E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εντοπίστηκε νεκρός ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης

Είχε βγει ανοιχτά με το σκάφος του το μεσημέρι της Κυριακής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/1/2021 | 20:46

Εντοπίστηκε νεκρός ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης

Τις τελευταίες ώρες είχε σημάνει συναγερμός και διεξαγόταν έρευνα με σκάφη και ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, καθώς ο Σήφης Βαλυράκης αγνοούνταν έπειτα από βόλτα με το φουσκωτό του, στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας.   

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε νεκρός. Το πτώμα του βρέθηκε σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από το σημείο που είχε εντοπιστεί νωρίτερα το σκάφος του, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.   

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε πάει βόλτα με το σκάφος του στα νησάκια απέναντι από την Ερέτρια. Όταν δεν επέστρεψε, η σύζυγός του ενημέρωσε το Λιμενικό. Αμέσως υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση, με δύο περιπολικά σκάφη, δύο αλιευτικά, ελικόπτερο και ομάδα υποβρύχιων αποστολών να μετέχουν στις έρευνες, οι οποίες είχαν όμως τραγική κατάληξη.   

Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αθλητισμού, Δημόσιας Τάξης και στη συνέχεια υπουργός Δημόσιας Τάξης. 

Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης

Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλά αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Κορυφαίο στέλεχος της αντι-χουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ), ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι.

Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 - Νοέμβριος 1984), Υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 - Ιούνιος 1988), Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 - Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 - Μάρτιος 1995) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 - Ιανουάριος 1996).

Την 1η Φεβρουαρίου 2009 ο Σήφης Βαλυράκης κρατήθηκε για αρκετές ώρες από τις αμερικάνικες αρχές αμέσως μετά την άφιξή του σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης λόγω ανάκλησης της βίζας του ενώ πετούσε.

Αυτό το περιστατικό επανέφερε στο προσκήνιο την παλιά έχθρα του Βαλυράκη με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία τη δεκαετία του '80 τον θεωρούσε «προστάτη» της 17 Νοέμβρη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στη Χαλκιδική: Σε άνδρα που πέθανε το 2004 ανήκουν τα οστά που βρέθηκαν σε παραλία

Ελλάδα Χτες
54χρονος παρουσιάστηκε στις Αρχές και υποστήριξε ότι τα οστά ανήκουν στον πατέρα του

Τραμπ: «Βυθίσαμε 9 ιρανικά πλοία ‑ Θα κυνηγήσουμε και τα υπόλοιπα. Σύντομα θα επιπλέουν στον βυθό»

Κόσμος Χτες
Μερικά από τα οποία όπως είπε ήταν μεγάλα και σημαντικά

Μέση Ανατολή: Οι τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου ανάγκης για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες

Ελλάδα Χτες
Οι γραμμές εκτάκτου ανάγκης για τους Έλληνες πολίτες έχουν επικαιροποιηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών

Τραγωδία στο Αγρίνιο: Νεκρή σε ρέμα γυναίκα που αγνοούνταν το τελευταίο 24ωρο

Ελλάδα Χτες
Η άτυχη 60χρονη εντοπίστηκε νεκρή σε ρέμα στη περιοχή Ζελίχοβο - Αγία Παρασκευή

Νεφροπαθής κατέληξε στη φυλακή για πρόστιμο ΚΟΚ που του είχε επιβληθεί προ δεκαετίας

Ελλάδα Χτες
Η απίστευτη περιπέτεια αιμοκαθαιρόμενου Ηρακλειώτη

Έκτακτη ενίσχυση για το Πάσχα έως 250 ευρώ: Ποιες οι κατηγορίες δικαιούχων

Οικονομία Χτες
Ποιοι θα ωφεληθούν από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Αεροπορικό χάος στη Μέση Ανατολή: Ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, ακυρώσεις πτήσεων και κλειστοί εναέριοι χώροι

Κόσμος Χτες
Κλειστοί εναέριοι χώροι και βασικά αεροδρόμια-κόμβοι, χιλιάδες ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Αλί Λαριτζανί: Ποιος είναι ο άνθρωπος‑κλειδί για την διαχείριση της κρίσης στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Ο Αλί Λαριτζανί καλείται να διαχειριστεί ένα ευρύ «χαρτοφυλάκιο» αρμοδιοτήτων, μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Θεωρία συνωμοσίας: Πώς το χτύπημα στο Ιράν συνδυάζεται με τη 9/11

Κόσμος Χτες
Η επίθεση στο Ιράν βύθισε την περιοχή στην αβεβαιότητα και πυροδότησε έντονη συζήτηση στο διαδίκτυο

Ιρανικά ΜΜΕ: Νεκρός και ο πρώην πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τους Ιρανούς σκοτώθηκε στις επιδρομές του Σαββάτου στην Τεχεράνη

Κολωνός: Συνελήφθη ο σύντροφος της 31χρονης εγκύου που βρέθηκε νεκρή

Ελλάδα Χτες
Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 37χρονος σύντροφος της 31χρονης γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στον Κολωνό