E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ευθύμιος Λέκκας: Από το 1785 είχε να δώσει τέτοιο σεισμό το ρήγμα του Τυρνάβου

Τουλάχιστον ένα με δύο μήνες η μετασεισμική ακολουθία

Δημοσίευση 3/3/2021 | 21:17

Ευθύμιος Λέκκας: Από το 1785 είχε να δώσει τέτοιο σεισμό το ρήγμα του Τυρνάβου

Παραμένουν μακρυά απο τα σπίτια τους δεκάδες κάτοικοι στην Θεσσαλία.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στο κεντικό δελτίο του Αντ1 ότι τα κτήρια της περιοχής άντεξαν. 

«Ίδια μεγέθη σεισμού εκδηλώθηκαν το 1724, το 1766 και το 1785. Έκτοτε στην περιοχή αυτή από το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει εκδηλωθεί τόσο μεγάλος σεισμός. Στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις είχαμε μεγέθη της τάξεως του 6,1 ή 6,2. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό για τον εξής λόγο, επειδή λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία θεωρούμε ότι δεν θα ξεπεράσει το μέγεθος αυτό με βάση και τα ιστορικά δεδομένα. Δηλαδή με βάση το μέγεθος του σεισμού που ήταν 6 βαθμούς αλλά και τις αλλεπάλληλες μετασεισμικές δονήσεις, από τις 12:00 μέχρι τώρα, θεωρώ πως είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω», τόνισε.

«Κατά πάσα πιθανότητα είναι ο κύριος σεισμός, δεδομένου ότι το ιστορικό στην περιοχή υποδεικνύει πως δεν έχουμε σεισμούς πάνω από 6,1 ή 6,2 και ο σημερινός σεισμός ήταν της τάξεως αυτή. Θεωρώ πως δεν μπορεί το συγκεκριμένο ρήγμα, το ρήγμα του Τυρνάβου όπως λέμε, να δώσει σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν», ανέφερε.

Για την μετασεισμική δραστηριότητα είπε: «Θα κρατήσει αρκετά, τουλάχιστον ένα με δυο μήνες. Όσο περνούν οι μέρες και οι ώρες θα είναι μικρότεροι και αραιότεροι».

Και συνέχισε λέγοντας "Τα κτήρια άντεξαν. Με ένα σεισμό τόσο μεγάλο, κάτω από τα πόδια μας, τα κτήρια άντεξαν. Και όχι μόνο αυτά που ήταν δομιμένα με τον αντισεισμικό κανονισμό άντεξαν και τα παλιότερα κτήρια."

Η ετοιμότητα των μαθητών 

Ο κ . Λέκκας αναφέρθηκε και στην άψογη εφαρμογή των οδηγιών που εφάρμοσαν μαθητές και δάσκαλοι στο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι το οποίο έπαθε σοβαρές ζημιές

"Στο Δαμάσι υπάρχει ένα σχολείο, το οποίο έπαθεσημαντικές βλάβες. Ένα παλιό σχολείο. Είχε περίπου 100 μαθητές. Οι μαθητές συντεταγμένα με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς κινήθηκαν και έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες και στη συνέχεια εκκένωσαν το κτήριο. Στις 2 Δεκεμβρίου και στις 14 Δεκεμβρίου σε αυτή την περιοχή ο ΟΑΣΠ έκανε μαθήματα εκκένωσης σχολείων. Σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν τελείως διαφορετικά". 

Πηγή φωτογραφιών:ifhmerida

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

OpenAI: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο μοντέλο GPT‑Rosalind

Tech + Science 17.04.2026
Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης πήρε το όνομά του από τη Rosalind Franklin, τη Βρετανίδα επιστήμονα που έγινε γνωστή για τον ρόλο της στην ανακάλυψη της δομής του DNA

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ ντελαπάρισε στην Κρήτη από τους θυελλώδεις ανέμους

Ελλάδα 17.04.2026
Οι άνεμοι έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα

Τέμπη: Βρέθηκε νεκρός ελεγκτής που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος

Ελλάδα 17.04.2026
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΕΜΔΥΔΑΣ

Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Κόσμος 17.04.2026
Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους

Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην κλείσει ποτέ ξανά τα Στενά του Ορμούζ, λέει ο Τραμπ: «Είναι μία υπέροχη μέρα για τον κόσμο»

Κόσμος 17.04.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι το στρατηγικής σημασίας πέρασμα δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως εργαλείο πίεσης σε βάρος της διεθνούς κοινότητας

Κεφαλονιά: Βίντεο ντοκουμέντο ‑ Η στιγμή που ο 26χρονος αρσιβαρίστας σηκώνει περιπολικό

Ελλάδα 17.04.2026
Και όμως ο πρώην αρσιβαρίστας κυκλοφορούσε ελεύθερος

Αγγλία: 7χρονη με αυτισμό εντοπίστηκε νεκρή σε λίμνη ‑ Συνελήφθη για ανθρωποκτονία η παιδοκόμος της

Κόσμος 17.04.2026
Η 30χρονη συνελήφθη με την υποψία ανθρωποκτονίας από βαριά αμέλεια και παραμέλησης ανηλίκου

Youth Pass 2026 αίτηση: Πώς θα λάβουν οι δικαιούχοι το voucher των €300

Οικονομία 17.04.2026
«Τρέχει» η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Στο νοσοκομείο η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ‑ Μητσοτάκη

Ελλάδα 17.04.2026
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είναι καλά στην υγεία της