E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκπληξη από την Pfizer: Συνεργασία με Sanofi για την παραγωγή 100 εκατ. δόσεων

Μέχρι τα τέλη του έτους

Δημοσίευση 26/1/2021 | 20:28

Έκπληξη από την Pfizer: Συνεργασία με Sanofi για την παραγωγή 100 εκατ. δόσεων

Εν μέσω «πολέμου» για τα εμβόλια, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech παράγοντας περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό που έχουν αναπτύξει οι ανταγωνιστές της, μέχρι τα τέλη του έτους.

Τα εμβόλια αυτά προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του γαλλικού κολοσσού, Πολ Χάντσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Figaro.

Ο γαλλικός φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, ότι θα αφιερώσει μέρος της βιομηχανίας του για να παραγάγει το εμβόλιο της γερμανικής BioNTech (η οποία συνεργάζεται με την αμερικανική Pfizer) με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Sanofi θα ξεκινήσει την παρασκευή των εμβολίων της γερμανικής BioNTech εντός των επόμενων μηνών.

Μιλώντας στην εφημερίδα Figaro ο διευθύνων σύμβουλος της Sanofi ανακοίνωσε ότι οι εγκαταστάσεις της γαλλικής εταιρείας που απέχουν μόλις 45 λεπτά από της Φρανκφούρτη θα συνεργαστούν με τη γερμανική εταιρεία ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid-19.

Η Sanofi συνεργάζεται με τη βρετανική GlaxoSmithKline για την ανάπτυξη δύο εμβολίων, όμως το σχέδιό της καθυστερεί και δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν από τα τέλη του 2021.

Εν αναμονή, η γαλλική κυβέρνηση την προέτρεψε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες να θέσει στη διάθεση άλλων εταιρειών τις αλυσίδες παραγωγής της, για να αυξηθεί η ποσότητα των εμβολίων που χρησιμοποιούνται ήδη.

Ο Χάντσον είπε ότι η γαλλική εταιρεία αποφάσισε να προσεγγίσει την Pfizer «ώστε να βοηθήσει από τώρα», προσθέτοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία.

Άλμπερτ Μπουρλά: Περισσότερες δόσεις εμβολίου - και νωρίτερα - στις ΗΠΑ

Η Pfizer θα είναι σε θέση να παρέχει 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ δύο μήνες νωρίτερα του προγραμματισμένου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της.

Η δέσμευση αυτή έρχεται εν μέσω του «πόλέμου» που έχει ξεσπάσει για τις ευρωπαϊκές παραγγελίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία και ο εταίρος της, BioNTech, θα μπορέσουν να διανείμουν περισσότερες δόσεις στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν τα τέλη του β' τριμήνου λόγω μιας αλλαγής στην ετικέτα του εμβολίου που επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών υγείας να αποσπάσουν μια πρόσθετη δόση από κάθε φιαλίδιο.

Στις ΗΠΑ, οι Pfizer και BioNTech θα διανείμουν 120 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο τρίμηνο, ήτοι 20 εκατομμύρια περισσότερες από αυτές που είχαν προαναγγείλει, δήλωσε ο Bourla σε συνέντευξη στο Bloomberg.

Την Τρίτη η ΕΕ κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρείες να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, καθώς οι περικοπές και οι καθυστερήσεις στην προμήθεια των εμβολίων πλήττουν τις ελπίδες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη άρση των περιορισμών, επανεκκίνηση των οικονομιών και αποκατάσταση της κινητικότητας και των ταξιδιών.

«Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Μετά την Pfizer, η οποία αντιμετωπίζει πρόσκαιρα, όπως αναφέρει, ζητήματα περιορισμένης παραγωγής, η AstraZeneca ανακοίνωσε απροσδόκητα ότι θα περικόψει την τροφοδοσία του εμβολίου στην ΕΕ το α’ τρίμηνο του έτους κατά 60% εκ των 31 εκατομμυρίων δόσεων που επρόκειτο να σταλούν στην Ευρώπη.

Η επικεφαλής της Κομισιόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της AstraZeneca τη Δευτέρα, προκειμένου να του υπενθυμίσει ότι «η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά (...) συγκεκριμένα για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί» προτού το εμβόλιο διατεθεί στην αγορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκτός ελέγχου ο Τραμπ, τον κράτησαν έξω από την αίθουσα για να σώσουν τους Αμερικανούς πιλότους

Κόσμος 20.04.2026
Εκρηκτική η ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις αποκαλύψεις από την WSJ

Γυάρος: Οριστική η απαγόρευση αλιείας ‑ Αυτές είναι οι ζώνες προστασίας της φύσης

Ελλάδα 20.04.2026
Ασπίδα περιβαλλοντικής προστασίας για τη Γυάρο με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος

Ηλικιωμένη ξέχασε τσάντα με 30.000 ευρώ, χρυσές λίρες και κοσμήματα σε λεωφορείο και της επιστράφηκε ανέγγιχτη

Ελλάδα 20.04.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε στη γραμμή 856 - Την τσάντα βρήκε επιβάτης ο οποίος κοιτάζοντάς την επιφανειακά είδε μόνο... φρούτα

Euroleague: Τέλος τα εισιτήρια για το Final Four 2026 στην Αθήνα

Αθλητικά Νέα 20.04.2026
Η Euroleague ανακοίνωσε ότι όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια για το Final Four 2026 στην Αθήνα, εξαντλήθηκαν

Πανσέληνος Μαΐου: Πότε θα εμφανιστεί το φεγγάρι των λουλουδιών στον ουρανό

Ελλάδα 20.04.2026
Φέτος τον Μάιο, ο ουρανός θα «φωτιστεί» από δύο πανσελήνους

Το «Όσκαρ της επιστήμης» απονεμήθηκε σε ομάδα που ανέπτυξε θεραπεία για αποκατάσταση της χαμένης όρασης

Tech + Science 20.04.2026
Πρωτοποριακές έρευνες έλαβαν το βραβείο Breakthrough για τις βιοεπιστήμες

13χρονη έπεσε από το μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι: Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Ελλάδα 20.04.2026
To περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και αποδίδεται σε ατύχημα

Θεσσαλονίκη: Υποχώρησε τοιχίο στους Στάβλους Παπάφη ‑ Αυτοκίνητο έπεσε στο κενό

Ελλάδα 20.04.2026
Υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω υποχώρηση του εδάφους - Στο σημείο έχει προκληθεί όρυγμα ύψους 20 μέτρων

Σεισμός ‑ μαμούθ 7,5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία: Τσουνάμι «χτύπησαν» τις ακτές της χώρας

Κόσμος 20.04.2026
Η δόνηση ήταν τόσο σφοδρή, που συγκλόνισε τα ψηλά κτίρια μέχρι το Τόκιο, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων