E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιος είναι ο «Ελ Τσάπο της Ασίας» που έπιασαν στο Αμστερνταμ

Ο βαρόνος των ναρκωτικών, το εγκληματικό συνδικάτο των 17 δισ. δολαρίων τον χρόνο

Δημοσίευση 25/1/2021 | 19:02

Ποιος είναι ο «Ελ Τσάπο της Ασίας» που έπιασαν στο Αμστερνταμ

Λένε πως μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον διαβόητο μεξικάνο βαρόνο των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

Ο λόγος για τον «Ελ Τσάπο της Ασίας», όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά, Tse Chi Lop, ένα από τα μεγάλα αφεντικά του ασιατικού οργανωμένου εγκλήματος που συνελήφθη στο Άμστερνταμ.

Ο κινεζικής καταγωγής καναδός υπήκοος πιάστηκε στο αεροδρόμιο έπειτα από αξίωση της αυστραλιανής αστυνομίας, η οποία ερευνά εδώ και καιρό τα διεθνή πλοκάμια του καρτέλ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ολλανδικής αστυνομίας, Thomas Aling.

«Ήταν ήδη στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους του κόσμου και συνελήφθη με βάση τις πληροφορίες που λάβαμε», είπε ο Aling.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, ο 57χρονος Tse είναι ο εγκληματικός εγκέφαλος του καρτέλ Sam Gor Syndicate, το οποίο αποφέρει 17 δισ. δολάρια τον χρόνο, αποτελώντας το αδιαφιλονίκητο αφεντικό στο εμπόριο ναρκωτικών Ασίας και Ειρηνικού.

Ο πρώην κατάδικος Tse ζούσε στο Τορόντο και διοικούσε το συνδικάτο του από το Μακάο, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Το διεθνές εμπόριο μεθαμφεταμίνης, κεταμίνης, ηρωίνης και MDMA τον γνωρίζει πολύ καλά.

Ο Jeremy Douglas, τοπικός επικεφαλής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), προειδοποιούσε εδώ και καιρό πως είναι πανίσχυρος βαρόνος των ναρκωτικών. «Ο Tse Chi Lop είναι στην κατηγορία του Ελ Τσάπο ή ακόμα και του Πάμπλο Εσκομπάρ», είχε πει στο Reuters.

Το UNODC είχε εκτιμήσει το 2018 ότι το καρτέλ του έβγαζε 17 δισ. δολάρια τον χρόνο, έχοντας παρεισφρήσει σε δεκάδες χώρες.

Ο Tse ταξίδευε μάλιστα πάντα με συνοδεία ταϊλανδών πυγμάχων και θεωρείται πως είχε φέρει κοντά 5 από τα μεγαλύτερα καρτέλ ναρκωτικών της Ασίας.

Τον είχαν συλλάβει στη Νέα Υόρκη το 1998 για διακίνηση ναρκωτικών, κατάφερε ωστόσο να πέσει στα μαλακά και καταδικάστηκε σε μόλις 9 χρόνια, εκεί που όλοι περίμεναν ισόβια κάθειρξη.

Βγήκε το 2006 και τα ίχνη του χάθηκαν.

Και θα χρειαζόταν άλλα 10 χρόνια για να καταλάβουν οι διωκτικές αρχές πόσο μεγάλη αυτοκρατορία είχε στήσει.

Ο Tse είναι επίσης γνωστός τζογαδόρος. Στο Μακάο λένε ακόμα την ιστορία για εκείνο το βράδυ που έχασε στα χαρτιά 66 εκατ. δολάρια…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Φακελάκι» γιατρού: «Με ακολουθούσε στους διαδρόμους μέχρι να πω `ναι`»

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Η καταγγελία του γιου της ασθενούς

AI κάμερες στο ΗΣΑΠ για τους «τζαμπατζήδες»: Πώς εντοπίζονται όσοι δεν πληρώνουν εισιτήριο

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Το πιλοτικό σύστημα, το οποίο ξεκινά στον Περισσό, αναμένεται να επεκταθεί σταδιακά και σε άλλους σταθμούς του δικτύου

Κάιλ Μπους: Πέθανε σε ηλικία 41 ετών το είδωλο του NASCAR

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Σοκ από την ξαφνική απώλεια ενός θρύλου του αθλήματος

Ο Σταμάτης Κραουνάκης έγραψε τραγούδι για τον Αλέξη Τσίπρα

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Το τραγούδι θα ακουστεί για πρώτη φορά στην εκδήλωση της 26ης Μαΐου

Καρυστιανού: «Στόχος μας η πρώτη θέση» ‑ Τι λέει η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
«Ελπίδα για τη Δημοκρατία», είναι το όνομα του κόμματος

ΗΠΑ: Ξόδεψαν τα μισά πυραυλικά τους αποθέματα για χάρη του Ισραήλ

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Οι ΗΠΑ επωμίζονται το κύριο βάρος της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πενταγώνου

«Σαφάρι» ελέγχων από τον ΕΟΦ για κάνναβη σε περίπτερα και καταστήματα

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Όσοι τα διαθέτουν ακόμη, θα πρέπει να τα αποσύρουν από την αγορά

Νεκρό από επίθεση drone 13χρονο αγόρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ένας 13χρονος σκοτώθηκε και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινό drone έριξε χειροβομβίδα στην Μπέιτ Λάχια

Χανιά: Η σορός που εντοπίστηκε ανήκει στον 33χρονο γιατρό που είχε εξαφανιστεί τον Δεκέμβριο

Ελλάδα Χτες
Το σημείο εύρεσης δεν είναι δύσβατο - η σορός βρέθηκε σε προσβάσιμη τοποθεσία, σε μικρή απόσταση από τοπικό εστιατόριο

Πέθανε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αγλαΐα Κρεμέζη

Ελλάδα Χτες
Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομικής γραφής

Η Κατερίνα Μουτσάτσου στο κόμμα της Καρυστιανού: «Προετοιμαζόμουν 12 χρόνια» ‑ Υποψήφια με το ΕΠΑΜ

Πολιτική Χτες
Η ηθοποιός Κατερίνα Μουτσάτσου στην παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από την Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο Ολύμπιον στην Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 21 Μαΐου 2026.