E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εμβολιασμοί: Πότε θα «ανοίξει» η πλατφόρμα για τους κάτω των 50 ετών

«Τρέχουν» με ταχείς ρυθμούς

Δημοσίευση 2/3/2021 | 09:24

Εμβολιασμοί: Πότε θα «ανοίξει» η πλατφόρμα για τους κάτω των 50 ετών

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συρρέουν καθημερινά στα εμβολιαστικά κέντρα για να θωρακιστούν κατά του κορωνοϊού αποτυπώνοντας την τεράστια επιχείρηση «Ελευθερία» που εξελίσσεται για να ελεγχθεί η επιδημία κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών αναμένεται να έχει υψωθεί ικανοποιητικό τείχος ανοσίας περίπου τον Ιούνιο, εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά, διεμήνυσαν χθες κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων που αναμένονται αλλά και τη συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία για τις ομάδες των ηλικιωμένων και των ευάλωτων, θα «ανοίξει» η πλατφόρμα και για τον πληθυσμό κάτω των 50 ετών.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, οι εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα ενδέχεται να φέρουν αλλαγές και στο εμβολιαστικό σχέδιο για τα mRNA εμβόλια και το χρονικό παράθυρο ανάμεσα στις δύο δόσεις, καθώς νέα δεδομένα αποδεικνύουν υψηλό ποσοστό ανοσίας από την πρώτη κιόλας δόση. «Μελέτες και στη χώρα μας από το Πανεπιστήμιο, από τη θεραπευτική Κλινική, από την ομάδα του κυρίου Δημόπουλου, δείχνουν ότι με το mRNA εμβόλιο επιτυγχάνονται υψηλότατοι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Η πιθανή επομένως επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσεως αποτελεί ένα θέμα συζήτησης στη βιβλιογραφία. Είναι μία από τις προοπτικές να μεγαλώσει το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις. Υπάρχει η σκέψη σε πολλές χώρες για αυτή την τροποποίηση του δοσολογικού σχήματος, χωρίς όμως ακόμη κάποια χώρα να το έχει εφαρμόσει. Ίσως περιμένουμε περισσότερα στοιχεία» ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί από τον Δεκέμβριο έως και σήμερα 915.000 εμβολιασμοί, αριθμός που σύντομα, μέσα στις επόμενες ημέρες του Μαρτίου, θα έχει υπερβεί το 1.000.000. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 1.266 συμβάντα, «κίτρινες κάρτες» στο Τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, τα οποία όπως διευκρίνισε ο γενικός, έχει αναλύσει ειδική ομάδα και πολύ λίγα περιστατικά συνδέονται με το εμβόλιο. «Μόνον έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης συνδέονται με το εμβόλιο, οι οποίες έχουν αντιμετωπιστεί όλες επιτυχώς και οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διενεργεί παράλληλα δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως και επιτόπιους ελέγχους ώστε να διερευνήσει περιστατικά που καταγγέλλονται, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, με αφορμή τις παρατυπίες στη σειρά προτεραιότητας στους εμβολιασμούς που έχουν δημοσιοποιηθεί. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τρέχει σε καθημερινή βάση τις λίστες, έτσι ώστε να μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή συμβάντα τα οποία αξίζουν να διερευνηθούν.

«Ο Μάρτιος είναι η αρχή της Άνοιξης. Με τις πιο φωτεινές μέρες νομίζω ότι θα έχουμε έναν καλό σύμμαχο στην αισιοδοξία. Τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας έναν χρόνο μετά την πανδημία είναι εξαιρετικό γεγονός»
είπε χαρακτηριστικά η κυρία
Θεοδωρίδου, με αφορμή την επέτειο της πανδημίας αλλά και το άλμα που έχει επιτευχθεί στην ανάπτυξη και τη χορήγηση εμβολίων στους πολίτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Αθηνών‑Λαμίας λόγω εργασιών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Από τις 3 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2026

Η «ΕΛ.ΑΣ.» ζητά κυβερνητική παρέμβαση για τα επεισόδια στην Αλβανία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Από τα επεισόδια τραυματίστηκε Έλληνας ομογενής

Γαλλία: Έκλεψαν ξανά τη διάσημη μπανάνα των 6,2 εκατ. δολαρίων από μουσείο

E-Daily 3.Left Χτες
Η μπανάνα που αξίζει εκατομμύρια, έκανε «φτερά» από το μουσείο

Κρήτη: Ξεβράστηκε εξάρτημα ρωσικού πυραύλου σε παραλία του Αγίου Νικολάου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το εύρημα μοιάζει με μεταλλική μπάλα που όπως είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη βδομάδα πρόκειται για εξάρτημα τροφοδοσίας αντιαεροπορικού πυραύλου Ρωσικής κατασκευής

WSJ: Ο ΟΗΕ κινδυνεύει με χρεοκοπία ‑ ΗΠΑ και Κίνα καθυστερούν δισεκατομμύρια σε εισφορές

Κόσμος Χτες
Με βάση τους σημερινούς υπολογισμούς, τα διαθέσιμα κεφάλαια στον ΟΗΕ ενδέχεται να εξαντληθούν έως τα μέσα Αυγούστου

Παρέμβαση Μπελέρη για τα επεισόδια στην Αλβανία ‑ Θέτει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Φρέντι Μπελέρης στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως «τα περιστατικά αυτά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών

Καιρός: Θερμό το σκηνικό του Αγίου Πνεύματος ‑ Σε ποιες περιοχές θα αγγίξει ο υδράργυρος τους 35℃

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πώς θα κυλήσει ο καιρός τις επόμενες ώρες - Πού αναμένονται βροχές

Δεκάδες νεκροί από τεράστια έκρηξη σε περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες στη Μιανμάρ, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Συγκλονιστικές εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από τη στιγμή της πυροδότησης δεκάδων εκρηκτικών μηχανισμών με ένα τεράστιο σύννεφο καπνού και φλόγες να υψώνονται προς τον ουρανό

PosoKanei: 10.000 προϊόντα στη νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών στα σούπερ μάρκετ – Πώς λειτουργεί

Οικονομία Χτες
Το PosoKanei αντικαθιστά τον e–katanalotis στη «μάχη» κατά της ακρίβειας

Πέθανε ο άνδρας που έζησε τρία χρόνια με το ήπαρ της Έμμας: «Θα σε περιμένει μια ψυχή να σε προϋπαντήσει»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η συγκινητική ανάρτηση της Κέλλυς Καμπάκη για τον άνδρα που είχε λάβει μόσχευμα από την 21χρονη κόρη της

Επεισόδια στην Αλβανία για την ανέγερση τουριστικού συγκροτήματος – Τραυματίστηκε Έλληνας ομογενής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι διαδηλωτές αντιδρούν στην ανέγερση τουριστικού συγκροτήματος σε ευαίσθητη οικολογικά ζώνη – Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών