E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εμβολιασμοί: Πότε θα «ανοίξει» η πλατφόρμα για τους κάτω των 50 ετών

«Τρέχουν» με ταχείς ρυθμούς

Δημοσίευση 2/3/2021 | 09:24

Εμβολιασμοί: Πότε θα «ανοίξει» η πλατφόρμα για τους κάτω των 50 ετών

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συρρέουν καθημερινά στα εμβολιαστικά κέντρα για να θωρακιστούν κατά του κορωνοϊού αποτυπώνοντας την τεράστια επιχείρηση «Ελευθερία» που εξελίσσεται για να ελεγχθεί η επιδημία κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών αναμένεται να έχει υψωθεί ικανοποιητικό τείχος ανοσίας περίπου τον Ιούνιο, εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά, διεμήνυσαν χθες κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων που αναμένονται αλλά και τη συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία για τις ομάδες των ηλικιωμένων και των ευάλωτων, θα «ανοίξει» η πλατφόρμα και για τον πληθυσμό κάτω των 50 ετών.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, οι εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα ενδέχεται να φέρουν αλλαγές και στο εμβολιαστικό σχέδιο για τα mRNA εμβόλια και το χρονικό παράθυρο ανάμεσα στις δύο δόσεις, καθώς νέα δεδομένα αποδεικνύουν υψηλό ποσοστό ανοσίας από την πρώτη κιόλας δόση. «Μελέτες και στη χώρα μας από το Πανεπιστήμιο, από τη θεραπευτική Κλινική, από την ομάδα του κυρίου Δημόπουλου, δείχνουν ότι με το mRNA εμβόλιο επιτυγχάνονται υψηλότατοι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Η πιθανή επομένως επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσεως αποτελεί ένα θέμα συζήτησης στη βιβλιογραφία. Είναι μία από τις προοπτικές να μεγαλώσει το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις. Υπάρχει η σκέψη σε πολλές χώρες για αυτή την τροποποίηση του δοσολογικού σχήματος, χωρίς όμως ακόμη κάποια χώρα να το έχει εφαρμόσει. Ίσως περιμένουμε περισσότερα στοιχεία» ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί από τον Δεκέμβριο έως και σήμερα 915.000 εμβολιασμοί, αριθμός που σύντομα, μέσα στις επόμενες ημέρες του Μαρτίου, θα έχει υπερβεί το 1.000.000. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 1.266 συμβάντα, «κίτρινες κάρτες» στο Τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, τα οποία όπως διευκρίνισε ο γενικός, έχει αναλύσει ειδική ομάδα και πολύ λίγα περιστατικά συνδέονται με το εμβόλιο. «Μόνον έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης συνδέονται με το εμβόλιο, οι οποίες έχουν αντιμετωπιστεί όλες επιτυχώς και οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διενεργεί παράλληλα δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως και επιτόπιους ελέγχους ώστε να διερευνήσει περιστατικά που καταγγέλλονται, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, με αφορμή τις παρατυπίες στη σειρά προτεραιότητας στους εμβολιασμούς που έχουν δημοσιοποιηθεί. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τρέχει σε καθημερινή βάση τις λίστες, έτσι ώστε να μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή συμβάντα τα οποία αξίζουν να διερευνηθούν.

«Ο Μάρτιος είναι η αρχή της Άνοιξης. Με τις πιο φωτεινές μέρες νομίζω ότι θα έχουμε έναν καλό σύμμαχο στην αισιοδοξία. Τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας έναν χρόνο μετά την πανδημία είναι εξαιρετικό γεγονός»
είπε χαρακτηριστικά η κυρία
Θεοδωρίδου, με αφορμή την επέτειο της πανδημίας αλλά και το άλμα που έχει επιτευχθεί στην ανάπτυξη και τη χορήγηση εμβολίων στους πολίτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Marfin: Τα ντοκουμέντα και οι φωτογραφίες του 2009 από την Ικαρία που οδήγησαν στους υπόπτους

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την εξέταση όλων των στοιχείων της υπόθεσης από το μηδέν, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να οδηγήσουν νέους υπόπτους ενώπιον της Δικαιοσύνης

Συναγερμός από την ΑΑΔΕ: Κατέσχεσε και κατέστρεψε δύο τόνους ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Τα προϊόντα ήταν άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, λόγω της πλήρους απουσίας ψύξης

«Ήταν φρικτό»: Οργή στις ΗΠΑ μετά τη νέα δολοφονία νεαρού από πράκτορα της ICE

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Μία εβδομάδα μετά τον θάνατο ενός Μεξικανού, ένας 26χρονος Κολομβιανός με νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας πέφτει νεκρός από πυρά της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας

Χάος σε ρωσική στρατιωτική άσκηση: Χειριστής πολυβόλου χάνει τον έλεγχο σε ιλιγγιώδες γύρισμα του όπλου και εκσφενδονίζεται – Δείτε το βίντεο

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Πώς η απώλεια ελέγχου ενός περιστρεφόμενου όπλου εκθέτει τα κενά στην εκπαίδευση των ρωσικών κινητών ομάδων πυρός

Δώσαμε τη δυσκολότερη μάχη, αγωνιούμε και ελπίζουμε να τα καταφέρει: Συγκλονίζει ο γιατρός για τον 4χρονο που έπεσε σε πισίνα στην Καστοριά

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Πώς κατάφεραν να επαναφέρουν και να σταθεροποιήσουν το παιδάκι που νοσηλεύεται σε εξειδικευμένη ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλονίκη

«Καλώς ήλθατε στη Βρετανία»: Αγρια συμπλοκή με μαχαίρια μέρα μεσημέρι σε δρόμο στο Μάντσεστερ, σκληρό βίντεο

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Το περιστατικό κατέγραψε οδηγός με το κινητό του από το αυτοκίνητό του, ενώ ακούγεται χαρακτηριστικά να λέει «καλώς ήλθατε στη Βρετανία, όλοι έχουν μαχαίρια»

Πάτρα: Δίχρονο κοριτσάκι εγκλωβίστηκε μέσα σε ΙΧ, έσπασαν το τζάμι για να το βγάλουν

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Η άμεση κινητοποίηση Πυροσβεστικής και Αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα τον ασφαλή απεγκλωβισμό του παιδιού, το οποίο παραδόθηκε σώο και καλά στην ανακουφισμένη μητέρα του

Πάτρα: Νεκρό βρέφος 20 ημερών – Τραγωδία το πρωί της Δευτέρας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οδυνηρό περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Πάτρα, με θύμα ένα νεογέννητο μωρό μόλις 20 ημερών

Τροχαίο με θύμα 15χρονη αθλήτρια του ΠΑΟΚ: Ελέγχεται ως ύποπτος ο πατέρας της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της 15χρονης

Σαλμονέλα στη Λαμία: Πάνω από 30 κρούσματα στο νοσοκομείο – Οι 12 νοσηλεύονται βαριά και η πηγή μόλυνσης παραμένει άγνωστη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι 12 ασθενείς δεν συνδέονται μεταξύ τους ούτε έφαγαν ποτέ στο ίδιο τραπέζι – Έντονη ανησυχία για τον προμηθευτή του μολυσμένου προϊόντος

Σε ποιες περιφέρειες υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για την Τρίτη

Ελλάδα Χτες
Ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Το πρώτο σούπερ μάρκετ με όλα στο 1 ευρώ άνοιξε στην Ελλάδα και έγινε viral χωρίς καμία διαφήμιση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στη Λάρισα άνοιξε ένα μοναδικό κατάστημα που ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση: το «Food Market του ενός ευρώ», ένα διώροφο κατάστημα στο κέντρο της πόλης όπου σχεδόν όλα τα προϊόντα έχουν την ίδια τιμή. Χωρίς διαφημιστική καμπάνια, έγινε viral μέσα σε λίγες εβδομάδες.