E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο φαγητό πετούν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα

Μεγαλύτερη η σπατάλη από τον παγκόσμιο μέσο όρο

Δημοσίευση 4/3/2021 | 17:28

Πόσο φαγητό πετούν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα
Photo by Helena Lopes from Pexels

Στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών κατέληξαν περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή το 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων, διαθέσιμων στους καταναλωτές παγκοσμίως, το 2019, χωρίς να καταναλωθούν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 61% των πεταμένων τροφών προήλθε από τα νοικοκυριά, το 26% από τις διάφορες υπηρεσίες τροφίμων και το 13% από τα καταστήματα εστίασης.

Εκτιμάται ότι, ανά κεφαλή σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας άνθρωπος πετάει στα σκουπίδια κάθε χρόνο 121 κιλά τροφίμων, με τα 74 κιλά από αυτά να πετιούνται από τον τομέα των νοικοκυριών. Στην Ελλάδα, η σπατάλη φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τον μέσο παγκόσμιο όρο, αφού εκτιμάται ότι ανά κεφαλή, ετησίως, πετιούνται από τα ελληνικά νοικοκυριά 142 κιλά διαθέσιμου φαγητού που δεν καταναλώνεται, καθώς, επίσης, άλλα επτά κιλά ανά κεφαλή κάθε χρόνο από τον τομέα της εστίασης (αν και τα διαθέσιμα στοιχεία για τη χώρα μας θεωρούνται μάλλον μέτριας αξιοπιστίας).

Η έρευνα τονίζει ότι έως τώρα είχε υποτιμηθεί η έκταση της σπατάλης και πως πρόκειται για πρόβλημα παγκόσμιο -πλέον- και όχι μόνο των πιο πλούσιων χωρών, όπως ίσως θα υπέθετε κανείς. Σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος, επίσης, μία απρόσμενα μεγάλη ποσότητα τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ποσότητα φρέσκων και επεξεργασμένων τροφίμων που πετιούνται αντιστοιχεί σε 23 εκατομμύρια βαρυφορτωμένες νταλίκες των 40 τόνων, αρκετές -αν έμπαιναν η μία πίσω από την άλλη- για να κάνουν τον κύκλο της Γης επτά φορές.

Η νέα έκθεση «Food Waste Index Report 2021» του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση για το πέταμα του αχρησιμοποίητου φαγητού στα σκουπίδια. Αποκαλύπτει ότι σχεδόν σε κάθε χώρα, ανεξαρτήτως ύψους εθνικού εισοδήματος, υπάρχει πρόβλημα σπατάλης τροφίμων. Ο κύριος «ένοχος» είναι τα νοικοκυριά που πετούν σχεδόν το 11% των συνολικά διαθέσιμων για κατανάλωση τροφίμων ή 569 εκατομμύρια τόνους και ακολουθούν οι διάφορες υπηρεσίες τροφίμων (5% ή 244 εκατ. τόνοι) και τα εστιατόρια και λοιπά καταστήματα εστίασης (2% ή 118 εκατ. τόνοι).

Αυτή η σπατάλη σε πλανητικό επίπεδο έχει -εκτός από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις- και μία περιβαλλοντική διάσταση, καθώς εν μέσω κλιματικής αλλαγής περίπου το 8% ως 10% των παγκόσμιων εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» σχετίζονται με την τροφή που δεν καταναλώνεται.

Με περίπου 690 εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από πείνα το 2019, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά φέτος λόγω της πανδημίας Covid-19, αλλά και με τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα για μία υγιεινή διατροφή, η μελέτη επισημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να μειώσουν δραστικά τα φαγητά που πετάνε, κυρίως στο σπίτι τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λαδάδικα: Αγριος καυγάς με εμπλοκή 12 ατόμων και τραυματίες έξω από κέντρο διασκεδάσεως

Ελλάδα 14.02.2026
Ένας από τους εμπλεκόμενους προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, ενώ η προανάκριση για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη

Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA αποκαλύπτει ποια είναι η πιο επικίνδυνη χώρα σήμερα

Κόσμος 14.02.2026
Οι δηλώσεις βασίζονται σε 72 προσωπικές αποστολές σε περιοχές πολέμου και τρομοκρατικών απειλών

Φονική πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Λαμία – Νεκρή γυναίκα, απεγκλωβίστηκαν μητέρα και παιδί

Ελλάδα 14.02.2026
Η ένοικος του σπιτιού εντοπίστηκε απανθρακωμένη

Λόρα: Στο μικροσκόπιο τα ψηφιακά ίχνη της 16χρονης – Έρευνες σε Ελλάδα και Γερμανία

Ελλάδα 14.02.2026
Στο Βερολίνο στρέφεται το ενδιαφέρον - Το μήνυμα του πατέρα της

Daily Mail: Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Έπσταϊν δολοφονήθηκε

Κόσμος 14.02.2026
Ένα χρονικό καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις ημέρες από την σύλληψη μέχρι και τον θάνατο του χρηματιστή

Πετράλωνα: Τρόλεϊ έπεσε πάνω σε πολυκατοικία

Ελλάδα 14.02.2026
Τραυματίστηκε ο οδηγός

Καιρός: «Κοκτέιλ» από βροχές, αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Καιρός 14.02.2026
Διπρόσωπος αναμένεται να είναι ο καιρός σήμερα και αύριο.

Φριχτό τροχαίο με νεκρό 15χρονο στη Λούτσα – «Τι έκανα; Τι έκανα;» φώναζε ο ανήλικος οδηγός

Ελλάδα 14.02.2026
Ο μικρός φέρεται να πήρε κρυφά τα κλειδιά της μητέρας του

Ανείπωτο δράμα στη Βραζιλία: Έπιασε στα πράσα τη γυναίκα του να τον απατάει, σκότωσε παιδιά του κι αυτοκτόνησε

Κόσμος 14.02.2026
Ο Δήμος της πόλης Ιτούμπιαρα κήρυξε τρεις ημέρες επίσημου πένθους για το τραγικό περιστατικό

Η Διάσκεψη του Μονάχου «επισημοποιεί» το ρήγμα: Να κόψουμε την εξάρτηση από τις ΗΠΑ, λένε Μερτς και Μακρόν

Κόσμος 14.02.2026
Ο Ρούμπιο ακύρωσε τελευταία στιγμή συνάντηση για την Ουκρανία

Πάτρα: Η δασκάλα χαστούκισε τον 8χρονο αυτιστικό μαθητή, επειδή «την ενόχλησε ο θόρυβος»

Ελλάδα Χτες
Η εκπαιδευτικός χαστούκισε τον μαθητή τρεις φορές, επειδή την ενοχλούσε ο θόρυβος που έκανε ενώ έπαιζε

Κρήτη: Συγκλονίζει η αδερφή του δασκάλου ‑ Ένιωσα ότι ο αδερφός μου είναι νεκρός`

Ελλάδα Χτες
Η αιτία θανάτου του 28χρονου Θοδωρή δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.