E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Μένουμε μέσα» και τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου

Έρχεται νέο πακέτο μέτρων

Δημοσίευση 25/2/2021 | 08:27

«Μένουμε μέσα» και τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου

Δεδομένη θεωρείται πλέον η παράταση του lockdown στην Αττική καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για εφησυχασμό, ούτε και για χαλάρωση.

Τον τόνο έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη όπου κατά την αναφορά του στην αύξηση των κρουσμάτων τόνισε πως «εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας -πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών- να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου».

Ο πρωθυπουργός πάντως εκτίμησε πως βρισκόμαστε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας καθώς αναγνώρισε πως τα μέτρα δουλεύουν και στην εξίσωση πλέον υπάρχει και ο παράγοντας του εμβολιασμού, τον οποίο χαρακτήρισε ως «όπλο» το οποίο δεν είχαμε το προηγούμενο διάστημα.

Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορούσαν στην εικόνα που είχε διαμορφωθεί μέχρι και πριν τις χθεσινές ανακοινώσεις, στις οποίες για άλλη μία φορά τα κρούσματα πλησίασαν (δεν ξεπέρασαν όπως προχθές) τα 2.000 -εκ των οποίων τα 869 στην Αττική- δείχνοντας πως παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα η πανδημία είναι εδώ. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψιν πως αρκετοί είναι οι επιστήμονες πλέον που ισχυρίζονται πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση της καμπύλης και προβλέπουν περισσότερα από 2.500 κρούσματα ημερησίως την ερχόμενη εβδομάδα, το σενάριο παράτασης του lockdown φαίνεται πως έπαψε να είναι σενάριο.

Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί πως εκτός του δείκτη των κρουσμάτων, ίσως πλέον, σημαντικότερο ρόλο παίζει η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής τα οποία όπως δείχνουν τα δεδομένα βρίσκονται ένα βήμα πριν το «κόκκινο». Έτσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, στο 90% σκαρφάλωσε μέχρι χθες η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ με 25 πια άδεια κρεβάτια στην Αττική. Στις απλές νοσηλείες, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, η πληρότητα φτάνει στο 85%.

«Η Αττική έχει αυτή την εποχή το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, με συνέπεια να υπάρχει πίεση στο Ε.Σ.Υ. με ρεκόρ εισαγωγών στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία. Εχθές, Τρίτη, είχαμε 168 εισαγωγές και προχθές, Δευτέρα, είχαμε 186 εισαγωγές. Και η κάλυψη των ΜΕΘ-COVID στην Αττική είναι αυτή τη στιγμή σε ποσοστό 90% – 235 ΜΕΘ από τις συνολικά 262» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Πάντως, ένα θετικό στοιχείο που προκύπτει ωστόσο είναι η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεγάλων πόλεων την εβδομάδα 15 με 21 Φεβρουαρίου, ωστόσο δείχνουν μείωση σε δύο περιοχές. Πρόκειται για την Αττική όπου η μείωση φτάνει το 16.2% και τον Βόλο όπου η μείωση φτάνει το 27.6%.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται πλέον να εισηγηθεί την Παρασκευή στην κυβέρνηση την ανάγκη να παραταθούν τα μέτρα έως τις 8 ή ακόμα και τις 15 Μαρτίου. Το βασικό σενάριο μιλά για παράταση μίας εβδομάδας, ωστόσο, βάσει των δεδομένων μέχρι στιγμής, δεν αναμένεται να βελτιωθεί δραστικά η εικόνα την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε δεν αποκλείεται η παράταση δύο εβδομάδων να είναι πιο κοντά απ' όσο νομίζαμε μέχρι πριν λίγα 24ωρα.

Σκληρό lockdown για την Αρκαδία

Την ίδια ώρα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, την Τετάρτη, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν ομόφωνης εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η μεν ΠΕ Αρκαδίας εντάχθηκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ενώ ο δε Δήμος Ναυπλιέων εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από σήμερα Πέμπτη 25/02/2021 και ώρα 06.00 έως Δευτέρα 01/03/2021 και ώρα 06.00. Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 κατά την επόμενη συνεδρίασή της. Σύμφωνα με πηγές από την Πολιτική Προστασία, στην Αρκαδία, οι περισσότερες συρροές κρουσμάτων έχουν να κάνουν με τους εργασιακούς χώρους.

Πίεση και στην Οικονομία

Ωστόσο πέρα από τις συζητήσεις για την επέκταση ή όχι των μέτρων σημαντικός παράγοντας είναι και η ίδια η οικονομία και οι επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού σε αυτήν. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος είπε ότι από το δεύτερο τρίμηνο φέτος αναμένεται να φανεί «φως στην άκρη του τούνελ». Όπως είναι γνωστό, έχει προβλεφθεί ένα βαρύ υφεσιακό πρώτο τρίμηνο, όχι μόνο λόγω του lockdown, αλλά και επειδή η σύγκριση γίνεται με το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν το ΑΕΠ κινείτο σε θετικό έδαφος.

Πάντως, σε απόλυτους αριθμούς, η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για κάθε μήνα lockdown υπολογίζεται στο 0,8%, ενώ και η επιβάρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος φτάνει το 0,7% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, με την παράταση του lockdown είναι προ των πυλών, κοντά είναι και η παράταση των μέτρων ανακούφισης επαγγελματιών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ανανεωμένο σχέδιο για τα ενοίκια, προβλέπει απαλλαγή 100% και για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Επιπλέον, συνεχίζεται η μείωση ενοικίου για πληττόμενους εργαζομένους της τάξης του 40% του συνολικού ενοικίου, με τους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν πίσω το 20%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Fast track πόρισμα ζητά η κυβέρνηση για το μπλακ άουτ στο FIR

Ελλάδα 12.01.2026
Σοβαρά ερωτήματα για τη βιασύνη της κυβέρνησης και την επιλογή να μη συμμετάσχει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στη διερεύνηση

Μαρία Καρυστιανού: «Δεν θα ανεχθώ όποιον στηλιτεύει τον αγώνα μου» – Επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της στις εκλογές

Ελλάδα 12.01.2026
Η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» δηλώνει έτοιμη να παραιτηθεί αν της ζητηθεί, απαντά στις εσωτερικές αντιδράσεις και επιβεβαιώνει τη δημιουργία πολιτικού κινήματος.

Μαρινάκης: Στόχος μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη να αρθούν τα μπλόκα – «Δεν λειτουργούμε με τελεσίγραφα»

Ελλάδα 12.01.2026
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι ο διάλογος με τους αγρότες θα γίνει χωρίς όρους και πιέσεις, με στόχο την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους.

Σέρρες: «Δεν τον σκότωσα εγώ» επιμένει ο 16χρονος

Ελλάδα 12.01.2026
Εμπλοκή δεύτερου ατόμου εξετάζουν οι Αρχές

Πέθανε ο θηλυκός χιμπατζής Ai σε ηλικία 49 ετών

Κόσμος 12.01.2026
Χαρακτηρίστηκε «ιδιοφυΐα» λόγω υψηλού IQ

Βόλος: Θρίλερ με θάνατο βρέφους λίγο πριν τη γέννα ‑ Στο εδώλιο ο γιατρός

Ελλάδα 12.01.2026
Ο γιατρός αρνείται οποιαδήποτε αμέλεια, υποστηρίζοντας ότι ακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα ιατρικά πρωτόκολλα και προέβη σε όλες τις ενέργειες που όφειλε

Αγρια επίθεση καρχαρία σε γυναίκα στη Βραζιλία: «Ήξερα ότι με είχε δαγκώσει», δείτε βίντεο

Κόσμος 12.01.2026
Η επίθεση καταγράφηκε καρέ καρέ από υποβρύχια κάμερα με το θύμα τελικά να γλιτώνει με αρκετά ράμματα

Πιερία: Ξεκίνησε η δίκη της 34χρονης που σκότωσε κι έθαψε στην αυλή του σπιτιού της τον 58χρονο σύντροφό της

Ελλάδα 12.01.2026
Για πέντε μήνες η 34χρονη προσποιούνταν πως τον αναζητούσε εναγωνίως, δίνοντας συνεντεύξεις σε τηλεοπτικές εκπομπές - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Αγριος ελέφαντας σε αμόκ στην Ινδία: 20 νεκροί σε εννέα ημέρες, μεταξύ τους πατέρας με παιδιά 6 και 8 ετών

Κόσμος 12.01.2026
Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν τη νύχτα, όταν οι κάτοικοι φυλάσσουν το ρύζι στα χωράφια και τις αποθήκες

Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις, ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Ελλάδα 12.01.2026
Eμπορικοί σύλλογοι και ενώσεις καταναλωτών υπενθυμίζουν ότι οι εκπτώσεις πρέπει να είναι διαφανείς και αληθείς, με την αρχική και τη μειωμένη τιμή να αναγράφονται ξεκάθαρα στις ετικέτες, ώστε οι αγορές να είναι ασφαλείς και συμφέρουσες για όλους

Σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια των iPhone: Εκατομμύρια συσκευές εκτεθειμένες

Tech + Science 12.01.2026
Ειδικοί και τεχνολογικά μέσα προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους