E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Πωλητήριο» στον Αμαζόνιο: Παράνομη πώληση οικοπέδων μέσω Facebook

Κάποια από τα οικόπεδα είναι τόσο μεγάλα όσο 1.000 γήπεδα ποδοσφαίρου

Δημοσίευση 26/2/2021 | 17:02

«Πωλητήριο» στον Αμαζόνιο: Παράνομη πώληση οικοπέδων μέσω Facebook
@boubouh.mhamed via Twenty20

Σε όλα όσα μπορεί κανείς να αγοράσει μέσω της υπηρεσίας πωλήσεων Marketplace του Facebook θα πρέπει να προσθέσουμε και τα παράνομα οικόπεδα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Αυτό αποκαλύπτει ρεπορτάζ του BBC, σύμφωνα με το οποίο το πωλητήριο έχει μπει ακόμη και σε προστατευμένες περιοχές που περιλαμβάνουν εθνικούς δρυμούς και περιοχές που ανήκουν σε αυτόχθονες.

Κάποια μάλιστα από τα οικόπεδα που περιλαμβάνονται στην δημοφιλή υπηρεσία αγοραπωλησιών του Facebook είναι τόσο μεγάλα όσο 1.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Οι πωλητές είναι επιτήδειοι που δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας / κατοχής γης και δεν προσφέρουν κάποιο επίσημο έγγραφο συναλλαγής που να κατοχυρώνει τον υποψήφιο αγοραστή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όμως, οι πωλητές δηλώνουν «σίγουροι» πως δεν κινδυνεύουν από τον οποιονδήποτε έλεγχο για τις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούν, παρότι αρκεί μια σύντομη αναζήτηση στο Marketplace της κοινωνικής πλατφόρμας για να βρει κανείς τις αγγελίες που περιλαμβάνουν από δορυφορικές φωτογραφίες και συντεταγμένες, με τιμή εκκίνησης τα 35.000 δολάρια.

Ο ηγέτης μιας από τις κοινότητες αυτοχθόνων που επηρεάζονται άμεσα από το παράνομο εμπόριο παρότρυνε την πλατφόρμα να σταματήσει αυτές τις πρακτικές.

Από την πλευρά του, σε σχετική ανακοίνωσή του, το Facebook δηλώνει «έτοιμο να συνεργαστεί με τις τοπικές Αρχές», όμως δεν προτίθεται να αποσύρει τις δημοσιευμένες αγγελίες ή να εμποδίσει τις συναλλαγές αυτοβούλως.

Η Ιβανέιντ Μπαντέιρα η οποία μάχεται κατά της αποψίλωσης των δασών τα τελευταία τριάντα χρόνια, δηλώνει απελπισμένη.

«Νομίζω ότι πρόκειται για πολύ σκληρή μάχη. Είναι πραγματικά οδυνηρό να βλέπει κανείς το δάσος να καταστρέφεται και να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο», λέει.

«Ποτέ, σε καμία άλλη χρονική στιγμή στην ιστορία, δεν ήταν τόσο δύσκολο να κρατήσουμε όρθιο το δάσος», λέει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πτήση MH370: Στις 30 Δεκεμβρίου αρχίζουν ξανά οι έρευνες για το αεροσκάφος που αγνοείται από το 2014

Κόσμος 03.12.2025
Το Boeing 777 της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το 2014 και έκτοτε παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αεροπορίας

Ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντά για πρώτη φορά για τη σύλληψη του γιου του: «Ο νόμος είναι ίδιος για όλους»

Πολιτική 03.12.2025
Ο γιος του συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες στη Νέα Ερυθραία

Τα λείψανα που παραδόθηκαν από τη Χαμάς στο Ισραήλ δεν ανήκουν σε όμηρο της Γάζας

Κόσμος 03.12.2025
Η ταυτοποίηση έγινε στο Εθνικό Κέντρο Ιατροδικαστικής

Τραγωδία στο Βόλο: Υπάλληλος του ΕΦΚΑ βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του

Ελλάδα 03.12.2025
Στην υπηρεσία επικράτησε πανικός

Και χρήση κοκαΐνης εκτός από αλκοόλ είχε κάνει ο 29χρονος που σκότωσε τον 24χρονο Σωτήρη στη Λούτσα

Ελλάδα 03.12.2025
Οι τοξικολογικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών το μοιραίο βράδυ

Αυστραλία: Ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου διαβόητο παιδόφιλο μέσα στις φυλακές

Κόσμος 03.12.2025
Η ανατριχιαστική δράση του 28χρονου που μόλις βγήκε από τη φυλακή μετακόμισε απέναντι από σχολείο

Τρόμος για γυναίκα στο Λος Αντζελες: Κάμερα κατέγραψε τη σeξουαλική επίθεση που δέχθηκε ενώ έβγαζε βόλτα τον σκύλο

Κόσμος 03.12.2025
Όπως είπε, ο δράστης της επίθεσης δεν μίλησε, αλλά μόνο έβγαζε ήχους

Βίντεο‑σοκ από τη Ρωσία με ντελιβερά να κλωτσάει εν ψυχρώ στο κεφάλι ηλικιωμένη

Κόσμος 03.12.2025
Η ανυποψίαστη γυναίκα έπεσε στο πάτωμα και χτύπησε εκ νέου το κεφάλι της με τον δράστη να διαφεύγει ατάραχος

Επίδομα θέρμανσης: Έσπασαν το φράγμα του 1 εκατομμυρίου οι αιτήσεις

Οικονομία 03.12.2025
Πότε έρχεται η προκαταβολή του επιδόματος

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες: Σε τι τιμή θα τα αγοράσουμε φέτος

Οικονομία 03.12.2025
Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα πιο… «εκλεπτυσμένα» γλυκά

Κακοκαιρία 72 ωρών με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Καιρός 03.12.2025
Ποιες περιοχές επηρεάζονται