E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα εξετάζει η κυβέρνηση

Έρχονται αλλαγές και στον κωδικό έξι για να περιοριστούν οι μετακινήσεις

Δημοσίευση 2/3/2021 | 19:09

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα εξετάζει η κυβέρνηση

Πρόταση για καθολικό lockdown σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αττική εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση καθώς με κανένα από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα δεν κάμπτεται η διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ALPHA στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι η πρόταση να επιβληθεί ένα lockdown σαν του περασμένου Μαρτίου με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα, αλλά συγκεκριμένης χρονικής διαρκειας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Αν αυτό αποφασιστεί και επιβληθεί για διάστημα δυο εβδομάδων, μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα 15 του μηνός, τότε θα πρέπει να αυξηθεί κατά πολύ η τηλεργασία, ενώ συζητείται να υπάρξουν και πιο εντατικοί και αυστηρό έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα.

Όπως και να έχει, εξετάζεται σοβαρά και η αυστηροποίηση της χρήσης των κωδικών 4 και 6 που στέλνουμε με SMS στο 13033. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr αυτό που εξετάζεται είναι πιο αυστηροί έλεγχοι για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Όσον αφορά στον κωδικό 6 αυτό που εξετάζεται είναι η χρήση του να γίνεται με μετακινήσεις μόνο με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο αφού αποδεδειγμένα γινόταν κατάχρηση του συγκεκριμένου κωδικού που είναι για άσκηση και έξοδος με κατοικίδιο.

Πολλές ήταν οι περιπτώσεις που το έξι χρησιμοποιούνταν για βόλτες σε μακρινούς δήμους από τον τόπο κατοικίας αλλά και για συναντήσεις για καφέ ή κοκτέιλ σε πάρκα και πλατείες.

Τι προηγήθηκε

Μια έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, εξετάστηκε νοσοκομεία να χωριστούν σε COVID και non Covid.

Ορίστηκε επίσης, ομάδα ειδικών η οποία επεξεργάζεται και θα προτείνει «έξυπνες» λύσεις έτσι ώστε να καταστεί εφικτό να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να μπορέσει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων από τις 16 Μαρτίου αν όλα πάνε καλά και με στόχο να μην παραταθεί το lockdown μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Ανησυχία στην κυβέρνηση προκαλεί και το θέμα των μεταλλάξεων, το οποίο μαζί με την οριακή κατάσταση στο ΕΣΥ.

Μεταξύ άλλων φαίνεται να συζητούν τη διενέργεια περισσότερων τεστ, πιο αυστηρή και σχολαστική επιτήρηση των κρουσμάτων κ.α. και ενώ ειδικότερα για το λιανεμπόριο, θεωρούν ότι μπορούν να επεξεργαστούν τρόπους έτσι ώστε και να ανοίξει και να μην προστεθεί περαιτέρω κινητικότητα στην κοινότητα.

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι και η αποστολή του sms στο 13032 που έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια τριών ωρών και δεν επιτρέπεται να στείλεις και δεύτερο.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν μήνυμα μόνο μία φορά και αναμένεται να έχουν στη διάθεση τους μόνο τρεις ώρες για τα ψώνια τους. Η λειτουργία των καταστημάτων θα είναι αντίστοιχη με αυτή των σούπερ μάρκετ, και όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας αλλά και στα επιτρεπόμενα άτομα εντός του χώρου, βάσει των τετραγωνικών μέτρων του καταστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη (03.03.2021) για να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση.

Οι επιδημιολόγοι, πάντως, διαμηνύουν ότι πλέον οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, είναι πολιτικές αφού η επιδημιολογική κατάσταση και η πίεση του ΕΣΥ, είναι δεδομένες. Η κυβέρνηση πρέπει να σταθμίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία και να πάρει αποφάσεις για την εξισορρόπηση όλων αυτών, σημειώνουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης χτύπησαν το γραφείο του Νετανιάχου στο Ισραήλ

Κόσμος 02.03.2026
«Η τύχη του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι αβέβαιη»

Κύπρος: Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στο Ακρωτήρι ‑ Συναγερμός και στο αεροδρόμιο Πάφου

Ελλάδα 02.03.2026
Μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν - Εκκενώνεται το αεροδρόμιο

Μέχρι πού φτάνουν οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν; Η Ελλάδα μέσα στην εμβέλειά τους

Ελλάδα 02.03.2026
Η ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας στην Ελλάδα

Αρης: Παραμένει εγκλωβισμένη στο Αμπου Ντάμπι η ομάδα μπάσκετ Κ‑18

Αθλητικά Νέα 02.03.2026
Τα παιδιά είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, όπως αναφέρουν οι γονείς τους

Δώρο Πάσχα 2026: Πότε πληρώνονται οι άνεργοι και πόσα χρήματα θα δουν

Οικονομία 02.03.2026
Τι ισχύει για την πληρωμή μέσω προπληρωμένης κάρτας

Νέα σύσκεψη υπό τον Δένδια στο Πεντάγωνο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας

Ελλάδα 02.03.2026
Παράλληλα αποφασίστηκε ότι η σύσκεψη αυτή θα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση, στις 08:00 το πρωί

Ιρανικό χτύπημα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία: Εκτός λειτουργίας ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια στον κόσμο

Κόσμος 02.03.2026
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πυραυλική επίθεση με στόχο το Τελ Αβίβ, τη Χάιφα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Συναγερμός στην Κύπρο για drone: Αναχαιτίστηκε και δεύτερο ‑ Έκλεισαν σχολεία, κάτοικοι απομακρύνθηκαν

Κόσμος 02.03.2026
Έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου μετά τις εξελίξεις

Διπλή εικόνα στις αγορές της Ασίας ‑ Απώλειες σε Ιαπωνία, κέρδη στην Κίνα

Οικονομία 02.03.2026
Ποιες μετοχές πλήττονται και ποιες εκτοξεύονται

Νεκρή 17χρονη στον Πειραιά, έπεσε από πέμπτο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα 02.03.2026
Συνελήφθη η μητέρα της για ανθρωποκτονία εξ αμελείας

Μαρουσάκης: Από το κρύο στην... Ανοιξη

Καιρός 02.03.2026
Πώς θα κυλήσει ο καιρός της εβδομάδας