E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι προβλέπουν οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στην Ελασσόνα

Παπαζάχος: Έρχεται δύσκολη εβδομάδα

Δημοσίευση 5/3/2021 | 08:48

Τι προβλέπουν οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στην Ελασσόνα

Άλλη μια νύχτα γεμάτη αγωνία έζησαν οι κάτοικοι της Ελασσόνας, οι οποίοι διανυκτέρευσαν σε σπίτια και σκηνές μετά τον ισχυρό μετασεισμό των 5,9 Ρίχτερ, που έγινε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και είχε βάθος 11,3 χλμ.

Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στο Δαμάσι, όπου περισσότερα από 80 σπίτια χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα. Χωρίς ρεύμα έμειναν τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι εξαιτίας της βλάβης στο δίκτυο, ενώ κατέρρευσαν τα μισογκρεμισμένα σπίτια που είχαν πληγεί από τον προχθεσινό σεισμό.

Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά στην περιοχή μεταβαίνει σήμερα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Παπαζάχος: Έρχεται δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς

Ο νέος ισχυρός μετασεισμός προκάλεσε έκπληξη στους σεισμολόγους καθώς ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος που δεν ήταν γνωστός, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου.

O καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μέσω της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» είπε ότι θα υπάρξει μια δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας και τόνισε την ανάγκη να μείνουν οι κάτοικοι μακριά από τα σπίτια τους.

«Όταν έχεις μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη, γίνονται πολλές φορές πολύ ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι θα φέρουν ετοιμόρροπα κτίρια σε κατάρρευση, θα προκαλέσουν νέους τραυματισμούς. Είδαμε χθες ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια, χωρίς τα σπίτι να είναι κατάλληλα Για την επόμενη εβδομάδα πρέπει να μείνουν εκτός σπιτιών. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι όλη δύσκολη. Δεν πρόκειται να ηρεμίσουμε. Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα έτσι θα πάμε» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο το 75% των μετασεισμών γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό.

Υπογράμμισε ότι «όταν κάποιος είναι έξω από τη ζώνη του ρήγματος και είναι τόσο μακριά, πχ ένας κάτοικος της Λάρισας, και μένει σε ένα σπίτι που δεν εμφάνισε κάτι, δεν έχει κανένα λόγο να μείνει εκτός του σπιτιού του».

Σε ότι αφορά στον σεισμό, έκανε λόγο για έναν «πάρα πολύ ισχυρό μετασεισμό, της τάξη του 6,1 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έγινε στο πιο δυτικό τμήμα αλλά μέσα στο χώρο της ακολουθίας. Δεν είναι σπάνιο σε αυτές τις περιπτώσεις».

Πρόσθεσε δε ότι ταν γίνονται τόσο μεγάλοι μετασεισμοί «είναι πολύ σπάνιο να έχουμε απανωτούς 3-4 μετασεισμούς, αντίστοιχου μεγέθους. Πραγματικό πολύ σπάνιο. Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό

Ελλάδα 14.12.2025
Ξεψύχησε στο ίδιο νοσοκομείο

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων

Ελλάδα 14.12.2025
Μετά από πολύωρη διαδικασία η Ευρωπαία Εισαγγελέας απήγγειλε εναντίον τους βαρύτατες κατηγορίες

Χωρίς λεωφορεία η Αθήνα την Τετάρτη για έξι ώρες

Ελλάδα 14.12.2025
Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου - Ποιες ώρες δε θα κυκλοφορούν

Αυτή είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που προσφέρει δωρεάν το γυμναστήριο για τους νέους 16‑21 ετών

Κόσμος 14.12.2025
Στόχος είναι η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και η προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής στη νεότερη γενιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση

Τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς σε διάσημη παραλία του Σίδνεϊ

Κόσμος 14.12.2025
10 οι νεκροί, οι δράστες στόχευαν παιδιά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία οι 15 συλληφθέντες για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων

Ελλάδα 14.12.2025
Αρνούνται όλες τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι το κατηγορητήριο θα καταπέσει

Συνωμοσιολόγος έβγαλε στη φόρα sms του Τσάρλι Κερκ για τις πρώην του ‑ Έκρηξη της χήρας του

Κόσμος Χτες
Η Κάντας Οουενς προκαλεί αντιδράσεις με αποκαλύψεις για τον Τσάρλι Κερκ, ενώ η Έρικα ζητά να σταματήσουν οι θεωρίες.

Το Reddit μήνυσε την Αυστραλία για την απαγόρευση των social media στους κάτω των 16

Κόσμος Χτες
Το Reddit κατέθεσε αγωγή εναντίον της Αυστραλίας χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση των social media παρέμβαση στην ελεύθερη πολιτική έκφραση.

Ευβοια: Μεθυσμένη οδηγός μετά από τρελή πορεία συγκρούστηκε με σταθμευμένα οχήματα

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε σε κεντρικό σημείο του Μαρμαρίου

Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών για τον πρωθυπουργό: Ενισχύουν τα μπλόκα τους

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες έχουν μία σειρά αιτημάτων προς τον πρωθυπουργό και μόνο εάν υπάρξουν απαντήσεις σε αυτά, θα πάνε σε διάλογο μαζί του.

Μερτς: «Αν ο Πούτιν κατακτούσε την Ουκρανία, θα έβαζε στο στόχαστρο την ΕΕ»

Κόσμος Χτες
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έκανε λόγο για «πραγματική τεκτονική μετατόπιση των πολιτικών και οικονομικών κέντρων εξουσίας».