E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Βγήκε η απόφαση ‑ Οι μισοί μένουν «εκτός»

Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων - Για ποιους αυξάνεται το ελάχιστο ποσό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/1/2021 | 21:50

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Βγήκε η απόφαση ‑ Οι μισοί μένουν «εκτός»

Έως τις 2 Φεβρουαρίου καλούνται οι επαγγελματίες που υπέβαλαν αίτηση στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 να κάνουν τις οριστικές αιτήσεις για να εισπράξουν την νέα οικονομική ενίσχυση.

Δημοσιεύτικε η υπουργική απόφαση σε ΦΕΚ, ορίζοντας τις προυποθέσεις και τους όρους ενίσχυσης. Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Ωστόσο, από τους 730.000 αιτούντες, οι μισοί θα μείνουν χωρίς οικονομική ενίσχυση καθώς εμφανίζονται να μην πληρούν το βασικό κριτήριο της μείωσης εσόδων στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

Η απόφαση ορίζει ως ανώτατο ποσό επιδότησης τα 100.000 ευρώ ενώ:

  • Επαγγελματίες χωρίς προσωπικό θα λαμβάνουν κατ’ ελάχιστον 1.000 ευρώ
  • Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει κλειστές και μετά τις 15 Ιανουαρίου (ενσωματώνεται σχετικός κατάλογος με ΚΑΔ στην απόφαση στους οποίους περιλαμνβάνονται τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια κλπ) θα λαμβάνουν ελάχιστο ποσό 2000 ευρώ αν απασχολούν από 1 έως 5 εργαζόμενους, ή 4.000 ευρώ αν απασχολούν πάνω από 5 εργαζόμενους.

Η απόφαση περιλαμβάνει και έναν «κόφτη» για τους επαγγελματίες που θα θελήσουν να εμφανίσουν αρνητικό τζίρο με στόχο να διασφαλίσουν την απαιτούμενη μείωση εσόδων η οποία για μια ακόμη φορά ορίζεται στο 20% (αν και υπήρχε σενάριο για διαφοροποίηση του συγκεκριμένου κριτηρίου, τελικώς επιλέχθηκε και πάλι το 20%).

Όποιος επαγγελματίας εμφανίσει αρνητικό τζίρο, για τον συγκεκριμένο μήνα θα ορίζεται ότι ο τζίρος είναι τελικός μηδενικός.

Όσοι λάβουν την σχετική ενίσχυση, θα υποχρεωθούν να διατηρήσουν αμείωτο το προσωπικό τους μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Το ποσό της 4ης επιστρεπτέας προκαταβολής θα αφαιρεί από το ποσό που θα βγάζει ο μαθηματικός τύπος στο πλαίσιο της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν ήδη από σήμερα στην σελίδα https://www.aade.gr/mybusinesssupport για να δουν εάν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση με βάση τα στοιχεία που είχαν καταθέσει στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρόδος: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα του 19χρονου ΕΠΟΠ ‑ «Ήρθαμε, όμως εσύ έλειπες»

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η οικογένεια του 19χρονου έφτασε στο νησί για το ταξίδι που σχεδίαζαν να κάνουν όλοι μαζί, πριν από τη μοιραία στρατιωτική εκπαίδευση

Καιρός: Μπουρίνι απόψε στη Βόρεια Ελλάδα – Στο «στόχαστρο» και η Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για σύντομο αλλά τοπικά έντονο πέρασμα καταιγίδων με απότομη ενίσχυση ανέμων και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Καλλιγά – Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Πρόστιμο 550 εκατ. ευρώ στην AliExpress από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομα προϊόντα

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα απέτυχε να εντοπίσει και να αφαιρέσει έγκαιρα παράνομα, μη ασφαλή και απομιμητικά προϊόντα από τη διάθεσή της.

Ryanair: Τι αποκάλυψε ο CEO για το ατύχημα με το σπασμένο παράθυρο στην πτήση από Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο Μάικλ Ο`Λίρι δήλωσε ότι τα αρχικά ευρήματα παραπέμπουν σε «ζημιά από ξένο αντικείμενο» στον κινητήρα κατά την απογείωση από τη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη.

Πέθανε ο Κέβιν Κίγκαν: Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου σε ηλικία 75 ετών

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο δις νικητής της Χρυσής Μπάλας είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο ότι έπασχε από καρκίνο σταδίου 4.

Διανομέας φαγητού κέρδισε ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Κίνας

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο 56χρονος Ουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα σε χαρτάκια ανάμεσα στις παραδόσεις και κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο Λου Σιν με τη συλλογή «Low Flight».

ΑΑΔΕ: Δήλωνε άστεγη και έμενε σε βίλα 280 τ.μ. με πισίνα!

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Τρεις συλλήψεις από τους ελεγκτές του ΔΕΟΣ - εντοπίστηκαν εικονικά τιμολόγια και συναλλαγές άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Guardian: Τι κινδύνους κρύβει για τη Μεσσηνία η «Οδύσσεια» του Νόλαν;

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η κινηματογραφική αίγλη που απέκτησε η Μεσσηνία, αφού επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της νέας «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, έφερε τη Βοϊδοκοιλιά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Νέοι αυστηροί κανόνες για τα πατίνια: Ποιοι δεν θα μπορούν πλέον να τα οδηγούν

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση περιορίζει τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών

Πρόταση 10ήμερης κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Κόσμος 20.07.2026
Διπλωματικές κινήσεις για αποκλιμάκωση βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης - ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters ότι διαμεσολαβητές διαβίβασαν σχετική πρόταση