E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρεμιέρα στις διερευνητικές με χαμηλές προσδοκίες για την Ελλάδα

Οι παγίδες που βάζει η Τουρκία

Δημοσίευση 25/1/2021 | 08:25

Πρεμιέρα στις διερευνητικές με χαμηλές προσδοκίες για την Ελλάδα

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας–Τουρκίας επανεκκινούν έτσι σήμερα (25.01.2021) ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια, καθώς είχαν «παγώσει» με ευθύνη της τουρκικής πλευράς από το 2016, ενώ η πρώτη απόπειρα που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο για την επανέναρξή τους επίσης τορπιλίστηκε από την Άγκυρα με τη στάση της.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι εάν η Τουρκία και αυτή τη φορά θα επιχειρήσει να διευρύνει την ατζέντα και να βάλει στο τραπέζι ευαίσθητα ζητήματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή θέματα που θίγουν ευθέως την εθνική κυριαρχία. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι δεδομένο πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συναινέσει και δεν θα διστάσει ν’ αποχωρήσει από τις συζητήσεις, ακόμη κι αν η τουρκική πλευρά επιχειρήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο να διώξει τον «μουντζούρη» από τα χέρια της και να μεταθέσει τις ευθύνες για το ναυάγιο στην Ελλάδα.

Ήδη, μάλιστα, το κλίμα που καλλιεργείται από την Άγκυρα με επίσημες δηλώσεις είναι πως επιθυμεί να θέσει υπό συζήτηση ακόμη και το ζήτημα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ με αφορμή την πρόσφατη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο επαναφέρει στο προσκήνιο το casus belli για μια αντίστοιχη κίνηση στο Αιγαίο και την Κρήτη.

Σημειώνεται, επίσης, ως προς τη χρονική συγκυρία της επανέναρξης των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών ότι σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί προκειμένου να υπογραφεί η τελική συμφωνία για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale από την Ελλάδα.

Επίσης κρίσιμο στοιχείο για τις διερευνητικές αποτελεί το γεγονός ότι δεν αποτελούν επίσημες διαπραγματεύσεις και άρα δεν είναι δεσμευτικές. Με άλλα λόγια, μόνον η επιτυχής έκβασή τους είναι αυτή που θα οδηγήσει σε δεύτερο χρόνο στις επίσημες διαπραγματεύσεις, όπου πρακτικά υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο πρώτος – και μάλλον μη ρεαλιστικός – είναι η Τουρκία ν’ αποδεχθεί τις ελληνικές θέσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, οι οποίες συμπίπτουν με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας που η Άγκυρα σκόπιμα δεν αναγνωρίζει έως σήμερα. Ο δεύτερος είναι να οδηγηθεί η διαφορά στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αλλά προϋποθέτει πως πρώτα θα επιτευχθεί η υπογραφή συνυποσχετικού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ενδεχόμενο το οποίο επίσης παρουσιάζει πρακτικές δυσκολίες και απαιτεί σκληρές διαπραγματεύσεις.

Η Τουρκία πάντως φαίνεται πως έχει κατεβάσει τόνους το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των επαπειλούμενων κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400 και την κλεψύδρα που αδειάζει εν όψει της έκθεσης Μπορέλ και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο, όπου θ’ αποφασιστεί οριστικά η επιβολή ή μη ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της. Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «η επιβολή περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας θα καταστρέψει τα πάντα».

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, αίσθηση προκάλεσε ως προς το περιεχόμενο, αλλά και ως προς τη χρονική συγκυρία της η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός ουσιαστικά τάχθηκε κατά της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών. Εκτίμησε δε πως η έναρξη των συζητήσεων ακυρώνει τις αντίστοιχες συζητήσεις για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας και ότι «διάλογος με πειρατές δεν γίνεται», ενώ τάχθηκε ενάντια της προοπτικής μιας προσφυγής στη Χάγη, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την πλευρά του Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν προέβησαν στο παραμικρό σχόλιο για τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού. Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν πάντως στο newsit.gr ότι ο κ. Σαμαράς εξέφρασε γνωστές για τον ίδιο θέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγριο φονικό συγκλονίζει τη Χίο – 51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 31χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χίου

«Εκτοξεύτηκε» η SpaceX: Ο Έλον Μασκ είναι επισήμως ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στην ιστορία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με ιστορική άντληση 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενόψει της εισαγωγής της στον Nasdaq, η αεροδιαστημική εταιρεία οδηγεί τον ιδιοκτήτη της σε οικονομικό ρεκόρ όλων των εποχών

Δήλωνε κληρικός, βγήκε στον δρόμο στα Πετράλωνα και έδειχνε τα γεννητικά του όργανα στους περαστικούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 52χρονος άνδρας συνελήφθη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

«Έπεσαν» Facebook, Messenger και Instagram: Παγκόσμιο κρασάρισμα στις πλατφόρμες της Meta

Tech + Science Χτες
Προβλήματα μεγάλης κλίμακας για το Facebook

Οργισμένος ξανά ο Τραμπ με τους Ιρανούς: Είναι ανέντιμοι, οι όροι που διέρρευσαν δεν έχουν καμία σχέση με όσα συμφωνήθηκαν γραπτώς

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Όσα είπαν, συμπεριλαμβανομένης της αδύναμης και αξιολύπητης δήλωσής τους σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις

«Έπεσαν» Facebook και Messenger ‑ Προβλήματα και στο Instagram

Κόσμος Χτες
Δεν «φορτώνουν» οι σελίδες

Αίγιο: «Να ανοίξουν τηλέφωνα και υπολογιστές» ζητά η πλευρά του Ιταλού – Επιμένει στην αθωότητα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 65χρονος Ιταλός θα απολογηθεί το Σάββατο για τη δολοφονία της 54χρονης συντρόφου του και του 26χρονου γιου της

Κίνα: Συναγερμός για θαλάσσιες χελώνες και ψάρια κατασκόπους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ζώα εξοπλισμένα με αισθητήρες «από ξένες υπηρεσίες συλλέγουν ευαίσθητα θαλάσσια δεδομένα»

Οι Βρυξέλλες απαγορεύουν τα ηλεκτρικά πατίνια από το 2027

Κόσμος Χτες
Η πρωτεύουσα του Βελγίου τους κάνει «έξωση» ύστερα από τα εκατοντάδες ατυχήματα

Χίος: Καυγάς με μαχαίρι στοίχισε τη ζωή σε 31χρονο – Ρήξη σπλήνας από τα τραύματα

Ελλάδα Χτες
Ο τραυματίας χειρουργήθηκε αμέσως, ωστόσο δεν κατάφερε να επιζήσει από τα τραύματά του

Ο Βρετανός ζωγράφος Ντέιβιντ Χόκνεϊ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 χρόνων ‑ Το έργο και η πορεία του

Κόσμος Χτες
Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, μια από τις πλέον επιδραστικές φιγούρες της σύγχρονης τέχνης και σημαντικός Βρετανός καλλιτέχνης, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών