E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εμβολιασμοί: Πότε θα «ανοίξει» η πλατφόρμα για τους κάτω των 50 ετών

«Τρέχουν» με ταχείς ρυθμούς

Δημοσίευση 2/3/2021 | 09:24

Εμβολιασμοί: Πότε θα «ανοίξει» η πλατφόρμα για τους κάτω των 50 ετών

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συρρέουν καθημερινά στα εμβολιαστικά κέντρα για να θωρακιστούν κατά του κορωνοϊού αποτυπώνοντας την τεράστια επιχείρηση «Ελευθερία» που εξελίσσεται για να ελεγχθεί η επιδημία κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών αναμένεται να έχει υψωθεί ικανοποιητικό τείχος ανοσίας περίπου τον Ιούνιο, εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά, διεμήνυσαν χθες κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων που αναμένονται αλλά και τη συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία για τις ομάδες των ηλικιωμένων και των ευάλωτων, θα «ανοίξει» η πλατφόρμα και για τον πληθυσμό κάτω των 50 ετών.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, οι εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα ενδέχεται να φέρουν αλλαγές και στο εμβολιαστικό σχέδιο για τα mRNA εμβόλια και το χρονικό παράθυρο ανάμεσα στις δύο δόσεις, καθώς νέα δεδομένα αποδεικνύουν υψηλό ποσοστό ανοσίας από την πρώτη κιόλας δόση. «Μελέτες και στη χώρα μας από το Πανεπιστήμιο, από τη θεραπευτική Κλινική, από την ομάδα του κυρίου Δημόπουλου, δείχνουν ότι με το mRNA εμβόλιο επιτυγχάνονται υψηλότατοι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Η πιθανή επομένως επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσεως αποτελεί ένα θέμα συζήτησης στη βιβλιογραφία. Είναι μία από τις προοπτικές να μεγαλώσει το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις. Υπάρχει η σκέψη σε πολλές χώρες για αυτή την τροποποίηση του δοσολογικού σχήματος, χωρίς όμως ακόμη κάποια χώρα να το έχει εφαρμόσει. Ίσως περιμένουμε περισσότερα στοιχεία» ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί από τον Δεκέμβριο έως και σήμερα 915.000 εμβολιασμοί, αριθμός που σύντομα, μέσα στις επόμενες ημέρες του Μαρτίου, θα έχει υπερβεί το 1.000.000. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 1.266 συμβάντα, «κίτρινες κάρτες» στο Τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, τα οποία όπως διευκρίνισε ο γενικός, έχει αναλύσει ειδική ομάδα και πολύ λίγα περιστατικά συνδέονται με το εμβόλιο. «Μόνον έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης συνδέονται με το εμβόλιο, οι οποίες έχουν αντιμετωπιστεί όλες επιτυχώς και οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διενεργεί παράλληλα δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως και επιτόπιους ελέγχους ώστε να διερευνήσει περιστατικά που καταγγέλλονται, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, με αφορμή τις παρατυπίες στη σειρά προτεραιότητας στους εμβολιασμούς που έχουν δημοσιοποιηθεί. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τρέχει σε καθημερινή βάση τις λίστες, έτσι ώστε να μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή συμβάντα τα οποία αξίζουν να διερευνηθούν.

«Ο Μάρτιος είναι η αρχή της Άνοιξης. Με τις πιο φωτεινές μέρες νομίζω ότι θα έχουμε έναν καλό σύμμαχο στην αισιοδοξία. Τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας έναν χρόνο μετά την πανδημία είναι εξαιρετικό γεγονός»
είπε χαρακτηριστικά η κυρία
Θεοδωρίδου, με αφορμή την επέτειο της πανδημίας αλλά και το άλμα που έχει επιτευχθεί στην ανάπτυξη και τη χορήγηση εμβολίων στους πολίτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα Υόρκη: Ηχητικό ντοκουμέντο από την στιγμή της σύγκρουσης αεροπλάνου με όχημα

Κόσμος 23.03.2026
Tο τραγικό περιστατικό στοίχησε τη ζωή σε δύο ανθρώπους - Φωτογραφίες και βίντεο

Μεγάλη επιχείρηση του ελληνικού FBI για απάτες εκατομμυρίων: Γνωστος TikToker και επιχειρηματίας της εστίασης στους συλληφθέντες

Ελλάδα 23.03.2026
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα: πρώην παίκτης ριάλιτι μαγειρικής, μοντέλο, ηθοποιός και άλλοι

Στη Σούδα το θηριώδες αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford» μετά τη φωτιά: 8 ντετέκτιβ ανεβαίνουν στο πλοίο για ανακρίσεις

Ελλάδα 23.03.2026
Ποια πρόσωπα του πληρώματος θεωρούνται ύποπτα από το κλιμάκιο ερευνητών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού

Πρωτοφανής απειλή των Φρουρών της Επανάστασης: «Φορτίστε κινητά, αποθηκεύστε νερό, μάθετε περσικά»

Κόσμος 23.03.2026
Οι Φρουροί της Επανάστασης στέλνουν σκληρό μήνυμα, ενώ η απειλή για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ βάζει «φωτιά» στην περιοχή

Σκλαβενίτης: Ανοίγει καταστήματα με έτοιμα γεύματα ‑ 26 Μαρτίου εγκαινιάζεται το πρώτο

Ελλάδα 23.03.2026
Η πιλοτική εκκίνηση του concept θα γίνει στις 26 Μαρτίου με ένα κατάστημα στο Σύνταγμα της Αθήνας

Τα τέσσερα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Fuel Pass και επιδοτήσεις

Ελλάδα 23.03.2026
Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Καρυστιανού δίκη Τεμπών: «Ντροπή και απαξίωση το δικαστήριο – Είμαστε σαν σαρδέλες»

Ελλάδα 23.03.2026
«Και φυσικά θα καταγγείλουμε την πρόθεσή τους να βγάλουν τους δημοσιογράφους και τους ρεπόρτερ έξω»

Καιρός: Σε εξέλιξη η ψυχρή εισβολή ‑ Πότε υποχωρεί το κρύο

Καιρός 23.03.2026
Οι εκτιμήσεις του Γιώργου Τσατραφύλλια για το πότε «μαλακώνει» ο καιρός - Η πρόγνωση του Meteo για σήμερα

Carrie Anne Fleming: Πέθανε η ηθοποιός του Supernatural

Κόσμος 23.03.2026
Ο θάνατός της οφείλεται σε επιπλοκές από καρκίνο του μαστού

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Θα έπρεπε να ντρέπεσαι!» ‑ Ξέσπασε κατά του διαιτητή

Αθλητικά Νέα 23.03.2026
Eίχε μια από τις χειρότερες βραδιές της καριέρας του

Θρίλερ στις Σέρρες: Σοβαρό τροχαίο με νεαρό να δίνει μάχη για την ζωή του

Ελλάδα 23.03.2026
Επιχείρηση απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο