E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εντοπίστηκε νεκρός ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης

Είχε βγει ανοιχτά με το σκάφος του το μεσημέρι της Κυριακής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/1/2021 | 20:46

Εντοπίστηκε νεκρός ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης

Τις τελευταίες ώρες είχε σημάνει συναγερμός και διεξαγόταν έρευνα με σκάφη και ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, καθώς ο Σήφης Βαλυράκης αγνοούνταν έπειτα από βόλτα με το φουσκωτό του, στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας.   

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε νεκρός. Το πτώμα του βρέθηκε σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από το σημείο που είχε εντοπιστεί νωρίτερα το σκάφος του, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.   

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε πάει βόλτα με το σκάφος του στα νησάκια απέναντι από την Ερέτρια. Όταν δεν επέστρεψε, η σύζυγός του ενημέρωσε το Λιμενικό. Αμέσως υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση, με δύο περιπολικά σκάφη, δύο αλιευτικά, ελικόπτερο και ομάδα υποβρύχιων αποστολών να μετέχουν στις έρευνες, οι οποίες είχαν όμως τραγική κατάληξη.   

Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αθλητισμού, Δημόσιας Τάξης και στη συνέχεια υπουργός Δημόσιας Τάξης. 

Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης

Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλά αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Κορυφαίο στέλεχος της αντι-χουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ), ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι.

Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 - Νοέμβριος 1984), Υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 - Ιούνιος 1988), Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 - Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 - Μάρτιος 1995) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 - Ιανουάριος 1996).

Την 1η Φεβρουαρίου 2009 ο Σήφης Βαλυράκης κρατήθηκε για αρκετές ώρες από τις αμερικάνικες αρχές αμέσως μετά την άφιξή του σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης λόγω ανάκλησης της βίζας του ενώ πετούσε.

Αυτό το περιστατικό επανέφερε στο προσκήνιο την παλιά έχθρα του Βαλυράκη με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία τη δεκαετία του '80 τον θεωρούσε «προστάτη» της 17 Νοέμβρη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σημαντική ανακάλυψη: Εντοπίστηκαν ίχνη φωτιάς που χρονολογούνται 1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Νέα αρχαιολογικά ευρήματα από σπήλαιο της Νότιας Αφρικής μεταθέτουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια την παλαιότερη γνωστή χρήση φωτιάς από ανθρωπίδες.

Περιορίστηκε η φωτιά στο παλιό κτίριο του Μπάντμιντον στο Πάρκο Γουδή, 112 για τους καπνούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, οι φλόγες καίνε πλέον μέσα στο κτίριο, χωρίς κίνδυνο επέκτασης

Πάφος: Τρίχρονο παιδί Βρετανών τουριστών έχασε τη ζωή του από πτώση σε ξενοδοχείο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το αγοράκι βρισκόταν στην αγκαλιά του πατέρα του τη στιγμή που έπεσε από τον τέταρτο όροφο – Αναμένεται ένταλμα σύλληψης

Στραγγαλισμός η αιτία θανάτου της 43χρονης Αμερικανίδας στην Ιρλανδία – Διεθνές ανθρωποκυνηγητό για τον 28χρονο σύντροφό της

E-Daily 3.Left Χτες
Η 13χρονη κόρη της βρήκε τη σορό της μητέρας της το πρωί της Τρίτης 7 Ιουλίου, μέσα στο υπνοδωμάτιο του κοινού τους σπιτιού

ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν πάνω από δύο τόνοι ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όλα τα προϊόντα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις τόσο για το υπέρβαρο φορτίο όσο και για την επικινδυνότητα των τροφίμων σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΦΕΤ

Αργος: Βίντεο‑ντοκουμέντο με 21 πυροβολισμούς – Αναβαθμίζεται σε ανθρωποκτονία η κατηγορία

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Οι πυροβολισμοί δεν ήταν εκφοβιστικοί» δηλώνει ο Γιώργος Καλλιακμάνης

Αυτοκίνητο «πετάει» στον αέρα και καταλήγει σε δέντρο και σταθμευμένα οχήματα στην Κρήτη – Δείτε το βίντεο

Πολιτική Χτες
Βίντεο-ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας αποτύπωσε την ανεξέλεγκτη πορεία του οχήματος πριν την ανατροπή – Πανικός στο σημείο

Crypto και φόρος: Τι αλλάζει για τους επενδυτές με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ολοκληρωμένο φορολογικό πλαίσιο για κρυπτονομίσματα με αφορολόγητο όριο, συμψηφισμό ζημιών και αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2025.

Kάμερα ασφαλείας στη Χερσόνησο: Δείτε τι έγινε με το αυτοκίνητο που «πέταξε» στον αέρα

Ελλάδα Χτες
Βίντεο-ντοκουμέντο αποτυπώνει καρέ-καρέ την ανεξέλεγκτη πορεία οχήματος που έπεσε πάνω σε δέντρο και σταθμευμένα αυτοκίνητα στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Θρήνος στον ΠΑΟΚ: Πέθανε ο 25χρονος πολίστας Στάθης Λαλιάς – Έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο

Αθλητικά Νέα Χτες
Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη 14 Ιουλίου

15χρονη μαθήτρια κατάφερε να εκπλήξει τους επιστήμονες με εφεύρεση κόστους 10 euro

E-Daily 3.Left Χτες
Η Χάνα Χερμπστ από τη Φλόριντα σχεδίασε σε ηλικία 15 ετών μια συσκευή παραγωγής ενέργειας από θαλάσσια ρεύματα με κόστος μόλις 12 δολαρίων και κέρδισε διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό.