E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εμβολιασμοί: Πότε θα «ανοίξει» η πλατφόρμα για τους κάτω των 50 ετών

«Τρέχουν» με ταχείς ρυθμούς

Δημοσίευση 2/3/2021 | 09:24

Εμβολιασμοί: Πότε θα «ανοίξει» η πλατφόρμα για τους κάτω των 50 ετών

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συρρέουν καθημερινά στα εμβολιαστικά κέντρα για να θωρακιστούν κατά του κορωνοϊού αποτυπώνοντας την τεράστια επιχείρηση «Ελευθερία» που εξελίσσεται για να ελεγχθεί η επιδημία κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών αναμένεται να έχει υψωθεί ικανοποιητικό τείχος ανοσίας περίπου τον Ιούνιο, εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά, διεμήνυσαν χθες κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων που αναμένονται αλλά και τη συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία για τις ομάδες των ηλικιωμένων και των ευάλωτων, θα «ανοίξει» η πλατφόρμα και για τον πληθυσμό κάτω των 50 ετών.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, οι εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα ενδέχεται να φέρουν αλλαγές και στο εμβολιαστικό σχέδιο για τα mRNA εμβόλια και το χρονικό παράθυρο ανάμεσα στις δύο δόσεις, καθώς νέα δεδομένα αποδεικνύουν υψηλό ποσοστό ανοσίας από την πρώτη κιόλας δόση. «Μελέτες και στη χώρα μας από το Πανεπιστήμιο, από τη θεραπευτική Κλινική, από την ομάδα του κυρίου Δημόπουλου, δείχνουν ότι με το mRNA εμβόλιο επιτυγχάνονται υψηλότατοι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Η πιθανή επομένως επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσεως αποτελεί ένα θέμα συζήτησης στη βιβλιογραφία. Είναι μία από τις προοπτικές να μεγαλώσει το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις. Υπάρχει η σκέψη σε πολλές χώρες για αυτή την τροποποίηση του δοσολογικού σχήματος, χωρίς όμως ακόμη κάποια χώρα να το έχει εφαρμόσει. Ίσως περιμένουμε περισσότερα στοιχεία» ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί από τον Δεκέμβριο έως και σήμερα 915.000 εμβολιασμοί, αριθμός που σύντομα, μέσα στις επόμενες ημέρες του Μαρτίου, θα έχει υπερβεί το 1.000.000. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 1.266 συμβάντα, «κίτρινες κάρτες» στο Τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, τα οποία όπως διευκρίνισε ο γενικός, έχει αναλύσει ειδική ομάδα και πολύ λίγα περιστατικά συνδέονται με το εμβόλιο. «Μόνον έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης συνδέονται με το εμβόλιο, οι οποίες έχουν αντιμετωπιστεί όλες επιτυχώς και οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διενεργεί παράλληλα δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως και επιτόπιους ελέγχους ώστε να διερευνήσει περιστατικά που καταγγέλλονται, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, με αφορμή τις παρατυπίες στη σειρά προτεραιότητας στους εμβολιασμούς που έχουν δημοσιοποιηθεί. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τρέχει σε καθημερινή βάση τις λίστες, έτσι ώστε να μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή συμβάντα τα οποία αξίζουν να διερευνηθούν.

«Ο Μάρτιος είναι η αρχή της Άνοιξης. Με τις πιο φωτεινές μέρες νομίζω ότι θα έχουμε έναν καλό σύμμαχο στην αισιοδοξία. Τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας έναν χρόνο μετά την πανδημία είναι εξαιρετικό γεγονός»
είπε χαρακτηριστικά η κυρία
Θεοδωρίδου, με αφορμή την επέτειο της πανδημίας αλλά και το άλμα που έχει επιτευχθεί στην ανάπτυξη και τη χορήγηση εμβολίων στους πολίτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις

Καλαμάτα: Ανήλικοι οδηγοί πατινιού παρέσυραν γυναίκα ‑ Εξαφανίστηκαν και προσπάθησαν να το κρύψουν

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Έκλεισε σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω... ψύλλων

Ελλάδα 16.05.2026
Οι γονείς είναι ανήσυχοι ενώ έχει ενημερωθεί η αντιδημαρχία Παιδείας η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους.

Χαλκιδική: Αιμόφυρτος στο οδόστρωμα 12χρονος μετά από ατύχημα με πατίνι

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Τι λέει ο παππούς για το διαμέρισμα «τρώγλη» στους Αγίους Αναργύρους

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
«Δεν ήταν κακοποιημένα τα παιδιά»

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με «μαϊμού» φάρμακα – Δρούσε μέσω εκατοντάδων ιστοσελίδων

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Συμμετοχή του «ελληνικού FBI» σε έρευνες της Europol και της Eurojust σε έξι χώρες

Αυστηρά μέτρα για πατίνια και γουρούνες – Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη για οδική ασφάλεια

Ελλάδα 16.05.2026
Νέος σχεδιασμός για κυκλοφορία, έλεγχοι στην Αθήνα και μηδενική ανοχή στα τροχαία

Τραγωδία στην Μπανγκόκ: Τρένο εμβόλισε λεωφορείο

Κόσμος 16.05.2026
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή σε ποντιακό γλέντι

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Στα πλάνα φαίνεται το γλέντι να μετατρέπεται σε ρινγκ με άνδρες να εκτοξεύουν πλαστικές καρέκλες και να επιτίθενται με μπουνιές και κλωτσιές

Πάτρα: Δύο την χτυπούσαν, μία «τραβούσε» βίντεο ‑ Αγρια επίθεση σε 13χρονη από συμμαθήτριές της

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Οι δύο από τις ανήλικες συνελήφθησαν, ενώ η τρίτη αναζητείται

Γιόζεφ Μένγκελε: Ανοίγουν μετά από δεκαετίες μυστικά αρχεία για τον ναζί σαδιστή γιατρό του Αουσβιτς

Κόσμος 16.05.2026
Ο αποκαλούμενος «Αγγελος του Θανάτου» του διαβόητου στρατοπέδου συγκέντρωσης μπορεί να βρέθηκε κρυφά στην Ελβετία μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο - Δεν συνελήφθη ποτέ και η ζωή του μετά τον πόλεμο καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου