 και μετά