E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι αλλάζει σε ηλεκτρικά πατίνια, skateboard, μοτοποδήλατα

Νομοσχέδιο θεσπίζει κανόνες για κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα/rollers, τροχοσανίδες/skate boards, αυτοεξισορροπούμενα οχήματα)

Δημοσίευση 2/3/2021 | 19:42

Τι αλλάζει σε ηλεκτρικά πατίνια, skateboard, μοτοποδήλατα

Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι δεν απαιτείται η κατοχή άδειας οδήγησης για την οδήγηση μοτοποδηλάτων με μέγιστη εκ κατασκευής ανώτατη ταχύτητα έως 25 km/h.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα. Θεσπίζονται κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers), τροχοσανίδες (skate boards), αυτοεξισορροπούμενα οχήματα.

Συνοπτικά:

Ομαδοποιούνται τα οχήματα που κινούνται με ηλεκτροκινητήρα σε μια κατηγορία Οχημάτων που στο σχέδιο νόμου ονομάζονται ΕΠΗΟ, δηλαδή Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα. Εισάγονται ρυθμίσεις για την κυκλοφορία τους στη βάση αξιολόγησης και συγκριτικής μελέτης άλλων χωρών, με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσουν:

  • Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί.
  • Τα ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.
  • Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα)

2. Ρυθμίζονται ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης αυτών των οχημάτων με έμφαση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν τα ΕΠΗΟ κατ' αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση).

3. Οι διανομείς προϊόντων και αντικειμένων (π.χ. «courier», «delivery»), που για την εκτέλεση της εργασίας τους οδηγούν ποδήλατο, μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα, τρίτροχο όχημα ή ΕΠΗΟ υποχρεούνται κατά την εκτέλεση της εργασίας τους κατά τη νύκτα να φορούν ανακλαστικό ρουχισμό (όπως γιλέκο, πανωφόρι κ.λπ.) που τους καθιστά ορατούς από όλες τις κατευθύνσεις. Ομοίως, όλοι οι οδηγοί των ΕΠΗΟ κατά τη νύκτα υποχρεούνται να φορούν ανακλαστικό ρουχισμό ή άλλο ανακλαστικό εξοπλισμό.

4. Περιγράφονται οι υποχρεώσεις του χρήστη των οχημάτων. Ενδεικτικά, οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ συστήνεται να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο. Επίσης, οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.

5. Ρυθμίζονται θέματα αγοράς όπως η κατασκευή, διάθεση και παροχή προς κοινόχρηστη χρήση των ΕΠΗΟ, η εποπτεία αυτής της αγοράς και οι υποχρεώσεις των παρόχων προς χρήση των οχημάτων αυτών.

6. Προβλέπεται η λήψη μέτρων από την τοπική αυτοδιοίκηση για τη ρύθμιση ή τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ΕΠΗΟ και ο καθορισμός χώρων για την οργανωμένη στάθμευση των οχημάτων αυτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Της έκλεψαν το φαγητό στο γραφείο και έγινε χαμός: Το σημείωμα που άφησε έγινε viral

Κόσμος 18.09.2025
Μια 33χρονη υπάλληλος βρήκε το γεύμα της κλεμμένο και άφησε σημείωμα που έγινε viral. Η ιστορία της δίχασε το Reddit και ξεσήκωσε χιλιάδες σχόλια

Μακρόν: Στο δικαστήριο για να αποδείξουν ότι η Μπριζίτ γεννήθηκε γυναίκα!

Κόσμος 18.09.2025
Καταθέτουν φωτογραφίες και επιστημονικά στοιχεία

Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διακίνηση και τη διάθεση συμπληρώματος διατροφής

Ελλάδα 18.09.2025
Στο συμπλήρωμα διατροφής ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη ουσία alphaglycerylphosphorylcholine (GPC) (novel food)

Κλειστοί σταθμοί του μετρό λόγω εκδηλώσεων για τη δολοφονία Φύσσα

Ελλάδα 18.09.2025
Οι συρμοί θα περνούν χωρίς να κάνουν στάση

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Θα κυριαρχήσει ο καιρός του βοριά ‑ Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία

Καιρός 18.09.2025
Ισχυροί άνεμοι θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Χήρα Ναβάλνι: Νέες εξετάσεις δείχνουν ότι ο σύζυγός μου δηλητηριάστηκε

Κόσμος 18.09.2025
Δύο νέες ανεξάρτητες εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν ότι ο Αλεξέι Ναλβάνι δηλητηριάστηκε

Έρχεται το 2026 οριστικό τέλος για το γνωστό Taxis ‑ Αλλάζει η εφορία

Οικονομία 18.09.2025
Στόχος η ριζική αναβάθμιση της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.

Οι τελευταίες στιγμές του εικονολήπτη του ΑΝΤ1

Ελλάδα 18.09.2025
«Σε έχασα ρε φίλε μέσα σε 15΄. Την πρώτη γύρισες, τη δεύτερη δεν σε πρόλαβα»

Τρόμος στη Χαλκιδική για τους λύκους – Νέα επίθεση σε γυναίκα που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο της

Ελλάδα 18.09.2025
«Ήταν πάρα πολύ επιθετικός, έτοιμος να τον αρπάξει, να τον φάει δηλαδή από την πείνα του»

Τέμπη: Και δεύτερος απεργός πείνας στην πλατεία Συντάγματος

Ελλάδα 18.09.2025
Δεύτερος απεργός πείνας στο πλευρό του πατέρα θύματος των Τεμπών