E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eμπορεύματα και ψώνια από Βρετανία ‑ Τι αλλάζει σε τελωνεία με ΦΠΑ και δασμούς

Προσοχή στα εμπορεύματα τρίτων χωρών, τα οποία εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω του Ην. Βασιλείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2021 | 20:55

Eμπορεύματα και ψώνια από Βρετανία ‑ Τι αλλάζει σε τελωνεία με ΦΠΑ και δασμούς

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που από την 1η Ιανουαρίου είναι προβληματισμένοι με τις αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα της Μεγάλης Βρετανίας μετά και την εφαρμογή του Brexit. Μάλιστα μερικές "ιστορίες φρίκης" με υπέρογκες επιβαρύνσεις που έκαναν το γύρο του διαδικτύου έμπλεξαν χειρότερα την κατάσταση.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο που ξεκαθαρίζει το τοπίο. 

Από την 1η Ιανουαρίου όλα τα εμπορεύματα που εισάγονται στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπόκειται σε δασμούς με βάση την πρόσφατη εμπορική συμφωνία Βρυξελλών – Λονδίνου για τη μετα-Brexit εποχή.

Όμως, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, επιβάλλεται ΦΠΑ εισαγωγής, όπως προβλέπει η εθνική νομοθεσία ανά αγαθό.

Παράλληλα, τα εισαγόμενα προϊόντα ελέγχονται για τυχόν απαγορεύσεις, περιορισμούς και αδειοδοτήσεις, σύμφωνα με την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα εμπορεύματα τρίτων χωρών, τα οποία εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω του Ην. Βασιλείου, προβλέπεται κανονικά η επιβολή δασμών.

Όσον αφορά τα τέλη εκτελωνισμού, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι υπάγονται στη συμβατική σχέση μεταξύ του μεταφορέα και του πελάτη – παραλήπτη.

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΑΑΔΕ

Από 1η Ιανουαρίου του 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εκτός Τελωνειακής Ένωσης της Ε.Ε. και, ως εκ τούτου, οι αποστολές εμπορευμάτων και αγαθών μεταξύ των δύο μερών υπάγονται σε τελωνειακό έλεγχο (σύμφωνα με τον Κανονισμό 952/2013 της ΕΕ). Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι:

Για τα εμπορεύματα, που έχουν καταγωγή από το Ηνωμένο Βασίλειο:

  • Δεν επιβάλλεται δασμός («μηδενικός προτιμησιακός δασμός»)
  • Επιβάλλεται ΦΠΑ εισαγωγής (σύμφωνα με τους εθνικούς συντελεστές ανά αγαθό).
  • Ελέγχονται τυχόν περιορισμοί, απαγορεύσεις και αδειοδοτήσεις ανά είδος εμπορεύματος και αγαθού (σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

Για τα εμπορεύματα, που έχουν καταγωγή από τρίτες χώρες, αλλά εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβάλλεται και δασμός.

Ανάλογα με το είδος της αποστολής των αγαθών (εμπορικού ή μη εμπορικού χαρακτήρα), την αξία των εμπορευμάτων και τον τρόπο εισόδου/μεταφοράς τους στη χώρα μας (πχ., μεταφορά μέσω ταχυδρομείου και ταχυμεταφορών, προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών), ακολουθούνται, κατά περίπτωση, τελωνειακές διαδικασίες διευκόλυνσης και απλούστευσης και σχετικές δασμοφορολογικές απαλλαγές.

Τέλος σημειώνεται ότι τα τελωνεία δεν επιβάλλουν καμία άλλη χρέωση. Τέλη εκτελωνισμού, που επιβάλλουν μεταφορικές εταιρείες και ταχυδρομεία/μεταφορές, λοιπές αμοιβές τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες (πχ., τελωνειακή αντιπροσώπευση) και κόστη για διάφορα δικαιώματα (αποθήκευση, πρακτόρευση, διατακτικές) υπάγονται στη συμβατική σχέση μεταξύ του μεταφορέα και του πελάτη/παραλήπτη. Είναι δικαίωμα του καταναλωτή να τα αναζητεί και να ενημερώνεται εγκαίρως για τα παραπάνω.

Αντίστοιχα είναι υποχρέωση των εκτελωνιστικών εταιρειών ή άλλων παρόχων υπηρεσιών (μεταφορικών κλπ) να παρέχουν πλήρη ενημέρωση για τα επιπλέον κόστη που ενδέχεται να προκύπτουν κατά την συναλλαγή υπό το νέο καθεστώς που ισχύει από 1.1.2021.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημοσκόπηση GPO: Τι λένε για το κόμμα Καρυστιανού

Ελλάδα 09.01.2026
Από Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, και Ελληνική Λύση οι μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων για το κόμμα Καρυστιανού

Ροδόπη: Αγνοείται αγρότης – Παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στον Λίσσο ποταμό

Ελλάδα 09.01.2026
Αγωνία για την τύχη του ηλικιωμένου από το χωριό Μίρανα - Τον ψάχνουν και δύτες από την 2η ΕΜΑΚ

Ο καιρός αγριεύει και οι μετεωρολόγοι… διαφωνούν για το αν θα χιονίσει

Καιρός 09.01.2026
«Κάποιοι χαλάνε τη μετεωρολογική πιάτσα»

Επεισόδιο με Κωνσταντοπούλου και Καιρίδη στη Βουλή: «Με ενοχλείτε» ‑ «Ασε μας καλέ κουκλίτσα μου»

Πολιτική 09.01.2026
Ο υπουργός Αμυνας ζήτησε συγγνώμη από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας

Ιράν: Kόπηκε η πρόσβαση στο Ίντερνετ και οι τηλεπικοινωνίες ‑ Στους δρόμους οι διαδηλωτές

Κόσμος 09.01.2026
Αναφορές για πυροβολισμούς - Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων - Στις φλόγες και αστυνομικά οχήματα

Πέθανε ο Χρήστος Πολίτης, ο «Γιάγκος Δράκος» της «Λάμψης»

Ελλάδα 09.01.2026
Από τη Λάμψη και τον ρόλο του Γιάγκου Δράκου μέχρι το Απλό Θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο

Ορεστιάδα: Εν αναμονή εισροής μεγάλου όγκου υδάτων στους ποταμούς Αρδα και Έβρο

Ελλάδα Χτες
Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί κατοίκους, αγρότες και επαγγελματίες ο Δήμος Ορεστιάδας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ώρες

Μινεάπολη: Το FBI ανέλαβε την έρευνα για την δολοφονία της 37χρονης Ρενέ από τον πράκτορα της ICE

Ελλάδα Χτες
Δεδομένου ότι πλέον δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία της υπόθεσης, στους μάρτυρες και στα αποδεικτικά στοιχεία, το το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Μινεσότα δήλωσε ότι «απρόθυμα» αποσύρθηκε από την έρευνα

Εξέγερση κατά των μουλάδων στο Ιράν: Μεγάλες διαδηλώσεις ‑ Xωρίς Ίντερνετ η χώρα

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, λέει ΜΚΟ