E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρεμιέρα στις διερευνητικές με χαμηλές προσδοκίες για την Ελλάδα

Οι παγίδες που βάζει η Τουρκία

Δημοσίευση 25/1/2021 | 08:25

Πρεμιέρα στις διερευνητικές με χαμηλές προσδοκίες για την Ελλάδα

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας–Τουρκίας επανεκκινούν έτσι σήμερα (25.01.2021) ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια, καθώς είχαν «παγώσει» με ευθύνη της τουρκικής πλευράς από το 2016, ενώ η πρώτη απόπειρα που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο για την επανέναρξή τους επίσης τορπιλίστηκε από την Άγκυρα με τη στάση της.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι εάν η Τουρκία και αυτή τη φορά θα επιχειρήσει να διευρύνει την ατζέντα και να βάλει στο τραπέζι ευαίσθητα ζητήματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή θέματα που θίγουν ευθέως την εθνική κυριαρχία. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι δεδομένο πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συναινέσει και δεν θα διστάσει ν’ αποχωρήσει από τις συζητήσεις, ακόμη κι αν η τουρκική πλευρά επιχειρήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο να διώξει τον «μουντζούρη» από τα χέρια της και να μεταθέσει τις ευθύνες για το ναυάγιο στην Ελλάδα.

Ήδη, μάλιστα, το κλίμα που καλλιεργείται από την Άγκυρα με επίσημες δηλώσεις είναι πως επιθυμεί να θέσει υπό συζήτηση ακόμη και το ζήτημα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ με αφορμή την πρόσφατη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο επαναφέρει στο προσκήνιο το casus belli για μια αντίστοιχη κίνηση στο Αιγαίο και την Κρήτη.

Σημειώνεται, επίσης, ως προς τη χρονική συγκυρία της επανέναρξης των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών ότι σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί προκειμένου να υπογραφεί η τελική συμφωνία για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale από την Ελλάδα.

Επίσης κρίσιμο στοιχείο για τις διερευνητικές αποτελεί το γεγονός ότι δεν αποτελούν επίσημες διαπραγματεύσεις και άρα δεν είναι δεσμευτικές. Με άλλα λόγια, μόνον η επιτυχής έκβασή τους είναι αυτή που θα οδηγήσει σε δεύτερο χρόνο στις επίσημες διαπραγματεύσεις, όπου πρακτικά υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο πρώτος – και μάλλον μη ρεαλιστικός – είναι η Τουρκία ν’ αποδεχθεί τις ελληνικές θέσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, οι οποίες συμπίπτουν με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας που η Άγκυρα σκόπιμα δεν αναγνωρίζει έως σήμερα. Ο δεύτερος είναι να οδηγηθεί η διαφορά στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αλλά προϋποθέτει πως πρώτα θα επιτευχθεί η υπογραφή συνυποσχετικού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ενδεχόμενο το οποίο επίσης παρουσιάζει πρακτικές δυσκολίες και απαιτεί σκληρές διαπραγματεύσεις.

Η Τουρκία πάντως φαίνεται πως έχει κατεβάσει τόνους το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των επαπειλούμενων κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400 και την κλεψύδρα που αδειάζει εν όψει της έκθεσης Μπορέλ και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο, όπου θ’ αποφασιστεί οριστικά η επιβολή ή μη ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της. Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «η επιβολή περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας θα καταστρέψει τα πάντα».

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, αίσθηση προκάλεσε ως προς το περιεχόμενο, αλλά και ως προς τη χρονική συγκυρία της η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός ουσιαστικά τάχθηκε κατά της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών. Εκτίμησε δε πως η έναρξη των συζητήσεων ακυρώνει τις αντίστοιχες συζητήσεις για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας και ότι «διάλογος με πειρατές δεν γίνεται», ενώ τάχθηκε ενάντια της προοπτικής μιας προσφυγής στη Χάγη, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την πλευρά του Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν προέβησαν στο παραμικρό σχόλιο για τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού. Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν πάντως στο newsit.gr ότι ο κ. Σαμαράς εξέφρασε γνωστές για τον ίδιο θέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια καλεί τον Τραμπ να αποζημιώσει τους Αμερικανούς μετά την ακύρωση των δασμών

Κόσμος 20.02.2026
Κάθε δολάριο που αφαιρέθηκε παράνομα πρέπει να καταβληθεί αμέσως, με τους τόκους. Να επιστρέψεις τα χρήματα» τόνισε ο Γκάβιν Νιούσομ

Κακοκαιρία: Ξεκίνησε η μπόρα στην Αττική

Καιρός 20.02.2026
Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές

Έκπτωτος πρίγκιπας Αντριου: Οι λόγοι που ο Ουίλιαμ μπορεί να αισθάνεται «απελευθερωμένος» με την σύλληψη του θείου του

Κόσμος 20.02.2026
Το παρασκήνιο της ρήξης ανάμεσα στον πρίγκιπα της Ουαλίας και τον Αντριου, η «σιδηρά» στάση του βασιλιά Καρόλου και η επόμενη μέρα για τη βρετανική μοναρχία

Δασμοί Τραμπ: Ελπίδες για παγκόσμια οικονομική «ανάσα» μετά το «άκυρο» του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ

Οικονομία 20.02.2026
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι γενικευμένοι δασμοί δεν είχαν νόμιμη βάση, ανοίγοντας δρόμο για ανατροπή στο εμπορικό κόστος και για επιστροφές δασμών εκατοντάδων δισ. δολαρίων

Βίντεο‑ντοκουμέντο από το φονικό στον Δομοκό δείχνει αρχιφύλακα και εκτελεστή πριν και μετά το έγκλημα

Ελλάδα 20.02.2026
Το βιντεοληπτικό υλικό που εξετάζουν οι Αρχές για τη δολοφονία στις Φυλακές Δομοκού

Δημοσιογράφος της DW συνελήφθη στην Τουρκία για «προσβολή κατά του προέδρου»

Κόσμος 20.02.2026
Ποιος είναι ο Alican Uludağ - Τον συνέλαβαν 30 αστυνομικοί, μεταδίδει η Deutsche Welle

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων της Καθαράς Δευτέρας: Μποτιλιαρισμένος ο Κηφισός, 30λεπτες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Ελλάδα 20.02.2026
Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Υλίκης - Πληρότητες 100% στα δρομολόγια για Πάτρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισού

Ισχυρό πλήγμα στον Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώνει δασμούς του

Κόσμος 20.02.2026
Το γεγονός προκαλεί εντύπωση, καθώς πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τάχθηκε επανειλημμένα υπέρ του Προέδρου σε μια σειρά έκτακτων αποφάσεων για τη μετανάστευση, την απόλυση των επικεφαλής ανεξάρτητων οργανισμών και τις βαθιές περικοπές στις κρατικές δαπάνες.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Απέσυρε την αγωγή εις βάρος του Μίνου Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών

Πολιτική 20.02.2026
Η Υπουργός Τουρισμού παραιτήθηκε από τη δικαστική διεκδίκηση της επιμέλειας που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο

Καισαριανή: Η πρώτη δήλωση του Βέλγου συλλέκτη για τις φωτογραφίες: «Ανακουφισμένος που τελείωσαν όλα»

Ελλάδα 20.02.2026
Ανέφερε ότι υπάρχει λύση στο τραπέζι με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις φωτογραφίες

Πέθανε η δημοσιογράφος Ντέπυ Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

Ελλάδα 20.02.2026
Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 11:30 η κηδεία της Ντέπυς Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

ΗΠΑ: Αεροδρόμιο θα πάρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος 20.02.2026
Μετονομάζεται σε «Ντόναλντ Τραμπ» το αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς μετά από έγκριση των αρχών της Φλόριντα