E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Βγήκε η απόφαση ‑ Οι μισοί μένουν «εκτός»

Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων - Για ποιους αυξάνεται το ελάχιστο ποσό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/1/2021 | 21:50

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Βγήκε η απόφαση ‑ Οι μισοί μένουν «εκτός»

Έως τις 2 Φεβρουαρίου καλούνται οι επαγγελματίες που υπέβαλαν αίτηση στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 να κάνουν τις οριστικές αιτήσεις για να εισπράξουν την νέα οικονομική ενίσχυση.

Δημοσιεύτικε η υπουργική απόφαση σε ΦΕΚ, ορίζοντας τις προυποθέσεις και τους όρους ενίσχυσης. Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Ωστόσο, από τους 730.000 αιτούντες, οι μισοί θα μείνουν χωρίς οικονομική ενίσχυση καθώς εμφανίζονται να μην πληρούν το βασικό κριτήριο της μείωσης εσόδων στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

Η απόφαση ορίζει ως ανώτατο ποσό επιδότησης τα 100.000 ευρώ ενώ:

  • Επαγγελματίες χωρίς προσωπικό θα λαμβάνουν κατ’ ελάχιστον 1.000 ευρώ
  • Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει κλειστές και μετά τις 15 Ιανουαρίου (ενσωματώνεται σχετικός κατάλογος με ΚΑΔ στην απόφαση στους οποίους περιλαμνβάνονται τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια κλπ) θα λαμβάνουν ελάχιστο ποσό 2000 ευρώ αν απασχολούν από 1 έως 5 εργαζόμενους, ή 4.000 ευρώ αν απασχολούν πάνω από 5 εργαζόμενους.

Η απόφαση περιλαμβάνει και έναν «κόφτη» για τους επαγγελματίες που θα θελήσουν να εμφανίσουν αρνητικό τζίρο με στόχο να διασφαλίσουν την απαιτούμενη μείωση εσόδων η οποία για μια ακόμη φορά ορίζεται στο 20% (αν και υπήρχε σενάριο για διαφοροποίηση του συγκεκριμένου κριτηρίου, τελικώς επιλέχθηκε και πάλι το 20%).

Όποιος επαγγελματίας εμφανίσει αρνητικό τζίρο, για τον συγκεκριμένο μήνα θα ορίζεται ότι ο τζίρος είναι τελικός μηδενικός.

Όσοι λάβουν την σχετική ενίσχυση, θα υποχρεωθούν να διατηρήσουν αμείωτο το προσωπικό τους μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Το ποσό της 4ης επιστρεπτέας προκαταβολής θα αφαιρεί από το ποσό που θα βγάζει ο μαθηματικός τύπος στο πλαίσιο της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν ήδη από σήμερα στην σελίδα https://www.aade.gr/mybusinesssupport για να δουν εάν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση με βάση τα στοιχεία που είχαν καταθέσει στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΑΔΕ: Νέα Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Υπηρεσιών και Συστημάτων – Από πότε τίθεται σε λειτουργία

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Με τη νέα οργανωτική δομή, η ΑΑΔΕ αποκτά ενιαίο κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης και ψηφιακής διακυβέρνησης

Κατάρ: Έκρηξη σε εγκατάσταση φυσικού αερίου ‑ 13 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Η έκρηξη στο Ρας Λάφαν, την κύρια μονάδα επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ, προκλήθηκε από «τεχνικό ατύχημα».

Τραγωδία στη Γαλλία: Δύο παιδιά πέθαναν από τον καύσωνα μέσα στο αυτοκίνητο της μητέρας τους ενώ εκείνη ψώνιζε

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο ακριβής λόγος θανάτου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, αλλά η αρχική διάγνωση έκανε λόγο για καρδιακή ανακοπή

Προκαλεί η σύζυγος του δολοφόνου της Σταυρούλας: Ήταν παράξενη γυναίκα, να κάνει σχέση αυτός με αυτή;

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Είμαι σίγουρη και βέβαιη, ο άνδρας μου είναι αθώος, το υποστηρίζω μέχρι θανάτου, είπε η σύζυγος του καθ` ομολογία δολοφόνου της Σταυρούλας Λεβεντάκη στα Χανιά, προσθέτοντας ωστόσο: «Αν είναι αυτός, τότε ναι, να πληρώσει»

Διανομέας της Amazon έβγαλε εκατομμύρια γράφοντας εργασίες και δίνοντας εξετάσεις για φοιτητές

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι βοηθούσε φοιτητές σε εργασίες και εξετάσεις, αποκομίζοντας παράνομα εκατομμύρια δολάρια

Γαλλία: Από τη ζέστη πηδούν στον Σηκουάνα

Κόσμος 22.06.2026
Τρεις νεκροί στη Γαλλία, θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών σαρώνουν την Ευρώπη

Η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Αβραμόπουλου για το ένταλμα σύλληψης

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Αβραμόπουλος για το ένταλμα σύλληψης των Βέλγων: Απολύτως αβάσιμο ζήτημα, δεν θα κάνω χρήση της ασυλίας, ζητώ πλήρη δικαστική έρευνα

Πάτρα: Συνελήφθη οδηγός που παρέσυρε 16χρονο με πατίνι και τον εγκατέλειψε

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά τη σύγκρουση – Οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν και συνέλαβαν τον οδηγό

Δεν προέκυψαν σημάδια κακοποίησης για το 7 μηνών βρέφος που νοσηλεύεται στην Πάτρα, ελεύθερη η μητέρα

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Το 7 μηνών βρέφος εισήχθη στο Καραμανδάνειο το Σάββατο φέροντας κάταγμα στον μηρό και εκδορές στο κεφάλι.

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Αβραμόπουλο για το Qatargate

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Στον πρώην επίτροπο αποδίδεται η κατηγορία συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, με τις Αρχές να συνδέουν την υπόθεση με οικονομικό όφελος ύψους περίπου 73.000 ευρώ.