E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πνευμονία που «κυκλοφορούσε» στο Twitter πριν γίνει γνωστός ο κορονοϊός

Υπήρχαν προειδοποιήσεις πριν καν το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη

Δημοσίευση 25/1/2021 | 12:41

Η πνευμονία που «κυκλοφορούσε» στο Twitter πριν γίνει γνωστός ο κορονοϊός

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικό εργαλείο για επιδημιολογική επιτήρηση εκτιμά νέα ιταλική επιστημονική μελέτη, επιβεβαιώνοντας κάτι που έχουν δείξει και άλλες έρευνες.

Κι αυτό μελετώντας τις αναρτήσεις που κυκλοφορούσαν στο Twitter σχετικά με τη νέα «πνευμονία» στην Ευρώπη από πολύ νωρίς, αρκετά πριν το επίσημο ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19.

Προτού καν γίνουν γνωστά τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη στο τέλος Ιανουαρίου 2020, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, υπήρχαν σήματα στο Twitter ότι κάτι παράξενο συμβαίνει στο πεδίο της υγείας. Περισσότερα από 13.000 μηνύματα σχετικά με κάποια πνευμονία προέρχονταν μάλιστα -όπως αποκάλυψε ο γεωεντοπισμός τους- από εκείνες ακριβώς τις περιοχές που στη συνέχεια έμελλε να πληγούν περισσότερο από την πανδημία (Λομβαρδία Ιταλίας, Μαδρίτη Ισπανίας, Ιλ-ντε-Φρανς Γαλλίας κ.α.).

Οι ερευνητές της Σχολής Προωθημένων Μελετών ΙΜΤ στη Λούκα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάσιμο Ρικαμπόνι, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports» του «Nature», ανέλυσαν τις αναρτήσεις στο Twitter σε επτά ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2020, βρίσκοντας αρκετά tweets που έκαναν λόγο για κάποια πνευμονία (τότε η νόσος δεν ήταν ακόμη γνωστή ως Covid-19).

Η επίσημη αναγνώριση της Covid-19 ως σοβαρής μεταδοτικής νόσου έγινε στις 21 Ιανουαρίου 2020, αλλά ήδη από πριν κυκλοφορούσαν στο Twitter αφύσικα αυξημένες αναφορές για πνευμονία και ξηρό βήχα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, στην Ιταλία, όπου τα πρώτα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν στις 22 Φεβρουαρίου, από τις πρώτες μέρες και εβδομάδες του Ιανουαρίου υπήρχαν μηνύματα με αυξανόμενο συνεχώς ρυθμό στο Twitter περί πνευμονίας, σαφώς περισσότερα από όσα στις πρώτες εβδομάδες του 2019.

Η Γαλλία εμφάνισε μια ανάλογη τάση στο Twitter, όπως και άλλες χώρες (Ισπανία, Βρετανία, Πολωνία) με καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων σε σχέση με την Ιταλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Η Λόρα είναι στην Αθήνα»: Ο λόγος που δεν ταξιδεύουν οι γονείς της στην πρωτεύουσα

Ελλάδα 17.01.2026
Για ένατη συνεχόμενη ημέρα παραμένει αγνοούμενη η 16χρονη

Τρεις Ιεράρχες 2026: Έτσι θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Ελλάδα 17.01.2026
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα λάβουν μέρος στον εκκλησιασμό.

Απίστευτο περιστατικό στους Αγ. Αναργύρους: Ρομά έκλεψε οστά και ζητούσε λύτρα για να τα επιστρέψει

Ελλάδα 17.01.2026
Το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Αγίων Αναργύρων έχει αναλάβει την προανάκριση.

Ολλανδία: Πρόσφυγες βίαζαν και κακοποιούσαν φοιτητές επί χρόνια

Κόσμος 17.01.2026
Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι η αστυνομία αδιαφόρησε

Μηνύσεις κατά παντός υπεύθυνου για το βίντεο με τα «γαλλικά», προανήγγειλε ο Ανεστίδης

Ελλάδα 17.01.2026
Με μηνύσεις ετοιμάζεται να απαντήσει ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης

Πιθανό ένα νέο black out στο FIR Αθηνών! Καμπανάκι κινδύνου από τον πρόεδρο των αεροελεγκτών

Ελλάδα 17.01.2026
Tο σύστημα είναι τόσο παλιό που δεν εγγυάται κάποιος τη λειτουργία του

Ψυχρή «εισβολή» από σήμερα – «Βουτιά» 8 βαθμών – Τα ύψη των χιονοπτώσεων

Καιρός 17.01.2026
Ραγδαία είναι η αλλαγή που θα παρουσιάσει από σήμερα, Σάββατο 17 Ιανουαρίου ο καιρός.

Μετά τον Κλοπ, η Ρεάλ θέλει και τον Χάαλαντ! Στα 200 εκατ. ευρώ η «χρηματιστηριακή» αξία του Νορβηγού!

Αθλητικά Νέα Χτες
Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ θέλει να φέρει στη «βασίλισσα» τους Γιούργκεν Κλοπ και Έρλινγκ Χάαλαντ το προσεχές καλοκαίρι.