E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Αννα Κυριακού: Από τη φτώχεια της Κατοχής μέχρι το Εθνικό Θέατρο και τις «Τρεις Χάριτες»

Πέθανε η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη

Η ηθοποιός είχε μεγάλη πορεία στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο

Δημοσίευση 22/1/2021 | 20:10

Πέθανε η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη

«Έφυγε» από τη ζωή η αγαπημένη ηθοποιός και συγγραφέας, Τιτίκα Σαριγκούλη. Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα στις 11 π.μ. στο 3ο Νεκροταφείο.

Γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε.

Σε νεαρή ηλικία σπούδασε ηθοποιός, ξεκινώντας την πορεία της στο χώρο του κινηματογράφου και του θεάτρου στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το 1960 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία «Το μυστικό του κόκκινου μανδύα». Ακολούθησαν δύο ακόμη συμμετοχές στον κινηματογράφο τα επόμενα χρόνια στις ταινίες «Φαίδρα» και «Πρώτο καρδιοχτύπι».

Την ίδια δεκαετία ξεκίνησε να ασχολείται πιο ενεργά με τη συγγραφή, γράφοντας περισσότερα από 60 βιβλία με πιο πρόσφατα τα «Κίλωνας ο Αθηναίος» και «Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Μέγας: Τραγωδία σε πέντε πράξεις», ενώ διετέλεσε μέλος της Ένωσης Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 συνέχισε την κινηματογραφική της πορεία, («Τεστοστερόνη» (ταινία), στην κωμωδία «Η χορωδία του Χαρίτωνα» και στη διεθνή παραγωγή «Opa!» κ.ά.), όπως και τη συμμετοχή της σε μια σειρά, κωμικές κυρίως τηλεοπτικές σειρές («Μαρία η άσχημη», «Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», «Αν μ’ αγαπάς», «Singles 2,1/2», «Μπαμπά μην τρέχεις», «Λάκης ο γλυκούλης» κ.ά.), ενσαρκώνοντας ρόλους μιας ενίοτε αθυρόστομης και δυναμικής γιαγιάς, που λάτρεψε το κοινό, ενώ η πιο πρόσφατη τηλεοπτική της συμμετοχή ήταν το 2018 στην ταινία «Οι απαχήδες των Αθηνών».

Το 2015 ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απένειμε τιμητικό έπαινο στην Ττιτίκα Σαριγκούλη μετά την παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2015 στο Θέατρο της Πετρούπολης, μια παράσταση που παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Η Τιτίκα Σαριγκούλη έγραψε και σκηνοθέτησε θέατρο, ενώ πρωταγωνίστησε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις με τελευταία το κλασικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα», παράσταση που παρουσιάστηκε τον περασμένο Γενάρη και στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, το 2019.

Η συντρόφισσα Τιτίκα Σαριγκούλη στάθηκε σταθερά στο πλευρό του ΚΚΕ, συμμετέχοντας στις μάχες που έδωσε το Κόμμα, υπερασπιζόμενη την Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο, τη Σοβιετική Ενωση.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε στον «Ριζοσπάστη» και αναμεταδίδει το 902.gr παραμονές των τελευταίων εκλογών: «Σωτήρες για τον λαό δεν υπάρχουν. Οι σωτήρες ανήκουν στο κεφάλαιο και είναι μόνο για τα μονοπώλια. Ο μόνος “σωτήρας” για τον λαό είναι οι αγώνες του και η πάλη του ενάντια στα μονοπώλια που του ρουφούν το αίμα. Και η συνισταμένη όλων αυτών των αγώνων είναι το λαϊκό κίνημα που πάντα εκφράζουν τα Εργατικά και Κομμουνιστικά Κόμματα. Επομένως, άλλος δρόμος και “σωτήρας” από το ΚΚΕ για τις λαϊκές τάξεις δεν υπάρχει αν θέλουμε να κρατήσουμε την ψυχή μας εμείς οι απλοί άνθρωποι ακόμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο νοσοκομείο η Μπριζίτ Μπαρντό – Aντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας

Κόσμος Χτες
Η Μπριζίτ Μπαρντό υπεβλήθη σε δύσκολη χειρουργική επέμβαση

Μωβ κάρτα για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20 – Τι σημαίνει

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο προπονητής του Μαρόκου έκανε χρήση της μωβ κάρτας στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κ20 κόντρα στη Γαλλία

Μαθήτρια υπέστη ηλεκτροπληξία στο σχολείο προσπαθώντας να ανάψει το φως

Ελλάδα Χτες
Η μαθήτρια μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο

Τραγικό τέλος για νεαρή Αμερικανίδα, αυτοκτόνησε μέσα στη Disney World – Ήταν έγκυος στον 9ο μήνα

Κόσμος Χτες
Η 31άχρονη Σάμερ, έγκυος στον ένατο μήνα κύησης, αγαπούσε τον κόσμο της Disney και έδωσε τέλος στη ζωή της, μέσα στον δικό της «επίγειο παράδεισο»

Ισραήλ: Έχει στείλει στις ΗΠΑ και τους μεσολαβητές πληροφορίες για τις τοποθεσίες των σορών των ομήρων

Κόσμος Χτες
Οι οικογένειες των ομήρων ζήτησαν από τον Νετανιάχου να καθυστερήσει την εφαρμογή της εκεχειρίας όσο η παλαιστινιακή οργάνωση δεν παραδίδει τις σορούς

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε Τούρκο οδηγό φορτηγού ‑ Μετέφερε παράνομα μετανάστες

Ελλάδα Χτες
Ο 24χρονος συνελήφθη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά πλήθους σε στάδιο της Κένυας: Τουλάχιστον δύο νεκροί ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Η απότιση φόρου τιμής στον ιστορικό ηγέτη της κενυατικής αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα κατέληξε σε τραγωδία

Ανασφάλιστα οχήματα: Ξεκίνησαν τα «ραβασάκια» ‑ Τι δείχνουν οι πρώτοι έλεγχοι

Ελλάδα Χτες
Τι έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα

Ρώσος μοναχός ζούσε παράνομα στο Αγιον Όρος επί τρία χρόνια ‑ Συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Ελλάδα Χτες
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, χωρίς δυνατότητα αναστολής

Μενίδι: Ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της Ενκελέιντα ‑ Ο σύζυγος την καταδίωκε από ζήλια

Ελλάδα Χτες
Με ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ έπεσε η αυλαία της δίκης για τη δολοφονία της 40χρονης Ενκελέιντα τον Μάιο του 2024

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας: Χορήγησαν λάθος φάρμακο σε καρκινοπαθή

Ελλάδα Χτες
Οι γιατροί ενημερώθηκαν και προχώρησαν σε έλεγχο της κατάστασης του ασθενούς.