E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι αλλάζει σε ηλεκτρικά πατίνια, skateboard, μοτοποδήλατα

Νομοσχέδιο θεσπίζει κανόνες για κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα/rollers, τροχοσανίδες/skate boards, αυτοεξισορροπούμενα οχήματα)

Δημοσίευση 2/3/2021 | 19:42

Τι αλλάζει σε ηλεκτρικά πατίνια, skateboard, μοτοποδήλατα

Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι δεν απαιτείται η κατοχή άδειας οδήγησης για την οδήγηση μοτοποδηλάτων με μέγιστη εκ κατασκευής ανώτατη ταχύτητα έως 25 km/h.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα. Θεσπίζονται κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers), τροχοσανίδες (skate boards), αυτοεξισορροπούμενα οχήματα.

Συνοπτικά:

Ομαδοποιούνται τα οχήματα που κινούνται με ηλεκτροκινητήρα σε μια κατηγορία Οχημάτων που στο σχέδιο νόμου ονομάζονται ΕΠΗΟ, δηλαδή Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα. Εισάγονται ρυθμίσεις για την κυκλοφορία τους στη βάση αξιολόγησης και συγκριτικής μελέτης άλλων χωρών, με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσουν:

  • Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί.
  • Τα ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.
  • Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα)

2. Ρυθμίζονται ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης αυτών των οχημάτων με έμφαση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν τα ΕΠΗΟ κατ' αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση).

3. Οι διανομείς προϊόντων και αντικειμένων (π.χ. «courier», «delivery»), που για την εκτέλεση της εργασίας τους οδηγούν ποδήλατο, μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα, τρίτροχο όχημα ή ΕΠΗΟ υποχρεούνται κατά την εκτέλεση της εργασίας τους κατά τη νύκτα να φορούν ανακλαστικό ρουχισμό (όπως γιλέκο, πανωφόρι κ.λπ.) που τους καθιστά ορατούς από όλες τις κατευθύνσεις. Ομοίως, όλοι οι οδηγοί των ΕΠΗΟ κατά τη νύκτα υποχρεούνται να φορούν ανακλαστικό ρουχισμό ή άλλο ανακλαστικό εξοπλισμό.

4. Περιγράφονται οι υποχρεώσεις του χρήστη των οχημάτων. Ενδεικτικά, οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ συστήνεται να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο. Επίσης, οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.

5. Ρυθμίζονται θέματα αγοράς όπως η κατασκευή, διάθεση και παροχή προς κοινόχρηστη χρήση των ΕΠΗΟ, η εποπτεία αυτής της αγοράς και οι υποχρεώσεις των παρόχων προς χρήση των οχημάτων αυτών.

6. Προβλέπεται η λήψη μέτρων από την τοπική αυτοδιοίκηση για τη ρύθμιση ή τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ΕΠΗΟ και ο καθορισμός χώρων για την οργανωμένη στάθμευση των οχημάτων αυτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρωσία: Προειδοποιεί Ευρώπη και Ελλάδα να μην φιλοξενήσουν γαλλικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Μάρτιο σχέδια επέκτασης του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του

Γαλλία: 40 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ η ραδιενέργεια εντοπίζεται σε γάλα, τυριά και κρέας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει η Αρχή πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας της Γαλλίας

Πέθανε ο Ντιν Ταβουλάρης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Έλληνας πίσω από τον «Νονό» και το «Αποκάλυψη Τώρα»

Ιράν: Ενεργοποιήθηκαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Τεχεράνη

Κόσμος Χτες
Το ιρανικό πρακτορείο Mehr μεταδίδει ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που «εμπλέκονται με εχθρικούς στόχους», ενεργοποιήθηκαν στην Τεχεράνη

Έκανε μπάνιο με τους φακούς επαφής και έχασε την όρασή της μέσα σε λίγες μέρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το καθημερινό λάθος με τους φακούς επαφής που μπορεί να σε τυφλώσει, όπως δυστυχώς συνέβη σε μία νεαρή Αμερικανίδα

Τραγωδία στην Πάτρα: Πέθανε βρέφος 14 ημερών

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος γεννήθηκε πρόωρα και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας από τη γέννησή του

Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τράκτορα – Ένας σοβαρά τραυματίας

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, σοβαρά τραυματισμένος

Μυστήριο στον πλανήτη Αρη: Βράχος που θυμίζει κρανίο δεινοσαύρου «τρελαίνει» το διαδίκτυο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Perseverance της NASA φωτογράφισε «κρανίο» στον Κόκκινο Πλανήτη

Κεφαλονιά: «Δεν είχε σχέση με ναρκωτικά η Μυρτώ, ούτε ποτό δεν έπινε», λέει ο σύντροφός της 19χρονης

Ελλάδα Χτες
Ο σύντροφος της Μυρτούς κατέθεσε στην ανακρίτρια για τα γεγονότα της νύχτας πριν τον θάνατό της, με την κατάθεσή του να θεωρείται κρίσιμη για την υπόθεση

Ποιος ράπερ είναι αντιμέτωπος ακόμη και με θανατική ποινή για τον διαμελισμό 14χρονης

Κόσμος Χτες
Η 14χρονη Σελέστε Ρίβας Ερνάντεζ πέθανε από πολλαπλά διαμπερή τραύματα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως ανθρωποκτονία από το ιατροδικαστικό γραφείο του Λος Αντζελες

Θρίαμβος της Πρεβολαράκη! Εξασφάλισε το ασημένιο και πάει για νέο χρυσό στο Ευρωπαϊκό πάλης

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Μαρία Πρεβολαράκη προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πάλης και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον θρόνο της.

Τροχαίο στη Λιοσίων: Στη φυλακή ο 16χρονος που παρέσυρε την ανήλικη

Ελλάδα Χτες
Τι υποστήριξε στην απολογία του